Het lexicon van de film- en televisiewereld: de spin-off

Series | De spin-off is een vaak gebruikt handigheidje in de tv- en filmwereld. Als een bepaalde film of serie succes oogst, grijpen de makers het momentum aan om een nieuw werkstuk te maken dat afgeleid is van het oorspronkelijke project – in de hoop nog verder op dat succes te kunnen surfen. In de hoofdrol van een spin-off speelt vaak een opvallend personage/figuur dat in het origineel het mooie weer maakte.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vaak speelt de spin-off zich af in dezelfde sfeer of hetzelfde universum als het origineel, en wordt er ingezoomd op één populair aspect uit de oorspronkelijke film/serie. De spin-off dient soms ook een ander doel: de wereld waarin het succes geworteld was van het origineel, nog verder uitdiepen.
 
Bijvoorbeeld: Cleveland Brown, het personage dat een bijrol heeft in de komische animatieserie Family Guy, kreeg in 2009 zijn eigen show van dezelfde makers: The Cleveland Show. De stijl en het universum waren zeer gelijkaardig aan het origineel.
 
Nog een voorbeeld: de kleurrijke figuur Bam Margera uit de ‘Jackass’-franchise kreeg met Viva La Bam en Bam's Unholy Union twee series die focusten op hem en zijn familie.

Saul Goodman

De bekendste spin-off van het moment is wellicht Better Call Saul, dat draait rond de advocaat van Walter White uit Breaking Bad, Saul Goodman (meesterlijk vertolkt door Bob Odenkirk). Het opvallende personage was ten tijde van Breaking Bad al populair bij de fans, en beschikte over voldoende interessante aspecten (zijn arrogantie, leepheid, verleden, schuldinzicht, connecties met de onderwereld, humor, …) om genoeg stof te hebben voor een eigen reeks. Die reeks loopt nu al vijf seizoenen en is eveneens een groot succes.
 
De langstlopende en veruit meest succesvolle spin-off ooit is The Simpsons. De animatieserie over de gele mannetjes in Springfield werd oorspronkelijk uitgezonden als een reeks korte komische fragmenten in de sketchserie The Tracey Ullman Show, om voor en na de reclame-onderbrekingen te tonen. Al snel werden de fragmenten zo populair, dat cartoonist Matt Groening in 1989 zijn eigen show kreeg.
 
Dat het brede publiek niet altijd zit te wachten op een spin-off, bewijst Fear the Walking Dead. De Amerikaanse tv-serie verscheen in 2015 voor het eerst op het scherm en is zowel een spin-off als een prequel van de populaire zombieserie The Walking Dead. De spin-off bevat enkele elementen uit het origineel, zoals de dystopische wereld, maar staat grotendeels op zichzelf, en dat sloeg niet aan bij de fans.

Hobbs & Shaw

Ook in de filmwereld is de spin-off een vaak beproefde formule. De laatste jaren springt vooral Hobbs & Shaw in het oog, een spin-off van de immens populaire Fast & Furious franchise. De film draait rond Dwayne Johnson en Jason Statham, de sterren uit het origineel, als Luke Hobbs en Deckard Shaw.
 
De animatiesector kan niet achterblijven: de 3D-film Minions is afgeleid van de Despicable Me films en ook de 3D-films Planes en zijn sequel zijn spin-offs, meer bepaald van Cars.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top