Van der Poel-Van Aert, ook rivalen op de weg

Sport | Het veldritseizoen is voorbij en enkele specialisten van de cross hebben hun aandacht al verlegd naar de voorjaarsklassiekers en rittenwedstrijden. Gianni Vermeersch, tweede in een sprint, en Tim Merlier, winnaar van een rit in de Ronde van Antalya, zijn de eerste crossers die al succes hebben geboekt op de weg. Toch gaat de meeste aandacht naar Mathieu van der Poel en Wout van Aert die hun rivaliteit van het veld verleggen naar de weg. We geven een overzicht van hun programma, zodat je weet wanneer zij elkaar dit voorjaar zullen tegenkomen.

Van Aert: de klassiekers en de Tour

Wout Van Aert kwam pas eind november in actie in het veld na zijn zware blessure die hij opliep in de vorige zomer, bij de tijdrit in de Ronde van Frankrijk. Door het coronavirus paste hij zijn oorspronkelijke plannen aan en kwam hij toch aan de start van de Omloop Het Nieuwsblad. Daarna bereidt hij de klassiekers voor met de Strade Bianche.

Daarna staan Milaan-San Remo, de E3 Prijs, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix op zijn programma. In de zomer wordt hij in de Ronde van Frankrijk verwacht met zijn ploeg Team Jumbo-Visma. De Nederlandse ploeg mikt op het eindklassement, met Primoz Roglic, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk. Van Aert zal in dienst van de klassementsrijders rijden, maar zal ook wel zijn ritjes uitkiezen. Hij droomt van de groene trui, maar zijn ploeg zal hem daar niet veel bij helpen.

Van der Poel: een vol programma, op alle fronten

Voor 2020 ligt het grote doel van Mathieu van der Poel (Alpecin - Fenix) niet op de weg: hij wil schitteren op het mountainbiken op de Olympische Spelen in Tokio. Toch zal hij tijdens de lente te zien zijn op de weg.

In de Ronde van de Algarve (19 tot 23 februari) kwam hij voor het eerst in actie op de weg, maar bleef hij in de schaduw: hij eindigde 45e in de rittenwedstrijd die werd gewonnen door Remco Evenepoel. De wereldkampioen veldrijden wordt daarna verwacht in de Strade Bianche (7 maart) en in Milaan-San Remo (21 maart).

In maart zal de 24-jarige Van der Poel ook twee rittenkoersen rijden: Tirreno-Adriatico (van 11 tot 17 maart) en de Ronde van Catalonië (van 23 tot 29 maart), twee dagen na Milaan-San Remo.

Na zijn Italiaanse en Spaanse avonturen keert Van der Poel terug naar België voor de Belgische klassiekers. Hij start in Dwars door Vlaanderen (1 april), de Ronde van Vlaanderen (5 april) en de Brabantse Pijl (15 april). Voor het eerst start hij ook in Gent-Wevelgem (29 maart) en Parijs-Roubaix (12 april). Zijn ploeg start ook in de E3 Prijs in Harelbeke (27 maart), maar het is niet zeker dat hij daar ook aan deelneemt.

Na de Brabantse Pijl is zijn programma nog niet duidelijk. Het is nog niet zeker dat hij de Amstel Gold Race (19 april) zal rijden, de wedstrijd die hij vorig seizoen op spectaculaire wijze won. De Nederlandse klassieker wordt maar een week na Parijs-Roubaix gereden. Van der Poel verklaarde al dat hij beseft dat de twee wedstrijden moeilijk te combineren zijn, maar voor onmogelijke dingen is VDP altijd wel te vinden: "Ik heb nog nooit Parijs-Roubaix gereden en misschien zal ik ondervinden waarom men zegt dat een week erna de Amstel rijden onmogelijk is, maar de Amstel is een heel speciale wedstrijd en ik wil die wel rijden. Het wordt een moeilijke keuze."

Mogelijk volgt daarna voor Mathieu van der Poel de Waalse Pijl en de Ronde van Spanje, want zijn ploeg vroeg een wildcard voor de rittenkoers die start in Nederland.

LAST YEAR… Van Aert imponeert in de Dauphiné en de Tour

Vorig jaar verbaasde Wout van Aert met zijn schitterende prestaties in zijn eerste seizoen waarin hij echt had ingezet op de weg.

Net als in 2018 werd hij in 2019 derde in de Strade Bianche, de Italiaanse klassieker die weggelegd is voor crossers.

Daarna werd hij zesde in de Primavera en tweede in de E3 Prijs, achter... Zdenek Stybar, een andere voormalige wereldkampioen veldrijden. In Wevelgem (29e), de Ronde van Vlaanderen (14e), in Roubaix (22e) en in de Amstel Gold Race (57e) viel hij minder op.

Hij won twee ritten (waaronder de tijdrit) en het puntenklassement in de Dauphiné. In Middelkerke werd hij Belgisch kampioen tijdrijden en op de weg werd hij op het BK derde, een wedstrijd die werd gewonnen door Tim Merlier.

Hij won daarna de tiende rit in de Ronde van Frankrijk in Albi, maar blesseerde zich ernstig in de tijdrit, de dertiende rit van de Tour.

LAST YEAR… Van der Poel stapelt de zeges op en verbaast het peloton

Mathieu van der Poel tekende vorig jaar voor een geweldig seizoen op de weg.

In de lente won hij een rit in de Ronde van Antalya, de GP Denain, Dwars door Vlaanderen, een rit in het Circuit de la Sarthe, de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race.

De zege in Valkenburg was zijn grootste succes op de weg en zijn eerste zege in een World Tour wedstrijd. Na een spannende finale haalde hij in een select groepje haast in zijn eentje Julian Alaphilippe en Jakob Fuglsang terug en won hij nog de spurt.

In de Ronde van Vlaanderen was hij eerder al vierde gewonnen, maar door de pech die hem in die wedstrijd trof, mocht hij zich de morele winnaar noemen. Hij werd ook vierde in Gent-Wevelgem.

In de zomer won hij een rit in de Arctic Race in Noorwegen en drie ritten en de eindzege in de Ronde van Groot-Brittannië.

Ook in de wereldbeker mountainbiken haalde hij enkele zeges.

Op het WK in Yorkshire zat hij in de laatste ronde bij Mads Pedersen (de latere winnaar), Matteo Trentin, Stefan Kung en Gianni Moscon, maar toen kende hij een enorme hongerklop waardoor hij tevreden moest zijn met de 43e plaats.