Weekly portrait: spotlight on ... Tom Brady

Sport |

Dinsdag maakte American Football-superster Tom Brady bekend een punt te zetten achter 20 succesvolle jaren bij de New England Patriots. Als vrije speler gaat hij op zoek naar een nieuwe werkgever. Reden genoeg om een aflevering van de 'weekly portrait'-reeks aan de 42-jarige quarterback te wijden.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tom Brady zag op 3 augustus 1977 het levenslicht in San Mateo, California en zou uitgroeien tot de meest succesvolle NFL-speler ooit. Hij heeft 9 Super Bowl-finales op zijn actief staan, waarin hij 6 keer aan het langste eind trok - een record, zowel qua deelnames als qua aantal overwinningen. Daarnaast werd hij 4 maal verkozen tot MVP van de finale van het NFL-kampioenschap - opnieuw goed voor een record.

Van zero tot hero

Aanvankelijk dichtte niemand Tom Brady enig succes in het American Football toe. Tijdens de jaarlijkse draft in 2000 werd Brady pas in de zesde ronde als 199ste pick gekozen door de New England Patriots. Brady zou zo ontgoocheld geweest zijn over de laattijdige draft dat hij er niets beter op vond dan zich even buiten te gaan afzonderen. Zijn familie was er namelijk van overtuigd dat hij veel eerder zou worden gedraft en volgde het gebeuren dan ook live op televisie.

Toen hij zich, eens aangekomen bij zijn ploeg, wou voorstellen aan Robert Kraft, de eigenaar van de Patriots, liet Brady echter meteen noteren dat hij "de beste keuze was die de organisatie ooit heeft genomen". Dat bleken later profetische woorden te zijn.

Toch liep de start bij het team uit Massachusetts niet van een leien dakje. In zijn eerste seizoen moest hij dan ook genoegen nemen met de onbenullige rol van 4de quarterback. Het tweede seizoen beloofde echter beterschap, toen eerste quarterback Drew Bledsoe geblesseerd uitviel en Brady volop zijn kans kreeg van hoofdcoach Bill Belichick.

Brady loodste zijn team naar 11 overwinningen in zijn 14 eerste wedstrijden en stak in zijn debuutjaar meteen ook de Super Bowl op zak, als jongste quarterback ooit. In één klap was de keuze voor de positie van eerste quarterback ook beslecht want Bledsoe werd in het tussenseizoen getransfereerd naar de Buffalo Bills.

In zijn twintigjarige carrière bij de Patriots, zou hij daar nog 5 Super Bowl-overwinningen en 8 finales aan toevoegen.

Geen onbesproken blad

Met alle succes en lofbetuigen die Brady te beurt vielen, staken er natuurlijk ook geregeld controverses de kop op. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind. Door de onoverwinnelijke status van de Patriots, werd het team al snel de meest gehate franchise uit de NFL.

Daarenboven werden de Patriots ook geplaagd door verschillende schandalen. Zo zouden verschillende malen heimelijke opnames gemaakt zijn van tegenstanders, onder meer in 2007 en opnieuw in 2019.

Ook de verpersoonlijking van het succes van de ploeg, superster Brady,ontsnapte niet aan de lawine aan schandalen. Tijdens de gewonnen wedstrijd tegen de Indianapolis Colts in 2014, die besliste over plaatsing voor de Super Bowl-finale, zou de echtgenoot van supermodel Gisele Bündchen namelijk geëist hebben om de ballen wat minder hard te laten oppompen. Het schandaal, al snel omgedoopt tot 'Deflategate', leverde Brady uiteindelijk vier wedstrijden schorsing op. Zijn team moest bovendien een boete van 1 miljoen dollar betalen en verloor twee drafts voor het seizoen 2016.

Brady zelf liet het echter niet aan zijn hart komen en antwoordde op het veld door datzelfde seizoen zijn vijfde Super Bowl in de wacht te slepen.

Controversieel dieet als verklaring succes?

Om twintig jaar en counting aan de top van jouw sport te staan, moet je wel goed zorg dragen voor jouw lichaam. Voor Brady komt dat neer op een mix van meditatie, yoga en hersengymnastiek.

Daarnaast maakt Brady ook gebruik van een experimenteel dieet, TB12 genaamd. Daarvoor vermijdt hij de meeste soorten fruit, net als koffie, suiker, gluten en granen. Bovendien drinkt hij elke dag 1/32ste van zijn lichaamsgewicht in water.

Ook al kreeg zijn dieet al heel veel media-aandacht toch legde het de 42-jarige Brady geen windeieren. Al lijkt hij stilaan toch zijn houdbaarheidsdatum te hebben bereikt. Het afgelopen seizoen schitterde hij namelijk niet meer als weleer, wat een vroege uitschakeling van zijn ploeg in de playoffs uitlokte.

Als een vrije speler gaat Brady nu op zoek naar een nieuwe werkgever. Volgens verschillende Amerikaanse media zou dat wel eens Tampa Bay Buccanneers kunnen worden.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top