Slechts drie clubs slikten nog geen enkel tegendoelpunt in oefenwedstrijden

Sport | We volgen de prestaties van elke club uit de Proximus League in hun oefenwedstrijden op de voet en trekken halverwege de voorbereiding alvast enkele conclusies. Zo blijkt dat slechts drie clubs nog geen enkel tegendoelpunt slikten...

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het kan geen kwaad om eerst en vooral nog eens te herhalen dat statistieken uit oefenwedstrijden niet al te serieus moeten worden genomen. Zo oefent de ene club al wat vaker dan de andere, zijn de tegenstanders van verschillend formaat en kiest een trainer soms voor een batterij aan jeugdspelers of testers in de basis. Toch deden we enkele opmerkelijke vaststellingen.
 
Puntenklassement
 
Eerst en vooral stelden we een klassement op, op basis van de resultaten in de oefenwedstrijden. Een overwinning levert drie punten op, een gelijkspel één punt, een nederlaag niets. Dan krijgen we deze - puur informatieve - rangschikking:
 
1. Lokeren (13 ptn)
2. Lommel SK (12 ptn)
3. Beerschot (12 ptn)
4. KV Mechelen (11 ptn)
5. Union Saint-Gilloise (6 ptn)
6. KVC Westerlo (6 ptn)
7. OH Leuven (4 ptn)
8. KSV Roeselare (3 ptn)
9. Excelsior Virton (0 ptn)
 
Omdat niet alle clubs evenveel oefenwedstrijden afwerkten, delen we hun punten door het aantal gespeelde wedstrijden. Dat levert volgend resultaat op:
 
1. Lommel SK
2. Beerschot
3. Union Saint-Gilloise
4. KVC Westerlo
5. KSV Roeselare
7. KV Mechelen
8. OH Leuven
9. Excelsior Virton
 
Ook hierbij enkele kanttekeningen... De tegenstanders van dienst worden in deze statistiek buiten beschouwing gelaten. Zo oefende OH Leuven niet tegen lokale en lager geklasseerde tegenstanders, wat een vertekend beeld kan geven. Ook de resultaten van de clubs die nog maar één of twee oefenpartijen afwerkten (KVC Westerlo, KSV Roeselare en Excelsior Virton) moeten worden genuanceerd.
 
Gescoorde doelpunten
 
Als we het doelsaldo van naderbij bekijken, valt meteen op dat Lommel SK bovenaan staat. De Limburgers scoorden in hun vier oefenwedstrijden tegen lager geklasserde ploegen reeds 32 doelpunten en incasseerden er amper twee. Ook Beerschot, KV Mechelen en Lokeren bleken al goed bij schot met respectievelijk 27, 21 en 19 gescoorde doelpunten. Union Saint-Gilloise vond al 14 keer de weg naar doel, KVC Westerlo 8, OH Leuven 7, KSV Roeselare 4 en Excelsior Virton 3. Ook hier geldt evenwel dat het aantal gescoorde doelpunten in verhouding moet staan met het aantal gespeelde wedstrijden. Onderstaand klassement geeft het aantal doelpunten weer die de clubs gemiddeld scoorden per oefenwedstrijd:
 
1. Lommel SK (8)
2. Union Saint-Gilloise (7)
3. Beerschot (6,75)
4. KV Mechelen (4,2)
5. KVC Westerlo (4)
6. KSV Roeselare (4)
7. Sporting Lokeren (3,8)
8. OH Leuven (2,33)
9. Excelsior Virton (1,5)
 
Tegendoelpunten
 
Kijken we naar het aantal geïncasseerde doelpunten, zien we meteen drie clubs die nog geen enkel tegendoelpunt incasseerden. Beerschot, KVC Westerlo en KSV Roeselare slikten in hun oefencampagne nog geen enkel tegendoelpunt. Beerschot realiseerde dat tegen lager geklasseerde tegenstanders in vier oefenwedstrijden, KVC Westerlo deed hetzelfde in twee partijen. KSV Roeselare hield in haar eerste oefenpartij de nul.
 
Maar ook de andere ploegen blijken hun netten schoon te houden. Lommel SK en Union Saint-Gilloise slikten twee doelpunten, Lokeren al vier. KV Mechelen kreeg er reeds zes om de oren, waarvan vier in de oefenpartij tegen OH Leuven. Laatstgenoemde kreeg net als Excelsior Virton al 7 tegendoelpunten te verwerken.
 
Ongeslagen in de voorbereiding
 
Misschien nog dit... Met uitzondering van OH Leuven en Excelsior Virton zijn alle clubs nog ongeslagen in hun voorbereiding op volgend seizoen. Lommel, Union Saint-Gilloise, Beerschot, KVC Westerlo en KSV Roeselare wonnen al hun oefenpartijen tot dusver, KV Mechelen en Lokeren hielden het ook al eens op een puntendeling.
 
In dit artikel werd rekening gehouden met alle statistieken halverwege de voorbereidingscampagne. Als de competitiestart nadert, volgt nog een update.
 
(MRR)
 

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top