De pareltjes van Pixar

Met Toy Story 4 maakt Pixar een vervolg op de animatiefilm waarmee het in 1995 allemaal begon.

Pixar werd in 1979 opgericht als divisie van de computerafdeling van Lucasfilm en ontwikkelde de PhotoRealistic RenderMan, software om computergeanimeerde beelden van hoge kwaliteit af te leveren. Pas toen het daarmee aan de slag ging en als eerste studio een volledige 3D-animatiefilm maakte, maakte het naam. Ondertussen brachten de films van Pixar 13 miljard dollar op en waren ze goed voor maar liefst vijftien Oscars!

Wij zetten de pareltjes van de animatiestudio op een rij.

Toy Story

Met Woody (de stem van Tom Hanks), een ouderwetse opgevulde cowboypop, begon het allemaal voor Pixar. Het favoriete speeltje van Andy en daarmee ook de leider van alle speelgoedjes wordt van zijn sokkel geduwd door Buzz Lightyear, Andy's nieuwste cadeautje. Het begin van de rivaliteit tussen Woody en Buzz.

Toy Story bracht in zijn openingsweekend in de V.S. meteen meer dan 191 miljoen dollar op! De film werd alom geloofd voor zijn grappig en intelligent scenario en zijn technisch vernieuwende look. Goed voor een Academy Special Achievement Award voor John Lasseter, de regisseur van Toy Story, en drie nominaties!

Toy Story kreeg een eerste sequel in 1999, maar Pixar brak vooral potten met Toy Story 3 (2010), die meer dan 1,066 miljard opbracht en daarmee de vierde meest succesvolle animatiefilm is allertijden. De film won de Oscar voor beste animatiefilm en beste originele song (voor You’ve Got a Friend In Me) en werd genomineerd in de categorie beste film als derde animatiefilm ooit.

Monsters Inc

Pixar bevestigde in 1998 met A Bug’s Life, maar Monsters, Inc uit 2001 werd pas helemaal een schot in de roos. Met Monsters, Inc maakte het een vertederende film over de monsters onder het bed, die mogelijk nog banger zijn voor kinderen dan omgekeerd.

De film bracht wereldwijd 525 miljoen dollar op, een record voor Pixar op dat moment. Met de stemmen van John Goodman en Steve Buscemi had Monsters, Inc ook heel wat sterren aan boord. De film won de Oscar voor beste originele song (voor If I Didn’t Have You), maar moest wel de duimen leggen voor Shrek in de pas opgerichte categorie beste animatiefilm.

In 2014 kwam er met Monsters University een vervolg op de film, die het origineel met een opbrengst van 744 miljoen dollar nog overtrof.

Finding Nemo

In 2003 kaapte Pixar wel de Oscar weg voor beste animatiefilm voor Finding Nemo, dat ook op het vlak van opbrengst alle records brak met 940 miljoen dollar. De film over een clownvis die in de oceaan op zoek gaat naar zijn verloren zoon werd de tweede meest succesvolle film van het jaar na The Lord of the Rings: The Return of the King. Met meer dan veertig miljoen exemplaren is het nog steeds de best verkochte dvd allertijden. Met de stemmen van Albert Brooks, Ellen DeGeneres en Willem Dafoe.

In 2016 verscheen het langverwachte vervolg Finding Dory over de vis met het slechtste kortetermijngeheugen ooit. Met een opbrengst van 1,028 miljard deed deze het nog beter dan het origineel.

The Incredibles

The Incredibles (2004) werd de eerste film van Pixar opgehangen aan een volledige cast van menselijke personages. Nu ja, een familie superhelden dan toch, met de stemmen van Craig T. Nelson, Holly Hunter en Samuel L. Jackson. Door het geweld dat de familie gebruikt om criminelen uit te schakelen, ook al doen ze dat ongewapend, kreeg de film wel een PG-rating (ouderlijk toezicht). Critici toonden zich alweer zeer lovend en The Incredibles was goed voor twee Oscars, waaronder die voor beste animatiefilm.

Gezien de opbrengst van 633 miljoen dollar kon een sequel niet uitblijven. Die kwam er vorig jaar en werd meteen de tweede meest succesvolle animatiefilm allertijden (na Frozen) met 1,242 miljard dollar.

Cars

Een sterren geen gebrek in Cars! Owen Wilson, Paul Newman, Michael Keaton, Jay Leno, Arnold Schwarzenegger, Michael Schumacher, ... Heel wat beroemde acteurs wilden maar wat graag een van de auto's leven inblazen. De film kreeg een Oscarnominatie als beste animatiefilm, maar verloor van Happy Feet. Met een opbrengst van 462 miljoen dollar deed Cars het iets minder dan zijn voorgangers, maar dankzij de uitgebreide merchandising, kunnen we zeker spreken van een succesverhaal!

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de film ondertussen twee sequels kreeg, in 2011 en 2017. Met Planes kwam er zelfs twee spin-offs, maar die werden niet gemaakt door Pixar, maar wel door Disney, dat Pixar in 2006 volledig overnam.

Ratatouille

In 2007 was het alweer bingo met Ratatouille, over de rat Remy die er van droomt een grote Franse chef-kok te worden. Om de keuken, de ingrediënten en Parijs er zo realistisch mogelijk te doen uitzien, gingen er maanden voorbereiding vooraf aan het maken van deze film. Met succes, want de films kreeg maar liefst vijf Oscarnominaties, een record voor een computergeanimeerde film op dat moment. Uiteindelijk kon het alleen de Oscar voor beste animatiefilm binnen halen, de derde al voor Pixar.

Met een opbrengst van 620 miljoen dollar werd Ratatouille ook op commercieel vlak een succes. Daarvoor had het geen grote sterren in de stemmencast nodig, al was er wel een kleine rol weggelegd voor Peter O’Toole.

WALL-E

Robotliefde in de ruimte: ook daar maakte Pixar een succesverhaal van! Opvallend, aangezien er in WALL-E nauwelijks gecommuniceerd wordt met woorden, maar wel met lichaamstaal en stemachtige geluiden. Met zes Oscarnominaties, brak WALL-E (2008) het record van Ratatouille. Daarvan won het er wel maar één, opnieuw die voor beste animatiefilm. Met een opbrengst van 533 miljoen dollar overschreed Pixar alweer de grens van een half miljard.

Up

Een jaar later had Pixar alweer een pareltje klaar. De tiende langspeelfilm van Pixar mocht meteen ook het filmfestival van Cannes openen, als eerste animatiefilm ooit. Met brompot Carl als hoofdpersonage koos Pixar opnieuw voor een weinig waarschijnlijke held voor zijn verhaal. Maar dat kan de pret niet derven, integendeel zelfs!

Up was goed voor vijf Oscarnominaties, waaronder de meest prestigieuze voor beste film. Het won uiteindelijk alleen in de categorie beste animatiefilm. Bij het publiek haalde Up 735 miljoen dollar op.

Brave

Geen stereotiepe Disneyprinses in Brave (2012): de Schotse prinses Merida luistert liever niet naar haar moeder en bekwaamt zich in het boogschieten. Ook deze film werd zowel bij pers als publiek een succes. Pixar won er al zijn zevende Oscar voor als beste animatiefilm en de film was goed voor een opbrengst van 540 miljoen dollar. Met de stemmen van Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson en Julie Walters.

Inside Out

In 2015 bracht Pixar twee originele films uit: The Good Dinosaur in het najaar en Inside Out in de zomer. Met een opbrengst van 332 miljoen dollar haalde The Good Dinosaur het slechtste resultaat sinds A Bug’s Life, maar dat werd volledig goed gemaakt door Inside Out.

Inside Out speelt zich volledig af in het hoofd van het meisje Riley en volgt haar emoties: plezier, angst, woede, afkeer en verdriet. Een geniaal idee alweer van Pixar, dat uitgewerkt werd met de hulp van verschillende psychologen. De film kreeg zijn première op het filmfestival van Cannes en was goed voor twee Oscarnominaties. De Oscar voor beste animatiefilm haalde het ook binnen. De film met stemmen van Amy Poehler, Bill Hader en Mindy Kaling was goed voor een opbrengst van 857 miljoen dollar.

Coco

De meest recente film van Pixar die geen sequel is. Coco (2017) speelt zich af in Mexico en draait rond de Dia de los Muertes. Een op het eerste zicht niet zo voor de hand liggend thema voor een familiefilm, maar niet voor Pixar. De aanpak van het verhaal mét respect voor de Mexicaanse cultuur leverde alweer heel wat lof op. Coco was goed voor twee Oscars: voor beste animatiefilm en voor beste originele song (Remember Me). Met een opbrengst van 807 miljoen dollar scheerde Pixar alweer hoge toppen.

Op komst

Een animatiefilm van Pixar is stilaan min of meer gelijk aan een kwaliteitslabel. Dat de filmmaatschappij in 2020 twee originele films plant, is dan ook goed nieuws!

In het voorjaar kijken we uit naar Onward, een film die zich afspeelt in een magische wereld vol elfen, trollen en zeemeerminnen. Onward vertelt het verhaal van twee broers die onderzoeken of magie hun vader kan terugbrengen uit de dood. Met de stemmen van Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus en Octavia Spencer.

In de zomer zou Pixar met Soul nog nieuwe film uitbrengen. Over deze film zijn er nog geen details bekend gemaakt, behalve deze omschrijving: "een reis door de straten van New York naar kosmische werelden om antwoorden te vinden op de belangrijke vragen in het leven". Ben jij al benieuwd?

Music Maestro

Internationale zussendag: deze bekende zussenbands veroverden de wereld

Op de eerste zondag van augustus vieren zij die gezegend zijn met een zus de internationale zussendag. Ook Proximus Pickx doet mee: wij serveren de meest gevierde zussenbands uit de muziekgeschiedenis

Bart Kaëll wordt 60: een portret van ‘Bart Gijselinck’

Vandaag is naast Will Tura ook een andere Vlaamse zanger jarig. Bart Gijselinck, u welbekend onder de artiestennaam Bart Kaëll, viert vandaag zijn zestigste verjaardag. Proximus Pickx vat voor u zijn

Will Tura wordt tachtig: een portret van de 'keizer van het Vlaamse lied'

Met een arsenaal van meer dan 700 hits heeft Will Tura volledig het recht om als ‘keizer van het Vlaamse lied’ beschreven te worden. Hij krijgt voor zijn tachtigste verjaardag een standbeeld in ‘zijn’

Muziekfestivals die cultuurgeschiedenis schreven, deel 2: de seventies

Nu we verstoken zijn van onze teergeliefde zomerfestivals, richt Proximus Pickx elke week zijn spots op een legendarisch festival dat zijn stempel gedrukt heeft op een welbepaald decennium. In dit twe

Het opmerkelijke verhaal achter de wereldhit ‘Mmmbop’

Proximus Pickx duikt elke week in de muziekgeschiedenis, op zoek naar de strafste verhalen achter zomerhits die wereldfaam hebben genoten. Deze keer doen we uit de doeken hoe de gruwelijk catchy zomer

Deze muzieksterren overleden afgelopen maand

Herbeleef nog steeds het Klara on Tour-festival via Pickx TV

Je houdt van klassieke muziek en je hebt nog eens nood aan een festival? Dan zit je bij Proximus Pickx aan het juiste adres. Zo kan je op ons platform nog steeds terecht voor het Klara on Tour-festiva

Toerist in eigen land: deze muzikale wegwijzers gidsen je door West-Vlaanderen

Vlaanderen boven, aldus ene Raymond van het Groenewoud. Deze coronazomer is het uitgelezen moment om ons Vlaanderenland te herontdekken. Proximus Pickx grasduinde alvast in het Vlaamse muziekarchief o

Clip van de week: Cardigan

'We live in strange times', zoals de Engelse schrijver Douglas Adams placht te zeggen. Nu het coronavirus weer opflakkert in onze contreien, is het met een bang hart afwachten hoe het najaar er zal ui

Beroemd en veelbesproken: It’s Britney, B*tch!

VIJF zendt vanavond “Britney Ever After” uit, een biopic die zelfs door de fans van Britney Spears - bij haar concerten roepen ze massaal 'It's Britney, B*itch' terwijl het ook de titel is van een pop

Muziekfestivals die cultuurgeschiedenis schreven, deel 1: de sixties

Nu we verstoken zijn van onze teergeliefde zomerfestivals, richt Proximus Pickx elke week zijn spots op een legendarisch festival dat zijn stempel gedrukt heeft op een welbepaald decennium. We bijten

One hit wonder: het verhaal achter het aanstekelijke La Bamba

'La Bamba' uit 1987 is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van die zomerhits die grijs gedraaid worden op de dansvloer. Dit aanstekelijk deuntje was oorspronkelijk een populair Mexicaans nummer v

Sport in de kijker

One day, one goal: Tim Cahill volleyt de netten aan flarden tegen Nederland

We schrijven woensdag 18 juni 2014. In het bloedhete Porto Alegre neemt Australië het in de poulefase van het WK in Brazilië op tegen Nederland. In de 21ste minuut zou Tim Cahill er zijn moment de glo

François Fornieri zorgt voor extra lokale verankering bij Standard

François Fornieri, eigenaar van het farmabedrijf Mithra, wordt aandeelhouder bij Standard en co-gedelegeerd bestuurder samen met Bruno Venanzi, die voorzitter blijft. Maar wie is die Luikse zakenman e

One day, one goal: de weergaloze treffer van James Rodriguez tegen Uruguay

Op 28 juni 2014, tijdens de match tussen Colombia en Uruguay, wist een zekere James Rodriguez de wereld te verbazen met zijn talent door zijn team voor het eerst in de geschiedenis naar de kwartfinale

Waarom iedereen van Ronaldo houdt

Of je nu Braziliaan of Argentijn bent of supportert voor Real Madrid of Barcelona, iedereen houdt enkel en alleen maar positieve gevoelens over aan de Braziliaanse voetballegende Ronaldo. Waaraan heef

Ingenieuze vrije trap Ronaldinho bezegelt WK-lot van Engeland

Het WK 2002 zal voor ons Belgen altijd in het geheugen gegrift blijven als het wereldkampioen waar de Jamaicaanse scheidsrechter Peter Prendergast België richting de exit duwde in het achtste finaledu

One day, one goal: het weergaloze kunststukje van Giroud tegen Crystal Palace

De liefde tussen Arsenal en Franse balvirtuozen kent een lange geschiedenis. In 2012 streek Oliver Giroud neer op de Londense bodem. Ondanks zijn neus voor doelpunten, stoorden sommigen zich aan zijn

De zwaarste crashes in de Formule 1-geschiedenis

Vandaag is het dag op dag 44 jaar geleden dat Niki Lauda met zijn Formule 1-bolide zwaar crashte op de Nürburgring in Duitsland. Helaas voor de fans van de koninginnenklasse van de autosport was de cr

Terugblik op enkele memorabele finales van de US Open

Goed nieuws voor de tennisfans, want op maandag 31 augustus staat de start van de US Open gepland.

One day, one goal: Hamit Altintop scoort mooiste goal van 2010

Hamit Altintop nam het op 3 september 2010 met Turkije op tegen Kazachstan. De Turken wonnen met 0-3 en vooral de goal van Hamit Altintop ging de wereld rond. Een terugblik.

Nice to meet you ... Dimitri Van den Bergh

In deze kenningsmakingsrubriek laten we deze week ons licht schijnen op Dimitri Van den Bergh. Geen zorgen als de Antwerpenaar niet meteen een belletje bij je doet rinkelen, wij stellen de kersverse w

De 10 favorieten voor Milaan-San Remo!

Op zaterdag 8 augustus is het zover. Dan staat met Milaan-San Remo het eerste wielermonument op het programma.

One day, one goal: Tita Tovenaar Dembélé rolt Willem II in zijn eentje op

Mousa Dembélé stond te boek als misschien wel de meest talentvolle Rode Duivel van de huidige Gouden Generatie. Helaas toonde de oud-international slechts bij vlagen zijn absolute wereldklasse. Op een

Focus op films, series & tv

‘The Crown’ komt dit najaar terug met een vierde seizoen

Fans van de Britse serie hoeven niet meer lang te wachten. Dit najaar brengt het succesvolle ‘The Crown’ haar nieuwe seizoen uit op Netflix. De reeks nieuwe afleveringen zal focussen op de tijd van Ma

Cinematips voor de kleinsten

Heb je nood aan een familie-uitje, met mondmasker natuurlijk, of wil je vluchten van de hittegolf die eraan komt? Dan is de cinema de geschikte plaats. Zeker nu er voor de kleinsten onder ons weer hee

Deze series met powerladies in de hoofdrol moet je gezien hebben!

Dinsdagavond om 22:10 kan je op Canvas kijken naar Big Little Lies. Een serie waarin drie powerladies de hoofdrol spelen. Naar het verhaal van de sterke vrouwen uit Big Little Lies zetten we voor jou

Met deze films snuif je de sfeer van Amerikaanse ‘highschools' op!

Dinsdagavond omstreeks 20:30 kan je op Q2 kijken naar de muzikale komedie Pitch Perfect 2. Voor ons de ideale gelegenheid om een aantal rasechte ‘highschool’-films voor je op te lijsten!

Studio 100 brengt ‘100% Wolf’ naar de cinemazalen

Wat als je er al jaren naar uitkijkt om te transformeren in een weerwolf, maar dan verandert in een roze poedel? Studio 100 en Kinepolis Film Distribution brengen dit najaar een nieuwe held naar het w

Hoe is het de cast van 'Clueless' 25 jaar later vergaan?

In 1995 kwam de film ‘Clueless’ uit. Alicia Silverstone speelt de hoofdrol als Cher Horowitz, een populaire en zeer modebewuste studente van rijke afkomst. Onder meer Paul Rudd en Brittany Murphy vers

De Amerikaanse droom van Martin Sheen

Dankzij zijn indrukwekkende filmcarrière waarin hij naast de grootste namen van Hollywood mocht spelen, is Martin Sheen uitgegroeid tot één van de meest iconische figuren in de filmwereld. Hij is een

Waarom de comeback van Rad van Fortuin een zegen is

Alles komt terug, en al zeker gouden televisieformats die in het verleden garant stonden voor succes en hoge kijkcijfers. Vanaf vanavond draait het Rad van Fortuin weer, deze keer op VIER. Deelnemers

Voer voor filmjunkies: deze kaskrakers staan stijf van de drugs

Vanavond staat op CAZ de sci-fi thriller ‘Lucy’ op het programma, waarin drugs een prominente rol spelen. Proximus Pickx daalde af in de onderwereld van Hollywood en ging na welke andere kaskrakers va

Niet te missen op tv (3 augustus - 9 augustus): de leukste films en series

Zin om deze week een leuke film of serie te bekijken?

Will Tura wordt tachtig: een portret van de 'keizer van het Vlaamse lied'

Met een arsenaal van meer dan 700 hits heeft Will Tura volledig het recht om als ‘keizer van het Vlaamse lied’ beschreven te worden. Hij krijgt voor zijn tachtigste verjaardag een standbeeld in ‘zijn’

Bekroond kijkvoer: dit zijn de beste keizers van het witte doek

Vandaag is augustus aangebroken, de maand die vernoemd is naar de Romeinse keizer Gaius Iulius Caesar Octavianus, ook wel bekend als keizer Augustus. Proximus Pickx dook in de filmarchieven en ging na

Nieuws van het esport-front

FIFA 21: de eerste indrukken

Ook al ligt de release van FIFA 21 nog enkele weken in de toekomst, de informatie over het voetbalspel begint binnen te sijpelen. Het is dan ook tijd om de eerste beschikbare informatie over de nieuwe

Belgian League: Mechelen overklast Aethra en vervoegt Sector One in finale

Afgelopen maandag kwamen KVM Esports en Aethra elkaar tegen in de halve finale van de Belgian League-zomersplit. Een ultieme BO3 besliste over de tegenstander van Sector One in de finale. Ondanks een

Onze landgenoot Davidp tekent bij G2 Esports en wint meteen vierde Ignition Series op Valorant

David Prins, alias “Davidp”, is een naam die CSGO-fans meer dan waarschijnlijk bekend in de oren klinkt. Hij was inderdaad een van onze beste vertegenwoordigers als professionele speler op het Valve-s

Nisqy en Cloud9 heersen over de LCS

Terwijl het LEC in volle gang is en ons een topseizoen biedt, staan twee Europese teams in de top 10 van ESPN’s global power rankings van de maand juli. Maar wat is het niveau van de LCS-teams aan de

Worlds 2020 op LoL gaan door ondanks coronacrisis

League of Legends-fans kregen dit weekend goed nieuws van Riot Games. De computerspelontwikkelaar kondigde aan dat de tiende editie van de League of Legends Worlds zal starten op 25 september. We're

Esportskalender: augustus

Elke maand vindt u dankzij Proximus Pickx de kalender met Belgische en internationale esportsevenementen die u niet mag missen! BELGIËLeague of LegendsBelgian League: play-offs | 3 augustus: wedstrijd

LG R6S: WanteD en Team86 bevestigen, Activit-E haalt uit

De tweede week van de nieuwe LouvardGame Rainbow Six Siege-competitie ging afgelopen maandag van start. Na de eerste twee felbevochten speeldagen hebben deze plaatsgemaakt voor enkele overtuigende suc

Belgian League: Aethra plaatst zich voor halve finales en Country Finals

Aethra Esports heeft donderdag een sterke prestatie neergezet met een dubbel geslaagd doel tegen Team 7AM. Alles is in gereedheid voor een ware clash tegen KVM om de finale van deze zomersplit te bere

De ultieme e-sport-headset – De Razer BlackShark V2

Razer, het toonaangevende lifestylemerk voor gamers, introduceert de ultieme e-sport-headset: de Razer BlackShark V2. De headset heeft nieuwe Razer TriForce Titanium 50mm-drivers, een Razer HyperClear

Belgian League: Sector One is de eerste finalist

Afgelopen maandag stond in het teken van de start van de play-offs van de laatste Belgian League-split op League of Legends. De winnaar van de clash tussen Sector One en KVM Esports plaatste zich rech

CEO LowLandLions Filip Langerock: “We willen het eerste professionele team in de Benelux worden”

Enkele weken na de naamswijziging van Defusekids naar LowLandLions kijkt CEO Filip Langerock terug op deze keuze en blikt hij met ons terug op bijna zeventien jaar geschiedenis.Esports-liefhebbers zul

België maakt nieuwe teams bekend op PES en NBA 2K

Gisterennamiddag ging een tweet bijna onopgemerkt voorbij aan de horizon, maar de BeSF (Belgian Esports Federation) kondigde zijn nationale vertegenwoordigers op NBA 2K en PES aan. BREAKING NEWS !We

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?