Grenslanders: misdaad en mysterie op Eén

Series | Een bloedstollende, duistere thrillerserie met Koen De Bouw en Jasmine Sendar. Vanaf zondag 8 september op Eén. Lees er hier alles over!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Vanaf zondag 8 september kun je op Eén kijken naar de nieuwe spannende thrillerserie Grenslanders. De serie is een Belgisch-Nederlandse coproductie van Eyeworks Film & TV Drama, Column Film, Eén en Avrotros.

Na het succesvolle Als de dijken breken werkt Eén dus opnieuw samen met Nederland voor een fictiereeks.

De serie speelt zich af in het grensgebied tussen Oost-, West- en Zeeuws-Vlaanderen. In de hoofdrollen zie je Koen De Bouw en de Nederlandse actrice Jasmine Sendar.

Geheimen in het grensland

Een mysterieus Afrikaans meisje wordt dolend aangetroffen in het grensgebied tussen de Nederlandse en Belgische kust.

Gerechtspsychiater Bert Dewulf (Koen De Bouw) wordt erbij gehaald om het meisje te ondervragen. Op hetzelfde moment onderzoekt de Nederlandse politie-inspecteur Tara Dessel (Jasmine Sendar) een bloederige schietpartij op een plezierjacht.

Beide zaken blijken verband met elkaar te houden, en Tara en Bert bijten zich samen vast in de zaak. Al snel ontdekken ze dat de inwoners van het grensgebied zo hun eigen manier hebben om met vreemdelingen om te gaan. Én dat de grenslanders duistere geheimen verbergen …

"Een ontluisterende blik in een verborgen wereld"

Koen De Bouw (Bert Dewulf): “Grenslanders is geen ode aan de goedhartige natuur van de mens, maar gunt de kijker een ontluisterende inkijk in de verborgen wereld van duistere landschappen, personages en rituelen, die niets aan de verbeelding overlaat.”

Jasmine Sendar (Tara Dessel): "Het was fijn om zo’n gelaagde rol te kunnen spelen in een serie die zo prachtig gemaakt is als Grenslanders en daar ben ik dan ook vol voor gegaan. Deze bloedstollende thrillerserie is rauw en oogt Scandinavisch. De rol van rechercheur Tara is mij op het lijf geschreven. Haar te mogen spelen is een groot cadeau."

Naast Koen De Bouw en Jasmine Sendar zie je onder meer Wim Willaert, Herwig Ilegems, Adanna Unigwe, Robin Boissevain, Nico de Vries, Tiny Bertels,  Lourdes Faberes, Frank Lammers, Kris Cuppens, Sebastien Dewaele, Fedja van Huêt, Monic Hendrickx, Ingrid De Vos, Chris Nietvelt, Anne-Laure Vandeputte, Astrid van Eck en Evelien Van Hamme.

Lees verder om kennis te maken met de hoofdpersonages.

Bert Dewulf (Koen De Bouw)

De Belgische psychiater Bert Dewulf is gespecialiseerd in posttraumatische klachten en wordt vaak door de politie ingeschakeld. Hij is getrouwd met Maaike en heeft een dochtertje met het syndroom van Down, Luna. Bert houdt zielsveel van zijn dochter, maar diep vanbinnen kan hij haar beperking niet aanvaarden. Met zijn vrouw kan hij er niet over praten. Het weegt op hun relatie. Op een moment van zwakte begaat Bert een misstap met een patiënte. Hij ziet de opdracht in het afgelegen Grensland vooral als een kans om zijn problemen thuis te ontvluchten. Wanneer hij geconfronteerd wordt met een jonge, getraumatiseerde vluchtelinge, gaat hij zijn eigen fouten steeds meer onder ogen zien.

Tara Dessel (Jasmine Sendar)

De Nederlandse Tara heeft Caribische roots en wordt daardoor af en toe geconfronteerd met racisme. Gelukkig heeft ze genoeg zelfvertrouwen om dit naast zich neer te leggen. Bij haar collega’s en haar commissaris dwong Tara aanvankelijk respect af door haar professionele houding … maar toen liep het fout. Een verkeerde beslissing leidde tot de dood van Shirin, een jonge prostituee die door Tara als politie-informante was ingeschakeld. Tara werd geschorst en raakte op de dool. Toen er een job vrijkwam aan de grens met België, besloot ze haar carrière verder te zetten in de rustige streek van het Grensland. Na haar misstap worstelt Tara met zichzelf. Ook lijdt ze aan een steeds erger wordende vorm van slapeloosheid, met alle bijhorende gevolgen: achterdocht, paranoia, waanvoorstellingen en black-outs.

Afi Minnawi (Adanna Unigwe)

Afi Minnawi is een mysterieus Afrikaans meisje dat dolend teruggevonden wordt in de Vlaamse velden. Wanneer ze gevonden wordt, zegt ze geen woord en lijkt ze zich niet eens haar eigen naam te herinneren. Bert wint echter stap voor stap haar vertrouwen.

Carlos Tierenteyn (Wim Willaert)

De joviale Carlos is een Vlaamse douanier van het mobiele team. De bewoners van het Grensland hebben veel respect voor hem: hij wordt beschouwd als een goedlachse man, af en toe een beetje grof, die veel tegenslag heeft in het leven. Al twintig jaar lang verzorgt hij zijn vrouw Eline, die een beperking heeft. Ook lijdt hij onder het ondankbare gedrag van zijn drugsverslaafde dochter Liesje. Toch blijft hij optimistisch.

Liesje Tierenteyn (Anne-Laure Vandeputte)

Liesje is de dochter van Carlos Tierenteyn. Ze heeft een laag zelfbeeld en kampt met een drugsverslaving. Samen met haar Indiaanse pony Dexter woont ze in een bouwvallig klein huisje. Geld verdient ze met vernederende baantjes, zoals striptease-acts. Pas wanneer ze ontdekt wie ze werkelijk is, groeit haar zelfvertrouwen.

Dirk Vervenne (Sebastien Dewaele)

De eigenaardige inspecteur Dirk Vervenne, ‘Dirkske’, laat zich door niets of niemand opjagen. Zijn hoogzwangere vrouw Lore is een verpleegster in het plaatselijke ziekenhuis. Dirk gaat op een bijna kinderlijk-verliefde manier met haar om en daar schaamt hij zich niet voor. Hij staat vaak aan de zijlijn om anderen te observeren en mengt zich bewust niet in een aantal zaken die het daglicht niet verdragen. Maar op een dag zal hij toch kleur moeten bekennen…

Cornella Dingemanse (Monic Hendrickx)

De Nederlandse Cornella is voor de buitenwereld een arme, alleenstaande moeder. Maar zoals bij veel Grenslanders is ze niet wie ze lijkt ... Haar zwakke plek is haar zoon Tommy.

Harry Biegel (Fedja van Huêt)

Harry Biegel is een politiecommissaris in het Nederlandse Kruisvliet. Op het werk is hij een twijfelaar. Sterkere persoonlijkheden maken van die houding al snel misbruik. De temperament­volle Tara weet niet hoe ze het veranderlijke gedrag van Harry moet interpreteren en kan zich daar ontzettend aan ergeren. Is hij een vriendelijke, niet zo bekwame politieman, die vooral een geliefde baas wil zijn? Of weet hij heel goed wat er zich in de streek afspeelt en is hij medeplichtig?

Dennis Degeyn (Herwig Ilegems)

Dennis Degeyn is een Belgische veertiger met een krankzinnige blik in de ogen. Hij is een crimineel met een spraakgebrek. Door zijn dialect en onduidelijke uitspraak wordt hij de Moemelaar genoemd. Vooral Carlos Tierenteyn kan zich ontzettend aan hem ergeren. Dennis Degeyn is ook een meedogenloze, agressieve man met één grote zwakte: zijn loyaliteit aan Cornella.

Zondagavond op Eén

De Vlaming Rik D'hiet (FlikkenHet goddelijke monster en De Ridder) en de Nederlander Erik de Bruyn (J. KesselsNadineWilde mossels en Het hart van Hadiah Tromp) bedachten samen de reeks. De regie is in handen van Erik de Bruyn en gastregisseur Hendrik Moonen.
 
Grenslanders, vanaf 8 september elke zondag om 21 uur op Eén.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top