Wat je moet weten over het NBA All Star Weekend

Het is weer feest in de NBA, want het All Star Weekend staat voor de deur. Het is editie nummer 69 van de jaarlijkse hoogmis in het Amerikaanse basketbal. Dit jaar nemen - net zoals vorig jaar - Team LeBron en Team Giannis het tegen elkaar op in de befaamde All Star Game. Maar er valt nog veel meer te beleven.

Historiek

Het NBA All Star Weekend mag dit jaar 69 kaarsjes uitblazen. In 1951 werd het allereerste NBA All Star Game gespeeld. De eerste jaren was er enkel het All Star Game, later werden er ook andere evenementen aan toegevoegd. Boston was de eerste stad die de grootste NBA-sterren uit het Oosten en Westen mocht ontvangen. Voor net geen 11.000 toeschouwers won het Oosten met 111-94.Door de jaren heen is het All Star Game een waar evenement geworden. Door de toenemende bekendheid voegde de organisatie door de jaren heen enkele evenementen toe, zoals de Legends Classic, het Old-Timers Game en de H-O-R-S-E Competition. Maar ook de Slam Dunk Contest en de Three-Point Contest. Dat zorgde ervoor dat de NBA al gauw een weekend vol evenementen moest organiseren. 

Hoe zit het in elkaar?

Het NBA All Star Weekend is een evenement van drie dagen. Het vindt altijd plaats vlak na de trade deadline. Dit jaar is dat tijdens het weekend van 14 tot 16 februari. Tijdens de All Star Break zijn er ook geen andere wedstrijden.

Op vrijdag zijn er het Celebrity Game, de Rising Stars Challenge en de G League Dream Factory Friday Night. Zaterdag zijn er dan de spectaculaire Slam Dunk Contest, de Three-Point Contest en de Skills Challenge, net als het G League All Star Game. Dat is het All Star Game voor de opleidingsliga van de NBA. Zondag is het dan de absolute hoogdag met het NBA All Star Game.

Rising Stars Challenge

De eerste wedstrijd die gespeeld wordt tussen NBA-sterren is de Rising Stars Challenge. Zoals de naam het zelf zegt, gaat het in deze wedstrijd om de sterren van morgen. Of in sommige gevallen ook al die van nu (zoals Luka Doncic). Voor deze wedstrijd mogen enkel spelers meedoen die in hun rookie year (eerste jaar) of sophomore year (tweede jaar) zitten.

Elk jaar betekent dat ook dat er spelers bij zijn die al enige bekendheid hebben verworven of zelfs al een sterrenstatus hebben, zoals Luka Doncic, Trae Young, Zion Williamson en Ja Morant. Bij deze wedstrijd speelt het Oosten niet tegen het Westen, zoals in de All Star Game. In deze match spelen de twaalf beste jonge Amerikanen tegen de twaalf beste spelers uit de rest van de wereld.Dit format ontstond in 1994 als Rookie Challenge, waarbij twee teams van eerstejaarsspelers at random werden gekozen en door elkaar geschud. Even was er dan toch een strijd tussen het Oosten en het Westen, maar die werd al even snel weer in de koelkast gestoken en dan kwam het format Rookies vs Sophomores op de proppen. Sinds 2015 is het concept Team World vs Team USA.

Celebrity Game

Nog op vrijdag vindt er een andere wedstrijd plaats, namelijk het Celebrity Game. Het Celebrity Game is de jongste toevoeging aan het All Star Weekend. In 2003 werd besloten om bekende sterren uit het Amerikaanse basketbal, de Amerikaanse showbizz en andere sporten tegen elkaar te laten spelen.

Jaarlijks komen enkele NBA-legendes, WNBA-sterren, acteurs en actrices, zangers en zangeressen, en andere sportmensen bij elkaar om het beste van zichzelf te geven. Meestal gaat dat gepaard met een resem aan grappige momenten, zoals veel gemiste shots en regels die niet worden gerespecteerd. De score die bereikt wordt, is ook nooit zo hoog als bij de echte sterren. Zo werd er bijvoorbeeld nog nooit een century bereikt. 

Skills Challenge

De tweede dag van het weekend wordt op gang getrapt met de Skills Challenge. In deze strijd moeten verschillende spelers hun beste techniek bovenhalen. De bedoeling is om na een parcours waar behendigheid, snelheid en nauwkeurigheid de bovenhand nemen als eerste de bal door de ring te krijgen met een driepuntshot. De spelers moeten één tegen één onder andere zigzaggend dribbelen en de bal in een klein gat proberen te gooien. Per ronde gaat de winnaar door naar de volgende ronde, tot er uiteindelijk maar twee spelers overblijven. Wie als snelste het parcours aflegt en de bal met een driepunter door het net jaagt, wint de contest.

Three-Point Contest

Op zaterdag vindt ook de Three-Point Contest plaats. De 8 beste driepuntshooters van de NBA krijgen dit jaar 70 seconden om zoveel mogelijk driepunters te maken. De drie spelers die de hoogste score behalen, spelen de finale. Punten scoren doen ze met behulp van vijf reeksen van vijf ballen, ook wel een rack genoemd. Twee racks staan op negentig graden van de ring, twee op 45 en één staat loodrecht.

Elke gescoorde bal van een rack telt voor één punt. De laatste - de zogenaamde money ball - telt voor twee punten. Een speler kan een rack met enkel money balls naar keuze plaatsen. Meestal is dat de plek vanwaar hij het beste kan shotten. De maximale score in dit systeem is 34 punten.Dit jaar heeft de NBA beslist om te vernieuwen en twee extra shots op 9 meter toe te voegen, die elk goed zijn voor 3 punten. Dit jaar kan een speler dus maximaal 40 punten soren. Tot nog toe is Devin Booker de recordhouder met het aantal gemaakte punten, met 28 op 34, een score die hij in 2018 behaalde.

Slam Dunk Contest

Het ongetwijfeld meest spectaculaire van zaterdagavond is de Slam Dunk Contest. Elk jaar opnieuw verrassen de spelers met hun beste en spectaculairste dunks op het parket. Voor dit spel krijgt de speler drie kansen om twee zelfgekozen dunks te maken. Dit mag op eender welke manier: over een dj springen, met behulp van een ploegmaat of zelfs door de ring te verhogen.

Als de speler in drie beurten niet slaagt, kan hij wel punten krijgen voor de moeilijkheidsgraad van de dunk. De jury bestaat uit vijf mensen en zij kunnen punten geven van zes tot tien. De twee spelers met de hoogste score spelen de finale. Als er een gelijkspel is na opnieuw twee dunks, dan gaat het spel gewoon verder per dunk tot er een speler meer punten heeft dan de andere.Een van de spannendste contests was ongetwijfeld die van 2016, waarin Zach LaVine pas na twee tie-breaks kon winnen van Aaron Gordon. De Dunk Contest is ook de plek waar spelers hun idolen kunnen imiteren of eren door dezelfde dunk te doen. Zo speelde Larry Nance Jr. in het shirt van zijn vader. Dwight Howard trok eerder al een Superman-cape aan.

Teams

Zondag is het zover. Dan spelen de beste spelers uit de NBA hun galawedstrijd tegen elkaar. De twee teams zijn samengesteld uit de twaalf beste spelers uit het Oosten en het Westen. Die zijn gekozen via fan voting en door media, journalisten en ex-NBA-sterren.Dit jaar strijden Team LeBron en Team Giannis tegen elkaar. Sinds 2018 hanteert de NBA een nieuw format. De speler van elke conference met de meeste stemmen achter zijn naam wordt teamkapitein. Tot 2018 werd er gestreden tussen Oost- en West-Amerika. Sinds 2018 kiezen de teamkapiteins elk hun team willekeurig. Dat betekent dus dat er gemengde ploegen zijn met spelers uit het Oosten en het Westen.

De vijf starters voor Team LeBron zijn: LeBron James, James Harden, Luka Doncic, Kawhi Leonard en Anthony Davis.

Voor Team Giannis zijn dat: Giannis Antetokounmpo, Pascal Siakam, Trae Young, Kemba Walker en Joel Embiid.

Enkele spelers maken voor het eerst hun opwachting. Dat zijn: Luka Doncic, Trae Young, Pascal Siakam, Bam Adebayo, Jayson Tatum, Domantas Sabonis, Donovan Mitchell, Brandon Ingram en Rudy Gobert. LeBron James is de speler met de meeste selecties achter zijn naam. Hij speelt zondag zijn zestiende All Star Game. 

In Memory Of...

Tijdens het All Star Game zal er uiteraard worden stilgestaan bij het overlijden van NBA-legende Kobe Bryant. Bryant kwam eind januari om het leven in een helikopterongeluk. De NBA besliste daarom om enkele dingen te wijzigen aan het format. Zo zullen de eerste drie quarters telkens met 0-0 beginnen. Het winnende team krijgt elk quarter 100.000 dollar om aan een goed doel te schenken. Bij aanvang van het vierde en laatste quarter worden de punten opgeteld en is het doel het aantal punten te behalen, bestaande uit de score van het team aan de winnende hand plus 24. Die 24 verwijst naar het shirt dat Kobe Bryant, die 18 keer het All Star Game speelde, droeg in het tweede deel van zijn carrière bij de LA Lakers.

Als bijvoorbeeld Team LeBron Q1 wint met 36-30, Team Giannis vervolgens Q2 wint met 28-35 en Team LeBron Q3 wint met 41-32, dan heeft het team van LeBron James 200.000 dollar ingezameld en het team van Giannis Antetokounmpo 100.000 dollar. Q4 begint dan met de score 105-97 voor Team LeBron en het doel is als eerste 129 punten te behalen (105+24). Beide teams moeten de 12 minuten niet volmaken. Het eerste team dat het puntenaantal bereikt, wint de match en krijgt 200.000 dollar bonus, eveneens te geven aan een goed doel.

Media

Maar het hele gegeven zou uiteraard niets zijn zonder de media. In de Verenigde Staten wordt het hele weekend door miljoenen mensen bekeken, maar ook in de rest van de wereld kijken heel wat sportliefhebbers mee. In België zal het hele weekend te bekijken zijn op Eleven Sports 2. In de nacht van vrijdag op zaterdag (15/2) wordt om 3 uur de Rising Star Challenge live uitgezonden. In de vooravond van zaterdag 16 februari (17u40) wordt dit nog eens herhaald. In de nacht van zaterdag op zondag begint om 2 uur de All Star Saturday Night met de Skills Challenge, de Dunk Contest en de Three-Point Contest. De uitzending duurt tot half vijf. Zondagnamiddag zendt Eleven Sports om 17u30 de Saturday Night opnieuw uit. Zondagnacht is er dan de apotheose met het NBA All Star Game. Dit begint om 2 uur en eindigt om half vijf. Maandagavond (17/2) wordt dit heruitgezonden vanaf 19u50.

Basketbal

Bekijk alles
Top