Wie pakken de prijzen bij het Gala van de Gouden Schoen 2019?

Sport | Wint een speler van Club Brugge voor de vierde keer op rij de Gouden Schoen, wie wordt de beste Belg in het buitenland, wie wordt verkozen tot beste coach, wie is de doelman van het jaar, wie de belofte van het jaar en wie de beste Belgische speelster? We komen het allemaal te weten op het Gala van de Gouden Schoen op woensdag 15 januari 2020. Een kleine vooruitblik met dit dossier.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Gouden Schoen: een traditie sinds 1954

De Gouden Schoen wordt al uitgereikt sinds 1954: de eerste winnaar was Rik Coppens, speler van Beerschot. Paul Van Himst kreeg het meeste Gouden Schoenen uitgereikt: 4 stuks, in 1960, 1961, 1965 en 1974. Wilfried van Moer en Jan Ceulemans kregen er elk drie. Met 23 stuks is Anderlecht de meest succesvolle ploeg in de verkiezing van de Gouden Schoen, Club Brugge komt aan 13 stuks.
 
Het palmares van de voorbije 10 jaar:
 
2009: Milan Jovanovic (Ser, Standard)
2010: Mbark Boussoufa (Mar, Anderlecht)
2011: Matías Suárez (Arg, Anderlecht)
2012: Dieumerci Mbokani (Con, Anderlecht)
2013: Thorgan Hazard (Bel, Zulte Waregem)
2014: Dennis Praet (Bel, Anderlecht)
2015: Sven Kums (Bel, AA Gent)
2016: José Izquierdo (Col, Club Brugge)
2017: Ruud Vormer (Ned, Club Brugge)
2018: Hans Vanaken (Bel, Club Brugge)

Hoe wordt de Gouden Schoen verkozen?

De verkiezing van de Gouden Schoen verloopt in twee stemrondes: sportjournalisten, bestuurders van de Belgische voetbalbond, enkele scheidsrechters en vroegere winnaars van de Gouden Schoen geven punten in juli aan het einde van het seizoen, en in december als het nieuwe seizoen aan de helft zit. De speler die over de twee stemrondes de meeste punten verzamelt, wint de Gouden Schoen. Alleen spelers in de Belgische competitie komen in aanmerking voor de belangrijkste Belgische voetbalonderscheiding.

Ook een Gouden Schoen voor de beste Belgische speelster

Sinds 2016 wordt ook de beste Belgische speelster verkozen: deze verkiezing wordt niet beperkt tot de Belgische competitie.

Het palmares:
2016: Tessa Wullaert (VfL Wolfsburg)
2017: Janice Cayman (Montpellier)
2018: Tessa Wullaert (Manchester City)

Pakt Tessa Wullaert haar derde Gouden Schoen, wordt het een tweede voor Janice Cayman of komt er een nieuwe naam op de erelijst? Voor 2019 zijn de volgende tien speelsters genomineerd: Julie Biesmans (25, PSV Eindhoven), Janice Cayman (31, Olympique Lyon), Tine De Caigny (22, RSC Anderlecht), Laura De Neve (25, RSC Anderlecht), Laura Deloose (26, RSC Anderlecht), Elena Dhont (21, KAA Gent), Kassandra Missipo (21, KAA Gent), Davina Philtjens (30, Fiorentina), Ella Van Kerkhoven (26, Inter Milaan) en Tessa Wullaert (26, Manchester City).

Vier op een rij voor Club, een tweede op rij voor Vanaken?

In de aanloop naar de verkiezing lijken twee namen vooral naar voren te komen: Hans Vanaken en Dieumerci Mbokani.

Als Hans Vanaken zichzelf opvolgt als winnaar van de Gouden Schoen zou het pas de vierde keer zijn dat een speler twee keer op rij de onderscheiding wint: alleen Paul Van Himst (1960-1961), Wilfried Van Moer (1969-1970) en Jan Ceulemans (1985-1986) slaagden erin om twee Gouden Schoenen op rij te winnen. Bij Het Laatste Nieuws, de organiserende krant van de Gouden Schoen, droomde de speler van Club Brugge vorig jaar na zijn winst al van een tweede Gouden Schoen: “Tweemaal de Gouden Schoen na elkaar winnen is niet eenvoudig. Na je eerste word je kritischer bekeken. De verwachtingen liggen ineens nog een stuk hoger, maar ik ga ze proberen in te lossen.” En die verwachtingen loste hij in, want waar de voorbije jaren de meeste laureaten met hun Gouden Schoen in de koffer naar het buitenland trokken, bleef Vanaken in België. De middenvelder greep met Club vorig seizoen wel naast de titel, maar schitterde in de Champions League en in de Jupiler Pro League van dit seizoen waarin blauw-zwart op de titel afstevent.

Na 2012 een tweede Gouden Schoen voor 2019 voor Dieu?

Naast Hans Vanaken lijkt Dieumerci Mbokani een grote kandidaat te zijn op de onderscheiding. De Congolees van Antwerp won de Gouden Schoen al in 2012 als speler van Anderlecht en trok het seizoen erna naar Dinamo Kiev. Na uitleenbeurten aan Norwich City en Hull City kwam hij in augustus 2018 bij Antwerp terecht. In het seizoen 2018-2019 kwam hij aan 14 doelpunten, in deze jaargang zit hij al aan 19 stuks. Op zijn 34e lijkt hij dus verre van versleten te zijn en aanvallers hebben vaak een streepje voor wanneer een onderscheiding moet worden uitgereikt.

Volstaan punten uit één stemronde voor ex-Genkie?

Een outsider voor de Gouden Schoen is Leandro Trossard: hij moet dan wel voldoende punten hebben gesprokkeld in de eerste stemronde, want na de titel met Racing Genk koos hij voor het buitenland. De kampioenenmaker verzilverde zijn goede seizoen bij de Limburgers met een transfer naar Brighton & Hove Albion in de Engelse Premier League.

Wie was in 2019 de beste Belg in het buitenland?

Deze trofee werd in 2000 voor het eerst uitgereikt, maar werd sindsdien enkele jaren ook niet uitgereikt. Sinds 2013 is de prijs wel steeds van de partij: na Thibaut Courtois (2013 en 2014) en Kevin De Bruyne (2015 en 2016) ging de trofee de voorbije twee jaar naar Eden Hazard (2017-2018). Na alle lof die hij vooral in de tweede helft van het jaar kreeg, durven we te gokken op een derde onderscheiding voor… Kevin De Bruyne van Manchester City.

Wie was in 2019 de beste coach?

Op het Gala van de Gouden Schoen wordt sinds 2013 de beste trainer van het voorbije jaar in de bloemetjes gezet. In 2018 ging de trofee naar Ivan Leko. Na de titel met Racing Genk en de mooie prestaties in de Champions League én de koppositie in het huidige klassement van de Jupiler Pro League met Club Brugge is het bijzonder onwaarschijnlijk dat de trofee zou gaan naar iemand anders dan Philippe Clement. In december won hij ook al voor de tweede keer op rij de Trofee Raymond Goethals.

Wie was in 2019 de beste doelman op de Belgische velden?

De voorbije twee jaar ging deze trofee naar Lovre Kalinic, de Kroatische doelman van AA Gent die in januari 2019 naar Aston Villa vertrok. Voorspellen wie deze trofee dit jaar in ontvangst zal mogen nemen is geen sinecure. Hendrik Van Crombrugge ruilde deze zomer na 6 jaar de Kehrweg van Eupen in voor het Lotto Park van Anderlecht: bij een zwalpend paars-wit kon hij vaak nog erger voorkomen. In mei van dit jaar kreeg hij voor het eerst een uitnodiging van bondscoach Roberto Martínez voor de Rode Duivels: hij werd de allereerste speler in de geschiedenis van Eupen die werd opgeroepen voor de Belgische nationale ploeg.

De andere grote kandidaat is ook een Rode Duivel: Simon Mignolet die verrassend de overstap maakte van Champions League-winnaar Liverpool naar Club Brugge dat eindelijk een einde wou maken aan zijn keepersprobleem. In de Champions League en in de Jupiler Pro League bewijst de 31-jarige doelman zijn grote klasse. In de 18 wedstrijden in de JPL waarin hij het Brugse doel verdedigde, hield hij 12 keer zijn netten schoon.

En de belofte van het jaar?

Voor de belofte van het jaar zoeken we naar de opvolger van Wesley Moraes, de Braziliaan van Club Brugge die deze zomer naar Aston Villa trok.

Bekijk De Gouden Schoen 2019 op woensdag 15 januari om 21u15 op VTM of waar je ook bent via proximuspickx.be of de Proximus Pickx-app. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top