Atypische kerstfilms: zonder kerstprins of hopen cadeautjes onder de boom

Films | De meeste kerstfilms focussen op de typische kerstsfeer van liefde en verdraagzaamheid. Ze vertellen het verhaal van verliefde koppeltjes onder de maretak en gelukkige gezinnen met idyllische sneeuwlandschappen op de achtergrond. Maar wie zegt dat alle kerstfilms romantisch en vrolijk moeten zijn? Bekijk tijdens de aankomende feestdagen zeker eens deze tien atypische films boordevol actie, intriges en wijze levenslessen.

Door MF

Deel dit nieuws

How The Grinch Stole Christmas

Iedereen houdt van Kerstmis, toch? Wel, iedereen behalve de groene Grinch uit Whoville. De gemene en haatdragende Grinch kan de vrolijke stemming en kerstsfeer niet uitstaan en probeert de feestdag te verpesten. Hij verkleedt zich als de Kerstman en steelt alle cadeautjes van de inwoners. Samen met zijn handlanger Max doet hij er alles aan om de kerstvreugde te temperen.  

Eyes Wide Shut

In de film ‘Eyes Wide Shut’ merk je in bijna elke scène een kerstboom of kerstlichtjes op. Toch is het thema van de film niet opgetogen en gezellig, maar eerder donker en dubieus. Hoofdpersonage Bill (Tom Cruise) ontmoet een oude vriend tijdens een kerstfeest. Maar die ontmoeting brengt Bill op een duister pad waarbij hij een sekte bezoekt. Bill wordt constant verleid om zijn vrouw ontrouw te zijn, maar wil tegelijk zijn gezin niet verliezen. Volgens de producenten is de kerstsfeer op de achtergrond de perfecte metafoor voor het familieleven dat het hoofdpersonage zou opgeven als hij zou toegeven.  

In Bruges

Nergens is Kerstmis gezelliger dan in Brugge: schitterende kerstverlichting, historische gebouwen, heerlijk ruikende eetkraampjes… Maar niet in de film ‘In Bruges’, ook al speelt die zich af in de eindejaarsperiode én werd de film opgenomen in ons eigen Brugge. Twee huurmoordenaars verstoppen zich namelijk in de pittoreske stad. Verwacht geen zeemzoete kerstliederen, vallende sneeuw of dampende koppen glühwein, maar veel gevloek, geweerschoten en liters bloed.  

Edward Scissorhands

De fantastische Johnny Depp is Edward Scissorhands in de gelijknamige film. Hij is een jongen met scharen als handen. Het stadje vreest hem, maar kijkt ook naar hem op omdat hij de struiken prachtig in kunstwerkjes snoeit en het haar van de vrouwen knipt. Tijdens de kerstperiode maakt hij voor iedereen een ijskunstwerk. Ook al trekt hij zich op het einde van de film terug in zijn toren, toch zorgt hij nog elk jaar tijdens de feestdagen voor sneeuw door ijs te schaven met zijn scharen.  

Nightmare Before Christmas

De titel mag dan wel ‘Kerstmis’ bevatten, de titel bevat ook het woord 'nachtmerrie', dus dat belooft. Het hoofdpersonage Jack leeft in Halloweenstad, waar alle inwoners zich het hele jaar door voorbereiden op 31 oktober om alles zo eng mogelijk te maken. Maar Jack verlangt naar iets nieuws. Wanneer hij via een portaal in Kerstmisstad terechtkomt, is hij betoverd. Hij wil Kerstmis overnemen. Maar dat draait anders uit, aangezien de inwoners van Halloweenstad alleen maar weten hoe ze mensen bang moeten maken. Denk rendierskeletten en horrorspeelgoed dat de kinderen aanvalt. Gezellig is anders!  

Bad Santa

Wat als… de Kerstman een dronkenlap, crimineel en kinderhater was? Geen goede combinatie lijkt ons. Dat is exact wat Willie Stoke (Billy Bob Thornton) is. Tijdens de kerstperiode verkleedt hij zich als de Kerstman en luistert naar de wensen van de kinderen in het winkelcentrum. Ondertussen steelt zijn ‘elfje’ de winkels leeg. Geven en nemen krijgt een andere betekenis.  

A Christmas Carol

Ook al is ‘A Christmas Carol’ een echte klassieker van Charles Dickens, toch is het verhaal niet helemaal wat je verwacht van een kerstfilm. Ebenezer Scrooge is een oude, gierige, verzuurde man die zich tijdens de feestdagen afsluit en geen mensen wil zien. Niet alleen is hij asociaal, hij denkt ook alleen maar aan geld verdienen. Op een nacht krijgt hij (in zijn droom?) bezoek van drie geesten: de kerstgeest van het verleden, het heden en de toekomst. De verschijningen tonen hem hoe zijn leven eruit zal zien als hij niet verandert en hoe anderen wél genieten van Kerstmis ondanks de weinige middelen die ze hebben.  

Reindeer Games

Wanneer Rudy (Ben Affleck) vrijkomt na zijn gevangenisstraf, wil hij niets liever dan genieten van een warme kop chocomelk en pecannotentaart. Maar daar heeft een criminele bende een ander idee over. Ze willen dat hij hen helpt bij het beroven van een casino. Om in de feestsfeer te blijven, verkleden ze zich allemaal als kerstman bij de overval.  

Die Hard

Wat 'Die Hard' en Kerstmis gemeen hebben? Best veel! 'Die Hard' speelt zich namelijk af op een kerstfeestje op het kantoor waar John McClane (Bruce Willis) werkt. Wanneer het feestje wordt verstoord door terroristen die de kluis willen leegroven, moet John iedereen redden. Dat doet hij met brute kracht, afleidingen en humor. De film werd genoemd als een van de beste actie- en kerstfilms ooit.  

Home Alone

Akkoord, ‘Home Alone’ wordt vaak beschouwd als een kerstklassieker. Maar wie de film goed kent, weet dat er bitter weinig kerstelementen aan bod komen. Wanneer de 8-jarige Kevin per ongeluk alleen thuis wordt achtergelaten, moet hij zijn huis beschermen tegen dieven. Hij installeert allerlei vallen en afleidingsmanoeuvres en geniet tegelijk van de vrijheid van het alleen thuis zijn.  

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top