Welke films en series moeten opgenomen worden in de Vlaamse canon?

Er is de laatste weken heel wat te doen over de Vlaamse canon, een voorstel dat de onderhandelaars die zich moeten buigen over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering onder ogen kregen. Volgens het document is het ‘een lijst van ankerpunten uit onze Vlaamse cultuur en geschiedenis, die Vlaanderen als Europese natie typeren’. Meteen kwamen behulpzame Twitteraars op de proppen met allerlei voorstellen: Suske en Wiske, lintbebouwing, het Le Lac Du Connemara-dansje-inclusief-servietten dat op geen enkel feest mag ontbreken en F.C. De Kampioenen werden aangehaald als onmisbare fenomenen uit de Vlaamse cultuur. Maar welke films en series verdienen eigenlijk een plaatsje in zo’n canon? Wat volgt is alvast een verdienstelijke poging om een paar onvergetelijke meesterwerken op te lijsten.

Welke films en series moeten opgenomen worden in de Vlaamse canon? © VRT

Tabula Rasa is een psychologische thrillerserie uit 2017 die uit de koker van Malin-Sarah Gozin komt, de vrouw die eerder de ook al niet onaardige VTM-reeks Clan bedacht. De serie met Veerle Baetens, Natali Broods en Peter Van den Begin over een vrouw met geheugenverlies die betrokken raakt bij een mysterieuze verdwijningszaak, oogstte niets dan lof. Tabula Rasa borduurde verder op de kwaliteit van Beau Séjour, waarmee de VRT de lat in het thrillergenre een pak hoger legde dan de voorgaande jaren.

De Helaasheid Der Dingen

De Helaasheid Der Dingen © VRT

Felix Van Groeningen verfilmde in 2009 de bestseller van Dimitri Verhulst. Verhulst baseerde het in drank, sigaretten, vrouwen en marginaliteit gedrenkte verhaal op zijn eigen leven. De hoofdfiguur in de film is de dertienjarige Gunter, die samen met zijn drie ooms bij zijn grootmoeder woont. Hun leven speelt zich af in het fictieve dorp Reetveerdegem, een locatie waarvoor het plaatsje Nieuwerkerken, in de buurt van Aalst, model stond.

Kenneth Vanbaden won voor zijn vertolking de award beste debuut tijdens de Vlaamse filmprijzen en het drama kreeg ook de publieksprijs op het Filmfestival Oostende, maar de familie van Verhulst was er minder over te spreken. ‘Wij worden daar nog altijd op aangesproken, en hebben het gevoel dat men op ons neerkijkt’, vertelde Jean-Paul, één van de ooms van Dimitri, toendertijd in de talkshow Phara. Ook ‘Nonkel Potrel’, die in de film niet bepaald een stichtend voorbeeld is voor zijn neefje en in het echte leven een café in Aalst uitbaat, uitte zijn ongenoegen: ‘Hier is de echte Potrel, ben ik nu zo’n marginaal?’, luidde de titel van een interview met de man in De Standaard.

Rundskop

Rundskop © Isopix

Rundskop werd de absolute doorbraak voor Matthias Schoenaerts. In de film, met ook vertolkingen van Jeanne Dandoy en Jeroen Perceval, benadert een malafide veearts de Limburgse veehouder Jacky Vanmarsenille. Het louche sujet stelt Jacky voor om een deal te sluiten met een beruchte West- Vlaamse vleesboer. Vanmarsenille gaat op het aanbod in en raakt verstrikt in een web van intriges met onvoorziene gevolgen, en dan heeft hij ook nog eens alle moeite om te beletten dat een geheim uit zijn verleden weer komt bovendrijven. Rundskop was in de running voor een Oscar voor beste niet-Engelstalige film, maar die werd niet verzilverd: de award ging naar A Separation.

Daens

Daens

Stijn Coninx regisseerde in 1992 Daens, een filmversie van het boek Pieter Daens van Louis Paul Boon.

Aalst, 1888. Priester Adolf Daens trekt in bij zijn broer Pieter, uitgever van de krant Het Land van Aelst. Omdat de buitenlandse concurrentie moordend is, ontslaat directeur Borremans de helft van de arbeiders van zijn textielfabriek, onder het goedkeurend oog van Charles Woeste, de voorzitter van de Katholieke Partij. De ontslagen komen echter hard aan. En dat merkt Daens wanneer hij terechtkomt in het gezin Scholliers, waar de zeventienjarige Nette haar familie moet onderhouden. Daens klaagt de wantoestanden in de fabrieken aan in een artikel in Het Land Van Aelst, waarop een commissie de situatie moet onderzoeken. De film werd genomineerd voor de Oscars als beste niet-Engelstalige film, maar die prijs bleek te hoog gegrepen. Er werden wel Vlaamse Oscars (Fonskes) gescoord, met name die voor beste regie (Stijn Coninx) en producent (Dirk Impens). De film won ook vijf Plateauprijzen en enkele buitenlandse awards.De Witte Van Sichem

De Witte Van Sichem

In 1980 werd het boek De Witte Van Sichem van Ernest Claes voor de tweede keer verfilmd. Eric Clerckx kroop in de huid van Louis Verheyden of De Witte Van Sichem, Luc Philips vertolkte de rol van Pastoor Munte, wat hij ook al deed in de serie Wij, Heren Van Zichem. Robbe De Hert regisseerde de film, die het verhaal vertelt van een kwajongen die anno 1901 als straf moet gaan werken bij boer Coene.  Wanneer men hem op zolder opsluit om ‘m een lesje te leren, krijgt hij het boek De Leeuw van Vlaenderen of de Slag der Gulden Sporen in handen, dat hem op een drastisch idee brengt.

De Leeuw van Vlaanderen

De Leeuw van Vlaanderen

Heel wat Vlamingen beschouwen Jan Breydel als een volksheld, maar enkele weken geleden haalde de Gentse historica Lisa Demets hen de prut uit de ogen: ‘Pieter De Coninck riskeerde zijn leven op de Groeningekouter, maar Jan Breydel stond nooit op het slagveld. Hij leverde alleen het varkensvlees’, zo deelde ze haar bevindingen mee in een interview met Het Nieuwsblad. Niettemin kan de verfilming van De Leeuw Van Vlaanderen, het beruchte boek van Hendrik Conscience, niet ontbreken in dit lijstje. De film vertelt het verhaal van de Vlaamse opstand tijdens de Guldensporenslag in 1302. Jan Decleir kroop in de huid van Jan Breydel, Julien Schoenaerts vertolkte met verve de rol van Pieter De Coninck en Frank Aendenboom speelde Robrecht van Bethune. De film kreeg vernietigende recensies van critici, die zich onder meer stoorden aan historische onjuistheden.

Loft

Loft

Met Loft maakte Erik Van Looy een ijzersterke thriller, die de best bezochte Belgische film ooit werd. Vijf getrouwde mannen delen in het grootste geheim een chique loft aan de Antwerpse Scheldekaaien waar ze hun minnaressen ontvangen. Dat verloopt rimpelloos, tot ze op een winterochtend het lijk aantreffen van een jonge vrouw. Geen van hen weet wie de vrouw is, waar ze vandaan komt en hoe ze in de loft is terechtgekomen waarvan alleen zij de sleutel bezitten. Het gezelschap probeert uit te zoeken wat er gebeurd is, maar het onderlinge wantrouwen groeit.

Merlina

Merlina

Efficiënt en discreet wordt de waarheid compleet, want al is het mysterie nog zo groot, Merlina legt de waarheid bloot: dat was de leuze van deze legendarische jeugddetectivereeks die van 1983 tot 1988 op de toenmalige BRT 1 liep. Advocate Merlina, haar nichtje An, matroos Pol en uitvinder Napoleon verdiepten zich in de meest diverse zaken, en Sardonis draafde steevast op als slechterik. Merlina was zowel in Vlaanderen als in Nederland enorm populair, en kijkcijferpieken tot 2 miljoen kijklustigen waren geen uitzondering. Later volgde de spin-off Postbus X, over een organisatie waarnaar mensen met problemen brieven konden schrijven. Volgens de diehardfans van Merlina was die reeks echter maar een flauw afkooksel van het echte werk. Postbus X kreeg trouwens op zijn beurt een spin-off, Interflix, over het uitzendbureau van Felix Haantjes.

In De Gloria

In De Gloria

In De Gloria was een fictief, komisch reportagemagazine dat Jan Eelen in mekaar bokste voor Woestijnvis, en waarin Sien Eggers, Lucas Van den Eynde, Frank Focketyn, Wim Opbrouck, Tom Van Dijck, Tania Van der Sanden en An Miller menig kijker lieten schaterlachen. Toen de reeks op Canvas te zien was, trok dat aanvankelijk niet veel publiek, maar jaren later is het programma - dat maar twee seizoenen liep - een ware culthit. 

Midas

Midas © BRT

In deze jeugdreeks uit de late jaren ’60 draait het om Peter Parcelsus. De man werkt voor Chematom, het chemisch bedrijf van zijn schoonbroer Didi Donders). Op een dag slaagt hij erin om artificieel goud te maken. Van dan af is het afgelopen met de rust, want Paracelsus krijgt twee spionnen van IVIS achter zich aan. Samen met zijn vrouw Cen zijn zoon moet hij continu verhuizen, daarbij beschermd door een undercover-Interpolagente, die zich voordoet als poetsvrouw. Rik Andries, Kris Smet en Chris Lomme duiken op in de reeks.

Moeder, Waarom Leven Wij?

Moeder, Waarom Leven Wij? © VTM

Moeder, Waarom Leven Wij? was een zesdelige Vlaamse dramaserie over een Antwerps arbeidersgezin dat in de periode 1920-1950 probeerde te overleven. Het was de eerste VTM-reeks die unaniem lof kreeg van de pers. Chris Lomme, Jan Decleir en Koen De Bouw - voor wie het z’n eerste grote rol was - acteerden in de serie. Lomme liet later optekenen dat ze nadien een tijdlang niet meer welkom was bij de toenmalige BRTN en dat er in de culturele sector met het nodige dedain werd neergekeken op VTM.


Het Gezin Van Paemel

Het Gezin Van Paemel

Het Gezin Van Paemel is de bewerking van het Oer-Vlaamse toneelstuk van Cyriel Buysse over de beslommeringen op een boerderij in de tweede helft van de negentiende eeuw, en het harde en miserabele lot dat velen toen beschoren was. De jongere generatie streefde naar een betere toekomst, voor vader Van Paemel was wroeten tot je erbij neervalt het devies (‘werken nondedju, werken!'). Het toneelstuk werd in 1963 en in 1986 verfilmd.

Van Vlees En Bloed

Van Vlees En Bloed © VRT

Deze serie over de Kempense slagersfamilie Van Genechten vormt een heuglijk stukje televisiegeschiedenis. Een aanstekelijke begingeneriek, een goeie verhaallijn, een flinke dosis humor en authentieke personages waaronder Liliane, overbuurman 'mee mij kunde lachen' Herman en de bospoeper hielden televisiekijkend Vlaanderen wekenlang voor de buis gekluisterd.

De serie won een Gouden Nimf op het Festival de télévision de Monte-Carlo, kreeg de HA! van Humo en was goed voor enkele Vlaamse Televisie Sterren.

Bevergem

Bevergem © VRT

Bevergem, met onder meer Maaike Cafmeyer, Bart Vanneste, Wim Willaert, Zouzou Ben Chika en Piet De Praitere, draaide om de kleurrijke inwoners van het fictieve dorpje. De serie vormde tegelijkertijd een basiscursus West-Vlaams en een hilarisch kijkstuk. Na 1 jaargang was het uit met de pret omdat de makers de hype in stand wilden houden. De makers van de serie introduceerden met succes het werkwoord nurfen, dat op Google de meest gezochte term van 2015 was in Nederlandstalig België. Vooralsnog heeft niemand de betekenis echter kunnen verduidelijken.
 

Waag je kans en win

Bekijk alles

Music Maestro

Bekijk alles
2020? Deze Belgische bands en artiesten hou je best in de gaten!

2020? Deze Belgische bands en artiesten hou je best in de gaten!

2019 is iets meer dan halfweg. Hoog tijd om vooruit te blikken op de bands en artiesten die hun opwachting maken voor 2020. We beperken ons in de keuze tot België. Talent genoeg van jonge - en iets oudere - muzikale duizendpoten die in 2020 potten zullen breken. Glazen bol-modus aan!

Tien tributebands om in de gaten te houden!

Tien tributebands om in de gaten te houden!

Het is een fenomeen van de laatste jaren: tributebands. Tributebands verschillen van coverbands in die zin dat ze enkel het repertoire van één band spelen. En ze hebben succes, jazeker! Je zou denken: waarom beginnen muzikanten niet zelf een groep en schrijven ze geen eigen songs? Maar soms zit het plezier van het spelen gewoon in de vertolking van de muziek van je idolen. Tributebands zijn hot. We selecteerden er tien, waarvan sommige het succes van het origineel quasi benaderen...

New Wave: levend en wel!

New Wave: levend en wel!

New Wave leeft. En hoe! Wie de affiche van het jaarlijkse W-Fest bekijkt, belandt in een donkere oase van all things new wave. Oud en nieuw staan er broederlijk/zusterlijk naast elkaar. Dat kan maar één ding betekenen: new wave leeft.

De blues: een verzamelnaam voor heel wat stijlen…

De blues: een verzamelnaam voor heel wat stijlen…

De blues is in de loop van de 19de eeuw ontstaan op de plantages in het zuiden van de Verenigde Staten. Het zijn de klaagliederen van de zwarte slaven die onder sobere instrumentale begeleiding hun leed, armoede, ellende… onder woorden brengen. Muziek waarin heel wat mensen zich dus kunnen herkennen. Alleen al in de Verenigde Staten bestaan er een tiental verschillende soorten blues. En wereldwijd zijn er veel blueslike of bluesy genres te vinden die er wat van weg hebben.

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Augustus was opnieuw een maand waarin we afscheid moesten nemen van een paar muziekhelden. Een overzicht van de legendes die de voorbije maand niet overleefden.

Vlaanderen goed vertegenwoordigd op Zeeland Nazomerfestival

Vlaanderen goed vertegenwoordigd op Zeeland Nazomerfestival

Van 27 augustus tot en met 7 september barst de 19de editie van Zeeland Nazomerfestival los met theater op locatie in Zeeland en muziek op het Abdijplein in Middelburg. Deze nazomer staan er drie grote locatietheatervoorstellingen op het programma, en op het Abdijplein in Middelburg, traditiegetrouw het hart van het Zeeland Nazomerfestival, spelen ook dit jaar weer grote namen uit de Nederlandse muziekscene. Het het Vlaamse saxofoonkwartet BL!NDMAN gaat er tijdens de openingsavond van het Abdijplein de klassieke tour op met het bekroonde programma '32 FOOT / the Organ of Bach', en ook Zeeuws talent krijgt een podium, want het voorprogramma wordt dagelijks verzorgd door PopaanZee.

Start to jazz: deze 10 platen horen absoluut in je platenkast!

Start to jazz: deze 10 platen horen absoluut in je platenkast!

Door de ene verguisd, door de andere aan het hart gedrukt: jazz. Onder de noemer jazz huizen heel wat artiesten. Maar welke moet je bij wijze van introductie absoluut in je platenkast staan hebben?

De rode loper van de MTV Video Music Awards

De rode loper van de MTV Video Music Awards

Op de uitreiking van de 35ste MTV Video Music Awards ging Taylor Swift aan de haal met de hoofdprijs voor Beste Video. Ook Lil Nas X, Billy Ray Cyrus, Shawn Mendes en Camila Cabello vielen in de prijzen. Ontdek hier de foto’s vanop de rode loper!

De tien meest legendarische rockclubs ooit

De tien meest legendarische rockclubs ooit

We kennen allemaal de coolste Belgische rockzalen, zoals de AB, 4AD, De Vooruit, Reflektor... maar weet je ook welke clubs wereldwijd tot de meest legendarische gerekend worden? Wij zochten het even uit en kwamen terug van een reis vol rock-‘n-roll en verhalen.

Dit waren de zomerhits van 2019

Dit waren de zomerhits van 2019

Niels Destadsbader won dan wel voor het derde jaar op rij de Radio 2 Zomerhit 2019 met 'Mee Naar Boven', er werden deze zomer nog heel wat andere zomerse hits gescoord! Wij zetten de nummers op een rij die je voor altijd zullen terug katapulteren naar de hete zomer van 2019!

De muzikanten met de kortste carrières

De muzikanten met de kortste carrières

Sommigen stierven vroegtijdig, anderen beslisten om andere dingen te gaan doen. En dan zijn er ook muzikanten die echt wel verrassende plotwendingen hebben meegemaakt. Een overzicht van de muzikanten van wie de carrière te snel voorbij was.

De tien meest misbegrepen lyrics

De tien meest misbegrepen lyrics

Ken Li! Of hoe je zingt wat je niet hoort! De tien meest misbegrepen songs ooit.  Herinner je je de doortocht van die Bulgaarse zangeres bij ‘Music Idol’ Bulgarije, die de songs ‘Ken Lee’ van Mariah Carey te berde bracht?

Sport in de kijker

Bekijk alles
De UEFA Champions League is terug: dit moet je allemaal weten

De UEFA Champions League is terug: dit moet je allemaal weten

Op 17 september is het weer zover. Dan weerklinkt in verschillende stadions de hymne van de UEFA Champions League. Voor het zover is, praten we je nog even bij.

Tops en flops van week 1 in de NFL

Tops en flops van week 1 in de NFL

Lamar Jackson is de koning in de lucht, bij de Browns gaat het mis bij het opstijgen, de Jets missen hun landing en de Patriots zijn al van de grond.

De Euromillions Basketball League is er weer: wat moet je weten?

De Euromillions Basketball League is er weer: wat moet je weten?

De Belgische basketballiefhebber kan ontwaken uit zijn zomerslaap. De Euromillions Basketball League staat weer voor de deur, mét nieuwe formule. Wat moet je allemaal weten?

NFL: Ontdek de 32 ploegen die de Super Bowl willen spelen

NFL: Ontdek de 32 ploegen die de Super Bowl willen spelen

Het 100ste seizoen van de NFL gaat donderdag van start met een wedstrijd tussen de Chicago Bears en de Green Bay Packers, twee ploegen die al bestonden toen de competitie in 1920 werd opgericht. Gedurende 5 maanden zullen 32 teams een verwoede strijd leveren met als inzet de kwalificatie voor de play-offs en een plek in de Super Bowl, die op 2 februari in Miami zal doorgaan. Volg het spektakel op Proximus Pickx via Eleven Sports.

"Back to School" voor de Jupiler Pro League

"Back to School" voor de Jupiler Pro League

Het seizoen 2018/2019 kreeg met Racing Genk een mooie kampioen en zag met KV Mechelen een club uit de Proximus League de beker winnen. Het voorbije seizoen kende echter ook enkele minder fraaie momenten. De Operatie Propere Handen zorgde voor een schokgolf door de Belgische voetbalwereld.

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in september allemaal volgen bij Proximus Pickx

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in september allemaal volgen bij Proximus Pickx

In september draai je als sportliefhebber overuren. De Europese voebalcompetities zijn begonnen, er staan interlands gepland en de UEFA Champions League is gearriveerd. Daarnaast staat ook de vernieuwde Euromillions League basket voor de deur en is het uitkijken naar de ontknoping op de US Open en in de Vuelta, om nog maar te zwijgen van het WK wielrennen. Zoals je ziet: het aanbod van Proximus Pickx zit weer bomvol.

Tien om te zien op de US Open: de next generation bij de vrouwen

Tien om te zien op de US Open: de next generation bij de vrouwen

De US Open staat voor de deur. Terwijl bij de mannen andermaal wordt gekeken naar het trio Nadal-Federer-Djokovic, is het bij de vrouwen de vraag wie er ditmaal verrast. Er staat in ieder geval veel vrouwelijk talent klaar om de tennishemel te bestormen. We schotelen je 10 namen voor.

Wat moet je allemaal weten over de Red Lions, de beste hockeyploeg ter wereld?

Wat moet je allemaal weten over de Red Lions, de beste hockeyploeg ter wereld?

De Red Lions zijn momenteel de beste hockeyploeg ter wereld. Ze kroonden zich vorig jaar tot wereldkampioen en voeren de wereldranking aan. Maar hoe kwamen ze zover? Een bloemlezing.

Dodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijden

Dodelijke ongevallen tijdens wielerwedstrijden

Het overlijden van onze landgenoot Bjorg Lambrecht deze week in de Ronde van Polen is de zoveelste klap voor de wielerwereld. Lambrecht is jammer genoeg niet de enige wielrenner die een ongeval tijdens een wedstrijd niet overleefde. Bekijk het tragische lijstje met enkele van zijn bekendste voorgangers.

Bjorg Lambrecht: een groot wielertalent is niet meer

Bjorg Lambrecht: een groot wielertalent is niet meer

De wielerwereld is in rouw door het tragische overlijden van de 22-jarige Bjorg Lambrecht. De renner van Lotto-Soudal kwam maandag zwaar ten val in de Ronde van Polen en smakte met zijn borstkas tegen een betonnen duiker. Lambrecht werd nog gereanimeerd maar overleed later op de operatietafel.

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in augustus allemaal volgen bij Proximus Pickx

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in augustus allemaal volgen bij Proximus Pickx

In augustus trekken de Europese voetbalcompetities zich na een kleine zomerpauze opnieuw op gang. Daarnaast wordt er nog gefietst, gehockeyd, getennist en geracet dat het een lieve lust is. En zoals steeds is Proximus Pickx je vaste leidraad.

Stoelendans in 1A en 1B: deze clubs kozen voor een nieuwe coach

Stoelendans in 1A en 1B: deze clubs kozen voor een nieuwe coach

Acht van de zestien eersteklassers en drie van de acht clubs uit de Proximus League wisselden deze zomer van trainer. Net niet de helft van de Belgische profclubs slaat dus een andere weg in. Wij stellen de nieuwe trainers even voor.

Focus op films, series & tv

Bekijk alles
Verborgen pareltjes op Netflix: onze kijktips voor deze maand

Verborgen pareltjes op Netflix: onze kijktips voor deze maand

Tussen al het nieuwe aanbod van Netflix zitten elke maand voldoende pareltjes. De grote producties krijgen volop aandacht, maar een aantal minder opvallende titels vallen vaak dikwijls uit de boot.

Tijd voor film: nu in de bioscoop (18 september)

Tijd voor film: nu in de bioscoop (18 september)

Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in 's lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.

Exotische luxe en veel bling bling in Monacovrouwen

Exotische luxe en veel bling bling in Monacovrouwen

VIJF pakt dit najaar uit met de spraakmakende reeks Monacovrouwen.

De winnaars van de Ensors 2019

De winnaars van de Ensors 2019

Afgelopen zaterdag 14 september werden de Ensors uitgereikt tijdens een feestelijk gala in Oostende. Een overzicht van de winnaars!

De tv-tips van de week (van 16 t.e.m. 22 september)

De tv-tips van de week (van 16 t.e.m. 22 september)

Wat is er de komende dagen op de buis? Dat verneem je hier!

De beste documentaires op Netflix

De beste documentaires op Netflix

Sommige merken gebruiken hun bekendheid voor een doel dat ze belangrijk vinden. Bij outdoorspecialist Patagonia is de planeet hun grootste bezorgdheid.

Bradley Cooper in vorm: zijn beste films

Bradley Cooper in vorm: zijn beste films

De Amerikaanse superster Bradley Cooper is een veelgevraagde acteur en minstens even begeerd bij de vrouwen vanwege zijn looks. Hij startte relatief laat met acteren, op zijn 24ste, dankzij een rolletje in 'Sex and the City'. Maar sindsdien is zijn filmografie een lange lijst, verschijnt hij bijna elk jaar op het grote scherm en was hij zelfs drie jaar lang de best betaalde acteur. We sommen graag even de filmische hoogtepunten op uit zijn carrière.

Zij zoeken de liefde in Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond

Zij zoeken de liefde in Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond

Liefde kent geen grenzen, dat heeft het eerste seizoen van Boer zkt Vrouw - De Wereld Rond dubbel bewezen met de mooie koppels Jan en Romina en Manu en Hilde. Ook dit jaar gaan vijf Vlaamse boeren in het buitenland, onder wie ook één vrouw, op zoek naar een lief van hier.

Het sappigste showbizznieuws van de week

Het sappigste showbizznieuws van de week

Er gaat geen week voorbij zonder verse showbizzroddels… Natalia is in blijde verwachting, ook Lesley-Ann Poppe gooit zich op de CBD-markt en Adele vraagt de scheiding aan. De opmerkelijkste nieuwtjes uit het BV- en Hollywooduniversum lees je hier!

IJzingwekkende Franse horrorserie Marianne nu op Netflix

IJzingwekkende Franse horrorserie Marianne nu op Netflix

Netflix voegt dagelijks nieuwe titels toe aan het aanbod, en dat is deze week niet anders. Uitschieter is de nieuwe Franse horrorserie 'Marianne', die onze favoriete streamingsdienst op vrijdag 13 september - de datum is niet toevallig gekozen - op je loslaat. De eerste beelden zijn in elk geval bloedstollend en jagen je al onmiddelijk de stuipen op het lijf.

Netflixtoppers op Filmfestival Venetië

Netflixtoppers op Filmfestival Venetië

Vorig jaar ging de Gouden Leeuw voor het eerst naar een Netflixfilm, met name de prachtige zwartwitvertelling 'Roma' van Alfonso Cuarón, en ook dit jaar waren de Netfix (co)producties goed vertegenwoordigd op het filmfestival van Venetië. In de prijzen vielen ze deze keer niet, ook al waren Noah Baumbachs 'Marriage Story' en Steven Soderberghs 'The Laundromat' (foto) getipt voor een award. De hoofdprijs ging dit jaar naar 'Joker', een dure studiofilm over de legendarische Batman-slechterik van regisseur Todd Phillips met Joaquin Phoenix in de hoofdrol.

Maak kennis met de wereldbewoners van Donderen in Keulen

Maak kennis met de wereldbewoners van Donderen in Keulen

Met veel humor en een beetje show trapte Sven de Leijer zondagavond zijn gloednieuwe quiz Donderen in Keulen af.Sven heeft van negen erg uiteenlopende landen in de wereld – van Turkije en Colombia tot Senegal en de Verenigde Staten – telkens drie inwoners de kleren van het lijf gevraagd. Het is aan de quizzende Belgen om in dit mondiale kluwen hun eigen vooroordelen te ontmaskeren, en de stereotypen te bevestigen of ontkrachten.

Nieuws van het esports-front

Bekijk alles
AGO toont nieuwe line-up

AGO toont nieuwe line-up

CS:GO team AGO heeft aangekondigd dat het eindelijk een volledige line-up heeft dankzij de komst van vier nieuwe spelers. Milosz “mhL” Knasiak, Eryk “Ieman” Koceba, Patryk “Sidney” Korab en Maciej “F1KU” Miklas komen op permanente basis voor AGO spelen. Ze tekenden recent hun nieuw contract, na eerst een proefperiode bij het team te hebben gedraaid.

Syman (met Belg in de rangen) vervangt AVANGAR op Games Clash Masters

Syman (met Belg in de rangen) vervangt AVANGAR op Games Clash Masters

De organisatoren van de Games Clash Masters hebben aangekondigd dat team Syman team in vorm AVANGAR zal vervangen in groep A van het event in Polen. AVANGAR trok zich terug uit de competitie na hun overwinning in de BLAST Pro Series Moskou Grand Finals, waar ze ForZe wisten te kloppen. Volgens hen zijn hun spelers te vermoeid om te kunnen aantreden en willen ze de spelers dan ook de nodige rust gunnen.

“kioShiMa” gaat invallen voor G2

“kioShiMa” gaat invallen voor G2

CS:GO team G2 heeft aangekondigd dat Fabien “kioShiMa” Fiey voor hen zal invallen. Hij wordt de wisselspeler voor Richard “shox” Papillon voor de komende twee evenementen. Dat was een ontwikkeling die te verwachten was, nadat “shox” eerder al naar de bank werd verwezen door G2 nadat hij openlijk flirt met een transfer naar de Franse rivalen van G2, Team Vitality.

Envy klopt eUnited en vervolledigt deelnemerslijst DreamHack Malmö

Envy klopt eUnited en vervolledigt deelnemerslijst DreamHack Malmö

Envy heeft zich als laatste team kunnen plaatsen voor DreamHack Malmö met een overwinning tegen eUnited. De wedstrijd eindigde uiteindelijk op 3-1. De Amerikanen van Envy bleven ongeslagen in de upper bracket van de qualifier en moesten zich zelfs maar op 1 map gewonnen geven tegen de jongens van Swole Patrol.

BLAST Pro Series kondigt BLAST Premier aan met prijzenpot van 4.25 miljoen dollar

BLAST Pro Series kondigt BLAST Premier aan met prijzenpot van 4.25 miljoen dollar

BLAST Pro Series heeft een nieuw Counter-Strike: Global Offensive toernooi aangekondigd dat de naam BLAST Premier meekrijgt. Het toernooi zal een totale prijzenpot van 4.25 miljoen dollar tellen en zal doorgaan in 2020. Het circuit heeft twee Season Finals waarbij de winnaar telkens 500.000 dollar mee naar huis neemt. In de Global Final kan de winnaar zelfs 1.000.000 dollar winnen.

Esport team PSV promoveert Yusufcan Ercan

Esport team PSV promoveert Yusufcan Ercan

PSV Esports heeft zich versterkt met Yusufcan Ercan (19) voor hun FIFA team. PSV maakte het nieuws bekend via hun Twitter pagina en hun website. Ercan heeft grote schoenen om te vullen bij PSV, want hij moet fungeren als de vervanger van Belg Stefano Pinna, die bij PSV en internationaal hoge toppen kon scheren.

Defusekids verliest nipt van Fnatic Rising op EU Masters

Defusekids verliest nipt van Fnatic Rising op EU Masters

Gisterenavond nam Defusekids het op tegen Fnatic Rising in z’n eerste wedstrijd binnen hun aartsmoeilijke groep. Een dik halfuur leek het erop dat Defusekids met de overwinning naar huis zou kunnen gaan, maar Fnatic Rising vocht terug en door een aantal foutjes bij Defusekids gaven ze de zege nog uit handen.

Nederlander “ChrisJ” naar DreamHack Malmö met mousesports

Nederlander “ChrisJ” naar DreamHack Malmö met mousesports

Nederlander Chris “ChrisJ” de Jong heeft zich met zijn CS:GO teamgenoten bij mousesports kunnen kwalificeren voor DreamHack Malmö. Ze klopten onderweg naar de finale teams als FATE en GamerLegion en keken in die finale dan het Servische CR4ZY in de ogen, dat ze uiteindelijk wisten te verslaan.

“DaddyJordi” en “ThomasLol” weg bij mCon Esports

“DaddyJordi” en “ThomasLol” weg bij mCon Esports

Esports organisatie mCon Esports heeft via hun Twitter pagina aangekondigd dat ze afscheid zullen nemen van Jordi “DaddyJordi” Bust en Thomas “ThomasLol” van Schaik, respectievelijk de jungler en support van hun League of legends team. Daardoor zal de organisatie op zoek moeten naar een nieuwe jungler. Een nieuwe support speler vonden ze al in Gijs “Gijsje” Boschman.

Splyce trekt naar play-in Worlds, Fnatic naar groepsfase

Splyce trekt naar play-in Worlds, Fnatic naar groepsfase

De afgelopen drie dagen vonden de Regional Qualifiers van de LEC plaats, waar vier teams het tegen elkaar opnemen voor twee plaatsjes op het wereldkampioenschap. Die teams waren Fnatic, Splyce, Schalke 04 en Origen. G2 Esports had al een plaatsje op worlds na hun overwinning in de LEC.

AVANGAR klopt ForZe en wint BLAST Pro Series Moskou

AVANGAR klopt ForZe en wint BLAST Pro Series Moskou

Het hing in de lucht na hun glansprestatie op de StarLadder Major in Berlijn waar ze de tweede prijs mee naar huis namen, maar nu wint AVANGAR ook BLAST Pro Series Moskou. Daarmee zet AVANGAR zichzelf nog wat extra in de verf als één van de meest interessante en veelbelovende CS:GO teams van het moment.

Sector One neemt afscheid van “Forsaken”, stelt “Nightmares” voor

Sector One neemt afscheid van “Forsaken”, stelt “Nightmares” voor

Belgische esports organisatie Sector One heeft op twitter een wijziging in hun League of Legends line-up aangekondigd. De Nederlander Dennis “Forsaken” Kroes, die voor Sector One de support rol invulde, zal het team gaan verlaten. Om de leegte die hij achterlaat op te vullen, doet de organisatie voortaan beroep op de kwaliteiten van Nederlander Richard “Nightmares” Gielisse

Top