Weinig geld, veel opbrengst: succesvolle lowbudgetfilms

Films |
Het budget voor de horrorfilm Halloween uit 1978 bedroeg amper iets meer dan 270 000 euro, maar de prent werd wel een referentie in het horrorgenre: bij de release overstegen de opbrengsten al ruim de 60 miljoen euro. De genietbare slasher betekende ook de doorbraak voor Jamie Lee Curtis. Zij vertolkte met verve de rol van Laurie Strode, één van de doelwitten van de geesteszieke Michael Myers. 

Door Pickx

Deel dit nieuws

De film kreeg een hele reeks vervolgen. Halloween is niet het enige voorbeeld van een film die voor een schijntje in elkaar werd geflanst, maar massa’s geld in het laatje bracht. Een overzicht met lowbudgetfilms die kaskrakers werden!
 
 

The Visit

Vier jaar geleden stond de carrière van Manoj Nelliyattu Shyamalan (beter bekend als M. Night Shyamalan) op een laag pitje. Tot de regisseur de handen in elkaar sloeg met producer Jason Blum en het tweetal The Visit inblikte. Die verrassende mix tussen komedie en horror over twee kinderen die bij hun grootouders gaan logeren en ’s nachts opgeschrikt worden door vreemde geluiden, had amper 4 miljoen euro gekost en werd in een paar dagen gedraaid. Het werd echter een hit aan de bioscoopkassa’s. 
 
 

The Blair Witch Project

Eduardo Sanchez en Daniel Myrick stuurden anno 1997 drie nauwelijks bekende acteurs met een camera het bos in om een horrorfilm in te blikken. Twee jaar later was The Blair Witch Project, een prent die was opgezet als een mockumentary (een in scène gezette documentaire), afgewerkt. Kostprijs: plusminus 22 000 euro, voor een opbrengst van bijna 227 miljoen euro. Het werd één van de meest iconische horrorfilms aller tijden.

Paranormal Activity

Katie hoort elke avond geluiden in huis die ze niet kan verklaren. Haar vriend Micah en zij plaatsen daarom een camera op hun slaapkamer, met de bedoeling dat die meer duidelijkheid brengt. Da’s de synopsis van Paranormal Activity, een film die regisseur Oren Peli slechts bij benadering 13 000 euro kostte, maar meer dan 90 miljoen euro opbracht, wat de weg plaveide voor meerdere vervolgen.

Rocky

In de legendarische vechtfilm Rocky krijgt een middelmatige bokser uit Philadelphia door een reclamestunt de kans om het in de ring op te nemen tegen wereldkampioen Apollo Creed. Er werd nog geen miljoen euro aan gespendeerd, maar Rocky werd een legende, er werden heel wat sequels ingeblikt en de opbrengst overtrof de 204 miljoen euro.


Night of the Living Dead

Night Of The Living Dead joeg de kijkers in 1968 de daver op het lijf door bloeddorstige zombies op te voeren. George Romero besteedde niet meer dan 10 351 euro aan de film, terwijl hij de cultstatus verwierf en meer dan 27 miljoen euro opbracht aan de bioscoopkassa. Uiteraard kwam er een franchise van.

The Purge

The Purge speelt zich af in 2022. De New Founding Fathers hebben de Verenigde Staten heruitgevonden, en gedurende twaalf uur per jaar blijft elke vorm van misdaad onbestraft. In de film wordt de familie van de welstellende beveiligingsexpert James Sandin gevolgd. Die sluit zijn stulpje elk jaar hermetisch af tijdens de ophef, maar dit keer loopt het mis. De bloedstollende film van James DeMonaco met Ethan Hawke, Lena Heady en Adelaide Kane werd voor 2,28 miljoen euro gemaakt en bracht meer dan 101 miljoen euro op. Er kwamen 3 vervolgen.

The Hills Have Eyes

Wes Craven goot dit verhaal over bloedddorstige kannibalen die een familie die gestrand is in de woestijn opjagen, in een film. Die kwam uit in 1977. Investering: ongeveer 208 000 euro, voor een opbrengst van meer dan 22 miljoen euro. In 1985 volgde een sequel, in 2006 een remake die ook een vervolg kreeg.

Zin in een filmpje? Dan kan je in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx vast vinden wat je zoekt! Druk op de On demand-knop van je afstandsbediening.


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top