Leading ladies: films met sterke vrouwen in de hoofdrol

Films | Girl power rules! Sterke vrouwen claimen steeds meer hun plaats voor en achter het filmscherm en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Zo zijn er heel wat films waarin het hoofdpersonage een sterke vrouw is die weet wat ze wil in het leven. Of het nu een vechtersbaasje is die stevig in haar schoenen staat of een vrouwelijke bolleboos die de wereld redt, elk van hen is een rolmodel voor de jonge meisjes van de 21ste eeuw.

Door MF

Deel dit nieuws

Katniss Everdeen in 'The Hunger Games'

Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) leeft in een dystopische wereld waar kinderen elk jaar tot de dood met elkaar moeten vechten om hun district te verdedigen. Ze offert zichzelf op voor haar kleine zus die gekozen wordt. Katniss veroordeelt de macht van de overheid en het dictatoriale beleid. Ze doet er alles aan om haar landgenoten te wijzen op de fouten in het regime en samen de regerende elite omver te gooien. Katniss is een onbevreesde jonge vrouw die op haar eentje een volledig systeem ten val brengt en koste wat kost haar familie wil beschermen, alleen al daarvoor kan je niet anders dan naar haar opkijken.  

Elizabeth Bennet in 'Pride and Prejudice'

In de 19de eeuw is het enige doel van een meisje om een goede man te vinden die haar kan onderhouden. Jane, Mary, Kitty en Lydia Bennet zijn vier zussen die wachten en smachten naar een goede partij. De vijfde dochter van het gezin, Elizabeth Bennett (Keira Knightley), is anders. Zij walgt van een huwelijk zonder liefde en blijft liever alleen, ondanks de interesse van meerdere mannen. Mister Darcy, een familievriend, maakt haar meermaals het hof, maar ze blijft vasthouden aan haar principes en denkt steeds goed na over de beslissingen die ze maakt. Ze is een verfrissende wind in de geschiedenis en een eerste stap naar de emancipatie van de vrouw.  

Frida Kahlo in 'Frida'

De Mexicaanse Frida Kahlo was een enorm getalenteerde kunstschilder in het begin van de 20ste eeuw. Met haar typische stijl – surrealistisch en sensueel - verleidt ze kunstliefhebbers, vrouwenzotten en de rest van de wereld. Actrice Salma Hayek speelt de intrigerende Frida in de biografie over haar leven. Je wordt meegesleurd in haar turbulente, maar fascinerende wereld en ontdekt de aantrekkingskracht van Frida Kahlo.  

Sophie en Donna in 'Mamma Mia'

Sophie (Amanda Seyfried) en haar moeder Donna (Meryl Streep) wonen op het idyllische Griekse eiland Kalokairi. Wanneer Sophie gaat trouwen, wil ze dat haar vader haar weggeeft aan het altaar. Maar het enige probleem is dat ze niet weet wie van de drie oude flirts van haar moeder haar vader is. Dus nodigt ze hen alle drie uit. Tijdens de feel-good musical – met hits van ABBA - ontdekken we dat Sophie haar sterke willetje om haar vader te vinden overduidelijk geërfd heeft van haar vastberaden moeder. De fantastische band tussen moeder en dochter is dan ook de rode draad door de film.  

Lara Croft in 'Lara Croft: Tomb Raider – The Cradle of Life'

Een vrouwelijke actrice die ballen aan haar lijf heeft? Dan denken wij meteen aan Angelina Jolie. Ze speelde al heel wat krachtige rollen waarin ze haar mannetje stond (zoals in 'Mr. & Mrs. Smith', 'Maleficent', 'Wanted' …). Maar de rol die haar vrouwelijke kracht volledig in de kijker zet, is toch die van Lara Croft. In de film komt het videofiguurtje uit de gelijknamige game tot leven. Ze moet de slechterik zien te verslaan om de mensheid te redden van een kwaadaardige plaag. Lara Croft houdt zich op geen enkel moment in en Jolie deed hetzelfde, aangezien ze heel wat stunts zelf uitvoerde. Respect!    

Andrea in 'The Devil Wears Prada'

In de film over de New Yorkse modewereld gaan de vrouwelijke hoofdpersonages vaak met elkaar in de clinch, net omdat ze allemaal een sterk karakter hebben. Miranda Priestly (Meryl Streep) is de hoofdredactrice van het fictieve magazine Runway. Ze spaart niemand om te krijgen wat ze wil in haar carrière. Andrea (Anne Hatheway) is de nieuwe stagiaire en kent niets van mode. Toch krijgt ze een kans op de redactie. Niet alleen tovert ze zichzelf om tot een stijlicoon, ze is ook slim en helpt Miranda bij alles wat ze nodig heeft. Maar wat van Andrea een écht sterke vrouw maakt, is dat ze op het einde beslist om niet meer over zich heen te laten lopen en haar eigen pad volgt.  

De vrouwen in 'Hidden Figures'

'Hidden Figures' is de biografische verfilming van het fenomenale verhaal van drie Afro-Amerikaanse vrouwen die in de jaren ’60 bij de NASA werkten. Niet alleen moesten ze afrekenen met racisme – aangezien heel wat teams en scholen nog gescheiden waren. Ze moesten zich als vrouw ook nog extra bewijzen tegenover seksistische sceptici die geloofden dat vrouwen nooit beter konden zijn in wetenschap en wiskunde dan mannen. Maar de intellectuele vrouwen bleven doorzetten: Katherine lost vraagstukken op die niemand anders in het team kan oplossen, Mary vecht tegen de scheiding op basis van huidskleur in publieke plekken – zoals scholen, bussen en zelfs toiletten – en Dorothy krijgt als eerste de IBM-computer aan de praat. Deze vrouwen hebben de geschiedenis veranderd.  

Elle Woods in 'Legally Blonde'

Het stereotiep wil dat domme blondjes niet ver geraken in het leven. Zo denkt de wereld ook over Elle Woods (Reese Witherspoon), de blonde rechtenstudente met een voorliefde voor de kleur roze, chihuahua’s en gelakte nagels. Maar ze is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken. Ondanks alle vooroordelen over haar studeert ze rechten aan de Harvard Business School en weet ze een rechtszaak te winnen. Een komische film die je leert om verder te kijken dan het uiterlijk van een vrouw.  

Merida in 'Brave'

Oh ja, wees maar zeker dat een vrouwelijke animatiefiguur ook een leading lady kan zijn. Dat bewijzen heel wat Disney-prinsessen, van Mulan tot Rapunzel en Moana. Maar de Schotse en onverwoestbare Merida uit de 3D-geanimeerde film 'Brave' blaast je omver met haar (wils)kracht. Merida wordt uitgehuwelijkt aan de man die het beste kan boogschieten, maar ze bewijst dat zij beter is dan alle mannelijke deelnemers. Ze wil niets liever dan haar lot als ‘begeerlijke jonkvrouw’ veranderen en redt ondertussen haar koninkrijk van de ondergang. Een schot in de roos, deze roodharige jongedame met pit!  

Rose-Lynn Harlan in 'Wild Rose'

Rose-Lynn Harlan heeft een passie en talent voor countrymuziek. Na een gevangenisstraf van een jaar komt ze vrij, maar ze merkt dat het moeilijker is om op een podium te kruipen met een strafblad op haar naam. Ze probeert op allerlei manieren mensen te overtuigen van haar fantastische stem en gevoel voor ritme. Tegelijk moet ze nadenken over de toekomst van haar twee jonge kinderen die bij haar moeder verblijven. Is haar carrière voorbij? Of volgt ze haar hart en wordt haar droom werkelijkheid?

Ontdek het nu in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx!

Je kan deze film op 2 manieren vinden op je tv decoder (versie v5 en v6):
Via je startscherm ga je naar ‘films’.
Of druk op de On demand knop van je afstandsbediening, ga naar ‘films’



Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top