Straffe duo’s: de leukste buddyfilms

Na hun confrontatie in Fast & Furious 7, zijn FBI-agent Hobbs (Dwayne Johnson) en buitenbeentje Shaw (Jason Statham) terug in de Fast & Furious spin-off Hobbs & Shaw.

Een film waarbij twee qua karakter erg verschillende personen samen een klus moeten klaren: het is de succesformule van de buddyfilm. Wij zetten nog enkele onvergetelijke duo’s op een rij.
Straffe duo’s: de leukste buddyfilms © Isopix

Wanneer de genetisch verbeterde anarchist Brixton (Idris Elba) de controle neemt over een biologische dreiging die de mensheid voor altijd zou kunnen veranderen, zullen de twee gezworen vijanden hun krachten moeten bundelen om de wereld te redden. Goed voor een XXL portie explosieve actie en spitante oneliners!

48 Hrs.

48 Hrs. © Isopix

48 Hrs. (1982) van Walter Hill wordt algemeen gezien als de eerste buddyfilm.

De slonzige Jack Cates (Nick Nolte) is een heuse veteraan binnen het politiekorps van San Francisco, maar ook een outcast. Wanneer hij als enige een schietpartij overleeft, is hij erop gebrand de dader te pakken. Daarvoor heeft hij de hulp nodig van Reggie Hammond (Eddie Murphy), een veroordeelde kleine crimineel. Cates slaagt erin zijn superieuren te overtuigen om Hammond gedurende 48 uur aan hem over te dragen om samen op jacht te gaan. Maar die is niet meteen bereid om mee te werken aan het onderzoek.

De chemie tussen de hoofdrolspelers tilt deze film naar een hoger niveau. 48 Hrs. werd een groot kassucces en bleek een inspiratiebron voor heel wat filmmakers. Eddie Murphy maakte zijn debuut in deze film en dat leverde hem meteen ook een nominatie op voor de Golden Globes. Acht jaar later kwam er met Another 48 Hrs een vervolg uit.

Lethal Weapon

Lethal Weapon © Isopix

Misschien wel het beste duo uit de buddyfilms zagen we in Lethal Weapon (1987), een film van Richard Donner.

Roger Murtaugh (Danny Glover) is een agent op leeftijd die niet lang voor zijn pensioen de mysterieuze dood van een prostituee onderzoekt. Daarbij krijgt hij de hulp van zijn roekeloze collega Martin Riggs (Mel Gibson), die hem meesleept in een gewelddadig onderzoek. Iets waar Murtaugh liefst zo ver mogelijk van weg blijft – "I’m too old for this sh*t" – maar gaandeweg leren de twee elkaar waarderen.

Lethal Weapon werd een van de meest succesvolle films van het jaar en kreeg een Oscarnominatie voor beste geluid. Voor zowel Mel Gibson en Danny Glover was het hun grote doorbraak. De film kreeg maar liefst drie sequels (in 1989, 1992 en 1998) die goed scoorden aan de box-office. Sinds 2016 is er zelfs een heuse Lethal Weapon serie.

Bad Boys

Bad Boys © Isopix

In 1995 maakte Michael Bay zijn debuut als regisseur met Bad Boys, met Will Smith en Martin Lawrence in de hoofdrollen, twee acteurs die tot dan vooral bekend waren van tv.

Mike Lowrey (Smith) en Marcus Burnett (Lawrence) zijn twee politieagenten van de narcoticabrigade in Miami die aardig van elkaar verschillen: Burnett is een echte familieman, Lowrey een aalgladde womanizer. Samen jagen ze op de Franse topcrimineel Fouchet (Tchéky Karyo), die erin slaagt een partij heroïne met een straatwaarde van 100 miljoen dollar te stelen uit het politiedepot. Als het duo de drugs niet tijdig terugvindt, dreigt de vrijspraak in een rechtszaak tegen Fouchet.

Met twee zwarte hoofdrolspelers was Bad Boys naar Hollywood-begrippen in die tijd een unieke film. Ook de visueel overdonderende en videoclipachtige stijl van Michael Bay viel op. Die had er zelfs zijn eigen salaris voor over om op het einde enkele spectaculaire explosies te kunnen filmen. De film werd een groot succes bij het publiek, net als de soundtrack vol hip-hop en R&B ("Bad boys, bad boys what'cha gonna do…"). In 2003 volgde een sequel, die net als het origineel goed was voor twee nominaties op de MTV Movie Awards. Onze Adil El Arbi en Bilall Fallah werken momenteel aan deel drie, Bad Boys for Life, die volgend jaar in de zalen wordt verwacht.

Men in Black

Men in Black © Isopix

Men in Black (1997) van Barry Sonnenfeld onderscheidt zich van zijn voorgangers als sciencefictionfilm.

De film is gebaseerd op de gelijknamige stripserie en vertelt het verhaal van het privaat geheim agentschap MiB, dat buitenaards leven monitort en waar nodig ingrijpt. Agent K (Tommy Lee Jones) wordt op pad gestuurd om een nieuwe agent te recruteren. Zijn keuze valt op James Edwards (Will Smith) van de N.Y.P.D, die vanaf dan door het leven zal gaan als Agent J.

De combinatie tussen de cynische en stoïcijnse mentor K en zijn drukke, bijdehante leerling J bleek een schot in de roos. Men in Black werd een echte zomerblockbuster en was goed voor drie Oscarnominaties, waarvan het er één won voor beste make-up. Het sleepte ook een nominatie voor de Golden Globes in de wacht voor beste komedie en twee MTV Movie Awards. De film kreeg twee sequels in 2002 en 2012, terwijl Chris Hemsworth en Tessa Thompson onlangs te zien waren in de spin-off Men in Black: International.

Rush Hour

Rush Hour © Isopix

In Rush Hour (1998) combineerde regisseur Brett Ratner elementen uit de traditionele buddyfilm met de Oosterse martialartsfilm door de inbreng van Jackie Chan, die dankzij de film doorbrak in Hollywood.

Detective Lee (Jackie Chan) uit Hong Kong wordt naar Los Angeles gestuurd om de ontvoering van de dochter van een Chinese consul te onderzoeken. Omdat de FBI weinig zin heeft in bemoeienissen, koppelt de organisatie Lee aan de ambitieuze James Carter (Chris Tucker) van het Los Angeles Police Department. Wanneer het duo daarachter komt, besluiten ze hun ego’s aan de kant te zetten om de FBI de loef af te steken.

Andermaal smulde het publiek van de film over twee tegenpolen, die goed was voor vier nominaties op de MTV Movie Awards, waarvan het er één won voor beste duo. Rush Hour kreeg twee sequels in 2001 en 2007, die zich respectievelijk afspeelden in Hong Kong en Parijs.

21 Jump Street

21 Jump Street © Isopix

21 Jump Street (2012) van Phil Lord en Christopher Miller is dan weer een buddyfilm en high school comedy in één. De film is gebaseerd op de gelijknamige serie van eind jaren tachtig.

De film draait rond de voormalige klasgenoten Morton Schmidt (Jonah Hill) en Greg Jenko (Channing Tatum), die niet echt met elkaar bevriend waren: Smidt was een nerd, Jenko een populaire en sportieve kerel. Wanneer ze samen op de politieacademie belanden, besluiten ze samen te werken. Eens afgestudeerd beginnen ze als parkeerwachter, maar wanneer ze daarbij getuige zijn van een drugsdeal, loopt het fout af. Vanwege hun jeugdige uiterlijk worden ze weggepromoveerd naar 21 Jump Street, een undercoverproject op een middelbare school.

21 Jump Street was goed voor zeven nominaties op de MTV Movie Awards en zes nominaties op de Teen Choice Awards, waarvan er twee ook werden binnengehaald voor beste komedie en beste acteur (voor Channing Tatum). In 2014 kwam er met 22 Jump Street een vervolg uit, die het opnieuw goed deed bij het grote publiek.

The Heat

The Heat © Isopix

Een buddyfilm met twee vrouwen in de hoofdrol? Paul Feigg bewees dat het kan in The Heat (2013).

Sasha Ashburn (Sandra Bullock) is een uiterst bekwame FBI-agent in New York, die wegens haar arrogantie slecht ligt bij haar collega’s. Om kans te maken op promotie stuurt haar baas haar naar Boston om een drugszaak op te lossen. Daar krijgt ze assistentie van Shannon Mullins (Melissa McCarthy), een ruwe en rebelse rechercheur wiens chaotische aanpak in schril contrast staat met die van Ashburn.

Ondanks het feit dat de filmstudio eerst niet gewonnen was voor een buddyfilm met twee vrouwen, werd The Heat een succes aan de box-office. Ook de filmcritici waren erg te spreken over de chemie tussen de hoofdrolspelers. De film was goed voor vijf nominaties op de Teen Choice Awards, waarvan het er twee won, een nominatie op de MTV Movie Awards en twee nominaties op de People’s Choice Awards, waar de film bekroond werd als beste komedie. Sandra Bullock weigerde ondertussen een sequel, maar mogelijk komt er nog een spin-off van de film rond de personages Beth (Jamie Denbo) en Gina (Jessica Chaffin).

The Nice Guys

The Nice Guys © Isopix

The Nice Guys (2016) is een van de meest recente buddyfilms, die niet toevallig geregisseerd werd door Shane Black, de schrijver van de Lethal Weapon-films.

De film speelt zich af in het Los Angeles van de jaren zeventig: de kledij, muziek en kapsels van dat tijdperk vormen dan ook een deel van de charme. Holland March (Ryan Gosling) is een weinig succesvolle privédetective die de hulp in roept van zware jongen Jackson Healy (Russell Crowe) om de vermeende zelfmoord van een pornoster te onderzoeken.

The Nice Guys was te zien op het filmfestival van Cannes en kreeg positieve recensies, vooral voor het komische talent van Ryan Gosling. De film was goed voor twee nominaties op de Critics’ Choice Awards.

Music Maestro

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Placebo

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Het opmerkelijke verhaal achter de wereldhit 'Yéké Yéké'

In de rubriek ‘One hit wonders’ duikt Proximus Pickx in de muziekgeschiedenis en licht het hits uit die artiesten een gloriemoment hebben bezorgd. Deze keer vertellen we het verhaal van ‘Yéké Yéké’.

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Nothing But Thieves

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op George Ezra

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Gorillaz

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Stromae

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Rag 'n' Bone Man

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op The Script

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Glauque charmeert met poëzie op de grens tussen hiphop en elektronica

Het Naamse kwintet Glauque verovert na Franstalig België nu ook Vlaanderen met de herwerking van hun debuut EP. Als kruisbestuiving tussen hiphop en elektronica staat "réécriture" garant voor opzwepen

Ik ga op reis en ik neem mee: de drie beste reispodcasts!

Reizen is altijd een beetje avontuur, maar soms kan de reis op zich wel heel lang duren. Om die uren onderweg – in auto, trein, bus of vliegtuig – te vullen en de verveling tegen te gaan, schotelt Pro

Eclectische indiepop van High Hi brengt Werchter naar hogere sferen

Het leek een stille zomer te gaan worden op het Festivalpark: geen Rock Werchter, geen TW Classic, geen Werchter Boutique. Met het Secret Festival op de wei van Werchter kwam daar verandering in! Onde

Clip van de week: Feel The Beat

'We live in strange times', zoals de Engelse schrijver Douglas Adams placht te zeggen. Nu het openbare leven weer op gang komt na enkele zware maanden van gedwongen zelfisolatie, bloeit ook de muzieks

Sport in de kijker

One day, one goal: de dag dat Spanje Franck Ribéry ontdekte

Frank Ribéry was de verrassing van de chef op het WK 2006. De flankspeler van Olympique Marseille bedankte op 27 juni tijdens de 1/8ste finale tegen Spanje bondscoach Raymond Domenech voor het vertrou

Waarom de toekomst van het Amerikaanse nationale team er rooskleurig uitziet

Op 4 juli vieren de Amerikanen traditioneel Independence Day, de dag dat het immense land onafhankelijk werd van Engeland. Mogelijkerwijze valt er binnenkort ook op voetbalgebied het een en het ander

Robert Louis-Dreyfus: de rijke erfgenaam die Standard redde van de ondergang

Dag op dag elf jaar geleden stierf de voormalige mecenas van Standard de Liège, Robert Louis-Dreyfus, op 63-jarige leeftijd aan leukemie. We blikken terug op het woelige tijdperk van de man die de Rou

On This Day: Griekenland wordt Europees Kampioen ten koste van Portugal

Exact zestien jaar geleden lag het openbare leven eventjes stil in Portugal. Toen versloeg Griekenland topfavoriet én gastland Portugal in de finale van EURO 2004. Geen Portugees die het toen begrijpe

Het drukkingsmiddel van Lionel Messi: symptomen van een dieper ongenoegen

De Spaanse pers liet gisteren een kleine bom vallen door te onthullen dat Lionel Messi zijn contract bij FC Barcelona, dat tot medio 2021 loopt, niet wenst te verlengen. Wat zit er achter deze besliss

Deze spelers/ploegen lieten van zich spreken na de coronabreak

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de voetbalwereld maanden stillag, maar dat heeft enkele spelers duidelijk deugd gedaan.

One day, two goals: Neymar en Ronaldinho geven masterclass in "de beste wedstrijd die niemand zag"

Wat maakt een wedstrijd iconisch? Topspelers op het veld, een wisselend doelpuntenverloop, prachtige goals en een grote scheut emotie. Op 27 juli 2011 speelden Santos en Flamengo een wedstrijd voor de

One day, one goal: Robbie Fowler, gesel van de SK Brann-defensie

Robbie Fowler, bijgenaamd ‘God’ in Liverpool, is één van de meest talentrijke en populaire aanvallers ooit in het shirt van The Reds. Tijdens de UEFA Beker voor Bekerwinnaars verraste de Britse goalge

5 weetjes over Euro 2000

Dag op dag 20 jaar geleden, op 2 juli 2000, won Frankrijk het Europees kampioenschap dankzij een golden goal van David Trezeguet in de finale tegen Italië. Het EK voetbal, gezamenlijk georganiseerd do

Nice to meet you ... Josep Bartomeu

Eens te meer komen de interne ruzies en twisten bij de fiere Catalaanse topclub FC Barcelona op de straatstenen te liggen. Voorzitter Josep Bartomeu lijkt in de aanloop naar de voorzittersverkiezingen

Hoe zowel de Chicago Bulls als de Dallas Cowboys atletiekicoon Carl Lewis probeerden in te lijven

Vandaag, op 1 juli, viert atletieklegende Carl Lewis zijn 59ste verjaardag. De roemruchte carrière van King Carl is bij mening sportliefhebber op het netvlies gebrand, maar in 1984 kon zijn leven een

One day, one goal: het spectaculaire afstandsschot van een legendarische doelman

Hij staat te boek als één van de beste doelmannen uit de voetbalgeschiedenis: José Luis Chilavert. Maar de Paraguayaan was naast doelwachter ook een uitstekend schutter, zo bewijzen zijn 67 doelpunten

Focus op films, series & tv

United We Stand: 4 filmtips rond 4th of July

Omwille van het coronavirus belooft het dit jaar voor miljoenen Amerikanen geen 4th of July te worden zoals de andere jaren. Er is het coronavirus, maar naast de pandemie is de VS dit jaar ook opgesch

Het populairste op Netflix wereldwijd

Netflix is en blijft razendpopulair. De streaminggigant voorziet haar platform dan ook wekelijks van nieuwe content. Proximus Pickx licht daar voor jou maandelijks de populairste series/films wereldwi

Winnie De Poeh en de Troetelbeertjes: deze filmberen veroveren de wereld

Vanavond zendt VTM om 20.30 uur de met een Oscar genomineerde film 'Christopher Robin' uit, over het jongetje uit de Winnie de Poeh-verhalen dat opgegroeid is. Als zijn donszachte jeugdvriend terug op

Kijk mee naar de beste filmpjes van het internet!

Hoera! Het einde van de werkweek is in zicht. Dat vieren we door dolkomisch te lachen met het beste grappen uit de moppentrommel van het wereldwijde web. Dus sit down, relax en hou je klaar om eens go

Huiver en schrik met ‘Curon’: de nieuwste hitserie van Netflix

Netflix’s spannendste serie van het moment heet ‘Curon’. Het verhaal speelt zich af in het Italiaanse stadje Curon Nevosta waar een beroemde kerktoren staat die voor de helft onder water staat én dubb

Hoe "Snow White and the Huntsman" zich onderscheidt van het origineel

Vanavond om 21u05 trakteert VTM jou op "The Huntsman: Winter's War", zowel een prequel als een sequel op "Snow White and the Huntsman". Dat modern sprookje uit 2012 is op zijn beurt een bewerking van

Wereldreis en lachsalvo’s: dit zijn onze weekendtips

Yes, weekend! Tijd om ’s avonds lekker weg te zakken in de zetel met een goeie film of spannende serie. Proximus Pickx selecteert wekelijks alle must-sees die je dit weekend zeker niet mag missen. Vee

Deze sterren dragen een litteken met zich mee. Maar hoe kwamen ze hieraan?

Achter elk litteken schuilt een verhaal. Bij Proximus Pickx lichten we je enkele verhalen toe van film- of muzieksterren die ooit een litteken hebben opgelopen en hoe ze dat juist verkregen hebben.

De internationale carrière van Veerle Baetens: geprezen, miskend en bescheiden

Actrice Veerle Baetens kende haar internationale doorbraak met haar glansrol in de aangrijpende dramafilm ‘The Broken Circle Breakdown’. Die film van Felix van Groeningen werd bedolven onder de prijze

Belgisch talent in de kijker bij Proximus Pickx

Dat ons land over heel wat filmtalent beschikt, is geen geheim. Met de nationale feestdag voor de deur zetten we bij Proximus Pickx onze landgenoten in de kijker in de op aanvraag-catalogus.Je vindt o

Hollywood op zijn grappigst: scènes die je doen bulderen van het lachen

Vanavond kan je om 22u35 op Q2 de film ‘There’s Something About Mary’ bekijken. Een film die serieus op de lachspieren werkt, met onder meer de befaamde scène waar Mary (gespeeld door Cameron Diaz) de

Spioneer erop los met deze drie klokkenluiderfilms

Woensdagavond 1 juli om 20u35 schotelt Q2 haar kijkers de biografische dramafilm "Snowden" voor over de man die een grootschalig cyberspionage-schandaal aan het rollen zou brengen. Een uitstekende inv

Nieuws van het esport-front

Thibaut Courtois wordt aandeelhouder van Spaanse esports-organisatie DUX Gaming

Onze nationale doelman heeft een nieuwe stap gezet! Thibaut Courtois, nummer een bij Real Madrid en de Rode Duivels, is een gepassioneerde esportsfan en is voortaan aandeelhouder van een grote Spaanse

ZES duikt in de wereld van de e-sports

Bij gebrek aan grote sportevenementen deze zomer zet ZES vanaf zondag 5 juli in op een ander soort sport, ééntje die zich perfect houdt aan de social distancing-regels: e-sports.

Esportskalender: juli

Elke maand vindt u dankzij Proximus Pickx de kalender met Belgische en internationale esportsevenementen die u niet mag missen! BELGIË League of Legends Belgian League| 1e juni t.em. 10 augustus © Be

Grote verrassing in Belgian League: Aethra vloert Sector One

Niemand zag het aankomen! De tweede helft van de groepsfase wordt reeds gekenmerkt door dé verrassing van het Belgisch kampioenschap op League of Legends. Het onverslaanbaar gewaande Sector One verloo

Thibaut Courtois sponsort met Esportsbedrijf Spaanse derdeklasser

Thibaut Courtois investeerde vorige week in Esportsbedrijf Dux Gaming. En dat bedrijf werd vandaag de nieuwe eigenaar van de Spaanse derdeklasser Internacional de Madrid. De club maakte het nieuws zel

Team 7AM-kapitein Yoni: “Wij willen ons kwalificeren voor de play-offs”

Bijna drie maanden geleden kondigde TimeOut Esports aan dat het zijn activiteiten staakte. De terugtrekking van het Belgische team zorgde voor een open plek in de Belgian League op League of Legends.

Het is zomer en daar is het LEC weer

Het League of Legends European Championship (LEC) en zijn zomersegment zijn twee weken geleden van start gegaan. In dit dossier willen we je op de hoogte brengen van de actuele verhoudingen op het Eur

David Beckham is de volgende voetbalster die investeert in esports

Afgelopen donderdag kwam het nieuws naar buiten. Oud-voetballer David Beckham investeert meer dan 27 miljoen euro in de start-up Guild Esports. Als er één voetballer is die ook succesvol is geworden i

Belg Davidp wint G2 Esports Valorant Invitational

Onze Belgische landgenoten presteren uitstekend op Valorant! Ex6TenZ en davidp waren onze twee trotse vertegenwoordigers tijdens de G2 Esports Valorant Invitational, een toernooi van hoog niveau. Het

Terugblik op de play-offs van de Proximus ePro League

Na de reguliere fase van de Proximus ePro League werden we getrakteerd op de play-offs met de zes beste amateurspelers uit de reguliere competitie en tien professionele spelers van verschillende clubs

Belgian League: Mechelen is tweede, Sector One op eenzame hoogte

Maandag stond er opnieuw een speeldag van de Belgian League op League of Legends op het programma. Sector One domineerde andermaal, KV Mechelen steeg naar de tweede plaats in het klassement. De Belgia

NumberOne: TheDice verlengt zijn titel

Het seizoen van de huidige kampioen van de Legend Stage op het NumberOne-circuit verliep moeilijker dan verwacht. Maar uiteindelijk ging de titel opnieuw naar TheDice na de finale tegen een sterk Apol

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.