On this day: Javier Sotomayor vestigt indoor wereldrecord hoogspringen

Sport | Vandaag exact 31 jaar geleden vestigde de Cubaan Javier Sotomayor het indoor wereldrecord hoogspringen in het Hongaarse Boedapest. Een terugblik op de opmerkelijke prestatie van de Cubaanse springveer.

Door Proximus

Deel dit nieuws

Op 4 maart 1989 vond in Boedapest het indoor WK atletiek plaats. De Cubaan Javier Sotomayor was na zijn outdoor wereldrecord (2,43 meter) een jaar eerder in het Spaanse Salamanca torenhoog favoriet.

Toch stond hij op een bepaald moment slechts derde, toen hij voor zijn poging over 2,35 meter twee pogingen nodig had. De Duitser Dietmar Mögenburg en de Brit Dalton Grant hadden aan hun eerste poging genoeg.

Op ongeëvenaarde hoogte

Op dat moment voelde El Principe de las Alturas (de prins van de hoogte) zijn moment echter gekomen. Hij vloog over 2,37 meter en had ook geen enkel probleem met 2,39 meter. Na die geslaagde sprong liet hij de balk op wereldrecordhoogte leggen: 2,43 meter. En de eerste poging van de Cubaan bleek meteen de goeie. Vandaag 31 jaar na datum staat zijn record nog steeds op de tabellen.

Datzelfde jaar verbeterde hij ook nog eens zijn eigen wereldrecord outdoor met een sprong over 2,44 meter op het Centraal-Amerikaans en Caraïbisch kampioenschap in San Juan (Puerto Rico).

2,45 meter

Vier jaar later verbeterde Sotomayor zijn wereldrecord naar een magische 2,45 meter. Opnieuw gebeurde dit in het Spaanse Salamanca. Opmerkelijk was dat Sotomayor slechts vier sprongen nodig had om zijn wereldrecord te verstevigen. Na een opwarmingssprong over 2,32 meter, had hij geen enkele moeite met 2,35 en 2,38 meter.

Toen de lat echter op wereldrecordhoogte werd gelegd - 2,45 meter - sloegen de zenuwen toch enigszins toe. De eerste poging ging de mist in, maar tijdens zijn tweede poging was het wel raak. Mijn zijn kenmerkende explosieve stijl katapulteerde hij zich over de lat, naar ongeziene hoogten. 17 jaar na datum staat ook dit record nog steeds op de tabellen.De vraag is natuurlijk hoe lang het nog stand zal houden. De Qatarees Mutaz Essa Barshim sprong zes jaar geleden in het Boudewijnstadion reeds over 2,43 meter. Vorig jaar toonde hij tijdens de Gyulai Istvan Memorial in Hongarije dat hij het alvast in zich heeft. Zijn drie pogingen op 2,46 meter toonden aan dat hij het record op een dag op zijn naam zou moeten kunnen brengen.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top