Straffe duo’s: de leukste buddyfilms

Films | Na hun confrontatie in Fast & Furious 7, zijn FBI-agent Hobbs (Dwayne Johnson) en buitenbeentje Shaw (Jason Statham) terug in de Fast & Furious spin-off Hobbs & Shaw.

Een film waarbij twee qua karakter erg verschillende personen samen een klus moeten klaren: het is de succesformule van de buddyfilm. Wij zetten nog enkele onvergetelijke duo’s op een rij.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Wanneer de genetisch verbeterde anarchist Brixton (Idris Elba) de controle neemt over een biologische dreiging die de mensheid voor altijd zou kunnen veranderen, zullen de twee gezworen vijanden hun krachten moeten bundelen om de wereld te redden. Goed voor een XXL portie explosieve actie en spitante oneliners!

48 Hrs.

48 Hrs. (1982) van Walter Hill wordt algemeen gezien als de eerste buddyfilm.

De slonzige Jack Cates (Nick Nolte) is een heuse veteraan binnen het politiekorps van San Francisco, maar ook een outcast. Wanneer hij als enige een schietpartij overleeft, is hij erop gebrand de dader te pakken. Daarvoor heeft hij de hulp nodig van Reggie Hammond (Eddie Murphy), een veroordeelde kleine crimineel. Cates slaagt erin zijn superieuren te overtuigen om Hammond gedurende 48 uur aan hem over te dragen om samen op jacht te gaan. Maar die is niet meteen bereid om mee te werken aan het onderzoek.

De chemie tussen de hoofdrolspelers tilt deze film naar een hoger niveau. 48 Hrs. werd een groot kassucces en bleek een inspiratiebron voor heel wat filmmakers. Eddie Murphy maakte zijn debuut in deze film en dat leverde hem meteen ook een nominatie op voor de Golden Globes. Acht jaar later kwam er met Another 48 Hrs een vervolg uit.

Lethal Weapon

Misschien wel het beste duo uit de buddyfilms zagen we in Lethal Weapon (1987), een film van Richard Donner.

Roger Murtaugh (Danny Glover) is een agent op leeftijd die niet lang voor zijn pensioen de mysterieuze dood van een prostituee onderzoekt. Daarbij krijgt hij de hulp van zijn roekeloze collega Martin Riggs (Mel Gibson), die hem meesleept in een gewelddadig onderzoek. Iets waar Murtaugh liefst zo ver mogelijk van weg blijft – "I’m too old for this sh*t" – maar gaandeweg leren de twee elkaar waarderen.

Lethal Weapon werd een van de meest succesvolle films van het jaar en kreeg een Oscarnominatie voor beste geluid. Voor zowel Mel Gibson en Danny Glover was het hun grote doorbraak. De film kreeg maar liefst drie sequels (in 1989, 1992 en 1998) die goed scoorden aan de box-office. Sinds 2016 is er zelfs een heuse Lethal Weapon serie.

Bad Boys

In 1995 maakte Michael Bay zijn debuut als regisseur met Bad Boys, met Will Smith en Martin Lawrence in de hoofdrollen, twee acteurs die tot dan vooral bekend waren van tv.

Mike Lowrey (Smith) en Marcus Burnett (Lawrence) zijn twee politieagenten van de narcoticabrigade in Miami die aardig van elkaar verschillen: Burnett is een echte familieman, Lowrey een aalgladde womanizer. Samen jagen ze op de Franse topcrimineel Fouchet (Tchéky Karyo), die erin slaagt een partij heroïne met een straatwaarde van 100 miljoen dollar te stelen uit het politiedepot. Als het duo de drugs niet tijdig terugvindt, dreigt de vrijspraak in een rechtszaak tegen Fouchet.

Met twee zwarte hoofdrolspelers was Bad Boys naar Hollywood-begrippen in die tijd een unieke film. Ook de visueel overdonderende en videoclipachtige stijl van Michael Bay viel op. Die had er zelfs zijn eigen salaris voor over om op het einde enkele spectaculaire explosies te kunnen filmen. De film werd een groot succes bij het publiek, net als de soundtrack vol hip-hop en R&B ("Bad boys, bad boys what'cha gonna do…"). In 2003 volgde een sequel, die net als het origineel goed was voor twee nominaties op de MTV Movie Awards. Onze Adil El Arbi en Bilall Fallah werken momenteel aan deel drie, Bad Boys for Life, die volgend jaar in de zalen wordt verwacht.

Men in Black

Men in Black (1997) van Barry Sonnenfeld onderscheidt zich van zijn voorgangers als sciencefictionfilm.

De film is gebaseerd op de gelijknamige stripserie en vertelt het verhaal van het privaat geheim agentschap MiB, dat buitenaards leven monitort en waar nodig ingrijpt. Agent K (Tommy Lee Jones) wordt op pad gestuurd om een nieuwe agent te recruteren. Zijn keuze valt op James Edwards (Will Smith) van de N.Y.P.D, die vanaf dan door het leven zal gaan als Agent J.

De combinatie tussen de cynische en stoïcijnse mentor K en zijn drukke, bijdehante leerling J bleek een schot in de roos. Men in Black werd een echte zomerblockbuster en was goed voor drie Oscarnominaties, waarvan het er één won voor beste make-up. Het sleepte ook een nominatie voor de Golden Globes in de wacht voor beste komedie en twee MTV Movie Awards. De film kreeg twee sequels in 2002 en 2012, terwijl Chris Hemsworth en Tessa Thompson onlangs te zien waren in de spin-off Men in Black: International.

Rush Hour

In Rush Hour (1998) combineerde regisseur Brett Ratner elementen uit de traditionele buddyfilm met de Oosterse martialartsfilm door de inbreng van Jackie Chan, die dankzij de film doorbrak in Hollywood.

Detective Lee (Jackie Chan) uit Hong Kong wordt naar Los Angeles gestuurd om de ontvoering van de dochter van een Chinese consul te onderzoeken. Omdat de FBI weinig zin heeft in bemoeienissen, koppelt de organisatie Lee aan de ambitieuze James Carter (Chris Tucker) van het Los Angeles Police Department. Wanneer het duo daarachter komt, besluiten ze hun ego’s aan de kant te zetten om de FBI de loef af te steken.

Andermaal smulde het publiek van de film over twee tegenpolen, die goed was voor vier nominaties op de MTV Movie Awards, waarvan het er één won voor beste duo. Rush Hour kreeg twee sequels in 2001 en 2007, die zich respectievelijk afspeelden in Hong Kong en Parijs.

21 Jump Street

21 Jump Street (2012) van Phil Lord en Christopher Miller is dan weer een buddyfilm en high school comedy in één. De film is gebaseerd op de gelijknamige serie van eind jaren tachtig.

De film draait rond de voormalige klasgenoten Morton Schmidt (Jonah Hill) en Greg Jenko (Channing Tatum), die niet echt met elkaar bevriend waren: Smidt was een nerd, Jenko een populaire en sportieve kerel. Wanneer ze samen op de politieacademie belanden, besluiten ze samen te werken. Eens afgestudeerd beginnen ze als parkeerwachter, maar wanneer ze daarbij getuige zijn van een drugsdeal, loopt het fout af. Vanwege hun jeugdige uiterlijk worden ze weggepromoveerd naar 21 Jump Street, een undercoverproject op een middelbare school.

21 Jump Street was goed voor zeven nominaties op de MTV Movie Awards en zes nominaties op de Teen Choice Awards, waarvan er twee ook werden binnengehaald voor beste komedie en beste acteur (voor Channing Tatum). In 2014 kwam er met 22 Jump Street een vervolg uit, die het opnieuw goed deed bij het grote publiek.

The Heat

Een buddyfilm met twee vrouwen in de hoofdrol? Paul Feigg bewees dat het kan in The Heat (2013).

Sasha Ashburn (Sandra Bullock) is een uiterst bekwame FBI-agent in New York, die wegens haar arrogantie slecht ligt bij haar collega’s. Om kans te maken op promotie stuurt haar baas haar naar Boston om een drugszaak op te lossen. Daar krijgt ze assistentie van Shannon Mullins (Melissa McCarthy), een ruwe en rebelse rechercheur wiens chaotische aanpak in schril contrast staat met die van Ashburn.

Ondanks het feit dat de filmstudio eerst niet gewonnen was voor een buddyfilm met twee vrouwen, werd The Heat een succes aan de box-office. Ook de filmcritici waren erg te spreken over de chemie tussen de hoofdrolspelers. De film was goed voor vijf nominaties op de Teen Choice Awards, waarvan het er twee won, een nominatie op de MTV Movie Awards en twee nominaties op de People’s Choice Awards, waar de film bekroond werd als beste komedie. Sandra Bullock weigerde ondertussen een sequel, maar mogelijk komt er nog een spin-off van de film rond de personages Beth (Jamie Denbo) en Gina (Jessica Chaffin).

The Nice Guys

The Nice Guys (2016) is een van de meest recente buddyfilms, die niet toevallig geregisseerd werd door Shane Black, de schrijver van de Lethal Weapon-films.

De film speelt zich af in het Los Angeles van de jaren zeventig: de kledij, muziek en kapsels van dat tijdperk vormen dan ook een deel van de charme. Holland March (Ryan Gosling) is een weinig succesvolle privédetective die de hulp in roept van zware jongen Jackson Healy (Russell Crowe) om de vermeende zelfmoord van een pornoster te onderzoeken.

The Nice Guys was te zien op het filmfestival van Cannes en kreeg positieve recensies, vooral voor het komische talent van Ryan Gosling. De film was goed voor twee nominaties op de Critics’ Choice Awards.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top