De blikvangers op het Offscreen Film Festival in Brussel

Films |
Het Offscreen Film Festival is een feest voor liefhebbers van cultcinema. De 13de editie spitst zich opnieuw toe op onafhankelijke filmmakers, klassieke cultfilms en atypische genrefilms uit de hele wereld.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Pickx licht alvast vijf blikvangers uit. Van obscure pareltjes tot klassiekers die het nostalgiegevoel zullen doen opflakkeren: deze vijf toppers moet u gezien hebben.

ABOUT ENDLESSNESS
 
Deze adembenemende existentiële vertelling portretteert de banaliteit van het menselijke bestaan in al zijn pracht en wreedheid: van een meisje dat voor het eerst de hand van haar geliefde vasthoudt tot een vader die het lichaam van zijn dode zoon in zijn armen draagt. Een film die aan de ribben blijft kleven, en na afloop nog lang blijft nazinderen.

SWALLOW
 
Het inslikken van allerhande kleine gebruiksvoorwerpen als stil protest tegen huwelijksmiserie: deze pyschologische horrorfilm met een feministische inslag kluistert de kijker aan zijn bioscoopzitje. Haar dominante echtgenoot en diens rijke familie houden de zwangere huisvrouw Hunter onder de knoet, die in haar bizarre obsessie enige weerwraak vindt. Regisseur Carlo Mirabella-Davis levert met 'Swallow' een beklijvend kunststukje af.
 

VIVARIUM
 
Een jong stel op zoek naar hun droomhuis wordt door een bizarre makelaar geleid naar Yonder, een buitenwijk met een doolhof aan identieke huizen. Op hun terugtocht ontdekken ze dat elke weg terugleidt naar hun startpunt in het stratenlabyrint. Hun zoektocht naar een droomwoning slaat al snel om in een nachtmerrie. Het donkere 'Vivarium' zit boordevol metaforen, symboliek en dubbele bodems en lijkt uit het universum van de gelauwerde Britse serie 'Black Mirror' geplukt.
 

BACK TO THE FUTURE
 
Een uitgelicht thema op het filmfestival is tijdreizen, met de 'About Time'-categorie. In dat programma staan een aantal onvolprezen klassiekers die hun stempel op de filmgeschiedenis gedrukt hebben, zoals de 'Back To The Future'-films of het recentere 'Interstellar', het meesterwerk van regisseur Christopher Nolan over een piloot (Matthew McConaughey) die de zieltogende mensheid moet redden van de ondergang door naar exoplaneten te reizen.

'Back To The Future' is dan weer een trip down memory lane: de sci-fi franchise van Robert Zemeckis, die negen jaar later het met zes Oscars bekroonde 'Forrest Gump' zou vervaardigen, werd sinds zijn debuut in 1985 jaar na jaar populairder en heeft inmiddels een plaatsje veroverd in de eregalerij van de popcultuur.
 


JUST BEFORE DAWN
 
Op het festival wordt in de categorie 'In Person Tribute' hulde gebracht aan de New Yorkse cineast Jeff Lieberman, die de filmwereld in de jaren 70 en 80 verrijkte met enkele knettergekke cultklassiekers. 'Just Before Dawn' uit 1981 is wellicht zijn beste werk, dat verhaalt over enkele jongeren die een tripje ondernemen naar hun pas gekochte boswoning in Oregon.

Uiteraard gaat het gruwelijk mis: een maniak met een machete terroriseert het gebied en spaart ook de vriendengroep niet. De vijf verdwijnen één na één. 'Just Before Dawn' staat te boek als één van de beste slasherfilms ooit gemaakt, en verdient dus zeker een kijkje.
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top