Bekijk 'Funan', Denis Do's animatieprijsbeest over het Rode Khmer-regime in Cambodja nu in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Films | Een ouderpaar doorstaat de grootste gruwelen om opnieuw herenigd te worden met hun zoon in Denis Do's animatieprijsbeest over het Rode Khmer-regime in Cambodja. Funan is een Belgische coproductie met een persoonlijk kantje: het is gebaseerd op het levensverhaal van de moeder van de Franse regisseur. Een aangrijpend - waar gebeurd - verhaal in een fijngevoelige en grafisch uiterst delicate film.

Door Pickx

Deel dit nieuws

'Funan' vertelt het verhaal van een jonge moeder, Chou, die koste wat het kost haar gezin staande probeert te houden onder het Cambodjaanse Khmer Rouge regime van Pol Pot in de jaren zeventig. Wat begint als een doodgewone dag voor het jonge ouderpaar Chou en Khuon en hun 4-jarige zoontje Sovanh, neemt een dramatische wending wanneer de troepen van Pol Pot hun woonplaats Phnom Penh innemen. Miljoenen inwoners worden gedwongen de hoofdstad te verlaten en een lange voettocht te ondernemen naar het platteland, om er in werk- en heropvoedingskampen te verblijven. Onderweg raken de jonge ouders hun zoontje kwijt. Het ouderpaar doorstaat de grootste gruwelen om opnieuw herenigd te worden met hun zoontje.  In een tijdspanne van drie jaar zien we hoe wanhoop knaagt aan waardigheid in de dagelijkse overlevingsstrijd van Chou en haar familie.

Prijsbeest

De Fransman Denis Do won met zijn eerste volwaardige animatiefilm 'Funan' de prijs voor beste langspeelfilm op het Franse animatiefilmfestival van Annecy van 2018, in de animatiewereld toch wel hét filmfestival bij uitstek. Als kers op de taart won Do ook nog eens de publieksprijs voor beste langspeelfilm op het afgelopen Anima Festival in Brussel.

Verhaal met een persoonlijk kantje

Funan is het regiedebuut van Dennis Do, zelf half Cambodjaans én de halfbroer van zo'n verloren zoon. Het verhaal is een Belgische coproductie met een persoonlijk kantje dus: het is gebaseerd op het levensverhaal van de moeder van de regisseur. Twintig minuten van de film werden met de hand getekend in de Gentse animatiestudio StudioLumière. De kleurrijke, realistisch ogende 2D-animatie legt extra nadruk op de adembenemend mooie Cambodjaanse landschappen, die in schril contrast staan met de ondraaglijke lijdensweg van de hoofdpersonages.

Animatiefilm van Denis Do, met de stemmen van Bérénice Bejo, Louis Garrel en Colette Kieffer

Funan is beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx! Druk op de 'on demand'-knop van je zapper.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top