De pareltjes van Pixar

Kids | Met Toy Story 4 maakt Pixar een vervolg op de animatiefilm waarmee het in 1995 allemaal begon.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Pixar werd in 1979 opgericht als divisie van de computerafdeling van Lucasfilm en ontwikkelde de PhotoRealistic RenderMan, software om computergeanimeerde beelden van hoge kwaliteit af te leveren. Pas toen het daarmee aan de slag ging en als eerste studio een volledige 3D-animatiefilm maakte, maakte het naam. Ondertussen brachten de films van Pixar 13 miljard dollar op en waren ze goed voor maar liefst vijftien Oscars!

Wij zetten de pareltjes van de animatiestudio op een rij.

Toy Story

Met Woody (de stem van Tom Hanks), een ouderwetse opgevulde cowboypop, begon het allemaal voor Pixar. Het favoriete speeltje van Andy en daarmee ook de leider van alle speelgoedjes wordt van zijn sokkel geduwd door Buzz Lightyear, Andy's nieuwste cadeautje. Het begin van de rivaliteit tussen Woody en Buzz.

Toy Story bracht in zijn openingsweekend in de V.S. meteen meer dan 191 miljoen dollar op! De film werd alom geloofd voor zijn grappig en intelligent scenario en zijn technisch vernieuwende look. Goed voor een Academy Special Achievement Award voor John Lasseter, de regisseur van Toy Story, en drie nominaties!

Toy Story kreeg een eerste sequel in 1999, maar Pixar brak vooral potten met Toy Story 3 (2010), die meer dan 1,066 miljard opbracht en daarmee de vierde meest succesvolle animatiefilm is allertijden. De film won de Oscar voor beste animatiefilm en beste originele song (voor You’ve Got a Friend In Me) en werd genomineerd in de categorie beste film als derde animatiefilm ooit.

Monsters Inc

Pixar bevestigde in 1998 met A Bug’s Life, maar Monsters, Inc uit 2001 werd pas helemaal een schot in de roos. Met Monsters, Inc maakte het een vertederende film over de monsters onder het bed, die mogelijk nog banger zijn voor kinderen dan omgekeerd.

De film bracht wereldwijd 525 miljoen dollar op, een record voor Pixar op dat moment. Met de stemmen van John Goodman en Steve Buscemi had Monsters, Inc ook heel wat sterren aan boord. De film won de Oscar voor beste originele song (voor If I Didn’t Have You), maar moest wel de duimen leggen voor Shrek in de pas opgerichte categorie beste animatiefilm.

In 2014 kwam er met Monsters University een vervolg op de film, die het origineel met een opbrengst van 744 miljoen dollar nog overtrof.

Finding Nemo

In 2003 kaapte Pixar wel de Oscar weg voor beste animatiefilm voor Finding Nemo, dat ook op het vlak van opbrengst alle records brak met 940 miljoen dollar. De film over een clownvis die in de oceaan op zoek gaat naar zijn verloren zoon werd de tweede meest succesvolle film van het jaar na The Lord of the Rings: The Return of the King. Met meer dan veertig miljoen exemplaren is het nog steeds de best verkochte dvd allertijden. Met de stemmen van Albert Brooks, Ellen DeGeneres en Willem Dafoe.

In 2016 verscheen het langverwachte vervolg Finding Dory over de vis met het slechtste kortetermijngeheugen ooit. Met een opbrengst van 1,028 miljard deed deze het nog beter dan het origineel.

The Incredibles

The Incredibles (2004) werd de eerste film van Pixar opgehangen aan een volledige cast van menselijke personages. Nu ja, een familie superhelden dan toch, met de stemmen van Craig T. Nelson, Holly Hunter en Samuel L. Jackson. Door het geweld dat de familie gebruikt om criminelen uit te schakelen, ook al doen ze dat ongewapend, kreeg de film wel een PG-rating (ouderlijk toezicht). Critici toonden zich alweer zeer lovend en The Incredibles was goed voor twee Oscars, waaronder die voor beste animatiefilm.

Gezien de opbrengst van 633 miljoen dollar kon een sequel niet uitblijven. Die kwam er vorig jaar en werd meteen de tweede meest succesvolle animatiefilm allertijden (na Frozen) met 1,242 miljard dollar.

Cars

Een sterren geen gebrek in Cars! Owen Wilson, Paul Newman, Michael Keaton, Jay Leno, Arnold Schwarzenegger, Michael Schumacher, ... Heel wat beroemde acteurs wilden maar wat graag een van de auto's leven inblazen. De film kreeg een Oscarnominatie als beste animatiefilm, maar verloor van Happy Feet. Met een opbrengst van 462 miljoen dollar deed Cars het iets minder dan zijn voorgangers, maar dankzij de uitgebreide merchandising, kunnen we zeker spreken van een succesverhaal!

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de film ondertussen twee sequels kreeg, in 2011 en 2017. Met Planes kwam er zelfs twee spin-offs, maar die werden niet gemaakt door Pixar, maar wel door Disney, dat Pixar in 2006 volledig overnam.

Ratatouille

In 2007 was het alweer bingo met Ratatouille, over de rat Remy die er van droomt een grote Franse chef-kok te worden. Om de keuken, de ingrediënten en Parijs er zo realistisch mogelijk te doen uitzien, gingen er maanden voorbereiding vooraf aan het maken van deze film. Met succes, want de films kreeg maar liefst vijf Oscarnominaties, een record voor een computergeanimeerde film op dat moment. Uiteindelijk kon het alleen de Oscar voor beste animatiefilm binnen halen, de derde al voor Pixar.

Met een opbrengst van 620 miljoen dollar werd Ratatouille ook op commercieel vlak een succes. Daarvoor had het geen grote sterren in de stemmencast nodig, al was er wel een kleine rol weggelegd voor Peter O’Toole.

WALL-E

Robotliefde in de ruimte: ook daar maakte Pixar een succesverhaal van! Opvallend, aangezien er in WALL-E nauwelijks gecommuniceerd wordt met woorden, maar wel met lichaamstaal en stemachtige geluiden. Met zes Oscarnominaties, brak WALL-E (2008) het record van Ratatouille. Daarvan won het er wel maar één, opnieuw die voor beste animatiefilm. Met een opbrengst van 533 miljoen dollar overschreed Pixar alweer de grens van een half miljard.

Up

Een jaar later had Pixar alweer een pareltje klaar. De tiende langspeelfilm van Pixar mocht meteen ook het filmfestival van Cannes openen, als eerste animatiefilm ooit. Met brompot Carl als hoofdpersonage koos Pixar opnieuw voor een weinig waarschijnlijke held voor zijn verhaal. Maar dat kan de pret niet derven, integendeel zelfs!

Up was goed voor vijf Oscarnominaties, waaronder de meest prestigieuze voor beste film. Het won uiteindelijk alleen in de categorie beste animatiefilm. Bij het publiek haalde Up 735 miljoen dollar op.

Brave

Geen stereotiepe Disneyprinses in Brave (2012): de Schotse prinses Merida luistert liever niet naar haar moeder en bekwaamt zich in het boogschieten. Ook deze film werd zowel bij pers als publiek een succes. Pixar won er al zijn zevende Oscar voor als beste animatiefilm en de film was goed voor een opbrengst van 540 miljoen dollar. Met de stemmen van Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson en Julie Walters.

Inside Out

In 2015 bracht Pixar twee originele films uit: The Good Dinosaur in het najaar en Inside Out in de zomer. Met een opbrengst van 332 miljoen dollar haalde The Good Dinosaur het slechtste resultaat sinds A Bug’s Life, maar dat werd volledig goed gemaakt door Inside Out.

Inside Out speelt zich volledig af in het hoofd van het meisje Riley en volgt haar emoties: plezier, angst, woede, afkeer en verdriet. Een geniaal idee alweer van Pixar, dat uitgewerkt werd met de hulp van verschillende psychologen. De film kreeg zijn première op het filmfestival van Cannes en was goed voor twee Oscarnominaties. De Oscar voor beste animatiefilm haalde het ook binnen. De film met stemmen van Amy Poehler, Bill Hader en Mindy Kaling was goed voor een opbrengst van 857 miljoen dollar.

Coco

De meest recente film van Pixar die geen sequel is. Coco (2017) speelt zich af in Mexico en draait rond de Dia de los Muertes. Een op het eerste zicht niet zo voor de hand liggend thema voor een familiefilm, maar niet voor Pixar. De aanpak van het verhaal mét respect voor de Mexicaanse cultuur leverde alweer heel wat lof op. Coco was goed voor twee Oscars: voor beste animatiefilm en voor beste originele song (Remember Me). Met een opbrengst van 807 miljoen dollar scheerde Pixar alweer hoge toppen.

Op komst

Een animatiefilm van Pixar is stilaan min of meer gelijk aan een kwaliteitslabel. Dat de filmmaatschappij in 2020 twee originele films plant, is dan ook goed nieuws!

In het voorjaar kijken we uit naar Onward, een film die zich afspeelt in een magische wereld vol elfen, trollen en zeemeerminnen. Onward vertelt het verhaal van twee broers die onderzoeken of magie hun vader kan terugbrengen uit de dood. Met de stemmen van Tom Holland, Chris Pratt, Julia Louis-Dreyfus en Octavia Spencer.

In de zomer zou Pixar met Soul nog nieuwe film uitbrengen. Over deze film zijn er nog geen details bekend gemaakt, behalve deze omschrijving: "een reis door de straten van New York naar kosmische werelden om antwoorden te vinden op de belangrijke vragen in het leven". Ben jij al benieuwd?

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top