Speeches over het klimaat tijdens de awarduitreikingen

Films | In de filmwereld zijn awarduitreikingen voor sommige geëngageerde acteurs en actrices het uitgelezen moment om ook een politieke boodschap mee te geven. De afgelopen jaren gaan deze speeches allemaal over de klimaatopwarming. Tot grote ergernis van Donald Trump, maar de kangoeroes en koala's in Australië en de ijsberen die hopeloos zoeken naar een ijsschots om uit te rusten, kunnen bevestigen dat het hier niet om fake news gaat. Net zoals Leonardo DiCaprio, Al Gore of Joaquin Phoenix tijdens de Oscars, de Golden Globes en andere uitreikingen trouwens!

Door MF

Deel dit nieuws

Geen privéjet voor Joaquin Phoenix op de Golden Globes

Tijdens de laatste Golden Globes won Joaquin Phoenix de prestigieuze award voor beste acteur in een dramafilm voor zijn ongelooflijke interpretatie van de Joker in de film van Todd Phillips. Nadat de acteur zijn collega's en familie had bedankt, maakte hij van de gelegenheid gebruik om zich tot Hollywood te richten. Joaquin Phoenix wees iedereen op het feit dat ze niet verplicht waren om met een privéjet naar Palm Springs te vliegen om de Golden Globes bij te wonen. De vegan acteur wou zijn peers bewustmaken van de klimaatramp en van het feit dat iedereen hier een persoonlijke verantwoordelijkheid in heeft.

De klimaatopwarming is een feit, aldus Leonardo DiCaprio tijdens de Oscars

In 2016 won Leonardo DiCaprio eindelijk een Oscar voor beste acteur dankzij zijn rol in 'The Revenant'. Hij wachtte al een aantal jaren op deze prijs, die hij telkens opnieuw aan zijn neus voorbij zag gaan. Een gouden kans ook om iets te zeggen over de klimaatopwarming. Als overtuigde verdediger van het milieu zei Leonardo DiCaprio tijdens zijn speech dat de klimaatopwarming een feit is. De acteur wees er ook op dat 2015 het warmste jaar ooit was. Hij sloot zijn speech af met een oproep om te stemmen voor politici die het goed voor hebben met de natuur, samen te werken en in actie te schieten om de grootste bedreiging voor de mensheid aan te pakken.

Russel Crowe vraagt respect voor de planeet tijdens de Golden Globes

De Golden Globes van 2020 werden getekend door de rampzalige branden in Australië die miljarden dieren hebben gedood. Op het moment dat Russel Crowe de prijs voor beste acteur in een miniserie of tv-film moest ontvangen, was het Jennifer Aniston die het podium betrad. Zij kondigde aan dat Russel Crowe op dat moment in Australië was om zijn familie te beschermen. De actrice, beter bekend als Rachel uit 'Friends', las daarop een boodschap van Russel Crowe voor. De acteur bedankte niemand en linkte de horror in Australië onmiddellijk aan de klimaatopwarming; "We moeten handelen en ons baseren op de wetenschap", stelde Russel Crowe via Jennifer Aniston. En nog: "We moeten onze planeet respecteren als we nog een toekomst willen hebben."

Cate Blanchett roept tijdens de Golden Globes op tot solidariteit

We zeiden het al: de sfeer op de Golden Globes van 2020 was gemengd. Enerzijds was er de droefheid en het medeleven met Australië en de stervende dieren, anderzijds het egostrelende plezier van de prijsuitreiking. Cate Blanchett moest enkel een prijs presenteren, maar maakte toch van de gelegenheid gebruik om de moedige brandweermannen en -vrouwen  in haar geboorteland Australië te bedanken. De actrice riep ook op tot solidariteit: "Als een land te maken krijgt met een klimaatramp, dan moeten we allemaal actie ondernemen. Het treft ons allemaal. Bedankt."

Al Gore en zijn 'Inconvenient Truth' tijdens de Oscars

Het was hét filmevenement van 2007: 'An Inconvenient Truth', een film over de klimaaturgentie, wint de Oscar voor beste documentaire. De film kende nadien trouwens heel veel succes. Op het moment van de beroemde Oscaruitreiking gaf de vroegere vicepresident een korte toespraak waarin hij heldere taal sprak: "We moeten de klimaatcrisis oplossen. Het is een kwestie van ethiek." Net zoals in de documentaire sluit Al Gore zijn toespraak af met een oproep om te kiezen voor hernieuwbare energie.

Prins Harry steunt Greta tijdens de OnSide Awards

Vooraleer hij aftrad als 'senior royal' van de Britse koninklijke familie, kwam prins Harry zijn verplichtingen als royal nog na tijdens de OnSide Awards in november 2019. De ideale gelegenheid voor de jonge vader om een innovatieve speech te geven. Prins Harry eerde de activiste Greta Thunberg en riep op deze jonge vrouw te respecteren. Hij sprak zijn bewondering uit voor haar strijd en haar wilskracht. Voor een publiek van 2.500 mensen in de Royal Albert Hall in Londen riep de prins op tot solidariteit en sprak hij zijn steun uit voor de klimaatmarsen die Greta Thunberg al meer dan een jaar organiseert.

Een gearresteerde Jane Fonda aanvaardt haar BAFTA

Eind 2019 kon Jane Fonda niet naar de BAFTA's (British Academy Britannia Awards) komen, omdat ze een klimaatactie in Washington organiseerde. De avond van de BAFTA's werd de actrice trouwens gearresteerd. Ze nam de prijs die haar carrière eerde, in ontvangst via een videobericht terwijl ze in de boeien werd geslagen door politieagenten. Jane Fonda organiseerde elke week Fonda's Fire Drill Fridays voor de Green New Deal in Washington DC. Ook al had ze een Stanley Kubrick Britannia Award for Excellence in Film gewonnen, toch koos de 81-jarige actrice voor haar klimaatstrijd.

De Oscar voor kostuums kondigt aan dat 'Mad Max' werkelijkheid kan worden

Jenny Beavan die de kostuums voor 'Max Max: Fury Road' maakte, nam de vervuiling op de korrel toen ze in 2016 haar Oscar voor beste kostuums in ontvangst nam. Na de gewoonlijke woorden van dank zei de actrice dat 'Mad Max' wel eens werkelijkheid zou kunnen worden. "'Mad Max' kan gebeuren als we niet ophouden onze atmosfeer te vervuilen", zei ze toen de muziek om haar speech af te sluiten al weerklonk. Maar maak je geen zorgen: de boodschap werd gehoord!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top