Zwaardvechten, eekhoorns villen, koorddansen: dit moesten filmsterren leren voor een rol

Films | De centrale figuur in 'Breaking Bad' is scheikundeleraar Walter White, die zich toelegt op het produceren van crystal meth. Bryan Cranston speelde de rol vijf jaar lang met verve, en om dat te doen moest hij zich helemaal kunnen inleven in zijn personage. De heer Cranston leerde dus zelf crystal meth fabriceren. Hij vertelde later dat het hele proces hem haarfijn uit de doeken werd gedaan door wetenschappers. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

Actrices en acteurs moeten soms de waanzinnigste dingen leren. Ook de volgende bekende namen moesten een speciale vaardigheid onder de knie krijgen voor een filmrol.

Ballet

In Black Swan speelde Natalie Portman een aangrijpende rol als balletdanseres met waanvoorstellingen. Het leverde haar de Oscar voor beste actrice op, maar daar moest ze flink voor zwoegen: een jaar acht uur per dag balletles was haar deel. Natalie vermagerde 10 kilogram en brak een rib.


Zwaardvechten

In X-Men: Apocalypse vertolkte Olivia Munn de rol van Psylocke, een mutante die gespecialiseerd is in telekinese en het betere knokwerk. De jongedame is vooral goed in zwaardvechten, en dus moest Olivia vol aan de bak om met dat soort wapens te leren uithalen, een discipline die ze behoorlijk onder de knie kreeg. De film werd iets minder bejubeld, en liet bij heel wat critici allesbehalve een verpletterende indruk na. De bevallige actrice spaarde later de roede niet: ‘Het verbaasde me dat de regisseur en schrijver niet eens wisten dat Psylocke een tweelingbroer had. Ik moest hen verschillende dingen over Psylocke uitleggen, naast andere zaken die ze niet wisten. Als fan vond ik dat behoorlijk frustrerend’, zo sprak ze in een interview met GQ Magazine, daarmee doelend op regisseur Bryan Singer en scenarist Simon Kinberg.


Koorddansen

In 1974 balanceerde de Franse waaghals Philippe Petit op een koord tussen de Twin Towers. Enkele jaren geleden werd met The Walk een niet onaardige film aan die gebeurtenis gewijd, en voor de hoofdrol viel de keuze op de immer sympathieke Joseph Gordon-Levitt. Die moest uiteraard wel leren laveren op een koord. Hij kreeg om dat doel te bereiken lessen van de meester zelve: Petit spande een kabel in een oud warenhuis, waar hij acht dagen met de acteur oefende. ‘Aan het einde van die periode kon ik met balansstok over de kabel wandelen. Het werkte best verslavend, want als je daar midden op dat touw balanceert wil je gewoonweg niet stoppen, ook al heb je last van pijnlijke voeten. En dat was nog maar het begin’, aldus de acteur in een interview met Previewmag.

 

Houthakken en eekhoorns villen

In Winter’s Bone volgen we het wedervaren van het tienermeisje Ree Dolly, haar broer, zus en geestesgestoorde moeder. Ze wonen in een straatarme streek waar de inwoners gek zijn op vuurwapens en zelfgemaakte amfetamine verhandelen om wat poen bijeen te harken. Alsof dat nog niet mistroostig genoeg is, verdwijnt haar vader ook nog eens van de radar wanneer hij voor de rechter moet verschijnen, waardoor Ree het ouderlijk huis dreigt kwijt te raken en naar hem op zoek moet. Een hard bestaan, en om zich voor te bereiden op de rol van Ree had Jennifer Lawrence het ook niet onder de markt: ze moest leren houthakken en bekwaamde zich noodgedwongen in de kunst van het villen van eekhoorns.


Goochelen

In Now You See Me slaagt een bende goochelaars erin om een bank in Parijs te beroven terwijl ze in L.A. op het podium staan. Het werd een niet te versmaden crossover tussen een hocuspocusfilm en een heist movie. Eén van de vier acteurs die in de huid van een goochelaar kroop, Jesse Eisenberg, bekwaamde zich vooraf grondig in het goochelen: ‘Ik leerde vooral trucjes met kaarten en muntstukken, en ik kan stukjes uit de grotere trucs die in de film aan bod komen, tot een goed einde brengen’, vertelde hij in The L.A. Daily News.



Tennissen met links en viool spelen

27 jaar geleden leverde Robert Downey Jr. een ijzersterke prestatie af als Charlie Chaplin in de film Chaplin. Hij kreeg een Oscarnominatie voor beste acteur, en won een BAFTA Award in dezelfde categorie. Downey Jr. imiteerde hem perfect en leerde tennissen met links en viool spelen.

Adem inhouden

In Suicide Squad zit een onderwatervechtscène waarin Hayley Quinn - vertolkt door Margot Robbie - te zien is. Daar kwamen geen stuntvrouwen of speciale effecten aan te pas: Margot leerde haar adem 5 minuten lang inhouden, terwijl het voor de film eigenlijk maar 1 minuut nodig was.

Piano spelen

In The Pianist draait het om Wladyslaw Szpilman, één van de meest getalenteerde pianisten van Polen, die de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog probeert te overleven. De rol was geen sinecure voor Adrien Brody: hij viel 30 kilogram af, leerde Pools spreken en bekwaamde zich in het piano spelen.

 

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top