Ga vanuit je zetel op avontuur!

Films | Droom je van wilde avonturen? Anderen hebben het je al voorgedaan! Doe volop inspiratie op met deze 10 avontuurlijke documentaires. Besneeuwde bergtoppen, ijslandschappen of liever torenhoge golven? Beleef al deze adembenemende avonturen gewoon vanuit je zetel!

Door MF

Deel dit nieuws

The Endless Summer

In 1963 was surfen nog geen sport voor iedereen. Toen was deze watersport enkel weggelegd voor the happy few. In de winter van dat jaar zeiden Bruce Brown, Robert August en Mike Hynson de Californische golven vaarwel om op zoek te gaan naar de perfecte golf. Met de surfplank onder de arm zochten ze andere oorden op: Hawaï, Tahiti, Afrika, Australië ... Hun doel? Een eindeloze zomer lang surfen. 'The Endless Summer' volgt hun avonturen en laat ons kennismaken met lokale culturen en met in die tijd onbekende plekken om te surfen. Deze film is de eerste in het genre over de surfcultuur en haalt het surfen uit zijn undergroundcultuur.
De film is beschikbaar op YouTube en iTunes.

Touching the Void

'Touching the Void' vertelt het verhaal van Joe Simpson en Simon Yates, twee bergbeklimmers die zich in 1985 in een gevaarlijk avontuur stortten. De twee Amerikanen beslisten toen om de westkant van de Siula Grande in het Andesgebergte te trotseren. Een beklimming die nog nooit eerder was gedaan. Vol motivatie en in topvorm bereikten Joe Simpson en Simon Yates de top in slechts drie dagen. Maar de afdaling maakte het hen aartsmoeilijk. Joe Simpson brak tijdens een storm zijn been en zijn kompaan moest hem meter voor meter aan een koord naar beneden helpen. Maar door de slechte zichtbaarheid kwam Joe, nog steeds aan de koord, in een klif te hangen. Wat er met hem gebeurde? Ontdek het in deze adembenemende documentaire die je op YouTube kan bekijken of kan huren in iTunes.



Blackfish

In 2010 vond een triest ongeval plaats in Sea World, gelegen in Orlando, Florida. De orka Tilikum trad samen met zijn trainster Dawn Brancheau op. Plots greep hij haar bij de arm en voerde haar mee naar de bodem van het water. De jonge vrouw overleefde deze aanval niet. De documentaire Blackfish staat stil bij het verhaal van Tilikum die in 1983 abrupt zijn familie moest verlaten in de zee rond IJsland. De orka was maar twee jaar oud en deze ontvoering was voor hem heel traumatiserend.
De documentaire leeft zich in het dier in en klaagt de gevangenschap aan van deze zeezoogdieren in plekken als Sea World, Marineland of, dichter bij ons, Boudewijnpark. Stel je voor dat je als kind wordt weggerukt bij je familie en verplicht wordt in een afgesloten plek te leven. Is het de schuld van het dier dat hij te lijden heeft onder zijn trauma? Dat is de vraag die Blackfish probeert te beantwoorden. Beschikbaar op Vimeo, Netflix en iTunes.

The Great Alone

'The Great Alone' gaat over de geschiedenis van de Iditarod Trail en toont ons de wilde landschappen van Alaska. In 1925 heerste er een difterie-epidemie in de Amerikaanse staat. Een musher trotseerde ijs en sneeuwstormen om een vaccin te gaan halen. Als eerbetoon aan deze redder werd de sleehondenrace Iditarod Trail georganiseerd. De race verbindt Anchorage en Nome en overbrugt 1.757 km taiga. Het is dan ook een van de meest intense en gevaarlijkste sportproeven ter wereld. De documentaire volgt verschillende winnaars, waaronder Dick Mackey en zijn zoon Lance, die bijna 30 jaar later won, en staat stil bij de enorm zware training die de mushers moeten volgen. Een documentaire die je op verschillende platformen kan huren.



La vie au bout des doigts

De documentaire 'La vie au bout des doigts' vertelt het verhaal van de beroemde Patrick Edlinger. Deze kortfilm wordt beschouwd als de eerste film over hobbyklimmen (te onderscheiden van alpinisme). In 'La vie au bout des doigts' zien we Patrick Edlinger 26 minuten lang aan het werk, waarbij hij zonder koord of veiligheidsuitrusting klimt. Sommige momenten zijn dus best ijzingwekkend spannend! Vooral wanneer Edlinger een grote split moet maken. We kunnen je verzekeren dat je adembenemende momenten zal beleven! Deze minidocumentaire is te bekijken op YouTube.

Valley Uprising

'Valley Uprising' is zeker en vast een film voor fans van bergbeklimmen, maar gaat vooral over het beklimmen van de rotswanden van Yosemite in Californië. De documentaire focust op de beroemde klimmers Jim Bridwell en Lynn Hill. En Dean Potter, die helaas beroemd werd omdat hij in Yosemite het leven verloor tijdens een wingsuit-ongeval. 'Valley Uprising' volgt de klimmers vanaf de jaren 70, toen hun avonturen epische proporties aannamen. Te ontdekken op Netflix en iTunes.

Sea Gypsies

In 2014 ontwierpen zeilers een boot van 35 m die zelfs de meest extreme weersomstandigheden moest kunnen trotseren. De Infinity zou onze zeilende zwervers meenemen op een reis van Nieuw-Zeeland tot Patagonië over Antarctica. 'Sea Gypsies' is een beklijvende documentaire over deze uitdagende tocht waarin de stormen zich opstapelen. Zonder te spreken over de monsterlijke golven, de polaire kou of de orkanen. Dat maakt dit epos nog waanzinniger. Gelukkig worden deze moeilijke momenten ook afgewisseld met ongelooflijke en prachtige landschappen. Een documentaire die je op verschillende platformen kan huren.

Meru, believe in the impossible

Wist je dat de Meru in Indië een van de gevaarlijkste bergen ter wereld is om te beklimmen? Heel wat bergbeklimmers hebben gefaald, zoals Conrad Anker, Jimmy Chin en Renan Ozturk. Na hun eerste mislukking probeerden ze het in 2011 opnieuw. En dat is het onderwerp van deze documentaire. Verticale kliffen, ijswanden en de dodelijke top van de Shark's Fin ... Voeg daar nog moeilijke weersomstandigheden, voedseltekort en oververmoeidheid aan toe en je hebt een film vol emoties. Te bekijken op Netflix en iTunes.

In Gora

In Gora vertelt het verhaal van een groep mensen die met een ingerichte schoolbus op roadtrip vertrekt. De 10 chauffeurs bezoeken 13 landen en leggen 6.000 km af doorheen de Alpen en de Balkan. Uiteraard zijn de wegen niet overal even makkelijk berijdbaar. Anders zouden ze er geen film over kunnen maken! Onze reizigers zijn milieuvriendelijk, houden van wintersporten en zijn gepassioneerd door de natuur. Ze trekken onder andere door Oostenrijk, Slovenië, Macedonië, Montenegro en Bulgarije. Tussen de bergen door bezoeken ze ook de lokale inwoners om te praten over hun milieu- en sociale problemen. Deze documentaire is op aanvraag op Vimeo te bekijken.

Under the Arctic Sky

Dit is een film die je alles doet vergeten! En je de adem zal benemen omwille van de extreme omstandigheden. 'Under the Arctic Sky' gaat over zes surfers die hartje winter beslissen in IJsland te gaan surfen. Waarom ze vertrokken? Een helse storm. De ergste storm die IJsland in 25 jaar tijd had meegemaakt. Voor een surfer staat een storm synoniem met mooie golven en optimale surfomstandigheden. En dus vertrekken onze surfers naar het donkere noorden. Een avontuur dat niet altijd even gemakkelijk is omwille van de koude, het ijs en de sneeuw. En toch halen deze surfers de geschiedenisboeken, want ze kunnen bij noorderlicht over perfecte golven surfen. Prachtige beelden die je kan ontdekken op Netflix.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top