De winnaars van de Ensors 2019

Films | Afgelopen zaterdag 14 september werden de Ensors uitgereikt tijdens een feestelijk gala in Oostende. Een overzicht van de winnaars!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tijdens het Filmfestival van Oostende vindt elk jaar ook het Gala van de Ensors plaats, waarbij het beste van de Vlaamse cinema wordt bekroond. Nieuw is dat er dit jaar niet alleen voor de beste films en tv-series, maar ook voor de beste tv-documentaire een Ensor werden uitgereikt. Ook de beste kortfilm kreeg een vermelding tijdens het Gala van de Ensors.

De tiende editie van De Ensors vond plaats in Kursaal Oostende en werd aan elkaar gepraat door Francesca Vanthielen.
Hieronder een overzicht van de winnaars.

Beste film: Girl

De grote winnaar van de avond: Girl. Het langspeeldebuut van regisseur Lukas Dhont viel tijdens de slotavond van het Filmfestival van Oostende maar liefst acht keer in de prijzen.

Girl won onder meer de prijs voor beste film en beste regie, en hoofdrolspeler Viktor Polster kreeg de Ensor voor beste acteur. Een feestelijk moment voor Lukas Dhont, die meer dan tevreden was:

Mijn team staat vandaag echt in de bloemetjes. Het is voor ons allemaal een overweldigend jaar geweest”.

Beste tv-serie: De dag

Bij de tv-series sleepte De dag drie beeldjes in de wacht, in de categorieën beste televisieserie (Woestijnvis en FBO), beste tv-scenario (Jonas Geirnaert en Julie Mahieu) en beste tv-regie (Gilles Coulier en Dries Vos).

Beste acteur (film): Viktor Polster in Girl

Viktor Polster kreeg het beeldje in de categorie Beste Acteur voor zijn rol als Lara in Girl.

Polster bedankte het volledige team dat heeft meegewerkt aan Girl en noemde de onderscheiding een mooie afsluiter van een hele reeks prijzen die de film sinds zijn release in oktober vorig jaar heeft gewonnen. "Ik ben blij om hier te zijn om het verhaal van de film af te ronden met deze prijs", zei Polster.
 

Beste actrice (film): Ruth Beeckmans in Trio

Actrice Ruth Beeckmans verzilverde haar nominatie in de categorie Beste Actrice voor haar rol in de film Trio.

Actrice Ruth Beeckmans was blij, maar verwonderd toen ze de Ensor in ontvangst nam: "Ik had dit helemaal niet zien aankomen".
TRIO is een film van en met Matteo Simoni, Ruth Beeckmans en Bruno Vandenbroecke en vertelt het verhaal van Wim, een boekhouder, neuroot en eenzaat die al een tijdje met een depressie worstelt. Zijn halfbroer en tegenpool Gert probeert hem op te beuren met een niet zo alledaags cadeau: een grofgebekte escorte, die de rivaliteit tussen de broers doet oplaaien.

Beste acteur (serie): Peter Van den Begin in Studio Tarara

Peter Van den Begin sleepte vorig jaar een Ensor in de wacht voor zijn rol in Tabula Rasa, en deed dit jaar hetzelfde voor zijn rol in Studio Tarara.

‘Studio Tarara’ speelt zich af tijdens de beginjaren van VTM. Achter de schermen van de populaire sketchshow Studio Tarara verliezen de acteurs zich in een spiraal van zelfdestructie. Ricky (Koen De Graeve) is verslaafd aan drank en drugs, Sandra (Ruth Beeckmans) aan seks en Jean (Peter Van den Begin) is een machtsgeile pervert.

Beste actrice (serie): Janne Desmet in Studio Tarara

Janne Desmet mocht eveneens een beeldje in ontvangst nemen voor haar fantastische prestatie in Studio Tarara.
De actrice speelde in Studio Tarara schitterend de rol van producer Christine. Door haar grote verantwoordelijkheidsgevoel voor de reeks, haar cast en crew en haar perfectionisme, staat Christine vaak stijf van de stress. Ze is intelligent en lief, maar een workaholic die niets kan loslaten.
 
Studio Tarara is een serie van productiehuis Shelter, het productiehuis van Tim Van Aelst, de man achter het succes van Wat Als?, Safety First en Benidorm Bastards.

De serie werd gerealiseerd in samenwerking met VTM en Proximus, en kwam afgelopen februari op de televisie.

Beste documentaire – film en tv: Ademloos en Kinderen van de Kolonie

De Ensor voor Beste Documentaire – Film ging naar Ademloos van Daniel Lambo (productie Storyhouse) en Beste Documentaire – TV naar Kinderen van de Kolonie (productie Canvas). 

Ademloos is een documentaire van filmmaker Daniël Lambo, die opgroeide tussen het asbest van Eternit in Kapelle-op-den-Bos. Het gerespecteerde bedrijf zorgde voor werkgelegenheid en welvaart in de streek, ook Daniëls vader was arbeider en vakbondsman in de fabriek. Wanneer de eerste slachtoffers vallen, zijn er maar weinigen die het opnemen tegen het bedrijf. Ook Daniëls vader niet. Hij wil weten waarom en trekt op onderzoek. Hoewel asbest sinds '98 verboden is in België, behoort de kwalijke stof lang niet tot het verleden. Zijn onderzoek brengt Daniël naar in een dorp in Centraal-India, waar een dochterbedrijf van Eternit tot 2002 op grote schaal asbest produceerde.

Kinderen van de Kolonie laat de kijker in vijf afleveringen kennismaken met het koloniale systeem en de gevolgen daarvan voor Belgen en Congolezen. Getuigenissen van mensen die erbij betrokken waren, geven het koloniale verleden een gezicht. De docureeks werd tussen november 2018 en januari 2019 uitgezonden op Canvas.
 

Albert Bert-prijs voor Internationale Doorbraak: Hans Herbots

Hans Herbots kreeg de Albert Bert-prijs voor Internationale Doorbraak. Zijn internationale succes levert de regisseur dit jaar een Ensor op.

Hans Herbots’ donkere misdaadfilm De Behandeling opende deuren in het Verenigd Koninkrijk. Regisseur Neil Jordan kreeg hem door die film in het vizier, en vroeg hem mee te werken aan de reeks Riviera. Herbots regisseerde twee afleveringen van deze serie, en werd daarna benaderd om mee te werken aan Rellik, een verhaal over een seriemoordenaar in Londen, dat hij regisseerde voor de BBC en HBO Cinemaxx.

Een tijdje geleden bereikte Hans Herbots een akkoord met de BBC en Netflix om de vier laatste afleveringen te regisseren van The Serpent, een achtdelige fictiereeks over seriemoordenaar Charles Sobhraj, die in de jaren zeventig twintig backpackers in Indië, Thailand en Nepal vermoordde. Herbots zal voor de reeks samenwerken met Tom Shankland, die eerder al meewerkte aan House of CardsThe Missing en The Leftovers

Eerder regisseerde Hans Herbots de Vlaams-Nederlandse coproductie Als de dijken breken, en de Eén-reeks Het Goddelijke Monster.

Beste jeugdfilm: Binti van Frederike Migom

Het beeldje in de categorie Beste Jeugdfilm ging naar Binti van Frederike Migom.

De film gaat over de twaalfjarige Binti, die ervan droomt een bekende vlogger te worden zoals haar idool Tatyana. Maar wanneer ze op een dag met haar papa Jovial moet vluchten voor de politie, die hen het land wil uitzetten, ontmoet ze Elias. Terwijl Binti hem al vloggend helpt met zijn Red de Okapi Club, rijpt er bij haar een perfect plan: haar papa moet trouwen met Elias z'n mama, zodat ze in het land kunnen blijven.

Binti was genomineerd voor de Ensors in de volgende categorieën: Beste Jeugdfilm, Beste Actrice (Bebel Tshiani Baloji), Beste Scenario (Frederike Migom), Beste Production Design en Beste Muziek (Le Motel).

Box Office Prijs: Niet Schieten (Stijn Coninx)

De twee belangrijkste publieksprijzen waren weggelegd voor Niet Schieten van Stijn Coninx: deze film kreeg de prijs voor beste box-office en de prijs van de Telenet-kijker.

Het was dan ook een voltreffer, de nieuwe film van Stijn Coninx. Met ‘Niet Schieten’ brengt hij het verhaal van David Van de Steen, die in 1985 ternauwernood de aanslag van de Bende van Nijvel overleefde. De film is gebaseerd op het boek dat Van de Steen schreef met Humo-journaliste Annemie Bulté.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top