Tien muzikale documentaires die je gezien moet hebben

Muziek | Wil je graag meer te weten komen over de geschiedenis van de muziek, ongeacht het genre? Hier is onze top 10 van documentaires die je gezien moet hebben. Van Miles Davis over Amy Winehouse tot the Beatles.

Door MF

Deel dit nieuws

'Gimme Shelter': voorbij de rock-'n-roll

Deze cultdocumentaire gaat over de Rolling Stones. 'Gimme Shelter' focust op een gratis concert dat de Stones gaven in Altamont Speedway. We schrijven Californië, december 1969. Op het einde van hun toer door de Verenigde Staten beslissen Mick Jagger en zijn band een laatste concert voor de fans te geven. Deze documentaire van de Maysles-broers is helaas meer rock-'n-roll dan was voorzien. Want terwijl de Stones de ene na de andere hit ten beste gaven op het podium, werd een onvoorwaardelijke fan van de groep vermoord door een Hell's Angel die het concert moest bewaken. De documentaire is niet alleen apocalyptisch maar vertaalt ook de rock-'n-rollsfeer van die tijd ...

'Searching for Sugar Man' ... en hem vinden

Dit is ongetwijfeld de meest verrassende documentaire van het afgelopen decennium. 'Searching for Sugar Man' trekt naar Detroit, in de voetsporen van de Amerikaanse muzikant Sixto Rodriguez. Hij maakte twee mooie albums aan het eind van de jaren zestig, maar kon in de Verenigde Staten niet doorbreken omdat hij werd overschaduwd door Bob Dylan, die veel media-aandacht kreeg. Wat hij niet wist (en ontdekte bij het maken van deze documentaire), is dat zijn albums het in Zuid-Afrika wel enorm goed deden. De documentaire werd in 2012 op Sundance bekroond en won in 2013 een Oscar voor de beste documentaire. 'Searching for Sugar Man' was zo'n succes dat de muzikant een wereldwijde toer deed. Eindelijk werd zijn talent erkend!

'Buena Vista Social Club', bovenal een film

'Buena Vista Social Club' was een documentaire vooraleer het een groep werd. Het is producer en muzikant Ry Cooder die het project op poten zette. Hij wou Cubaanse muzikanten van tachtig jaar en ouder samenbrengen en met hen een album maken. Regisseur Wim Wenders zag dit wel zitten en filmde het hele proces. De geschiedenis eindigt met een Europese toer en een ondertussen historisch geworden concert in Cargenie Hall, New York.

'No Direction Home': alles over Dylan

Er zijn al heel wat documentaires over Bob Dylan gemaakt. 'Don't Look Back' bijvoorbeeld. Maar de docu van Martin Scorsese moet je absoluut gezien hebben. In 'No Direction Home' probeert de beroemde regisseur in de huid te kruipen van het icoon van de jaren zestig. Je ziet onder andere exclusieve interviews met Allen Ginsberg, die een grote invloed op Dylan uitoefende, en met Suze Rutolo, de eerste muze van de zanger. Het portret wordt compleet dankzij de commentaren die Bob Dylan geeft over deze periode in zijn lange carrière.

'Amy', een documentaire om nooit te vergeten

Deze documentaire brengt een zeer intiem portret van de soulzangeres Amy Winehouse. Asif Kapadia noemde hem gewoon 'Amy'. Hij gaat hierin op zoek naar mensen die het pad van Amy hebben gekruist, van vrienden en familie tot mensen met wie ze heeft gewerkt. De film bevat heel veel archiefbeelden en meerdere concerten die voordien nooit te zien waren. 'Amy' sleepte niet alleen een Oscar voor beste documentaire in de wacht, maar won nog tal van andere prijzen.

The Beatles: 'Eight Days a Week'

Gezien de bekende Beatlemania werden er heel wat documentaires over de Fab Four gemaakt. 'Eight Days a Week' werd gemaakt door de productieve regisseur Ron Howard. De documentaire focust op de periode van 1962 tot 1966, de jaren waarin the Beatles de hele tijd op tournee waren. Ron Howard vertelt ook over het laaiende succes van the Beatles in de Verenigde Staten en hun toer door de VS als absolute apotheose.

De legende 'Quincy'

Quincy Jones heeft tal van hits gescoord. De helft van de hits van Michael Jackson (om niet te zeggen drie vierde) is van zijn hand. De documentaire staat stil bij al zijn werk, van de start in Motown tot de samenwerking met Michael Jackson, Frank Sinatra en veel anderen. En gezien Quincy Jones veel sterren kende, zit de documentaire volgepakt met beroemdheden. Denk maar aan Will Smith, Kendrick Lamar, Oprah Winfrey, Snoop Dogg en zelfs Barack Obama!

'David Bowie: The Last Five Years'

Deze documentaire focust op de laatste jaren dat David Bowie productief was. 'David Bowie: the Last Five Years' vertelt hoe de Thin White Duke terugkeert naar het podium met de release van 'The Next Day' en brengt het verhaal van het einde van zijn leven met 'Blackstar'. De muzikanten van David Bowie maken integraal deel uit van deze documentaire, en vooral zij die meegewerkt hebben aan 'Lazarus'. Een must-see voor alle fans van David Bowie!

'The Two Killings of Sam Cooke'

Sam Cooke was een emblematische blueszanger. Hij werd tijdens de nacht van 11 december 1964 vermoord. Hij was maar 33 en had nog heel veel hits te schrijven. 'The Two Killings of Sam Cooke' maakt deel uit van de documentairereeks 'ReMastered' van Netflix. Voor deze documentaire over Sam Cooke werden Quincy Jones en Smokey Robinson geïnterviewd. Er wordt verteld over de nalatenschap van de zanger, maar ook over zijn moord toen hij op het toppunt van zijn carrière stond. De king of soul zong toen liedjes die iets meer pop waren. Zijn lichaam werd ontdekt in een Californisch hotel. Het mysterie rond zijn moord was een schok voor de Afro-Amerikaanse community.



'Miles Davis: the Birth of the Cool'

Deze documentaire over Miles Davis is van de hand van Stanley Nelson ('The Black Panthers: Vanguards of the Revolution'). Voor 'Miles Davis: the Birth of the Cool' had de regisseur een unieke toegang tot de nalatenschap van Miles Davis. Daarom moet je deze docu absoluut gezien hebben. Hij bevat nooit eerder gehoorde opnames en exclusieve beelden. Verder zijn er ook interviews met muzikanten die geïnspireerd werden door het werk van Miles Davis: Quincy Jones, Carlos Santana, Ron Carter enzovoort.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top