Wie pakken de prijzen bij het Gala van de Gouden Schoen 2019?

Wint een speler van Club Brugge voor de vierde keer op rij de Gouden Schoen, wie wordt de beste Belg in het buitenland, wie wordt verkozen tot beste coach, wie is de doelman van het jaar, wie de belofte van het jaar en wie de beste Belgische speelster? We komen het allemaal te weten op het Gala van de Gouden Schoen op woensdag 15 januari 2020. Een kleine vooruitblik met dit dossier.

Gouden Schoen: een traditie sinds 1954

Gouden Schoen: een traditie sinds 1954 © BELGA

De Gouden Schoen wordt al uitgereikt sinds 1954: de eerste winnaar was Rik Coppens, speler van Beerschot. Paul Van Himst kreeg het meeste Gouden Schoenen uitgereikt: 4 stuks, in 1960, 1961, 1965 en 1974. Wilfried van Moer en Jan Ceulemans kregen er elk drie. Met 23 stuks is Anderlecht de meest succesvolle ploeg in de verkiezing van de Gouden Schoen, Club Brugge komt aan 13 stuks.
 
Het palmares van de voorbije 10 jaar:
 
2009: Milan Jovanovic (Ser, Standard)
2010: Mbark Boussoufa (Mar, Anderlecht)
2011: Matías Suárez (Arg, Anderlecht)
2012: Dieumerci Mbokani (Con, Anderlecht)
2013: Thorgan Hazard (Bel, Zulte Waregem)
2014: Dennis Praet (Bel, Anderlecht)
2015: Sven Kums (Bel, AA Gent)
2016: José Izquierdo (Col, Club Brugge)
2017: Ruud Vormer (Ned, Club Brugge)
2018: Hans Vanaken (Bel, Club Brugge)

Hoe wordt de Gouden Schoen verkozen?

Hoe wordt de Gouden Schoen verkozen? © BELGA

De verkiezing van de Gouden Schoen verloopt in twee stemrondes: sportjournalisten, bestuurders van de Belgische voetbalbond, enkele scheidsrechters en vroegere winnaars van de Gouden Schoen geven punten in juli aan het einde van het seizoen, en in december als het nieuwe seizoen aan de helft zit. De speler die over de twee stemrondes de meeste punten verzamelt, wint de Gouden Schoen. Alleen spelers in de Belgische competitie komen in aanmerking voor de belangrijkste Belgische voetbalonderscheiding.

Ook een Gouden Schoen voor de beste Belgische speelster

Ook een Gouden Schoen voor de beste Belgische speelster © BELGA

Sinds 2016 wordt ook de beste Belgische speelster verkozen: deze verkiezing wordt niet beperkt tot de Belgische competitie.

Het palmares:
2016: Tessa Wullaert (VfL Wolfsburg)
2017: Janice Cayman (Montpellier)
2018: Tessa Wullaert (Manchester City)

Pakt Tessa Wullaert haar derde Gouden Schoen, wordt het een tweede voor Janice Cayman of komt er een nieuwe naam op de erelijst? Voor 2019 zijn de volgende tien speelsters genomineerd: Julie Biesmans (25, PSV Eindhoven), Janice Cayman (31, Olympique Lyon), Tine De Caigny (22, RSC Anderlecht), Laura De Neve (25, RSC Anderlecht), Laura Deloose (26, RSC Anderlecht), Elena Dhont (21, KAA Gent), Kassandra Missipo (21, KAA Gent), Davina Philtjens (30, Fiorentina), Ella Van Kerkhoven (26, Inter Milaan) en Tessa Wullaert (26, Manchester City).

Vier op een rij voor Club, een tweede op rij voor Vanaken?

Vier op een rij voor Club, een tweede op rij voor Vanaken? © BELGA

In de aanloop naar de verkiezing lijken twee namen vooral naar voren te komen: Hans Vanaken en Dieumerci Mbokani.

Als Hans Vanaken zichzelf opvolgt als winnaar van de Gouden Schoen zou het pas de vierde keer zijn dat een speler twee keer op rij de onderscheiding wint: alleen Paul Van Himst (1960-1961), Wilfried Van Moer (1969-1970) en Jan Ceulemans (1985-1986) slaagden erin om twee Gouden Schoenen op rij te winnen. Bij Het Laatste Nieuws, de organiserende krant van de Gouden Schoen, droomde de speler van Club Brugge vorig jaar na zijn winst al van een tweede Gouden Schoen: “Tweemaal de Gouden Schoen na elkaar winnen is niet eenvoudig. Na je eerste word je kritischer bekeken. De verwachtingen liggen ineens nog een stuk hoger, maar ik ga ze proberen in te lossen.” En die verwachtingen loste hij in, want waar de voorbije jaren de meeste laureaten met hun Gouden Schoen in de koffer naar het buitenland trokken, bleef Vanaken in België. De middenvelder greep met Club vorig seizoen wel naast de titel, maar schitterde in de Champions League en in de Jupiler Pro League van dit seizoen waarin blauw-zwart op de titel afstevent.

Na 2012 een tweede Gouden Schoen voor 2019 voor Dieu?

Na 2012 een tweede Gouden Schoen voor 2019 voor Dieu? © BELGA

Naast Hans Vanaken lijkt Dieumerci Mbokani een grote kandidaat te zijn op de onderscheiding. De Congolees van Antwerp won de Gouden Schoen al in 2012 als speler van Anderlecht en trok het seizoen erna naar Dinamo Kiev. Na uitleenbeurten aan Norwich City en Hull City kwam hij in augustus 2018 bij Antwerp terecht. In het seizoen 2018-2019 kwam hij aan 14 doelpunten, in deze jaargang zit hij al aan 19 stuks. Op zijn 34e lijkt hij dus verre van versleten te zijn en aanvallers hebben vaak een streepje voor wanneer een onderscheiding moet worden uitgereikt.

Volstaan punten uit één stemronde voor ex-Genkie?

Volstaan punten uit één stemronde voor ex-Genkie? © BELGA

Een outsider voor de Gouden Schoen is Leandro Trossard: hij moet dan wel voldoende punten hebben gesprokkeld in de eerste stemronde, want na de titel met Racing Genk koos hij voor het buitenland. De kampioenenmaker verzilverde zijn goede seizoen bij de Limburgers met een transfer naar Brighton & Hove Albion in de Engelse Premier League.

Wie was in 2019 de beste Belg in het buitenland?

Wie was in 2019 de beste Belg in het buitenland? © BELGA

Deze trofee werd in 2000 voor het eerst uitgereikt, maar werd sindsdien enkele jaren ook niet uitgereikt. Sinds 2013 is de prijs wel steeds van de partij: na Thibaut Courtois (2013 en 2014) en Kevin De Bruyne (2015 en 2016) ging de trofee de voorbije twee jaar naar Eden Hazard (2017-2018). Na alle lof die hij vooral in de tweede helft van het jaar kreeg, durven we te gokken op een derde onderscheiding voor… Kevin De Bruyne van Manchester City.

Wie was in 2019 de beste coach?

Wie was in 2019 de beste coach? © BELGA

Op het Gala van de Gouden Schoen wordt sinds 2013 de beste trainer van het voorbije jaar in de bloemetjes gezet. In 2018 ging de trofee naar Ivan Leko. Na de titel met Racing Genk en de mooie prestaties in de Champions League én de koppositie in het huidige klassement van de Jupiler Pro League met Club Brugge is het bijzonder onwaarschijnlijk dat de trofee zou gaan naar iemand anders dan Philippe Clement. In december won hij ook al voor de tweede keer op rij de Trofee Raymond Goethals.

Wie was in 2019 de beste doelman op de Belgische velden?

Wie was in 2019 de beste doelman op de Belgische velden? © BELGA

De voorbije twee jaar ging deze trofee naar Lovre Kalinic, de Kroatische doelman van AA Gent die in januari 2019 naar Aston Villa vertrok. Voorspellen wie deze trofee dit jaar in ontvangst zal mogen nemen is geen sinecure. Hendrik Van Crombrugge ruilde deze zomer na 6 jaar de Kehrweg van Eupen in voor het Lotto Park van Anderlecht: bij een zwalpend paars-wit kon hij vaak nog erger voorkomen. In mei van dit jaar kreeg hij voor het eerst een uitnodiging van bondscoach Roberto Martínez voor de Rode Duivels: hij werd de allereerste speler in de geschiedenis van Eupen die werd opgeroepen voor de Belgische nationale ploeg.

De andere grote kandidaat is ook een Rode Duivel: Simon Mignolet die verrassend de overstap maakte van Champions League-winnaar Liverpool naar Club Brugge dat eindelijk een einde wou maken aan zijn keepersprobleem. In de Champions League en in de Jupiler Pro League bewijst de 31-jarige doelman zijn grote klasse. In de 18 wedstrijden in de JPL waarin hij het Brugse doel verdedigde, hield hij 12 keer zijn netten schoon.

En de belofte van het jaar?

En de belofte van het jaar? © BELGA

Voor de belofte van het jaar zoeken we naar de opvolger van Wesley Moraes, de Braziliaan van Club Brugge die deze zomer naar Aston Villa trok.

Bekijk De Gouden Schoen 2019 op woensdag 15 januari om 21u15 op VTM of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Music Maestro

AB Canapé: onversneden ruwheid met Arno

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

Proximus Pickx Live bij je thuis - Elke avond om 21u: een exclusief concert! (6 - 12 april)

Nu de meesten van ons thuis zitten omwille van het coronavirus en al de concerten zijn afgelast, doet Proximus een geste. Tot 3 mei serveren we dagelijks om 21 uur een concert op je scherm, te bewonde

AB Canapé: de bezwerende synthpop van Oscar and the Wolf

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

35 jaar na benefietsingle ‘We Are The World’: hoe verging het de liefdadigheidsartiesten?

Op 7 maart 1985 verscheen één van de bekendste benefietsingles ooit: ‘We Are The World’. De opbrengst ging naar de slachtoffers van de hongersnood in Ethiopië. Uitvoerder was de supergroep USA for Afr

AB Canapé: herbeluister de electropop van SOLDOUT

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

AB Canapé: stevige garagepunk met SONS

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

AB Canapé: de rauwe postpunk van Whispering Sons

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

Clip van de week: Wash Off

'We live in strange times', zoals de Engelse schrijver Douglas Adams placht te zeggen. In heel wat landen ligt het sociale leven helemaal plat. Ook wij Belgen worden gevraagd “in ons kot” te blijven.

AB Canapé: de koortsige poprock van Balthazar

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

Proximus Pickx Live bij je thuis - Elke avond om 21u: een exclusief concert!

Nu de meesten van ons thuis zitten omwille van het coronavirus en al de concerten zijn afgelast, zet Proximus vanaf vrijdag 3 april concerten centraal op haar kanaal Picxk Live en op deze website. De

Elf jaar geleden ontdekte de wereld ene Susan Boyle

De Schotse zangeres Susan Boyle blaast vandaag 59 kaarsjes uit. Haar ster rees zo’n elf jaar geleden, door een inmiddels wereldberoemde auditie in Britain's Got Talent. Dit is het verhaal van de vrouw

AB Canapé: laat je meevoeren door Kapitein Winokio

Door het coronavirus moeten we allemaal in ons kot blijven. Om de pijn wat te verzachten en om de tijd te vullen, kan je dankzij AB Canapé concerten herbekijken vanuit je zetel. Deze concerten worden

Sport in de kijker

Knikkerracen vult leemte bij sportliefhebbers wereldwijd

Het coronavirus doet het hart van menig sportliefhebber bloeden. Gedaan met de wekelijkse portie voetbal, wielrennen of Formule 1. Maar er loert echter een minder gekend, maar daarom niet minder opwin

One day, one goal: de indirecte strafschop van het Noord-Ierse duo Blanchflower-McIlroy

Het coronavirus heeft momenteel veel voetbalcompetities stilgelegd. We grasduinen daarom in het rijke archief van de voetbalgeschiedenis, op zoek naar een doelpunt dat zoveel jaar later nog steeds uit

On this day: Teddy Riner ziet het levenslicht

John Wayne die zijn enige Oscar in ontvangst mocht nemen, Dag Hammarskljöld die secretaris-generaal van de VN werd en Eddy Merckx die de Amstel Gold Race won. Het is maar een greep uit de gebeurteniss

Uitgelicht: de wereldbeker veldrijden

Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken

One day, one goal: Götze vloert Argentinië in de finale

Er bestaan van die goals die een carrière bepalen. En goals die een hele natie doen opveren. In juli 2014 lukte Mario Götze beide. Op het hoogst mogelijke toneel dan nog: de finale van de wereldbeker.

On this day: Moderne Olympische Zomerspelen trekken zich op gang

Vandaag exact 124 jaar geleden trokken de eerste moderne Olympische Zomerspelen zich op gang. Met een openingscermonie op 6 april 1896 werden de Olympische Spelen in Athene plechtig geopend.

Proximus Sports serveert 5 doelpuntenrijke wedstrijden

Wegens het coronavirus zijn vrijwel alle grote sportevenementen wereldwijd uitgesteld of afgelast. In afwachting op betere tijden past Proximus Sports zijn programmering aan en biedt u elke dag de kan

One day, one goal: Roberto Carlos tart de wetten van de fysica

Roberto Carlos is een van de beste vleugelverdedigers uit de geschiedenis. De Braziliaan was tevens gezegend met een fantastische schotkracht en de gave om de bal een onvoorspelbaar traject mee te gev

On this day: Antwerpen uitverkoren als gaststad voor de Olympische Spelen 1920

Dag op dag 101 jaar geleden kreeg België voor het eerst en waarschijnlijk ook voor het laatst groen licht om de Olympische Spelen te organiseren. Gaststad Antwerpen mocht zich in 1920 opmaken voor het

Uitgelicht: vrouwen en jeugd aan de macht

Nu de coronapandemie de sportwereld een halt heeft toegeroepen en alle sportmanifestaties de komende weken uitgesteld of afgelast zijn, gooit Proximus Sports het over een andere boeg. Elke dag pikken

One day, one goal: Supersub Solskjaer schenkt Manchester United de Champions League

Flashback naar mei 1999. Tijdens de Champions Leaguefinale zal Manchester United constant moeten vechten tegen het gevoel dat dit niet hun wedstrijd zou worden. De Engelsen gaan in allerlaatste instan

On this day: wielerwereld neemt afscheid van Briek Schotte

16 jaar geleden, uitgerekend op de dag van de Ronde van Vlaanderen, blies tweevoudig winnaar Briek Schotte zijn laatste adem uit. De Laatste Flandrien werd 84 jaar. Een terugblik.

Focus op films, series & tv

5 iconische rollen die bijna door een andere acteur werden gespeeld

Tom Selleck die bijna de rol van Indiana Jones vertolkte, of Ben Affleck die op zijn beurt William Shakespeare had kunnen zijn in de film Shakespeare In Love. Heel wat filmrollen hadden mogelijk een a

Nieuw op Netflix deze week

Heb je je favoriete serie in één dag gebingewatcht? Geen getreur, Netflix voorziet zijn platform elke week van nieuwe films en programma's. Een kleine selectie van de nieuwigheden voor deze week.

Tijd voor de battles in Mijn Keuken Mijn Restaurant

Vanaf dinsdag is het tijd voor de volgende fase in Mijn Keuken Mijn Restaurant: de battles. In tegenstelling tot de eerste tien afleveringen waarbij de duo’s thuis kookten, werden de battles opgenomen

Brainfood in coronatijden: deze docu's moet u gezien hebben

In deze huidige coronatijden lijkt de klok ellendig traag te tikken. Krijg je de uren tussen vier muren niet meer gevuld? Geen paniek, wij serveren jou drie docu's die zulke interessante materie en ve

Vijf series om te ontsnappen naar de mooiste plekjes ter aarde

De lente is in het land en de zon is opnieuw van de partij. Helaas kunnen we er in deze periode van quarantaine niet optimaal van genieten. Wil je alsnog vanuit je kot er even tussenuit? Deze series n

Netflix Party: de geknipte tool voor een virtuele bioscoopervaring onder vrienden

Thuis opgesloten zitten beperkt onvermijdelijk het sociaal contact. Terwijl de “coronapéro’s” een halfslachtig antigif moeten bieden tegen de verveling in het isolement, gooit Netflix een volwaardige

Arnout Hauben ontmoet de laatste getuigen van de bevrijding van Vlaanderen

Precies 75 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog trekt Arnout Hauben nog één keer 'ten oorlog'. In de driedelige reportagereeks De Bevrijding van Vlaanderen vertelt hij aangrijpende verhalen ov

De Mol: amper 1.000 euro voor groepspot en afvaller redt zijn vel

Aflevering 5 van het VIER-programma De Mol herenigde alle kandidaten met een bezoeker van het thuisfront. Het bezorgde ons ook de spannendste eliminatie tot nu toe, eentje die met een knaller in mineu

Niet te missen op tv (6 - 12 april): 5 spectaculaire films

Robert Downey Jr. blaast 55 kaarsjes uit: een greep uit zijn beste films

De Amerikaanse superster Robert Downey Jr. wordt vandaag 55 jaar. Tijd voor een terugblik op de bewogen carrière van de acteur, die zou uitgroeien tot een van de succesvolste acteurs aller tijden.

Stevige Belgische inslag in Lars von Triers meesterwerk "Nymphomaniac"

In deze tweede aflevering van onze zoektocht naar Belgen in internationale (top)films/series lichten we er "Nymphomaniac" uit. Dat meesterwerk van Lars von Trier had, naast een sterrenkast, met onder

Britse versus Amerikaanse detectiveseries: zijn ze zo verschillend?

Het accent, de kostuums en de favoriete sporten. Amerikanen en Britten delen dan wel dezelfde taal, maar daar lijken de gelijkenissen ook mee op te houden. Ook in televisieseries springen de stijlvers

Nieuws van het esports-front

Proximus en de Pro League lanceren de Proximus Pro League e-cup op FIFA 20

De voetbalcompetities liggen tijdelijk stil door de maatregelen die genomen zijn om het Corona-virus in te dijken. De Pro League en haar partners zaten de voorbije week echter niet stil en hebben de k

Abdullah Waiss en Gilles Bernard tekenen contract bij KRC Genk

KRC Genk heeft van zich laten horen binnen de FIFA esports-scene door de komst van twee grote namen aan te kondigen. Abdullah Waiss en Gilles Bernard zullen in de toekomst het Limburgse shirt dragen.

Nycom: “De Proximus ePro League heeft veel deuren voor mij geopend”

In twee edities van de Proximus ePro League hebben enkele namen zichzelf in de schijnwerpers gezet. We gaan de spelers tegemoet die, na een seizoen als amateur, nu een profstatuut hebben! Een speler d

Speeldag 1 van ESL Proximus Cup op CSGO is kolfje naar de hand van Sector One

De eerste speeldag van de ESL Proximus Cup op CSGO vond plaats op 3 april. In dit artikel vind je alle resultaten van de competitie voor spelers uit de Benelux! Sector One bleek van meet af aan zeer s

Stan Van Dessel en Michel Vlap gaan de JPL-strijd virtueel met elkaar aan op FIFA 20

De meeste voetbalwedstrijden zijn wereldwijd uitgesteld vanwege het coronavirus. Professionele spelers kunnen hierdoor niet voetballen. België is geen uitzondering op de regel.

Dimitri Vegas en SMASH Esports organiseren liefdadigheidsevenement tegen corona

De Belgische organisatie SMASH Esports organiseert een liefdadigheidsevenement met een mix van gaming en muziek om donaties in te zamelen die gebruikt zullen worden om het coronavirus te bestrijden. P

ESL Proximus Cup: het CSGO-toernooi toegankelijk voor iedereen

In samenwerking met ESL organiseert Proximus de ESL Proximus Cup, een toernooi op Counter Strike: Global Offensive dat toegankelijk is voor iedereen. In dit artikel vind je alle informatie over deze c

RIV4L College League: eindklassementen krijgen stilaan vorm

Het aftellen is begonnen en de scholen beginnen aan hun laatste wedstrijden. Terwijl sommigen de witte vlag al hebben gehesen, zetten anderen alles op alles om de kwalificatie in de wacht te slepen. W

Belgen AztraL en Bilbo zijn Europees kampioen op Rocket League

Op zondag 29 maart stond Team Dignitas tegenover Renault Vitality in de finale van de Rocket League Championship Series (RLCS). Twee Belgen behoorden tot de line-up van de nieuwe Europese kampioen. De

Gilles Bernard: “Het niveau van de amateurspelers in de Proximus ePro League ligt heel hoog”

Tijdens de Proximus ePro League hebben veel commentatoren hun zegje gedaan. Ook Gilles Bernard, met Stefano Pinna momenteel een van de beste Belgische spelers op FIFA, had heel wat te vertellen. Gille

Sector One wint de Belgian League ongeslagen

30 maart wordt een dag die voor altijd tot de Belgische esportsgeschiedenis zal blijven behoren. Ondanks de lockdown hadden we het geluk om de allereerste finale van de Belgian League, de nationale co

De ploeg en persoonlijke tactiek van Moeskroen-profspeler “Rego”

We hadden eerder al een ontmoeting met RMPVal, die Moeskroen vertegenwoordigde in de reguliere competitie van de Proximus ePro League. Vandaag is het tijd voor Anthony Rocchetti, beter bekend onder he

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.