Van Blackadder tot Mister Bean: waarom Rowan Atkinson een onderschatte acteur is

Films | Wie kent hem niet? De hilarische Rowan Atkinson heeft al heel wat rollen mogen vertolken, maar blijft toch vooral bekend als Mister Bean, de knullige man met zijn teddybeer. Maar ken je ook de andere fenomenale films en series waarin hij zijn beste acteerkunsten mocht bovenhalen? Naast komedie speelde hij best ook al wat serieuze rollen. Wij geven je graag een overzicht van zijn palmares.

Door MF

Deel dit nieuws

Grappig in 'Mister Bean'

Uiteraard beginnen we met het bekendste personage: Mister Bean, een kind in een volwassen lichaam. Atkinson ontwikkelde het karakter tijdens zijn studies en schreef grote delen van deze serie, die op tv kwam van 1990 tot 1995, zelf. De hilarische serie werd een enorme hit en won meerdere awards, zoals de British Comedy Award. Mr. Bean kreeg daarom nog twee films, ‘Bean’ en ‘Mr. Bean’s Holiday’ en er speelt zelfs nog steeds een geanimeerde serie voor kinderen over de klungelige, maar grappige man. Leuk weetje: de voornaam van Mr. Bean volgens zijn paspoort is... Mr. 

Radiostem

Zijn eerste faam vergaarde Rowan Atkinson met zijn radioprogramma op de Britse zender BBC3. De show, genaamd ‘The Atkinson People’, schreef hij samen met Richard Curtis en Griff Rhys Jones. Op de radio nam hij dan satirische interviews af met fictieve personages, die hij dan uiteraard ook zelf speelde.

Spion in 'Johnny English'

De film ‘Johnny English’ wordt ook wel ‘het kleine broertje van James Bond’ genoemd. Maar als je weet dat Rowan Atkinson gecast werd voor de hoofdrol, weet je meteen ook dat je je niet aan een traditionele spionagefilm moet verwachten. Het hoofdpersonage is een geheim agent, maar Atkinson bracht zijn alter ego Mr. Bean ook hier een tikkeltje naar voren. Een spannende actiefilm in combinatie met een komedie, er is maar één acteur die dat kan verwezenlijken! 

Slechterik in 'Scooby-Doo'

Meestal speelt Atkinson de rol van een klungelig of vriendelijk personage. Maar een goede acteur kan ook de rol van een slechterik op zich nemen. In de live-actiefilm 'Scooby-Doo', over de sprekende hond die mysteries oplost, speelt Rowan Atkinson Emile Montavarius. Hij is de eigenaar van een griezeleiland, die wil dat Scooby zich opoffert om het eiland te redden van de demonen. Een gruwelijk goede rol! 

Stemacteur in 'The Lion King'

Deze had je waarschijnlijk niet zien aankomen! Atkinson had een belangrijke rol in de animatiefilm 'De Leeuwenkoning' uit 1994. Hij sprak de Engelse stem in van Zazou, de roodsnavelneushoornvogel die de trouwe rechterhand is van koning Mufasa en kleine Simba in de gaten moet houden. Maar daar stopt het niet. Naast stemacteur is hij ook zanger. Hij zong namelijk het lied ‘I Just Can’t Wait to Be King’ (Wacht maar af totdat ik koning ben) zelf in. 

Romantisch in 'Love Actually'

'Love Actually' is een klassieker die het tijdens de feestdagen steeds goed doet. Rowan Atkinson speelt een kleine rol als juwelenverkoper in het warenhuis waar Harry (gespeeld door wijlen Alan Rickman) een juweel koopt voor zijn minnares. Als verkoper wil hij natuurlijk dat het geschenk zo mooi mogelijk ingepakt wordt en daar neemt hij zijn tijd voor, als een ware romanticus. En met de nodige overdrijving uiteraard. 

Absurd in 'Blackadder'

In 1983 kwam 'Blackadder' uit, een absurde, komische, historische en vooral ongeziene serie. Zo kunnen we de serie met z’n extreem Britse humor wel samenvatten. Rowan Atkinson was opnieuw het brein achter deze hit. Atkinson vertolkte zelf het hoofdpersonage Edmund Blackadder en speelde samen met o.a. Stephen Fry, Hugh Laurie en Tony Robinson. Elk seizoen speelt zich af in een ander tijdperk, waarin Blackadder steeds een nakomeling is van zichzelf. Je moet er maar op komen! 

Op de planken

Het mag niet verbazen dat de rasechte acteur ook in het theater zijn acteerkunsten tentoonstelt. Zo speelde hij in het begin van zijn carrière mee in de live-versie van 'Monthy Python' en in West End. Daarna focuste hij zich meer op het scherm, maar in 2009 stond hij opnieuw op de planken in de musical 'Oliver', als Fagin. Hij werd zelfs genomineerd voor die rol. En in 2012 breide hij een vervolg aan zijn succesreeks 'Blackadder' door een eenmalig optreden te schrijven en te geven voor het goede doel. 

Autoliefhebber

Om af te sluiten delen we een leuk weetje over acteur Rowan Atkinson. Hij is namelijk een fervent autoliefhebber en zegt zelf dat hij er geobsedeerd door is. Hij bezit meerdere sportwagens (waar hij af en toe ook mee crasht), racet vaak op circuits en behaalde zelfs de tweede plaats in een van de races in het programma 'Top Gear'. Hij reed het circuit in Surry uit in 1:42 … in een Kia Cee’d.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top