Lashana Lynch getipt als nieuwe 007: gaat James Bond met pensioen?

Films | Zwaait Daniel Craig weldra af als James Bond? Het gonst al jaren van de geruchten: de pers tipte Idris Elba, Tom Hiddleston en Henry Cavill als kanshebbers om de rol over te nemen. Nu menen ze bij de Britse tabloid The Daily Mail te weten dat Lashana Lynch, een Britse actrice die eerder een rol speelde in Captain Marvel, goed op weg is om de eerste vrouwelijke 007 te worden … maar geen vrouwelijke James Bond. Hoe zit dat precies?

Door Pickx

Deel dit nieuws

Neen, er komt geen netjes in het maatpak gehesen Jane of Julia Bond. Als we The Daily Mail mogen geloven, draagt ’s werelds beroemdste geheimagent alleen z’n nummer en takenpakket over aan zijn opvolgster, die in de film Nomi heet. Krijgt Lashana dan uiteindelijk de hoofdrol toebedeeld? Er hangt nog een dikke mist rond het antwoord op die vraag: voor hetzelfde geld blijft het hoofdpersonage een man. Voorlopig blijft het nieuwe hoofdstuk in de Bondsaga ook een roddel, want The Daily Mail is tenslotte een tabloid die grossiert in de sappige verhalen, en niemand heeft hun these tot dusver bevestigd.

Een blanke Schot of een zwarte vrouw?

In het Verenigd Koninkrijk woeden al langer hevige debatten over hoe de opvolger van Daniel Craig er moet uitzien: in de boeken van Ian Fleming is de hoofdfiguur een blanke Schot die graag geshakete Martini’s achteroverslaat en eender welke vrouw met gemak het bed in lult. De Bond-fanbase is verdeeld over hoe het verder moet: je hebt een kamp dat van mening is dat de stereotypen uit de boeken overboord moeten worden gegooid, en het tijd is voor een zwarte, gele of vrouwelijke 007 die ver weg blijft van alles wat ook maar als seksisme zou kunnen betiteld worden. Zij argumenteren dat een geheimagent die al meegaat sinds 1962 wellicht stilaan kampt met stramme spieren, en maar beter van zijn pensioen gaat genieten in een afgelegen Schots kasteel, alwaar een verleidelijke deerne hem dagelijks een Martini serveert. Anderen menen dat je van het personage moet afblijven, en dat de suggestie om 007 van geslacht te laten veranderen, hem een andere huidskleur te geven of hem helemaal anders met vrouwen te laten omgaan, voortkomt uit een drang om iedereen tevreden te stellen.

‘Bond hoeft vrouwen helemaal niet respectvol te behandelen. Dat is wie hij is. Maar de film moet vrouwen wel goed behandelen, dat is het belangrijkste’, aldus Phoebe Waller-Bridge, een scenariste die te hulp snelde toen Daniel Craig haar duidelijk maakte dat de productie van Bond 25 helemaal in het slop zat.

Eind vorig jaar maakte producente Barbara Broccoli nog duidelijk dat we niet op een vrouwelijke Bond moeten hopen: ‘Hij is geschreven als een mannelijk personage en hij zal waarschijnlijk een man blijven’, sprak ze in een interview. Mevrouw Broccoli vertelde er evenwel niet bij of 007 ook een man moet blijven: een subtiel verschil.


James Blonde

Ondanks het feit dat het verre van zeker is dat Lynch een voorname rol in de Bondsaga gaat vertolken, ontstond er in het Twitteruniversum al heel wat commotie over het onderwerp. Het is niet de eerste keer dat 007 verhitte discussies uitlokt: toen bleek dat George Lazenby, eigenlijk niet zozeer een acteur maar een model, Bond zou gaan spelen in On Her Majesty’s Secret Service, werd er vol onbegrip gereageerd. Achteraf bleek dat George het er niet onaardig vanaf bracht, maar hij paste na al het gedoe toch voor een tweede film. Daniel Craig werd aanvankelijk ook weggelachen door een deel van het publiek: de acteur werd smalend James Blonde genoemd, omdat Bond volgens het conservatieve deel van zijn fans donkerharig moet zijn. Craig diende hen van antwoord met één van de sterkste Bondprestaties in jaren in de ongezien rauwe, spannende verfilming van Casino Royale, het eerste James Bond-boek van Ian Fleming. De scenarioschrijvers voegden trouwens al eerder een vleugje diversiteit toe aan de cast: Naomie Harris vertolkt al een tijdje met veel overgave de eerste zwarte Miss Moneypenny.

Wie is Lashana Lynch?

Lashana Lynch is buiten het Verenigd Koninkrijk een nobele onbekende. De frisse verschijning uit het Londense stadsdeel Hammersmith debuteerde acht jaar geleden als actrice, in de film Fast Girls, en speelde de hoofdrol in de serie Still Star-Crossed. In de Lage Landen kennen bioscoopgangers haar misschien uit Captain Marvel. In die film speelt ze gevechtspilote Maria Rambeau: toch ook al een rol met ballen.


Hobbelparcours

Debiteren dat de opnames van het vijfentwintigste deel in de reeks niet bepaald van een leien dakje lopen, is een understatement van jewelste. Grace Jones zou, 34 jaar nadat ze aan de zijde van Roger Moore acteerde in A View To A Kill, opnieuw een rol krijgen, maar ze haakte af. Blijkbaar vond de Jamaïcaanse actrice-zangeres dat ze te weinig tekst kreeg: ‘Ze vertrok sneller dan de tijd die nodig is om een martini te mixen’, grapte iemand in de pers. Eerder had de Britse regisseur Danny Boyle er al de brui aan gegeven omdat er onenigheid bestond over het scenario - als we kwatongen mogen geloven was er zelfs amper een scenario - waarna Cary Fukunaga overnam. Bovendien liep Daniel Craig een enkelblessure op en werd er geroddeld dat Fukunaga te vaak bezig was met videospelletjes. Met de komst van Phoebe-Waller Bridge, die de opdracht kreeg de vrouwelijke personages wat uit te diepen en een snuifje humor toe te voegen, en de geruchten over Lashana Lynch, waaide er eindelijk weer een positief briesje over de set. Een bioscooprelease van de film, waarin Rami Malek de slechterik speelt, is wellicht voor volgende lente.
 
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top