5 prachtige verfilmingen van jeugdboeken

Kids | Maart is traditioneel jeugdboekenmaand. Kortom, een ideale gelegenheid om enkele jeugdboeken die het tot op het grote scherm hebben geschopt, uit te lichten.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Harry Potter

Wie anders dan tovenaarsleerling Harry Potter om dit lijstje op gang te trekken. De fantasy jeugdboekenreeks van succesauteur J. K. Rowling verscheen in 7 delen - de ene nog dikker dan de andere - tussen 1997 en 2007. De verhalen over de strijd van Harry tegen de boosardige Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden gingen in totaal al meer dan 500 miljoen keer over de toonbanken. Daarmee zijn ze de best verkochte boekenreeks ooit. Bovendien werden de werken van de Britse auteur ook in maar liefst tachtig talen vertaald.

Warner Bros zag al snel in dat ze deze boeken zo snel als mogelijk op het grote scherm moesten brengen en verwerkte het grondmateriaal dan ook in 8 films - het laatste boek "Harry Potter en de relieken van de dood" werd opgesplitst in twee delen. De filmfranchise legde Warner Bros alvast geen windeieren. Met een geschatte opbrengst van 7,7 miljard euro behoren Harry en zijn vrienden tot de meest succesvolle filmreeksen ooit.

Sjakie en de Chocoladefabriek

Tonnen chocolade, meer is niet nodig om bij vele kinderen én volwassenen hun hart een tikje sneller te doen slaan. De Engelse jeugdauteur Roald Dahl had dat zeer goed begrepen. "Sjakie en de chocoladefabriek" vertelt het verhaal van de straatarme Sjakie Stevens, die het grote lot wint - één van de vijf gouden toegangstickets tot de wonderbaarlijke chocoladefabriek van de excentrieke Willy Wonka. Het boek staat te boek als één van de beste kinderboeken uit de 20ste eeuw.

Dahls meesterwerk werd in tussentijd al twee maal verfilmd. Een eerste maal in 1971, onder de titel "Willy Wonka & the Chocolate Factory" met Gene Wilder in de hoofdrol. Toch is het vooral de meer recente verfilming "Charlie and the Chocolate Factory" uit 2005 die nu nog vaak over de tongen gaat. Onder de regie van Tim Burton en met Johnny Depp in een glansrol werd de film onthaald op postieve kritieken. Hij bracht wereldwijd iets minder dan een half miljoen dollar in het laatje.

Alice in Wonderland

Eigenlijk zouden we in dit overzicht talloze Disneyfilms kunnen opvoeren, het leeuwendeel vindt dan ook zijn oorspong in sprookjes of romans allerhande. Ons oog viel echter op "Alice in Wonderland", een verfilming van Lewis Carrolls gelijknamige roman uit 1865. Het verhaal van de jonge Alice die dankzij een konijnenhol in een fantasiewereld terechtkomt, wed maar liefst in 97 talen vertaald.

Talloze verfilmingen volgden, waaruit wij Tim Burton's "Alice in Wonderland" uit 2010 uitlichten. Eens te meer speelt Johnny Depp een prominente rol, naast onder meer Anne Hathaway en Mia Wasikowska. Het verhaal omhelst eigenlijk zowel Carrols originele roman als zijn vervolg "Through the Looking-Glass". De film bracht wereldwijd 1 miljard euro binnen en kwam daarmee toen op de vijfde plaats van meest succesvolle films ooit. Bovendien vormde hij het begin van de live-action sprookjes, waar Disney de voorbije jaren graag mee uitpakt - denken we onder meer aan "De leeuwenkoning" en "Belle en het beest".

Mary Poppins

Nog zo'n Disneyklassieker. "Mary Poppins" uit 1964 met Julie Andrews als de magische nanny die het huishouden van meneer Banks in goede banen komt leiden. Ook hier ging een jeugdboekenreeks aan vooraf. Tussen 1934 en 1988 schreef de Australisch-Britse auteur P. L. Travers acht kinderboeken over de vliegende kinderopzichter.

De film werd maar liefst genomineerd voor 13 Oscars  - een record voor een Disneyfilm - en sleepte er 5 in de wacht, waaronder die voor beste actrice voor Andrews. Tot op de dag van vandaag is "Mary Poppins" de enige Disneyfilm die mag pronken met een Oscarnominatie in de categorie beste film.

In 2018 besloot Disney een vervolg te breien aan haar klassieker en bracht het "Mary Poppins Returns" in de zalen. Dit keer met Emily Blunt in de rol van de kinderjuf.

Paddington

Natuurlijk mag ook beertje Paddington niet ontbreken in dit overzicht. Het schattige beertje komt uit de koker van Michael Bond, die er meer dan twintig boeken over schreef. Zijn naam dankt Paddington aan zijn ontdekking in het Paddington station in Londen, nadat hij op zijn eentje de oversteek heeft gemaakt uit het verre Peru. De jonge beer slaagt er voortdurend in zichzelf in nesten te werken, wat natuurlijk ook voer is voor de betere kinderfilm.

In 2014 was het dan ook zover. Paul Kings "Paddington" focust op Paddingtons aankomst in Groot-Brittannië. Een taxidermiste probeert het beertje aan haar collectie met opgezette dieren toe te voegen, maar dat is natuurlijk buiten Paddington en zijn vrienden gerekend. Een luttele drie jaar later was King daar al met een vervolgfilm, "Paddington 2". Daarin probeert Paddington een verjaardagscadeau te pakken te krijgen voor zijn tante Lucy. Alleen loopt niet alles zoals gepland en belandt hij in de cel voor een diefstal die hij niet heeft gepleegd.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top