Deze films met Cate Blanchett moet je gezien hebben

Films | Op 14 mei mocht de Australische actrice Cate Blanchett vijftig kaarsjes uitblazen. De tweevoudige Oscarwinnares is nog lang niet afgeschreven en is zonder twijfel een van de meest getalenteerde actrices van Hollywood. Wij zetten haar meest straffe rollen op een rij!

Door Pickx

Deel dit nieuws

The House with a Clock in its Walls met Cate Blanchett is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV. Bekijk hier de making-of!

Elizabeth

Cate Blanchett brak door dankzij haar rol van Elizabeth I (1558-1603) in de biopic Elizabeth (1998), een film van Shakhar Kapur. De film brengt het verhaal van de jonge koningin met haar liefdesperikelen en de diverse rivalen waarmee ze af te rekenen krijgt, waaronder de hertog van Norfolk.

De film was goed voor zeven Oscarnominaties, waaronder die voor beste film en beste actrice in een hoofdrol voor Blanchett. De Oscar verloor ze aan Gwyneth Paltrow, maar ze won er wel een Gloden Globe en BAFTA voor.

In 2007 hernam Blanchett haar rol in Elizabeth: The Golden Age die zich afspeelt tien jaar na de feiten uit de eerste film. Opnieuw leverde dat haar een Oscarnominatie op.

The Lord of the Rings

Vanaf 2001 vertolkte ze de rol van de elf Galadriel in de trilogie van The Lord of the Rings van Peter Jackson. De films gebaseerd op de boeken van J.R.R. Tolkien werden niet alleen een enorm commercieel succes, ze waren ook goed voor maar liefst zeventien Oscars in totaal, waarvan elf voor sluitstuk The Return of the King.

Vanaf 2012 was Cate Blanchett ook te zien als Galadriel in de prequel filmserie The Hobbit.

Veronica Guerin

In 2003 was Cate Blanchett te zien in het waargebeurde Veronica Guerin. De film van Joel Schumacher vertelt het verhaal van de gelijknamige Ierse journaliste die het in het midden van de jaren negentig opneemt tegen de drugsbaronnen van Dublin.

Het leverde Cate Blanchett een nieuwe nominatie op voor de Golden Globes.

The Aviator

In 2005 won Cate Blanchett haar eerste Oscar voor haar bijrol in The Aviator, de film van Martin Scorsese met Leonardo DiCaprio in de hoofdrol. De film vertelt het levensverhaal van Howard Hughes, de excentrieke film- en vliegtuigpionier die aan een obsessieve-compulsieve stoornis leed. Blanchett speelt de rol van actrice Katharine Hepburn, die een relatie had met Hughes.

De film was goed voor elf Oscarnominaties waarvan het er ook vijf binnenhaalde, waaronder die voor beste film.

Babel

In 2006 was Cate Blanchett te zien in Babel, een film van de Mexicaanse regisseur Alejandro Gonzalez Inarritu. Net als bij zijn voorganger 21 Grams is het een film waarin verschillende afzonderlijke verhaallijnen door elkaar lopen die met elkaar in verband staan. De verhaallijn van Cate Blanchett speelt zich af in Marokko, waar ze samen met haar echtgenoot - een rol van Brad Pitt - een georganiseerde reis maakt door de woestijn.

De film was goed voor zeven Oscarnominaties en won de Golden Globe voor beste dramafilm.

Notes on a Scandal

Nog in 2006 was Cate Blanchett te zien in de thriller Notes on a Scandal van Richard Eyre, gebaseerd op de gelijknamige roman van Zoë Heller. Blanchett speelt tekenlerares Sheba Hart die een affaire heeft met een van haar jonge leerlingen. Wanneer haar collega Barbara Covett (Judi Dench) hier achter komt en dreigt haar geheim bekend te maken, verandert de relatie tussen de twee vriendinnen volledig.

De film leverde Blanchett haar derde Oscarnominatie op. Notes on a Scandal was in totaal goed voor vier Oscarnominaties, maar kon er daar geen enkele van verzilveren.

I’m Not There

In I’M Not There uit 2007 wordt het leven van iconisch singer-songwriter Bob Dylan verteld in zes fasen - vertolkt door zes verschillende acteurs! Onder hen Christian Bale, Richard Gere en Heath Ledger maar ook… een vrouw. Cate Blanchett speelt Bob 'Jude Quin' Dylan, de stevig drug gebruikende existentialist, levens- en muziekfilosoof, die zich onbegrepen voelt en zich stoort aan het onvermogen van anderen om zijn gedachtegangen te doorgronden.

Dit meesterwerk van regisseur Todd Haynes won verschillende prijzen op het filmfestival van Venetië en leverde Cate Blanchett een tweede Golden Globe op en een nieuwe Oscarnominatie.

The Curious Case of Benjamin Button

In The Curious Case of Benjamin Button (2008) van David Fincher deelde Cate Blanchett opnieuw het scherm met Brad Pitt. De film is losjes gebaseerd op een kortverhaal van Francis Scott Fitzgerald en vertelt het opmerkelijke verhaal van Benjamin Button die geboren wordt als een bejaarde man en steeds jonger wordt. Ergens halverwege wordt hij verliefd op Daisy, vertolkt door Blanchett. Maar wat zal de toekomst brengen wanneer Benjamin steeds jonger, en Daisy steeds ouder wordt?

De film kreeg in totaal dertien Oscarnominaties achter zijn naam en wist er daarvan drie binnen te halen.

Blue Jasmine

Blue Jasmine (2013) is een pareltje van Woody Allen waarvoor Cate Blanchett de prijzen aan elkaar reeg. Blanchett speelt Jasmine, die haar luxueus leven in New York door een plotse crisis in elkaar ziet vallen. Ze verhuist naar haar zus in San Francisco, waar ze een zenuwinzinking krijgt én een man leert kennen die er warmpjes inzit. Kan hij haar financiële zekerheid bieden?

Blue Jasmine was goed voor drie Oscarnominaties, waaronder een voor Woody Allen voor beste origineel scenario. Cate Blanchett hield er haar tweede Oscar en derde Golden Globe aan over.

Carol

Voor Carol (2015) werkte Cate Blanchette opnieuw samen met regisseur Todd Haynes. De film is gebaseerd op een boek van Patricia Highsmith uit 1952, wat dan weer deels gebaseerd was op diens eigen ervaringen.

Carol vertelt het verhaal van een winkeljuffrouw (Rooney Mara) die tijdens haar werk kennis maakt de verleidelijke Carol, die zich gevangen voelt in haar huwelijk. Tijdens hun eerste ontmoeting al slaat de vonk over tussen de twee vrouwen en ondanks hun verschil in leeftijd en afkomst, groeien ze langzaam naar elkaar toe. Alleen is er in het conservatieve Amerika van de jaren vijftig maar één groter taboe dan ontrouw: de lesbische liefde.

Carol was goed voor zes Oscarnominaties, waaronder een voor Cate Blanchett als beste actrice in een hoofdrol. Haar zesde en voorlopig laatste Oscarnominatie.

Ocean’s 8

Vorig jaar nog was Cate Blanchett te zien in Ocean’s 8, de spin-off van de Oceans’s Eleven franchise met alleen maar vrouwen in de hoofdrol. Blanchett speelt Lou Miller, partner in crime van Debbie Ocean (Sandra Bullock) die de grootste roof van hun leven willen plegen: diamanten ter waarde van 150 miljoen dollar stelen tijdens het MET gala. Samen stellen ze een team van specialisten samen om deze klus te klaren, bestaande uit juwelenmaakster Amita (Mindy Kaling), straatoplichtster Constance (Awkwafina), hekwerkexpert Tammy (Sarah Paulson), hacker Nine Ball (Rihanna) en modeontwerpster Rose (Helena Bonham Carter).

Ondanks de positieve recensies kon de film het succes van de originele trilogie van Steven Soderbergh niet evenaren. De film werd wel genomineerd op de People’s Choice Awards.

Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top