Wat loopt er fout bij Liverpool?

Tot midden februari leek er bij de uittredende Champions League-winnaar geen vuiltje aan de lucht. Vol vertrouwen afstevenend op de eerste titel in de Premier League in dertig jaar, plaatsten ze zich ook al bij al gemakkelijk voor de achtste finales in de Champions League. Maar toen kwamen The Reds in een vormdip terecht. Waaraan is die te wijten en geraakt Liverpool die op tijd te boven om zich vanavond te plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League?

Even een opvallende statistiek bovenhalen. Na 27 speeldagen prijkte Liverpool helemaal bovenaan de Premier League, enkel Manchester United was erin geslaagd hen een puntje afhandig te maken. Met een straatlengte voorspong - maar liefst 22 punten op eerste achtervolger Manchester City- stevenden ze af op hun eerste titel in dertig jaar.

Maar toen kwam de heenwedstrijd in de achtste finales in en tegen het Atlético Madrid van Diego Simeone. The Reds delfden met 1-0 het onderspit en konden in de volledige wedstrijd geen enkel schot tussen de palen laten noteren. Een non-match?

Drie nederlagen in vijf wedstrijden

De nederlaag tegen Atlético Madrid luidde echter een mindere periode van de troepen van Jürgen Klopp in. Nadien verloren The Reds namelijk ook hun ongeslagen status in de Premier League, na een 3-0 pandoering tegen staartploeg Watford nota bene en werden ze door Chelsea uit de FA cup gekegeld. Afgelopen weekend werd wel weer aangeknoopt met een overwinning tegen staartploeg Bournemouth.


Wat loopt er fout bij de ploeg die voordien zo doorheen het seizoen denderde? Een poging tot verklaring.

Blessurelast?

Met onder meer doelman Alisson Becker en kapitein Jordan Henderson zag Liverpool de laatste tijd enkele van haar sterkhouders uitvallen. Ook flankverdiger Andy Robertson, die heel belangrijk is in het systeem van Klopp, was enkele weken onbeschikbaar. Ondanks de goed gestoffeerde kern, bleek dat de vervangers niet altijd op hetzelfde niveau acteren - denk bijvoorbeeld aan de blunder van reservedoelman Adrián in de FA Cup tegen Chelsea.

Gelukkig voor Klopp kan hij vanavond op Anfield Road opnieuw beschikken over zowel Henderson als Robertson.

Overvolle programma?

Misschien kan de oorzaak ook deels herleid worden tot het overvolle programma van de troepen van Klopp. Momenteel hebben ze er dit seizoen al 47 wedstrijden opzitten, terwijl Atlético Madrid nog maar 37 partijen op de teller heeft staan. In dit stadium van het seizoen speelt dat tikkeltje extra frisheid wel degelijk een belangrijke rol.

Daarbij komt ook kijken dat Klopp niet meteen een grote fan is van roteren. Essentiële pionnen als Roberto Firmino (42), Virgil Van Dijk (40) en Andy Robertson (40) hebben al aardig wat wedstrijden op de teller staan.

Ploegen geraken ingespeeld op Liverpool

Misschien een laatste verklaring voor de vormdip van Liverpool is het feit dat de tegenstanders stilaan grip beginnen krijgen op het spelsysteem van Klopp. De Duitse trainer heeft een belangrijke rol weggelegd voor zijn flankverdedigers Robertson en Trent Alexander-Arnold, die dikwijls hoog op het veld geposteerd staan om daar met dodelijke voorzetten te strooien. Alexander-Arnold leverde dit seizoen al 12 assists af, tegenover 7 voor zijn collega aan de overkant.

In de verloren partij tegen Watford verstuurden de beide flankverdedigers maar liefst 18 crosses, waarvan er geen enkele een teammaat kon bereiken. Ook in de heenwedstrijd in Wanda Metropolitano viel het op dat Liverpool aanvallend niet goed uit de verf kwam.

Misschien is een strakke defensieve organisatie dus wel de manier om Liverpool uit balans te brengen. Het is niet voor niets dat Klopp Atlético bestempelde als de beste in de wereld inzake "diep verdedigen".

Het viel de Duitste succestrainer ook op dat hun tegenstanders de laatste wedstrijden opvallend vaak de lange bal hanteren, om dan vol voor de afvallende bal te gaan.

Wie wil zien of de uittredende Champions League-winnaar zich uit haar netelige positie kan wringen, kan vanavond om 21u afstemmen op Proximus Sport 2, in het All Sport aanbod van Proximus TV.

UEFA Champions League

Bekijk alles
Top