Van boek tot film: niet altijd even geslaagd

Met The Goldfinch heeft John Crowley Donna Tartt's wereldwijd geprezen bestsellerroman verfilmd.

Theodore 'Theo' Decker was 13 jaar oud toen zijn moeder werd gedood bij een bomaanslag op het Metropolitan Museum of Art. Deze tragedie verandert zijn leven en is de aanzet tot een opwindend avontuur vol verdriet en schuld, zelfontdekking en verlossing, en zelfs liefde. Tijdens dit alles klampt hij zich vast aan een aandenken aan die vreselijke dag, één tastbaar stukje hoop... een schilderij van een klein vogeltje geketend aan zijn stok: het Puttertje.

The Goldfinch, een klepper van 784 pagina’s, won in 2014 de Pullitzerprijs voor beste fictie. De verfilming van BAFTA Award-winnaar John Crowley met Ansel Elgort en Nicole Kidman in de hoofdrollen, wordt echter minder goed onthaald. Volgens filmcritici is het niet meer dan een visueel aantrekkelijke samenvatting, die onmogelijk de complexiteit en details van de roman kan vatten.

Een boek vertalen naar een film is dan ook geen gemakkelijke opdracht. Wij zetten enkele goede en minder goede voorbeelden op een rij.

Fifty Shades of Grey

Het softerotische Vijftig Tinten Grijs van E.L. James werd na publicatie in 2011 een echte hype en een internationale bestseller. Ondanks de kritiek van recensenten over de schrijfstijl bereikte het boek over de bdsm-relatie tussen zakenman Christian Grey en de net afgestudeerde Anastasia Steel een groot publiek, dat ook massaal aan het experimenteren ging met een zweepje en handboeien in de slaapkamer.

In 2015 volgde de verfilming door Sam Taylor-Johnson met Jamie Dornan en Dakota Johnson in de hoofdrollen. Die sloeg meteen aan bij het grote publiek met een opbrengst van meer dan 570 miljoen dollar. De critici waren nochtans niet mals: de film 'won' maar liefst zes Razzies op zeven nominaties, onder andere voor slechtste film, slechtste acteur en slechtste actrice. Zelfs de bedscènes, goed voor twintig procent van de film, konden veel mensen niet overtuigen. Toch werd later ook nog de rest van de trilogie verfilmd.

The Great Gatsby

De roman van F. Scott Fitzgerald over Nick Carraway, die tijdens de roaring twenties in New York verzeild geraakt in het leven van de extravagante miljonair Jay Gatsby en zijn nicht Daisy Buchanan, werd al verschillende keren verfilmd. In 2013 waagde Baz Luhrmann (Moulin Rouge!) zich eraan met Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire en Carey Mulligan in de hoofdrollen. Ondanks de schitterende acteerprestaties en opvallende soundtrack met songs van Lana Del Rey en Jay Z, kon de film de critici niet overtuigen. De film lijkt volgens hen iets te veel op een langgerekte videoclip om als kijker echt te kunnen meeleven met de personages, wat het boek weinig eer aandoet. De film was wel goed voor twee Oscars in productiecategorieën.

Gone Girl

Gone Girl is een psychologische thriller van Gillian Flynn, die een bestseller werd in 2012. Het boek over de plotse verdwijning van een vrouw belandde onder de aandacht van Reese Witherspoon, die besliste om het te verfilmen. Regisseur werd David Fincher, bekend van Seven en The Social Network. Die maakte er een meesterwerk van met Ben Affleck en Rosamund Pike in de hoofdrollen. Nochtans wijkt de film voor een groot stuk af van het boek door een andere invalshoek en bepaalde personages een veel kleinere rol te geven, zoals de ouders van het koppel. Het gebrek aan psychologisch inzicht in de personages in de film wordt echter stevig goed gemaakt door een mix van spanning en satire. De film was goed voor vier nominaties op de Golden Globes, waaronder één voor Fincher als beste regisseur.

Eat Pray Love

Eat Pray Love van Elizabeth Gilbert is een bestseller uit 2006 over een vrouw die zich na haar scheiding afvraagt wat ze nu wil in het leven en op wereldreis vertrekt. Een spirituele reis die heel wat lezers wist te ontroeren en inspireren, iets wat in de film maar half lukt. Volgens critici is de verfilming van Ryan Murphy uit 2010 met Julia Roberts in de hoofdrol te oppervlakkig. De portrettering van Italië, India en Bali werd dan weer bekritiseerd als te bol staand van clichés. Met een opbrengst van meer dan 200 miljoen dollar was de film wel nog succesvol bij het grote publiek.

The Da Vinci Code

Met 60,5 miljoen verkochte exemplaren is The Da Vinci Code van Dan Brown een van de grootste bestsellers van de afgelopen twintig jaar. Een verfilming kon dan ook niet uitblijven: in 2006 regisseerde Ron Howard de samenzweringsthriller met Tom Hanks als professor Robert Langdon. Die ontdekt dat de Kerk eeuwenlang het grootste geheim uit de geschiedenis heeft verborgen gehouden.

The Da Vinci Code werd een groot succes bij het publiek met een opbrengst van meer dan 750 miljoen dollar, maar de critici toonden zich een pak minder enthousiast. De aanwijzingen en raadsels volgen zich in de film in zo een razend tempo op dat het te moeilijk om te volgen is. Wie het boek niet gelezen heeft, blijft dan ook met veel vragen achter na het zien van de film.

The Lord of the Rings

Lord of the Rings van J.R.R. Tolkien uit 1954 werd steevast weggezet als onverfilmbaar (dat vond zelfs Stanley Kubrick), tot Peter Jackson in 2001 het tegendeel bewees. Jackson slaagde erin Midden-Aarde en zijn vele opmerkelijke bewoners tot leven te brengen, met dank aan de meest geavanceerde speciale effecten. In de allereerste film The Fellowship of the Ring maken we kennis met de hobbit Frodo Balings (Elijah Wood), die een magische ring moet vernietigen om te voorkomen dat de duistere Sauron hem terugvindt.

De film werd een wereldwijd succes, goed voor een opbrengst van 871 miljoen dollar. Ook de recensies waren uitermate positief. The Fellowship of the Ring was goed voor dertien Oscarnominaties, waarvan het er vier binnenhaalde. Met twee Oscars voor The Two Towers en elf voor The Return of the King werd ook de rest van de trilogie bedolven onder de prijzen.

The Shawshank Redemption

Horrorschrijver Stephen King is zonder twijfel een van de meest verfilmde auteurs ter wereld, denk maar aan It, The Green Mile, Carrie en The Shining. Niet al die verfilmingen kunnen King bekoren, maar wat Frank Darabont in 1994 deed met The Shawshank Redemption is zonder twijfel een van de hoogtepunten. De film vertelt het verhaal van bankier Andy Dufresne (Tim Robbins), die terecht komt in de beruchte, streng bewaakte gevangenis Shawshank.

De film was goed voor zeven Oscarnominaties, onder andere voor beste film, acteur (Morgan Freeman) en scenario, maar kon er daar geen enkele van verzilveren. Het resultaat aan de box office was een teleurstelling, maar later vond de film toch zijn weg naar het publiek.

The Bonfire of the Vanities

The Bonfire of the Vanities uit 1987 is het debuut van Tom Wolfe, een satire op de sociale en raciale spanningen in het New York van de jaren tachtig. Het boek werd een bestseller en kreeg drie jaar later al een verfilming door de op dat moment al gerenommeerde regisseur Brian De Palma, bekend van Scarface en The Untouchables. Toch werd de film een gigantische flop, zowel bij het publiek als bij de pers. Die bekritiseerden onder meer de casting, met de brave Tom Hanks als de koele yup Sherman McCoy en de oer-Amerikaanse Bruce Willis als een dronken Britse roddeljournalist. De Palma leek bovendien weinig begrepen te hebben van de vele nuances en dubbele bodems in de roman. De film, die voor altijd een smet op de carrière van de regisseur zal blijven, was dan ook 'goed' voor vijf nominaties op de Razzies, onder andere voor slechtste film, slechtste regisseur en slechtste actrice (voor Melanie Griffith).

The Color Purple

Auteur Alice Walker won in 1983 de Pullitzerprijs voor beste fictie voor haar briefroman The Color Purple. Die vertelt het verhaal van Celia, die jarenlang seksueel misbruikt werd door haar stiefvader en vervolgens uitgehuwelijkt wordt aan de norse weduwnaar 'mister' Albert. Hij behandelt haar als slavin en scheidt haar van de enige persoon van wie ze zielsveel houdt, haar zus Nettie. Met de komst van de blueszangeres Shug Avery, op wie 'mister' een oogje heeft, wordt Celie's leven ingrijpend veranderd.

In 1985 waagde Steven Spielberg, op dat moment al de koning van de box office dankzij films als Jaws, Raiders of the Last Ark en E.T., zich aan een verfilming. En hoewel die de complexiteit van de relaties tussen de verschillende vrouwen in het verhaal niet helemaal kon vatten, mocht het resultaat er zijn. De film over racisme en emancipatie werd goed onthaald door het publiek én de filmcritici. Goed voor maar liefst elf Oscarnominaties voor onder ander beste film en beste actrice (Whoopi Goldberg). Daarvan kon het er evenwel geen enkele verzilveren.

Music Maestro

Vijf wereldsterren die drank en drugs inruilden voor een gezonde levensstijl

Ringo Starr kende als drummer gouden jaren bij ‘The Beatles’, maar dat eiste ook zijn tol. Drank en drugs waren hem zeker niet onbekend, maar hij gooide het roer helemaal om. Vandaag de dag leeft hij

Zara Larsson blaast wat zelfliefde in de muziekwereld

De Zweedse popzangeres Zara Larsson werd zeven jaar geleden wereldbekend met haar hit ‘Uncover’. Nadien volgde de ene hit de andere in snel tempo op, maar de laatste jaren leek de populariteit van de

3 iconische filmsongs die we bijna nooit te horen hadden gekregen

Sommige soundtracks overvleugelen de film waarvoor ze oorspronkelijk geschreven waren, terwijl andere de uiteindelijke versie bijna niet eens haalden. Proximus Pickx schotelt jou drie iconische nummer

TikTok is een echte hitmachine geworden

Met ruim 800 miljoen jonge en minder jonge gebruikers wereldwijd is TikTok niet minder dan een heuse hitmachine geworden. Een onbekende artiest kan zijn of haar nieuwste nummer op het platform gooien

Zet samen met K3, Bart Peeters, Will Tura & co jouw coronaheld(in) in de bloemetjes

De afgelopen maanden waren bijzonder intens en zwaar. Het coronavirus kostte het leven aan duizenden mensen en ook mentaal was en is het een zware periode. Ziekenhuispersoneel, zorgkundigen… heel wat

One hit wonder Ice Ice Baby veroverde 30 jaar geleden de hitlijsten

Het nummer Ice Ice Baby van Vanilla Ice viert deze zomer zijn 30-jarig bestaan. Redenen genoeg dus om deze one hit wonder nog eens van onder het stof te halen.

Deze Vlaamse artiesten maakten het Nederlands opnieuw hip

Op 11 juli vieren we de Vlaamse feestdag. Een uitstekende gelegenheid om een blik te werpen op enkele artiesten die het Nederlands en haar vele Vlaamse dialecten in recente jaren opnieuw razendpopulai

Beleef een alternatieve festivalzomer dankzij Proximus Pickx!

De coronapandemie heeft de traditionele Belgische festivalzomer danig in de war gestuurd. Enkele festivals zijn uitgesteld tot volgend jaar, terwijl andere een virtuele editie op poten zetten. We lijs

5 markante momenten uit het bewogen leven van Jessica Simpson

Op vrijdag 10 juli viert zangeres en showbizzicoon Jessica Simpson haar 40ste verjaardag. Behalve in de muziek, waagde de Amerikaanse zich ook aan uitstapjes als actrice, schrijfster en modedesigner.

Jason Derulo zet met Coño TikTok opnieuw in vuur en vlam

Jason Derulo is zich onwijs populair aan het maken bij de gebruikers van de applicatie TikTok. Voor de tweede maal herwerkt hij een populair nummer op de social media-app. Deze keer zal hij met Coño d

Festival Musiq3: voor ieder wat wils

Het coronavirus gijzelt de muziekwereld en er zijn geen grote festivals deze zomer. De tiende editie van Musiq'3 Festival werd uitgesteld naar 2021. Toch werd er een alternatief gevonden met optredens

Ringo Starr wordt 80: dit zijn de mooiste momenten uit zijn carrière

Ringo Starr - Sir Richard Starkey voor de vrienden - is vandaag 80 jaar geworden. De Beatle werd op 7 juli 1940 geboren in Liverpool, terwijl de Tweede Wereldoorlog in volle hevigheid woedde. Wij kijk

Sport in de kijker

One day, one goal: Hugo Almeida haalt de sloophamer boven tegen Inter Milaan

De Portugese spits Hugo Almeida beleefde zijn hoogdagen bij het Duitse Werder Bremen. Toch was het bij zijn jeugdclub FC Porto waar hij op een sombere herfstavond in 2005 zijn mooiste treffer wist te

Nice to meet you ... Adebayo Akinfenwa

Adebayo Akinfenwa groeide uit tot een cultfiguur in het voetbal omwille van zijn status als sterkste speler ter wereld op het razendpopulaire voetbalspel FIFA. Maar wie is de man achter het populaire

One day, one goal: Derdiyok scoort doelpunt dat je “eens in de 10 jaar ziet”

Sommige spelers zullen dan wel niet de grootste carrière beleefd hebben, ze kunnen echter wel nog aan een geweldige goal gelinkt worden. Eren Derdiyok zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen,

Luca Brecel: maakt hij een kans om het WK snooker te winnen?

Eind juli staat het WK snooker op het programma in het Crucible Theatre in Sheffield.

De strijd om het clublogo: traditie versus mondialisering

Het voetbal wordt steeds mondialer en als laatste heilig huisje moeten stilaan ook de clublogo's eraan geloven. Onder het mom van mondialisering en het wereldwijd vermarkten van het uithangbord van de

Vijf legendes die hun plaats in de Franse sportgeschiedenis verdienen

Wie 14 juli zegt, komt uit bij de nationale feestdag van Frankrijk. Het perfecte moment om de meest legendarische Franse atleten ooit op te lijsten.

One day, one goal: Thierry Henry tovert Arsenal voorbij Manchester United

Thierry Henry is één van de beste aanvallers die het voetbal de afgelopen 25 jaar heeft voortgebracht. Bij Arsenal kende hij zijn beste periode en in 2000 stal hij de harten van de fans met een weerga

De verboden tennisracket die niet lang stand wist te houden

In de sportwereld is innovatie schering en inslag. Het voetbal heeft zijn speciale voetballen, die keepers soms gek maken. In het tennis was er in 1977 de ‘spaghetti racket’. Die ingeving werd echter

Ante Rebic bij Milan: een seizoen van contrasten

Met momenteel een zevende plaats in de Serie A lijkt AC Milan op weg naar Europees voetbal volgend jaar. Dat zag er bij de jaarwisseling nochtans helemaal anders uit, toen Milan niet eens in de top ti

5 weetjes over het allereerste WK voetbal

Het is nu 90 jaar geleden sinds de eerste editie van het wereldkampioenschap voetbal plaatsvond in Uruguay. Proximus Pickx blikt terug op enkele opmerkelijke momenten van de competitie. 

One day, one goal: Rafael van der Vaart scoort geniale goal in Klassieker

De Nederlandse Klassieker tussen Ajax en Feyenoord is één van de meest beladen wedstrijden in Europa. En als er in die partij een opvallende gebeurtenis is, dan wordt dit duel nog lang herinnerd. Dat

One day, one goal: het historische doelpunt van Pavel Nedved tegen Mallorca

Iets meer dan 20 jaar geleden scoorde Pavel Nedved op sublieme wijze het laatste doelpunt in de geschiedenis van de UEFA Cup Winners' Cup, beter bekend als de Beker voor Bekerwinnaars. Dat is een comp

Focus op films, series & tv

Rust er een vloek op de cast van "Glee"?

Nu het levenloze lichaam van "Glee"-actrice Naya Rivera maandag teruggevonden werd, heeft de showbizzwereld wereldwijd opnieuw de mond vol van 'de vloek van Glee'. Maar gaat het hier niet eerder om st

Vijf wereldsterren die drank en drugs inruilden voor een gezonde levensstijl

Ringo Starr kende als drummer gouden jaren bij ‘The Beatles’, maar dat eiste ook zijn tol. Drank en drugs waren hem zeker niet onbekend, maar hij gooide het roer helemaal om. Vandaag de dag leeft hij

Geen plastic flessen, mysterieus stoelenverbod of suikercontract: de raarste regels op filmsets

Sommige Hollywoodregisseurs, zoals Tim Burton, Ang Lee en Martin Scorsese, hebben de reputatie van gemakkelijk te zijn om mee samen te werken. Anderen, zoals Michael Bay en Oliver Stone, staan dan wee

Waarom Die Antwoord mocht opdraven in sci-fi film 'Chappie'

Vanavond is op Q2 de dystopische sci-fi film 'Chappie' te zien. In de film speelt het Zuid-Afrikaanse rapduo Die Antwoord een opmerkelijke rol. Maar de vraag is: waarom?

3 iconische filmsongs die we bijna nooit te horen hadden gekregen

Sommige soundtracks overvleugelen de film waarvoor ze oorspronkelijk geschreven waren, terwijl andere de uiteindelijke versie bijna niet eens haalden. Proximus Pickx schotelt jou drie iconische nummer

Wat je nog niet wist over Charlie's Angels

Vanavond om 22u20 trakteert Q2 ons op een portie nostalgie met "Charlie's Angels", de actiefilm met Cameron Diaz, Drew Barrymore en Lucy Liu in de hoofdrollen. Speciaal voor de gelegenheid duikelt Pro

Matthias Schoenaerts: womanizer van het witte doek

Vanavond laat Matthias Schoenaerts zich van zijn meest zachtmoedige kant zien in het romantische oorlogsdrama ‘Suite Française’. In de film, te bekijken om 20u35 op Vitaya, speelt de Vlaamse Hollywood

Hugh Jackman en Deborra-Lee Furness: een entertainmentkoppel dat de tand des tijds doorstaat

De ene is een van de bekendste Hollywoodacteurs van het moment, terwijl de andere voornamelijk gekend is in Australië. Ondanks het grote leeftijdsverschil is het paar Hugh Jackman - Deborra-Lee Furnes

Deze vijf Franse filmklassiekers moet je zeker eens gezien hebben

Het is vandaag quatorze juillet. Op deze 14de juli vieren de Fransen hun nationale feestdag. Wij eren onze zuiderburen alvast met de beste films die Frankrijk heeft voortgebracht.

Nieuw op Netflix deze week

Ben je aan het einde gekomen van je favoriete serie? Geen nood, Netflix voegt elke week nieuwe films en programma’s toe. Een kleine selectie van de nieuwigheden van deze week.

Deze films maken van Louis de Funès cultureel erfgoed

De Franse komiek Louis de Funès is 36 jaar na zijn overlijden nog steeds ongezien populair bij onze zuiderburen. Tijdens de lockdown trokken zijn films tientallen miljoenen kijkers. Vanavond zendt Q2

Peter Pan in live-action, met Jude Law als Captain Hook

Het is geen nieuws dat Disney de smaak van de live-action remakes te pakken heeft. De voorbije jaren werden klassiekers als Aladdin, The Lion King en The Jungle Book al in een live-actionjasje gegoten

Nieuws van het esport-front

Belgisch kampioen MatthaX: “Vanaf de start dacht ik dat eindwinst mogelijk was”

Veel kampioenschappen zijn of worden afgerond. Ondanks een ietwat hectische periode dit jaar is onze nationale competitie op console ten einde gekomen. We kennen dus de naam van de 2020-kampioen van o

Play x Unite 2020: België eindigt laatste in zijn groep, maar is nog niet uitgeteld

Na twee moeilijke speeldagen eindigde België als laatste in groep B op het FIFA 20 Play x Unite-toernooi. Maar niet alles is verloren, de kwalificatie blijft mogelijk. Na een eerste avond zonder overw

Team 7AM schittert; Sector One, KVM en Aethra zijn zeker van play-offs in Belgian League

De zevende speeldag van de Belgian League op League of Legends (LoL) zorgde opnieuw voor heel wat afgebeten nagels. Team 7AM en Aethra zorgden voor verrassingen die de play-offs opnieuw wat interessan

Play x Unite 2020: moeilijke eerste speeldag voor onze eDevils

De eerste groepsdag van het Play x Unite European-toernooi ging door op maandagavond. Stefano Pinna en Geoffrey Meghoe, onze twee vertegenwoordigers, kenden wat problemen, maar hebben deze dinsdagavon

FIFA Play x Unite 2020: hier vind je alle informatie!

Vanaf deze maandag nemen België en onze eDevils deel aan het FIFA Play x Unite 2020-toernooi. Aangezien er in juli geen Europees kampioenschap plaatsvindt, is dit een gelegenheid om eens te supportere

Valorant: Belg davidp wint Vitality European Open

David “davidp” Prins en zijn teamgenoten van G2 Esports wonnen de Vitality European Open, opnieuw een geweldige prestatie voor de Belg die lijkt open te bloeien op Valorant. De spelers van G2 Esports

ShadooW en Zayror verliezen in kwartfinales grootste online FIFA-toernooi van België, HugoNeymar verovert de titel

Misschien heb je al wel eens gehoord van Wallifornia, de Belgische technologiehub. In samenwerking met het festival Les Ardentes zette het centrum het grootste online FIFA-toernooi van België op. De c

Voetbalclub River Plate richt zich op Counter Strike

De mythische Argentijnse voetbalclub River Plate investeerde enkele jaren geleden al in esports en heeft nu besloten om zijn horizon te verbreden door zich toe te leggen op Counter Strike: Global Offe

FIFA Play x Unite 2020: Stefano Pinna en Geoffrey Meghoe vertegenwoordigen ons land (+LIVESTREAM)

Na enkele maanden afwezigheid is het Belgische nationale team terug en klaar om de strijd aan te gaan met andere landen gedurende het FIFA Play x Unite 2020-toernooi. Proximus is partner van het evene

Regional Major Rankings bepaalt welke teams naar Major van Rio mogen

Als gevolg van de uitzonderlijke gezondheidsmaatregelen van de laatste maanden moesten er dit jaar wijzigingen worden doorgevoerd aan de kwalificaties voor de major van Counter-Strike: Global Offensiv

Underdogs League of Legends: Belg Moopz uitgeschakeld in kwartfinales, Vitality wint toernooi

De succesvolle web tv O’Gaming heeft zijn beroemde Underdogs-competitie afgesloten met een bijeenkomst van de beste Franse organisaties. De editie, waarbij heel wat Belgische spelers betrokken waren,

Anderlecht reageert, Brussels Guardians stort in

Nog steeds even spannend als altijd had de zomersplit van het Belgische League of Legends-kampioenschap nogmaals enkele leuke verrassingen voor ons in petto. Opnieuw strijden de teams nek aan nek voor

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.