Chelsea-Bayern en Napoli-Barcelona: duels der giganten in de 1/8e finales van dinsdag

Sport |
Dinsdag staat de derde avond van de 1/8e finales in de Champions League geprogrammeerd, met twee absolute topduels. Twee voormalige winnaars nemen het op Stamford Bridge tegen elkaar op en het Napoli van Dries Mertens krijgt Barcelona op bezoek in het San Paolo.
 

Door Tagtik

Deel dit nieuws

Chelsea - Bayern: De nieuwe Blues tegen de Beierse reus in volle opbouw
 
De fans van Chelsea zullen bij dit duel terugdenken aan vroegere tijden, want de Blues spelen tegen de ploeg die ze versloegen bij hun eerste winst op het kampioenenbal, in 2012. Frank Lampard, de huidige trainer van Chelsea, was de aanvoerder bij die onvergetelijke wedstrijd in... München waar de Londenaars de zege konden pakken na strafschoppen.
 
Chelsea werd tweede in zijn groep achter Valencia, maar met evenveel punten als de Spanjaarden. De Blues maken een overgangsjaar door onder Lampard, een levende legende van de club die de opvolger werd van Maurizio Sarri. Voor de 14e keer dat de club in de 1/8e finale staat, is het een verjongd Chelsea dat het grote Bayern partij geeft.
 
Dit jaar geven de Blues alle vertrouwen aan een nieuwe generatie van jonge spelers als Tammy Abraham, Mason Mount, Christian Pulisic, Fikayo Tomori, Callum Hudson-Odoi of Daniel James. Zij worden ondersteund door meer ervaren spelers als Willian, Pedro, Kante, Rudiger, Azpilicueta, Jorginho of Barkley. Door de afwezigheid van de geblesseerde Kante zal het middenveld van Chelsea wel aan stabiliteit en evenwicht inboeten.
 
Bayern maakt een ongewoon seizoen mee: de coach werd in de loop van het seizoen al ontslagen, Leipzig knaagt aan de dominantie in de Bundesliga en in november kwam trainer Hans-Dieter Flick naar de Allianz Arena om de Rekordmeister een nieuw elan te geven. Met een gemiddelde van 3,3 doelpunten per wedstrijd sinds hij er is, het hoogste in Europa tijdens deze periode, heeft de club haar DNA hervonden. Enkele belangrijke spelers hebben opnieuw hun oude niveau teruggevonden, zoals Thomas Müller of Thiago Alcantara, die in de vorm van zijn leven verkeert. Dat komt ook Robert Lewandowski ten goede, want de sterke Poolse spits ziet zich beter omringd en bediend. In de verdediging staat David Alaba nu centraler en neemt de Canadees Alphonso Davies de linkerflank voor zijn rekening.
 
De dubbele confrontatie zal voor een groot deel de rest van het seizoen van de twee clubs bepalen. Bayern start toch als favoriet, want het haalde alle punten in de groepsfase met 6 zeges, 24 doelpunten voor en 5 tegen. Het is de enige ploeg die 24 op 24 haalde in een groep met Olympiakos, Tottenham en Rode Ster Belgrado.
 
De cijfers:
De laatste drie keren dat Chelsea het tot in de 1/8e finales schopte, kon het niet doorstoten. De laatste keer gebeurde dat in het seizoen 2017-2018 toen Barcelona te sterk was. In de Premier League staat het vierde, een eind verwijderd van Leicester en Man City en heel ver achter Liverpool. Het pakte afgelopen weekend wel vertrouwen door winst in de derby tegen Tottenham. Europees speelt Chelsea sterk in eigen huis: de nederlaag van de Blues in de groepsfase tegen Valencia was de eerste verliespartij op Stamford Bridge in 14 Europese wedstrijden (8 zeges, 5 nederlagen). 
 
De Belgen in actie:
Michy Batshuayi. “Batsman” mocht dit seizoen nog geen enkele keer starten in de Premier League of de Champions League: voor Lampard is hij duidelijk tweede keus en een joker. Tijdens zijn invalbeurten kon hij toch 6 doelpunten in alle competities maken.

 
Napoli - FC Barcelona: een duel met strak gespannen zenuwen
 
Het FC Barcelona van Lionel Messi heeft sinds 2015 niet meer in de finale van de Champions League gestaan. Tegenstander was toen Juventus. De vorige twee seizoenen ging Barça eruit na een vernederende 'remontada' van AS Roma (kwartfinales 2018) en Liverpool (halve finales 2019). Dit seizoen wisselt Barça in de eigen La Liga goede met minder goede wedstrijden af en er kwam al een trainerswissel. Het start zeker niet als grote favoriet tegen Napoli, de enige club die in de groepsfase Liverpool kon kloppen.
 
De vorige twee keren dat de Napolitanen in de 1/8e finales stonden, werden ze uitgeschakeld door de latere winnaar: door Real Madrid in 2016-2017 en door Chelsea vijf jaar eerder. De Partenopei staan 6e in de Serie A en staan sinds eind oktober in het oog van de storm. Carlo Ancelotti betaalde al de tol met een ontslag. Intern rommelde het binnen de spelersgroep die stilaan wat meer vertrouwen krijgt. De Napolitaanse kern zit vol talent en is tot veel in staat, zoals Napoli recent nog bewees bij de zege tegen Juve.
 
Gennaro Gattuso, de coach van Napoli, zal opnieuw kunnen rekenen op de snelheid van Dries Mertens, de kracht van Kalidou Koulibaly en de vista van Fabian Ruiz, de talentrijke Spaanse middenvelder. Die troeven zullen ze nodig hebben om een goed resultaat te halen tegen FC Barcelona.
 
Barça, zonder Suarez en Jordi Alba, maar wel met het duo Messi-Griezmann dat steeds beter op elkaar ingespeeld raakt, lijkt wel een club te zijn waar de zenuwen strak gespannen zijn. Momenteel is de stress voelbaar bij Barcelona, met meerdere zaken die onrust brengen in de kleed- en bestuurskamer en met de resultaten die tegenvallen. In de voorbije jaren zorgt de Champions League voor stress bij de Blaugranas.
 
Twee jaar terug werden ze pijnlijk uitgeschakeld door AS Roma, vorig jaar door Liverpool, de latere winnaar van het toernooi. Na Ernesto Valverde moet zijn opvolger Quique Setien voor rust en resultaten brengen, maar het dominerende Barça van vroeger is niet meer te zien.
 
Barcelona zal bij de bookmakers favoriet zijn, maar de stress zal moeten worden overwonnen. Het Napoli van Gattuso droomt van een stunt en zal de kansen niet onbenut laten.
 
De cijfers:
Barça won makkelijk groep F, zonder een nederlaag, en kwalificeerde zich telkens in de laatste 12 duels in deze fase van de competitie. Napoli bleef ook ongeslagen in groep E, maar werd de vorige twee keer uitgeschakeld in de 1/8e finales.
 
De Belgen in actie:
Dries Mertens 
 
Dinsdag 25 februari - 21 uur
 
Chelsea - Bayern
Napoli - Barcelona
 
Volg de Multilive vanaf 20.15 uur.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top