Candlemass: Zweedse doom voor zonnige dagen.

Graspop Metal Meeting | Het Zweedse combo Candlemass behoort tot de absolute koningen van de traditionele doom metal. Na de split van zijn eerste band Nemesis besliste bassist Leif Edling om zijn eigen band op te richten.

Door MF

Deel dit nieuws

In 1984 zag Candlemass het levenslicht in een line-up die meteen een sterk staaltje afleverde met hun debuut ‘Epicus Doomicus Metallicus’ uit 1986, een essentiële mijlpaal voor het doomgenre die na al die jaren nog geen greintje gedateerd klinkt. En dan te bedenken dat de plaat helemaal werd ingezongen door een gastzanger, Johan Längqvist.

Nadien volgden heel wat topplaten en al evenveel getalenteerde zangers (Messiah Marcolin, Thomas Vikström, Robert Lowe, Mats Levén...), maar de stem van Johan zouden we nooit vergeten. Toen Candlemass aankondigde dat ze hem na meer dan 30 jaar toch als vaste zanger hadden binnengehaald, werd dat op de GMM-kantoren op een vreugdedansje onthaald. Je mag een mix van nieuw werk en absolute klassiekers verwachten, dus wij zullen op de eerste rij staan om ‘Solitude’ op volle kracht mee te brullen!

Bijzondere band, want ...

Doom! 
De band had enorm veel invloed in de scene, in die mate zelfs dat de naam van het genre 'doom' helemaal schatplichtig is aan het album 'Epicus Doomicus Metallicus'. Zou de latijnse naam van een dino kunnen zijn, maar is het niet. Of de gelijkaardige epische shoot'-m-up 'Doom' ook daar de mosterd haalde? Geen idee! 



Johan
Dag Johan! 32 jaar afwezig zijn en dan opnieuw aan boord gehesen: zanger Johan Langquist, de man die de eerst plaat al helemaal inzong. Nog niets van zijn kracht ingeboet, en dat hoor je goed op 'The Door to Doom' het album dat dit jaar verscheen. 



Kruip
Er zit toch een beetje Black Sabbath in Candlemass. Kan moeilijk anders, want de ene grondlegger beïnvloedt de andere. Luister anders eens naar deze. Mokertje. 



Drie keer Candlemass 

Live! 
Ja, wij zouden zeggen: mis ze niet, want eigenlijk hoor je 'respekk' te gaan betuigen voor een van de grondleggers van een metalgenre. Verwacht je aan dit. Repetitieopname! 



Interview 
Hi Johan! 



Eentje uit de oude doos
Soms is het leuk om eens in de archieven te snuisteren. 
Deze! 



Win hier je tickets voor de beste zomerfestivals!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top