De strafste rollen van Koen De Bouw

Films | Koen De Bouw is vanaf deze week te zien in de spectaculaire duikbootfilm Torpedo, de debuutfilm van Sven Huybrechts. Voor zijn rol volgde hij een duikcursus, kroop in de fitness en stond zelfs een deel van zijn loon af om het budget van de film rond te krijgen.

Door Pickx

Deel dit nieuws

1943. Een bende Vlaamse rebellen krijgt een geheime opdracht. Ze moeten met een gekaapte Duitse U-Boot van Congo naar de Verenigde Staten varen met aan boord een cargo waarmee de geallieerden de oorlog wel eens zouden kunnen winnen.

Koen De Bouw is de laatste twintig jaar niet weg te denken uit Vlaamse fictie, zowel op televisie als op het witte doek. Wij zetten zijn meest straffe rollen op een rij.

Lijmen/Het Been

Koen de Bouw raakte bekend bij het grote publiek dankzij zijn rollen in Wittekerke en Thuis. In 1999 was hij te zien in Shades, de film van Erik Van Looy met Mickey Rourke in de hoofdrol.

Een jaar later speelde hij een van de hoofdrollen in Lijmen/Het Been, een Vlaams-Nederlandse film van Robbe De Hert naar de gelijknamige roman van Willem Elsschot. De Bouw was er te zien naast Willeke Van Ammelrooy, Mike Verdrengh, Sylvia Kristel, Jan Decleir en Jaak Van Assche. De Bouw speelt de rol van Frans Laarmans, de centrale figuur in veel romans van Willem Elsschot. In Lijmen/Het Been is hij een gewiekste verkoper die naïeve slachtoffers een luchtblad aansmeert, maar daar later wroeging over krijgt.

Koen De Bouw werd voor zijn rol genomineerd als beste acteur op de Joseph Plateau Awards, de voorloper van de Ensors.

Sedes & Belli

Na kleinere rollen in Windkracht 10 en Stille Waters speelde Koen De Bouw zijn eerste hoofdrol op tv in de zondagavondreeks Sedes & Belli.

Frank Sedes en Lena Belli (Tine Reymer) zijn twee privédetectives. Ze vormen een team binnen het detectivebureau 'Scan Recherche', dat gevestigd is in het havengebied in Oostende. Klanten doen een beroep op het team omdat ze niet kunnen of durven aankloppen bij de politie, omdat een zaak te gevoelig ligt, of omdat ze Scan zien als een laatste toevlucht. Sedes en Belli werken discreet zonder opvallend machtsvertoon.

De serie, met opvallende soundtrack van Ozark Henry, was twee jaar op rij genomineerd voor de Joseph Plateau Award voor beste Vlaamse dramareeks maar werd, ondanks het succes bij de kijkers, na twee seizoenen stopgezet door de hoge productiekosten.

De Zaak Alzheimer

In 2003 was hij te zien in De Zaak Alzheimer, de thriller in Amerikaanse stijl waarmee Erik Van Looy naam maakte. Met 755.000 bezoekers is de film, die gebaseerd is op het gelijknamige boek van Jef Geeraerts, nog altijd een van de best bezochte Vlaamse films. Koen De Bouw speelt de helft van het politieduo Vincke en Verstuyft, die de achtervolging inzetten op een huurmoordenaar bij wie de ziekte van Alzheimer is vastgesteld.

De Zaak Alzheimer was goed voor twee Joseph Plateau Awards voor beste film en beste regisseur. Koen De Bouw kon zijn nominatie voor beste acteur niet verzilveren, die ging naar Jan Decleir voor zijn rol van huurmoordenaar Angelo Ledda.

Koen De Bouw hernam zijn rol van commissaris Eric Vincke later ook nog in Dossier K. (2009) en Het Tweede Gelaat (2017) van Jan Verheyen.

De Indringer

In 2005 was Koen De Bouw naast Filip Peeters te zien in De Indringer, een film van Frank Van Mechelen die als een waardige opvolger werd gezien voor De Zaak Alzheimer. Koen De Bouw speelt Tom Vansant, een urgentiearts die helemaal het noorden kwijtraakt wanneer zijn veertienjarige dochter Louise spoorloos verdwijnt. Een erg zware rol voor de Bouw, die zeven kilo’s moest afvallen om de rol te spelen. Ook mentaal vond hij het heel moeilijk om afstand te nemen van de rol.

De Indringer verscheen eind 2007 als driedelige minireeks op Eén.

Verlengd Weekend

Dat Koen De Bouw ook meer komische rollen aankan, bewees hij in de tragikomedie Verlengd Weekend van Hans Herbots uit 2005, een tv-film die uiteindelijk ook in de bioscoop verscheen. Koen De Bouw speelt zaakvoerder Christian Van den Heuvel, die gegijzeld wordt door twee van zijn ex-werknemers, die op straat zijn komen te staan. Wanneer de dochter van een van hen plots opduikt aan zijn poepsjieke villa, verandert de sfeer. En dat zal niet de enige verrassing blijken.

Verlengd Weekend maakte een internationaal parcours langs verschillende filmfestivals.

Vermist

In 2008 keerde Koen De Bouw terug naar het kleine scherm in het eerste seizoen van Vermist op VIER, een serie die vooraf gegaan werd door een film. Hij speelde daarin commissaris Walter Sibelius. Die verdwijnt aan het begin van het tweede seizoen getraumatiseerd uit het team wanneer zijn eigen dochter Lena verdwijnt en uiteindelijk om het leven komt. Die wending kwam er omdat Koen De Bouw moest afhaken voor de rol wegens zijn werk voor onder andere Loft. Pas in het vijfde seizoen maakte hij zijn comeback in Vermist.

De serie over de Cel Vermiste Personen was wereldwijd te zien in ruim veertig landen waaronder Frankrijk en Duitsland en is daarmee een van de best verkochte Vlaamse series in het buitenland.

Loft

In 2008 was Koen De Bouw te zien in Loft, die andere kaskraker van Erik Van Looy naar een scenario van Bart De Pauw. De film vertelt het verhaal van vijf getrouwde mannen die in het grootste geheim een loft delen om hun minnaressen te ontvangen. Koen De Bouw speelt psychiater Chris Van Outryve, die lang tegenstribbelt om mee te gaan in het plan van de loft, maar uiteindelijk toch de sleutel aanvaardt omdat hij zich aangetrokken voelt tot de glamoureuze gezelschapsdame Ann (Veerle Baetens).

Loft is vooralsnog de best bekeken Belgische film allertijden. Met 1,1 miljoen bezoekers brak de film het negentien jaar oude record van Koko Flanel. Loft kreeg een Nederlandse en Amerikaanse remake, waarbij de rol van De Bouw vertolkt werd door James Marsden.

Deze film is te bekijken in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx!

Het Vonnis

In 2013 werkte Koen De Bouw samen met Jan Verheyen voor de rechtbankfilm Het Vonnis. Daarin speelt hij Luc Segers die als enige een overval overleeft en het recht in eigen handen neemt nadat zijn overvaller door een procedurefout vrijuit gaat.

Het Vonnis kende zijn wereldpremière op het filmfestival van Montreal, waar Jan Verheyen ook in de prijzen viel. De film was ook goed voor drie Ensors op vijf nominaties, waaronder één voor Koen De Bouw als beste acteur.

Professor T.

Vanaf 2015 schitterde Koen De Bouw drie seizoenen lang als Jasper Teerlinck, hoogleraar psychologische criminologie aan de Universiteit Antwerpen. Zijn hulp wordt ingeroepen bij de federale gerechtelijke politie door zijn ex-studente Annelies Donckers (Ella Leyers).

Een veeleisende rol voor De Bouw door de excentrieke trekken van zijn personage, die terug te brengen zijn tot zijn autisme, smetvrees en een trauma uit zijn jeugd. Professor T.  was een voor Vlaanderen erg vernieuwende serie door het gebruik van musical- en droomscènes. De serie, naar een scenario van Paul Piedfort, werd bovendien een internationaal succes. Er kwamen remakes in Frankrijk, Engeland en Tsjechië en de serie werd uitgezonden in Groot-Brittannië, Australië en tal van landen in Europa en zelfs Zuid-Amerika. Het leverde Koen De Bouw in 2016 de Vlaamse Televisie Ster op voor beste acteur.

De Premier

In 2016 kreeg Koen De Bouw opnieuw de hoofdrol in een film van Erik Van Looy. "Scorsese werkt met DiCaprio, ik met Koen De Bouw. En ik wil niet ruilen", aldus de regisseur in een interview met Proximus.

In De Premier speelt De Bouw de Belgische eerste minister die door een gewapende bende wordt ontvoerd en onder druk wordt gezet om de Amerikaanse president te vermoorden.

Een spannende thriller die goed was voor meer dan 440.000 bezoekers en de status van Koen De Bouw als een van de populairste acteurs van Vlaanderen alleen maar bevestigde!

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top