Tien weetjes over Pukkelpop!

Dat je veel weet over het festival nemen we graag aan, maar wedden dat je van deze wist-je-datjes toch even schrikt? Of tenminste opkijkt… Tien weetjes over een van de fijnste festivals ter wereld! Je leest het hier allemaal.

Humaan!

Pukkelpop. Voer voor puisterige pubers? Helemaal niet, maar de naam van het festival kwam wél van De Pukkel, het clubhuis dat de Hasseltse Humanistische Jongeren oprichtten. Niet Live Nation is de vader van Pukkelpop, maar wel de Humanistische Jongeren Leopoldsburg, opgericht in 1981 door Chokri, zijn vrouw en een aantal vrienden. Jonge branie, durf en doorzetting et voilà!

Chokri-lied!

Chokri heeft zijn eigen lied! Nou moe! Shameboy maakte de song ‘Rechoque’ als eerbetoon voor Chokri (ri-choc). Mooi. Shame-wie? Luuk Cox, ooit drummer bij Buscemi en tegenwoordig producer; hij zat ook achter de knoppen bij 'Curaçao' van Emma Bale.

Ramones!

Hahaha, die goeie oude Ramones! In 1988 stonden ze op Pukkelpop, maar ze keken maar beduusd toen ze zagen waar ze moesten spelen. Het vliegveld van Hechtel! 

"I thought we were playing in Brussels, in a big city! We're in the country! What are we doing here?", vroeg bassist DeeDee zich af. De plek had absoluut geen invloed op hun set, toen volgens Chokri zowat de beste festivalset die een organisator zich kon indenken. "Zelfs de dj's vonden The Ramones goed", liet hij achteraf optekenen. Drie jaar later stonden ze er nog eens. 

Vader en zoon Janssen: goeroes van de alternatieve muziek!

Chokri kent veel van muziek. Maar presentator Luc Janssen kent meer van muziek, en dan vooral van de alternatieve scene. Hij werd adviseur, een taak die hij later doorgaf aan zijn zoon Eppo, die vandaag nog steeds helpt om de affiche samen te stellen. Van vader op zoon, mooi zo. Chokri daarover tijdens een interview met TV Limburg: "Hij is de goeroe in de Benelux die alles van de alternatieve wereld kende en nu nog kent. Hij heeft heel lang mee de programmatie gestalte gegeven achter de schermen."

Geen pukkels!

In 1989 was er geen Pukkelpop. De reden? The Sugarcubes (met Björk) en New Order waren al geboekt, maar haakten af wegens tourneetroubles. Omdat er vijf weken voor datum geen waardige alternatieven meer te vinden waren, werd alles dan maar afgezegd. Balen!

1985!

21 juli 1985. Niet enkel de nationale feestdag, maar meteen ook de eerste editie ooit van Pukkelpop. In tegenstelling tot vandaag, stonden in 1985 'maar' zeven acts op de affiche. Er kwamen 2500 bezoekers en die betaalden elk 400 frank (of 300 in voorverkoop). Omgerekend is dat 10 euro voor zeven bands. Vandaag kosten de tickets een pak meer, maar ze geven wel toegang tot meer dan 200 acts. Meer waar voor je geld, al is het natuurlijk onmogelijk om alle bands te zien. Je kan proberen... (Kloon-service niet aanwezig!)

Nog niet iedereen...

Je zou denken dat alle grote bands al de revue passeerden, maar niets is minder waar. Het enorme archief toont wel een aantal blinde vlekken. Zo stonden Britpoplegendes Blur en Oasis nooit in Kiewit. Ook de soloprojecten van de broers Gallagher, Beady Eye en Noel Gallaghers High Flying Birds, geraakten nog niet op de affiche van het jarige festival.

En daar gaan de muurtjes!

Vorig jaar gingen de muurtjes tussen de genres er helemaal aan: Willy Sommers stond op Pukkelpop. Nou! Sommers vertelde hierover in een interview met HLN dat hij nog nooit een festival bezocht had: "Ik sta al sinds mijn zestiende op het podium en moest dus optreden in het weekend. Tijd voor festivals was er niet. Ik stond dan ook aan de grond genageld toen Mauro (vooral bekend als gitarist van dEUS, red.) en Daan me vroegen om mee te doen met hun gezelschap.”

Nirvana!

Nirvana speelde op Pukkelpop in 1991, als vervanger voor Limbomaniacs. Om 10u ’s ochtends. Legendarisch!

Later dat jaar stond de wereld op zijn kop: Nirvana releasete 'Nevermind' en de single 'Smells Like Teen Spirit' en de muziekwereld daverde op zijn grondvesten. Het publiek was toen al zat. Dave Grohl herinnert zich die passage nog: “Het was de grootste show die ik tot dan toe al gedaan had.” Times, they change. Het concert vind je hier: 

Affiche!

Vraag aan die hard PKP-gangers welke affiche hen altijd bij zal blijven. Veel kans dat ze het hebben over het jaar 1997. 22 jaar na datum en ze gaat nog steeds over de tongen. "Weet je nog, die ene dag in 1997? Wat-was-dat-jong!" Het was de droomaffiche van elke pop-rock-dance-fan, met de headliners Metallica en Chemical Brothers, én  artiesten die zich later nog ontpopten tot (sub)headliners. Rammstein! Foo Fighters! Faithless! Woooh!

Bekijk de beste concerten van artiesten die op Pukkelpop stonden in de Op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx: druk op de On demand-knop van je afstandsbediening om door het aanbod te bladeren!

Music Maestro

Bekijk alles

Sport in de kijker

Bekijk alles

Focus op films, series & tv

Bekijk alles

Nieuws van het esport-front

Bekijk alles
Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?