Van serie tot film: niet altijd even succesvol

Series | De bekende acteurs uit de populaire televisieserie Downton Abbey over de Britse familie Crawley en hun bedienden zijn vanaf nu ook op het witte doek te zien. Dat de fans zaten te wachten op een vervolg, blijkt alvast uit de spectaculaire cijfers aan de Amerikaanse box-office.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het zesde en laatste seizoen van Downton Abbey dateert ondertussen uit 2015. De serie werd bekroond met drie Golden Globes en vijftien Emmy Awards. Met in totaal 69 nominaties is het de meest genomineerde niet-Amerikaanse televisieshow in de geschiedenis van de Emmy's. Dat belooft voor de bioscoopfilm, want die is geschreven door de bedenker van Downton Abbey, Oscarwinnaar Julian Fellowes (Gosford Park, The Young Victoria).

Het is inmiddels 1926 en de moderne tijd sluipt stilletjes aan verder binnen. Alles is peis en vree, en het leven kabbelt zowel upstairs als downstairs rustig verder. Tot er een telegram arriveert dat het kasteel in rep en roer zet: de koning en koningin komen binnenkort logeren. Zal het het personeel lukken om alles tijdig spic en span te krijgen? De gepensioneerde Carson, butler der butlers, keert terug om de boel te redden.

Niet alle filmsequels op populaire televisieseries zijn een schot in de roos: wij zetten enkele bekende voorbeelden op een rijtje.

El Camino: A Breaking Bad Movie

Voor de fans van Breaking Bad is het ondertussen uitkijken naar 11 oktober, wanneer Netflix El Camino lanceert, de spin-off van de populaire serie. De film werd geschreven en geregisseerd door bedenker Vince Gilligan en Aaron Paul speelt de hoofdrol als Jesse Pinkman. Uit de eerste trailers konden we al opmaken dat de ordediensten in El Camino koortsachtig op zoek zijn naar de spoorloos verdwenen crystal meth-producent. De film zou zich vlak na de gebeurtenissen uit de laatste aflevering afspelen. Veel fans hopen ook op een terugkeer van Bryan Cranston als Walter White, het hoofdpersonage van Breaking Bad, maar daarover hebben de makers tot dusver nog met geen woord gerept.

De vijf seizoenen van Breaking Bad (2008-2013) waren goed voor twee Golden Globes en zestien Emmy Awards. In 2015 kreeg de serie al een prequelserie met Better Call Saul.

Charlie’s Angels

Eind november mogen we ons verwachten aan de nieuwe generatie Angels die voor de mysterieuze Charles Townsend werken. Kristen Stewart, Naomi Scott en Ella Balinska spelen drie slimme, onbevreesde en hoogopgeleide vrouwen die waken over de veiligheid van hun klanten. Voor regisseur Elizabeth Banks, die ook een rol heeft in de film, was het belangrijk om de Angels voor te stellen aan een nieuw publiek, zestien jaar na de laatste film.

Het verhaal van Charlie’s Angels begon in 1976 als een serie met Kate Jackson, Farrah Fawcett en Jaclyn Smith in de hoofdrollen. De serie liep in totaal vijf seizoenen en was goed voor zeven nominaties op de Golden Globes en vier op de Emmy Awards. In 2000 kwam er een eerste verfilming met Cameron Diaz, Drew Barrymore en Lucy Liu in de hoofdrollen. De film werd een succes aan de box office en was goed voor twee MTV Movie Awards. Drie jaar later volgde met Charlie’s Angels: Full Throttle nog een vervolg.

Baywatch

Baywatch, de serie over enkele redders op het strand van Malibu, was in de jaren negentig razend populair. Voor een groot stuk was dat te danken aan de schaarsgeklede vrouwen in hun herkenbaar rode badpak. Zo lanceerde Baywatch de carrière van Pamela Anderson en Carmen Electra. De grote ster van de show was Mister Baywatch himself David Hasselhoff. Deze zomer maakte de serie na achttien jaar haar comeback op tv in een volledige high definition make-over op ZES.

In 2017 kreeg de serie al een tweede leven in de bioscoop. Hoofdrolspelers waren deze keer Dwayne Johnson, Zac Efron en Priyanka Chopra. De film scoorde nog redelijk goed bij het grote publiek, maar de filmpers toonde zich minder positief. Zo werd Baywatch genomineerd voor vier Razzie Awards onder andere voor slechtste film en slechtste acteur.

The A-Team

Wie herinnert zich The A-Team niet: de serie uit de jaren tachtig over een groep huurlingen die in hun busje dwars door Amerika trekken. De combinatie van humor, stripachtige actie en jongensboekachtig avontuur maakte de serie zo populair met personages als Hannibal, B.A., Face en Murdock. De serie liep tot van 1983 tot 1987 werd drie keer genomineerd voor de Emmy Awards.

In 2010 kreeg de serie een vervolg in de bioscoop met Bradley Cooper en Liam Neeson in de hoofdrollen. De film speelt zich af na de oorlog in Irak en focust op het ontstaan van The A-Team. Hoewel het speelplezier van het scherm spat, werd de film negatief onthaald door de pers door het ontbreken van een goede plot en vaak tenenkrommende humor. Ook aan de box-office werd er meer van verwacht, waardoor een vervolg uitgesloten lijkt.

Star Trek

De sciencefiction-serie Star Trek kwam voor het eerst op de buis in 1966 en vertelt de verhalen van de officieren in dienst van de Starfleet, die met haar ruimtevloot diplomatieke en onderzoeksmissies uitvoert én de krijgsmacht vormt. Na The Original Series kwamen er nog vijf spin-offs zoals The Next Generation en Voyager.

Sinds 1979 werden er ook twaalf Star Trekfilms uitgebracht. De meest recente filmreeks van regisseur J.J. Abrams begon in 2009 en vertelt het verhaal van voor de originele tv-serie: hoe Kirk en Spock elkaar ontmoeten. Stark Trek was goed voor vier Oscarnominaties, waarvan het er één won voor beste make-up. Ook het vervolg Star Trek into Darkness kon zowel pers als publiek overtuigen, waardoor er in 2016 met Star Trek Beyond van regisseur Justin Lin nog een sequel kwam. Ondertussen is er sinds 2017 ook weer een nieuwe Star Trek serie, Discovery, waarvan een derde seizoen in de maak is.

Sex and the City

Zes seizoenen lang was Sex and the City (1998 – 2004) een felgesmaakte sitcom over vier vriendinnen met het hart op de tong. Favoriet gespreksonderwerp van Carrie, Miranda, Charlotte en Samantha: mannen, relaties en seks. De serie was goed voor maar liefst acht Golden Globes en zeven Emmy Awards.

In 2008 kwam er een film van en hoewel die massa’s vrouwen naar de cinema lokte, was er ook kritiek. De film leek vooral een ultralange aflevering, maar dan zonder de pittige oneliners en met nauwelijks enige evolutie bij de personages. De tweede film uit 2010 werd al helemaal neergesabeld als een lange reclamespot en was goed voor zeven nominaties op de Razzie Awards, waarvan het er drie 'won'. Ook aan de box office deed de sequel het minder goed dan verwacht, waardoor de plannen voor een derde film opgeborgen werden.

Miami Vice

Miami Vice was een populaire politieserie uit de jaren tachtig, gebaseerd op de drugsoorlog die de stad in haar greep hield. De serie draaide rond Sonny Crockett (Don Johnson) als de undercover drugkoerier, zijn witte Ferrari en zijn partner Rico Tubbs. De serie was goed voor twee Golden Globes en vier Emmy Awards.

In 2006 maakte regisseur Michael Mann, die de serie ook al produceerde, een film over het duo met Jamie Foxx en Colin Farrell in de hoofdrollen. Geen nostalgie of knipogen naar het verleden hier, maar wel een moderne thriller met gelaagde plot en fantastische actiescènes.

The X-Files

Van The X-Files werden tussen 1993 en 2002 negen seizoenen gemaakt. De serie ging over de FBI-agenten Fox Mulder (David Duchovny) en Dana Scully (Gillian Anderson) die een aantal onverklaarbare zaken moeten oplossen. Terwijl Mulder gelooft in het paranormale, benadert Scully de verschijnselen wetenschappelijk. Met gevaar voor hun eigen leven en carrière probeert het tweetal de buitenaardse samenzweringen binnen de overheid te ontrafelen. De serie won vijf Golden Globes en zestien Emmy Awards.

De populariteit van de serie leverde ook twee films op. In The X-Files: Fight the Future (1998) ging het verhaal uit de serie gewoon verder met gebeurtenissen die zich afspelen tussen seizoen vijf en zes. De film werd zowel bij pers als publiek vrij positief onthaald. Zes jaar na het einde van de serie volgde nog The X-Files: I Want to Believe (2008), die minder goed werd ontvangen. In 2016 keerde The X-Files nog eens terug in de vorm van een miniserie.

F.C. De Kampioenen

Ook bij ons maakten verschillende tv-series al hun opwachting in de bioscoopzalen. Grootste succesverhaal is zonder twijfel dat van F.C. De Kampioenen. Van de typisch Vlaamse komische reeks zijn maar liefst 21 seizoenen gemaakt en die worden nog elke zomer opnieuw uit de kast gehaald door de VRT.

De belevenissen van de café-voetbalploeg kregen in 2013, twee jaar na het einde van de reeks, een vervolg op het witte doek. F.C. De Kampioenen: Kampioen zijn blijft plezant werd een enorm kassucces met maar liefst 765.000 bezoekers. Ter ere van het 25-jarig bestaan van de serie kwam er met Jubilee General twee jaar later een vervolg. De film waarin DDT (Jacques Vermeire) en Oscar (Carry Goossens) hun comeback maakten was goed voor 678.000 bezoekers. Een vervolg kon dan ook niet uitblijven en die kwam er met Kampioenen Forever in 2017, opnieuw goed voor meer dan een half miljoen kijkers.

Ondertussen kunnen de fans uitkijken naar nummer vier in de rij: Viva Boma!, waarin afscheid genomen wordt van Balthasar Boma. Het vertrek van Marijn Devalck, die geen zin meer had in nieuwe films, biedt mogelijkheden voor nóg sequels.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top