Dit zijn 5 films met Bruce Willis die u gezien moet hebben

Films | Vandaag blaast Bruce Willis 65 kaarsjes uit. De perfecte gelegenheid om te grasduinen in de rijke carrière van de Amerikaanse acteur, die al meer dan 37 jaar duurt. Proximus Pickx licht er enkele van zijn topprestaties uit.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Bruce Willis overstijgt de generaties. Zowel jong als oud kan wel een film met de Amerikaanse superster voor de geest halen. Toch maakte Willis vooral faam in actiefilms. Hij slaagt er steevast in om zijn personages een vertederend karakter en een ontwapenende humor aan te meten.

"Die Hard" (1988)

"Die Hard" is DE film bij uitstek die iedereen automatisch aan Bruce Willis doet denken. De film betekende dan ook zijn doorbraak. Hij vertolkt er John McClane, een New Yorkse politieagent die een einde wil stellen aan een gijzelingsactie in een wolkenkrabber. McClane maakt gebruik van zijn fysieke kracht en sluwheid om de criminelen te slim af te zijn. Zijn slagzin "Yippee ki yay!" wordt een instant klassieker.

De rol van McClane blijft Bruce Willis zijn carrière lang achtervolgen. Hij kruipt tot vier keer toe opnieuw in de huid van het personage, films die verschenen tussen 1990 en 2013. Een zesde "Die Hard" film zou in 2021 in de zalen moeten verschijnen.

"The Fifth Element" (1997)

In deze film waagt Bruce Willis zich aan science-fiction. Onder de regie van Luc Besson, evolueert de acteur naar een futuristisch universum, waar hij de chauffeur van een vliegende taxi vertolkt. Op een dag landt er een vreemd roodharig meisje (letterlijk!) in zijn taxi. Op die manier raakt hij betrokken in een zoektocht om de mensheid te redden.

Sterke emoties en veel humor: dat zijn de ingrediënten van deze film die alle richtingen uitgaat.

De film ging in première op het filmfestival van Cannes in 1997 en ontving drie Césars.

"Armageddon" (1998)

"Armageddon" neemt ons mee de ruimte in. De pitch? Een asteroïde zet koers richting aarde en dreigt alle leven op aarde te verwoesten. Enkele astronauten zien maar één uitweg: koers zetten naar de asteroïde om die tot ontploffing te brengen voordat ze te pletter stort op onze planeet. Sergeant Harry S. Stamper (gespeeld door Bruce Willis), een specialist in olieboringen, maakt deel uit van deze missie. Maar daarvoor dient hij natuurlijk enkele basisnoties van het leven als astronaut onder de knie te krijgen. En dat in sneltempo, want de asteroïde zal de aarde treffen binnen 18 dagen..

Met Michael Bay in de regisseursstoel, staat "Armageddon" bol van de special effects, zowel op visueel als muzikaal vlak. De film, die een wereldwijd succes kende, ontving vier Oscarnominaties.

"Pulp Fiction" (1994)

"Pulp Fiction" is één van de klassiekers van regisseur Quentin Tarantino. De film situeert zich in Los Angeles en verhaalt over de avonturen van verschillende personages uit het misdaadmilieu.

Bruce Willis maakt deel uit van het sterrenensemble, naast onder meer John Travolta, Samuel L. Jackson en Uma Thurman. Allen leveren ze hier een topprestatie af.

Getrouw aan de karakteristieke stijl van Tarantino, is de film doorspekt met geweld (met het nodige bloed), humor en doorwerkte dialogen. Hij mag dan niet bij iedereen in de smaak vallen, toch is het een levendig en onderhoudend geheel. "Pulp Fiction" laat sowieso niemand onverschillig achter.

"The Sixth Sense" (1999)

Laat ons terugkeren naar de fantasy. In "The Sixth Sense" vertolkt Bruce Willis kinderpsycholoog Malcom Crowe. Hij dient zich te ontfermen over Cole, een jongentje die doden kan waarnemen. Dr. Crowe denkt in eerste instantie aan een ernstig pyschiatrisch geval. Maar, na verloop van tijd, geraakt hij er meer en meer van overtuigd dat Cole misschien wel eens de waarheid zou kunnen vertellen en dat zijn waarnemeningen echt zouden kunnen zijn.

"The Sixth Sense" waagt zich dus aan paranormale verschijnselen. Voor één keer speelt Bruce Willis dus een rol met minder testosteron en toont hij dat hij ook meer dan zijn plaats heeft in een psychologische film.

Bonus: "Unbreakable" (2000)

Na "The Sixth Sense" slaat Bruce Willis opnieuw de handen in elkaar met regisseur M. Night Shyamalan (foto) en zijn atypische universums. "Unbreakable" vertelt het verhaal van David Dunn, een veiligheidsagent uit Philadelphia, die de enige overlevende is van een enorme treinramp. Terwijl Dunn zich afvraagt waarom net hij de enige overlever is, ontmoet hij Elijah Price, de eigenaar van een stripwinkel die lijdt aan osteoporose. Deze ziekte zorgt ervoor dat zijn botten extreem breekbaar zijn. Al snel wordt duidelijk dat Dunn en Price elkaars tegenbeeld zijn.

M. Night Shyamalan zal daarna nog twee films distilleren uit het materiaal van "Unbreakable": "Split" (2016) en "Glass" (2019). Bruce Willis herneemt er zijn rol van David Dunn, ook al is hij maar korstondig te zien in de eerste vervolgfilm.

Natuurlijk vormt dit lijstje slechts een selectie uit het rijke gamma van Willis. Stuk voor stuk staan ze echter te boek als klassiekers. Als je ze nog niet gezien zou hebben, dan is dit het moment om jouw achterstand weg te werken!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top