Twee wedstrijden stonden nog tussen de spelers en de finale. Met vier waren ze nog voor één prijs, die felbegeerde titel. Abdullah Waiss, REGO, MatthaX en manse01: één van hen mocht de trofee in de lucht steken.

Proximus ePro League : halve finales en finale

De eerste halve finale werd een strijd tussen Abdullah Waiss (Racing Genk) en REGO (Moeskroen). Anthony “REGO” Rochetti kreeg dit seizoen de loodzware opdracht om het vertrek van regerend kampioen ShadooW naar Standard op te vangen. In de kwartfinale wist Waiss diezelfde ShadooW nog uit te schakelen. REGO wist dus meteen dat hij voor een serieuze uitdaging stond, terwijl Waiss, na een fantastisch seizoen, vol zelfvertrouwen aan de halve finale kon beginnen.

Aangezien de halve finale in twee wedstrijden gespeeld werd, werd het tactisch aspect erg belangrijk. Want wat doe je met die heenwedstrijd? Alles op de aanval gooien en de terugwedstrijd overbodig maken? Of voorzichtig de kansjes grijpen die je elke wedstrijd af en toe eens krijgt? Beide heren kozen voor optie 2. De eerste wedstrijd eindigde op een gelijkspel, 1-1. Daardoor lag alles nog open in de terugwedstrijd en dat werd, naarmate de wedstrijd vorderde, ook duidelijk. In een spektakelrijke wedstrijd gingen beide heren op zoek naar doelpunten om het ticket voor de finale in de wacht te slepen. Waiss scoorde twee keer, maar REGO wist er maar liefst vier in het mandje te leggen. Een knappe zege van REGO, waardoor een tweede titel op rij voor Moeskroen binnen handbereik ligt.

Racing Genk en Abdullah Waiss mogen tevreden terugblikken op een mooi seizoen. De jonge Genkie werd derde in de reguliere competitie. Zijn poule kon hij nadien als winnaar afsluiten, met een prachtige affiche tegen ShadooW als beloning. Na een razend spannend potje FIFA kon het jonge talent het laken naar zich toe trekken. Hij kegelde de regerende kampioen uit het tornooi en dat in zijn eerste seizoen. De toekomst ziet er dan ook bijzonder mooi uit voor de jonge esporter. Op de landstitel moet hij nog even wachten, maar het is nu al duidelijk dat we hem in de toekomst nog zullen terugzien in de eindfase van de Proximus ePro League.

De tweede halve finale was iets minder spannend. Daar mocht het jonge geweld, MatthaX het opnemen tegen een speler met ervaring, manse01. Manse Bogaerts krijgt al een tijdje het vertrouwen van zijn club, KV Kortrijk. Dat vertrouwen loonde dit seizoen toen Manse de geweldige Elias Bray uitschakelde in de kwartfinale. Aan die mooie overwinning, kon manse01 geen vervolg breien. Daarvoor bleek Matthias Rousselet te sterk.

In de heenwedstrijd nam MatthaX meteen een flinke optie op de finale door met 3-0 te winnen. Matthias vond ook in de kwartfinale vlotjes de weg naar doel. Toen scoorde hij maar liefst vier keer tegen Zakaria Bentato. Nu werd manse01 dus het kind van de rekening. KVK moest dus hopen op een klein mirakel, maar dat kwam er niet. Integendeel, ook in de tweede wedstrijd scoorde MatthaX aan de lopende band. De 1-3 op het bord werd een feit.

De twee finalisten waren gekend dus: REGO en MatthaX, Anthony Rochetti en Matthias Rousselet, Moeskroen en Charleroi. Twee spelers in topvorm, die vlot weten te scoren. Twee spelers die heel wat topfavorieten uit het tornooi hebben gekegeld en hun plekje in de finale dubbel en dik hebben verdiend. Voor Moeskroen kan het zelfs een tweede titel op rij worden. Dat zou een zeer straffe prestatie zijn van REGO.

Maar dan moest hij wel voorbij MatthaX, die in de kwartfinale en halve finale bewees dat hij in bloedvorm zat. Vier doelpunten tegen Anderlecht en Emperatoor, in totaal zes doelpunten tegen KV Kortrijk en manse01. De vraag was dan ook of REGO een tactiek kon vinden om zo'n doelpuntenmachine te stoppen. Al zal ook MatthaX alle zeilen mogen bijzetten om REGO het scoren te beletten.

Voor aanvang van de finale zat de angst er wat in dat een vroeg doelpunt ervoor zou zorgen dat we een gesloten wedstrijd zouden krijgen. REGO kan als geen ander een kleine voorsprong verdedigen, dus een vroege voorsprong voor Moeskroen was het ideale scenario voor de finalist. Maar ook MatthaX weet, ondanks zijn jonge leeftijd, hoe je een wedstrijd kan uitspelen.

REGO begon sterk aan de wedstrijd en na enkele seconden kreeg hij een grote kans om op voorsprong te komen. De kopbal ging maar net naast. Een opluchting voor Charleroi. MatthaX leek ook even van slag en hij kwam moeilijk in de wedstrijd. Tegen KV Kortrijk liep alles nog van een leien dakje voor het jonge talent, maar REGO bleek duidelijk moeilijker te bekampen.

De meeste kansen bleven ook voor REGO, maar MatthaX brak niet. Hij slaagde erin de nervositeit wat van zich af te spelen en de eerste vlotte aanval zorgde meteen ook voor gevaar. Net voor rust leek hij zelfs op weg naar de voorsprong, maar de paal dacht daar anders over. Met 0-0 trokken beide heren de rust in.

Na de rust kregen we een iets ander spelbeeld te zien. REGO verdedigde stug en probeerde te prikken wanneer dat kon. Na een mooie aanval leek hij in de zestien te kunnen aanleggen, maar MatthaX stak er nog net een voetje tussen. Een verdedigende actie die meteen de tegenaanval op gang bracht. De snelle flanken van Charleroi trokken in één ruk naar de overkant en het was uiteindelijk Fall, de pijlsnelle flankspeler, die de score in deze mooie finale kon openen.

REGO bleef niet bij de pakken zitten en schakelde over naar een iets aanvallendere opstelling, maar al snel kon MatthaX daar van profiteren. Opnieuw een snelle counter, deze keer afgerond door Henen. Een prachtige tegenaanval, die koelbloedig werd afgewerkt door de jonge esporter. Wat is het toch een koele killer.

Wedstrijd gespeeld denk je dan, maar het blijft natuurlijk een finale en REGO is niet voor niets een finalist. Je bent er nooit mee klaar en enkele seconden later bewees hij dat. De aansluitingstreffer was een feit en een spannend slot van de wedstrijd leek in de maak, maar mentaal is MatthaX, 16 nog maar, niet uit balans te brengen. De koele kikker bleef rustig en ging zelfs op zoek naar het verlossende doelpunt. Dat kwam er ook en deze keer had REGO geen antwoord meer klaar.

Zo mag MatthaX de titel, misschien wat verrassend, op zijn naam schrijven. Dat hij talent heeft, dat wisten we al. Maar dat hij dat talent nu al zou verzilveren met de landstitel, is toch een heel mooie prestatie. REGO moet tevreden zijn met de tweede plek. Geen nieuwe titel voor Moeskroen, maar wel een sterke prestatie van Anthony Rochetti.

Eén ding is zeker, het niveau in deze Proximus ePro League lag dit seizoen hoog. Heel wat nieuwe talenten lieten fraaie dingen zien en het is nu al uitkijken naar wat de toekomst brengt. Deze landstitel is er eentje op naam van de jeugd. Eentje die doet dromen van een mooie toekomst voor de Proximus ePro League en FIFA in ons land.