Welke geheimen schuilen er achter deze bioscoopkostuums?

Films | Wanneer we een film met special effects of met speciale kostuums gaan bekijken, staan we er niet altijd bij stil hoe moeilijk dat wel kan zijn voor de acteurs. Of voor de regisseurs in sommige gevallen! Welke geheimen schuilen er achter de kostuums van Mystique, Chewbacca, E.T. of Iron Man?

Door MF

Deel dit nieuws

E.T.

Je zou kunnen denken dat het een slechte grap is. Maar toch is het echt waar: het kostuum van E.T. werd in deze Spielberg-film van 1982 afwisselend gedragen door twee dwergen of door een tiener zonder benen. Afhankelijk van de scènes was E.T. een geanimeerde pop of werd hij gespeeld door twee dwergen. Tamara De Treaux en Pat Bilon droegen om beurten het kostuum van de beroemde alien. Afgewisseld door de toen 12-jarige Matthew De Meritt die zonder benen werd geboren en het gewoon was zich op zijn handen te verplaatsen. In scènes waarin E.T. valt, is hij meestal aan het werk.

Jabba

Vandaag zou Jabba met special effects tot leven komen. Maar ten tijde van de eerste Star Wars-films moest George Lucas een tiental mensen aanwerven om de marionet van deze reusachtige, obese slakachtige te spelen. Alleen al voor de mond en de benen waren er twee mensen nodig. De bewegingen van het hoofd en de ogen vereisten nog meer volk. Er was ook iemand verantwoordelijk voor de rook die uit de neusgaten van Jabba kwam. En om het clubje binnenin de marionet helemaal af te maken, was er ook nog een dwerg die instond voor de bewegingen van de staart. De coördinatie tussen al deze mensen zal vast niet gemakkelijk geweest zijn! En dan hebben we het nog niet gehad over het gevoel om met tien in zo'n dier opgesloten te zitten ...


Mystique

Het kostuum van Mystique van 'X-Men' wordt door computeranimatie nog beter gemaakt, maar Jennifer Lawrence moest wel degelijk een soort kostuum dragen. Om van kop tot teen blauw te zien, moest ze een volledig pak dragen dat de special effects-experten in staat moest stellen om tot een optimale weergave te komen. Maar daardoor was het pak wel heel erg moeilijk om uit te trekken. Het bestond uit windsels die haar hele lichaam bedekten en die ze niet mocht uitdoen tussen twee scènes door. En dus bracht Jennifer Lawrence de hele dag in haar kostuum door.

Chewbacca

Zoals we al zeiden, werden er in de tijd van 'Star Wars' nog veel meer echte dan digitale special effects gebruikt. Chewbacca had een kostuum dat moest worden gedragen door een man van 2,18 m. Het was de acteur Peter Mayhew die dit pak gemaakt van haren van een jak en een konijn moest aantrekken. Efficiënter dan een skipak! Als je weet dat sommige scènes van 'Star Wars' in de Tunesische woestijn werden gedraaid, kan je je voorstellen hoe moeilijk die arme Peter Mayhew het wel moet hebben gehad. Zo'n warm pak onder een zinderende zon ... Hij is het in elk geval nog niet vergeten en praat nog altijd over die 'calvarietocht'.

Robocop

'Robocop' verscheen in 1987 en was voor die tijd een futuristische film. Dat was ook wat regisseur Paul Verhoeven voor ogen had. En het kostuum moest bij die atmosfeer passen. Het was dan ook gemaakt van metaal en woog een ton. Acteur Peter Weller kon er maar moeilijk aan wennen. Hij kreeg bovendien heel weinig tijd om in het harnas te leren bewegen en ademen. De regisseur had zowat iedereen tegen zich in het harnas gejaagd omwille van dit kostuum. De kostuumontwerper kreeg er genoeg van en dus stond de acteur er alleen voor. Weller werd trouwens bijna ontslagen door de gespannen sfeer. Maar het kostuum was op maat voor hem gemaakt!

Peau d'âne

Deze film uit 1970 is bekend door wat Catherine Deneuve aantrekt. Eerst droeg de actrice een ezelsvel op haar rug, zoals de titel van de film al laat vermoeden. Bovendien had regisseur Jacques Demy ook kleren voorzien die veranderden in functie van het humeur, of eerder het thema: maan, zon of tijd. Het kleed van de tijd bijvoorbeeld had beelden van wolken. Hoe hebben ze dat gedaan in 1970, hoor ik je denken. Wel, de jurken hadden stukken scherm waarop de beelden werden geprojecteerd. Dat alleen al was ongelooflijk voor die tijd. Maar Catherine Deneuve moest ook een karkas van een ezel op haar rug dragen. Naar het schijnt was dat niet erg comfortabel en was de stank niet te harden.

Alien

Kostuumontwerpers zijn toch echt wel vindingrijk! Voor 'Alien' deed de productie een beroep op Hans Ruedi Giger. Die ontwierp het verschrikkelijke hoofd van het buitenaardse wezen met echte menselijke botten, een schedelstructuur en condooms om de lippen te maken. Dat is trouwens niet het enige anekdotische feit van de 'Alien'-saga. Het team had ook een kostuumprobleem. Niemand van het kostuumteam had eraan gedacht gaten in de pakken te maken waardoor de acteurs konden ademen. Veronica Cartwright, John Hurt en Tom Skerritt hadden het moeilijk om het vol te houden. Vooral doordat een van hen aan claustrofobie leed!

C-3PO

Er is nog een acteur die het hard te verduren kreeg in de Tunesische woestijn bij de opnames van de 'Star Wars'-saga. Niemand kent zijn gezicht, maar Anthony Daniels is beroemd geworden door zijn rol als C-3PO. De acteur die de beroemde gouden robot speelt, had het al moeilijk met de warmte in het kostuum zelf. En daar kwam dan nog eens de hitte van de woestijn bovenop! Het kon wel 50 graden worden in het kostuum. Anthony Daniels had het soms enorm moeilijk om nog te kunnen ademen. Bovendien was het kostuum heel moeilijk uit te trekken en dus liet men Anthony drinken met een pipet. Niet erg praktisch als je sterft van de dorst!

Batman (Tim Burton)

Als je vindt dat Michael Keaton er niet echt comfortabel uitzag in zijn kostuum van Batman, dan zit je niet ver van de waarheid. Voor de 'Batman'-film van Tim Burton werd het kostuum van de beroemde superheld van DC Comics in één stuk gemaakt. Het masker maakte dus deel uit van het kostuum. Vandaar dat Michael Keaton, alias Batman, maar moeilijk zijn nek kon bewegen. Zonder te vergeten dat het pak erg zwaar was. Niet verwonderlijk dus dat Keaton deze rol niet opnieuw heeft gespeeld, des te meer gezien hij claustrofobisch is!

Iron Man

Wist je dat het pak van Iron Man, de beroemde Tony Stark in het Marvel-universum, 40 kilo woog? Een beetje zwaar voor een acteur! Robert Downey Jr. draagt het trouwens nooit helemaal. Dat was weggelegd voor de stuntmannen. Die hadden de hulp van drie mensen nodig om het kostuum aan te trekken. Vooral de voeten en handen zouden een probleem geweest zijn.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top