Nieuwe muziek ontdekken in hapklare porties op Ear to the Ground

Muziekcentrum De Bijloke in Gent houdt op zaterdag 6 april al voor de derde keer de oren aan de grond en hoort geen treinen, maar wel een muzikale caravan, robots op 15 meter lange kabels en heteluchtballons. Ear To The Ground is een smörgåsbord van in totaal 35 (mini)concerten en voorstellingen. Jazz, experimenteel, pop, installatiekunst, rock, improvisatie, performance en intermedia.

Het Ear to the Ground-festival is intussen al aan zijn derde editie toe. De formule is bekend: de hele namiddag en avond kan je korte voorstellingen, installaties en performances bezoeken op de Bijlokesite. Belevingsmomenten van klank en beeld die zich onttrekken aan de tijdsspanne én consistentie van traditionele concerten. Je krijgt er geen routebeschrijving, maar een landkaart waarop je zelf een wandeling kan uitstippelen. Een greep uit het aanbod...

Ictus: Nerone's Lyra

Met zijn Lyra bezingt hij Rome, in lichterlaaie. Dit beeld, een zuiver historisch-politieke fictie, bepaalt tot vandaag de manier waarop wij de mythische figuur van Nero bekijken: dictator, kunstenaar en gek. De Oostenrijkse componist Clemens Gadenstätter stelt deze mythe in het middelpunt van zijn nieuwe opera.

In de Bijloke brengt Ictus het resultaat van de eerste werkfase: een contrapunt van stemmen, instrumentale fragmenten uit de toekomstige opera en twee klankinstallaties. Op mensenhoogte ontrolt zich een 15 meter lange elektroakoestische lyre terwijl er boven de hoofden van het publiek kabels lopen waarop muzikale robots reageren op het omgevingsgeluid.

Charlemagne Palestine & Seppe Gebruers

Charlemagne Palestine bezocht de kapel van Muziekcentrum De Bijloke en was meteen verliefd op de fantastische, hoogst ongewone akoestiek van de ruimte: een gigantische galm. Speciaal voor Ear to the Ground bouwt Palestine er, samen met pianist Seppe Gebruers, een concertinstallatie. De twee zullen er gelijktijdig vier microtonaal gestemde piano’s bespelen, ongetwijfeld omringd door Palestines teddyberen.

Ula Sickle & Stine Janvin ft. HYOID Contemporary Voices

Choreografe Ula Sickle rondde pas een residentie in kunstencentrum Wiels af, waarin ze een reeks site specifieke performances ontwikkelde voor de openbare ruimte. De stukken voor lichaam en stem zijn speciaal ontwikkeld voor sterk resonerende ruimtes die de stem op natuurlijke wijze versterken.

Sickle vroeg vocaliste Stine Janvin voor Horizontal Chorus een stuk te schrijven dat zou worden uitgevoerd door HYOID. Zowel de partituur als de choreografie zijn geïnspireerd op de tekst 'In Love with the Movement of the World' van Jacob Wren. Horizontal Chorus, evenals de andere stukken uit de reeks, zijn deel van Sickles onderzoek naar lichaam en stem in de openbare ruimte, naar gebaren van weerstand.

Peter Jacquemyn & co: FUNDAMENT

Voor FUNDAMENT brengt Peter Jacquemyn maar liefst 11 gewaardeerde namen samen uit binnen- en buitenland. Volledig akoestisch creëert dat kleine leger aan basinstrumenten een bijna ruimtelijke klankmassa, waarin elke muzikant toch de eigen sound en klankrijkdom van zijn/haar instrument niet verliest. FUNDAMENT wordt een ongehoorde verkenning en viering van de onderstroom, een concert dat nog lang zal nazinderen.

GAME/KASK/David Helbich: House of Ear

The House of Ear is het klinkende equivalent van een detox kuur, een workshop 'zelfzorg door het gebruik van je oren'. Michel Foucault’s concept van de 'zorg voor het zelf' maar ook instagrambeelden van komkommerschijfjes, voorzien van hashtags zoals #selfcare, #selfcaresunday en #metime treden in verbinding met esthetische expressie. Voor de gelegenheid tovert GAME de artiestenloges van De Bijloke om tot akoestische behandelkamers. Daar ontvangen de muziekmakers van GAME je met de nodige ironie en ernst.

Carl-Ludwig Hübsch en Matthias Muche

Impro-sets door Carl-Ludwig Hübsch (bastuba) en Matthias Muche (trombone). De Bijloke zet deze Usual suspects in hun genre voor de gelegenheid in Gotisch decor. Carl-Ludwig Hübsch en Matthias Muche zijn bekende namen op de scène van de vrij geïmproviseerde muziek. Op Ear to the Ground maken ze deel uit het projectensemble Fundament maar spelen ze ook enkele duo-sets in de schitterende gotische refter van het STAM.

Tin Men & The Telephone: World Domination volume 1: Furie

Tin Men & The Telephone citeren uit hun laaste album waarin een buitenaartse vredesmacht populisten en despotische leiders komt ontvoeren.

Tin Men staan erom bekend de nieuwste technologie en multimediale technieken in hun voorstellingen te betrekken. Tijdens Ear to the Ground brengen de heren hun nieuwste album, World Domination volume 1: Furie. De voorstelling neemt hier zowaar de vorm aan van een science fiction verhaal - Furie staat immers voor Federal Union for Restoring Intergalactic Equilibrium. Een buitenaardse vredesmacht heeft zich voorgenomen ons te komen verlossen van populisme en despotische wereldleiders te ontvoeren…

Tiptoe Company: Piano's hacken voor gevorderden

Tiptoe Company speelt een nieuw werk van componist, pianostemmer en -hacker Tim Mariën. Net zoals Charlemagne Palestine en Seppe Gebruers verkennen ze samen de wereld van alternatieve stemmingssystemen waarin ‘microtonen’ centraal staan.

Klanklaboratorium en Drawing Basss

De installatie van Benjamin Dousselaere en Thomas Smetryns in de bibliotheek stelt je in staat om aan de hand van enkele eenvoudige handelingen je eigen mini-compositie te maken. Je gaat aan de slag met objecten en samples en als je klaar bent stuur je jouw stuk via speakers de gangen van de Bijloke in.

Drawing Basss is een even eenvoudig als geniaal concept: jouw tekeningen worden live omgezet in muziek. Creëer je eigen muziek en teken de live uitvoering ervan. Na een korte uitleg daaromtrent kan je zelf je eigen grafische partituur tekenen die nadien uitgevoerd wordt door 3 contrabassisten van het ensemble BaSSSSS. Tijdens dit miniconcert kan je nogmaals met tekenmateriaal aan de slag en schets jij de muzikanten die dan o.a. jouw muziek interpreteren en uitvoeren. Niet nodig om zelf potlood en papier mee te brengen, al het nodige tekenmateriaal wordt voorzien.

Nadar: EXIT F

Een openluchtconcert voor ensemble en... vier heteluchtballonnen. Even uniek als spectaculair afsluiter van het festival: intrigerend, ritmisch, grappig, luid, flitsend.

Het intrigerende, ritmische, grappige, luide, flitsende en prettig gestoorde werk is het zesde luik in een reeks over vluchtbewegingen. De luchtballonnen lijken elk moment te kunnen opstijgen, en weg te vliegen naar het verre onbekende. EXIT F is op het lijf geschreven van Nadar, een jong en internationaal gereputeerd ensemble met een passie voor muziek uit onze tijd. Niet alleen schreef Michael Maierhof het werk specifiek voor Nadar, de groep heeft zijn naam ook ontleend aan Félix Nadar, aka Gaspard-Félix Tournachon, een Franse schrijver, fotograaf en ballonvaarder.

En verder ...

Uiteraard valt er nog veel meer te beleven. 'Caravan' is een concert voor één toeschouwer in een kleine, bescheiden en hoogst intieme caravan op de Bijlokesite.
Tsubasa Hori brengt solo impro-performances van 20 minuten op traditionele Japanse percussie.
Luchtstromen die allerlei objecten kietelen: kneedbaar of in een precair evenwicht. Het hele boeltje lijkt te leven in de installatie 'd'un air instable' van Laurent Bigot.
De Amerikaanse steelgitariste Susan Alcorn beweegt zich ver buiten het idioom dat we in de regel met haar instrument associëren. Ze debuteerde in de scène van de country and western maar verkende vervolgens het muzikale universum van figuren zoals Olivier Messiaen, Pauline Oliveros en Edgar Varèse.
Gitarist Bill Orcut en drummer Chris Corsano vormen al jarenlang een duo. Ze zijn beroemd en berucht voor hun energetische, soms haast bezeten spel. Rock, jazz, free-impro en noise vloeien samen in een intense stromen, wolken en draaikolken van klank.
En tijdens een intermediale dialoog tussen slagwerker Teun Verbruggen en tekenaar Vincent Fortemps leiden de toeschouwers door duistere, mysterieuze landschappen.

Praktisch:

Ear to the Ground Festival #3
Zaterdag 6 april vanaf 13.00 u op de Bijlokesite in Gent

Alle verdere info vind je op www.bijloke.be

Music Maestro

Ringo Starr wordt 80: dit zijn de mooiste momenten uit zijn carrière

Ringo Starr - Sir Richard Starkey voor de vrienden - is vandaag 80 jaar geworden. De Beatle werd op 7 juli 1940 geboren in Liverpool, terwijl de Tweede Wereldoorlog in volle hevigheid woedde. Wij kijk

Het allerbeste van filmcomponist Ennio Morricone

De Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. De muziek die hij schreef voor de spaghettiwesterns van Sergio Leone is tot het collectief geheugen gaan behoren.

Buitenlandse festivalzomers vallen in het water

Door de coronapandemie is het festivalseizoen ook in het buitenland op een sisser uitgedraaid. Honderden artiesten, tientallen bands en duizenden fans moeten het deze zomer voor één keer zonder festiv

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Placebo

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Het opmerkelijke verhaal achter de wereldhit 'Yéké Yéké'

In de rubriek ‘One hit wonders’ duikt Proximus Pickx in de muziekgeschiedenis en licht het hits uit die artiesten een gloriemoment hebben bezorgd. Deze keer vertellen we het verhaal van ‘Yéké Yéké’.

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Nothing But Thieves

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op George Ezra

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Gorillaz

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Stromae

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Rag 'n' Bone Man

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op The Script

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Glauque charmeert met poëzie op de grens tussen hiphop en elektronica

Het Naamse kwintet Glauque verovert na Franstalig België nu ook Vlaanderen met de herwerking van hun debuut EP. Als kruisbestuiving tussen hiphop en elektronica staat "réécriture" garant voor opzwepen

Sport in de kijker

In deze iconische tempels werd voetbalgeschiedenis geschreven

De afgelopen tien weken lijstte Proximus Pickx de meest iconische voetbaltempels wereldwijd op. Tien aantrekkingspolen voor groundhoppers, waar je de geschiedenis kunt opsnuiven en je voetbalhart net

Deze voetballers belandden na hun carrière in de armoede

In het moderne voetbal kan je tegenwoordig een ferme zak geld verdienen met je prestaties. Tijdens hun loopbaan vergaren heel wat voetballers tonnen aan geld wat niet altijd eenvoudig te managen valt.

One day, one goal: de fenomenale volley van Maxi Rodriguez tegen Mexico

Maxi Rodriguez maakte het mooie weer bij onder meer Newell's Old Boys, Atlético Madrid en Liverpool. Toch is het in het shirt van Argentinië dat hij zich wist te onderscheiden. Meer bepaald op het WK

Megan Rapinoe: een vrouwelijk icoon op en naast het (voetbal)veld

Exact één jaar geleden won het Amerikaanse Women's National Team onder leiding van Megan Rapinoe het Wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen. Maar deze talentvolle vrouw kan meer dan enkel tegen een

België verslaat Brazilië: beste prestatie ooit van de Rode Duivels?

Op 6 juli 2018 stond België op zijn kop na de fantastische 1-2-zege tegen Brazilië op het WK 2018. Was dit de beste wedstrijd ooit van de Rode Duivels op een WK?

On This Day: Roger Federer wint voor de eerste keer Wimbledon

Roger Federer is een absolute grootheid in het tennis en de Zwitser staat al bijna twintig jaar aan de wereldtop. In 2003 won hij voor de eerste keer het glandslamtoernooi van Wimbledon. Het begin van

One day, one goal: de dag dat Mbark Boussoufa Club Brugge op een hoopje speelde

Mbark Boussoufa speelde veertien jaar geleden met AA Gent Club Brugge helemaal van de mat. In het Ottenstadion van AA Gent zagen ruim 12.000 fans hoe Boussoufa de Bruggelingen op zijn eentje oprolde.

One day, one goal: de dag dat Spanje Franck Ribéry ontdekte

Frank Ribéry was de verrassing van de chef op het WK 2006. De flankspeler van Olympique Marseille bedankte op 27 juni tijdens de 1/8ste finale tegen Spanje bondscoach Raymond Domenech voor het vertrou

Waarom de toekomst van het Amerikaanse nationale team er rooskleurig uitziet

Op 4 juli vieren de Amerikanen traditioneel Independence Day, de dag dat het immense land onafhankelijk werd van Engeland. Mogelijkerwijze valt er binnenkort ook op voetbalgebied het een en het ander

Robert Louis-Dreyfus: de rijke erfgenaam die Standard redde van de ondergang

Dag op dag elf jaar geleden stierf de voormalige mecenas van Standard de Liège, Robert Louis-Dreyfus, op 63-jarige leeftijd aan leukemie. We blikken terug op het woelige tijdperk van de man die de Rou

On This Day: Griekenland wordt Europees Kampioen ten koste van Portugal

Exact zestien jaar geleden lag het openbare leven eventjes stil in Portugal. Toen versloeg Griekenland topfavoriet én gastland Portugal in de finale van EURO 2004. Geen Portugees die het toen begrijpe

Het drukkingsmiddel van Lionel Messi: symptomen van een dieper ongenoegen

De Spaanse pers liet gisteren een kleine bom vallen door te onthullen dat Lionel Messi zijn contract bij FC Barcelona, dat tot medio 2021 loopt, niet wenst te verlengen. Wat zit er achter deze besliss

Focus op films, series & tv

Nieuw op Netflix deze week

Alle series op Netflix al bekeken? Geen paniek! Netflix voegt elke week nieuwe programma's toe om te bingewatchen. Hierbij een selectie van de nieuwe programma's die deze week op de populaire streamin

Waarom Ghostbusters nog steeds razend populair is

"Ghostbusters" vierde afgelopen maand zijn 36ste verjaardag, maar blijft tot op de dag van vandaag razend populair. Hoe komt dit? Een poging tot verklaring.

De beste misdaadklassiekers uit de jaren 90 met Robert De Niro in de hoofdrol

Dinsdagavond 7 juli zendt zender ZES de actiethriller Ronin uit. In deze film uit 1998 moet een groepje huurlingen een koffer onderscheppen alvorens die in Russische handen terechtkomt. Een van die hu

Wat mogen we verwachten van het tweede seizoen van "Into the Night"?

Goed nieuws voor de fans van de allereerste Belgische Netflix Original "Into the Night". Met een filmpje op Twitter maakte het streamingplatform bekend dat er een tweede seizoen van de post-apocalypti

Sylvester ‘Rambo’ Stallone wordt 74: vijf iconische rollen

Sylvester Stallone viert vandaag zijn 74ste verjaardag. De spierbundel-op-leeftijd valt na een decennialange carrière niet meer weg te denken als één van de meest herkenbare gezichten in het actiegenr

Geen zomercruise in coronatijden? Deze films nemen je mee op zee!

Of je deze zomer reisplannen hebt of niet: door de coronapandemie is de kans klein dat je de komende weken of maanden voet zal zetten op een cruiseschip. Niet getreurd, want dankzij deze vier films ka

Het allerbeste van filmcomponist Ennio Morricone

De Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone is op 91-jarige leeftijd overleden. De muziek die hij schreef voor de spaghettiwesterns van Sergio Leone is tot het collectief geheugen gaan behoren.

Niet te missen op tv (6 juli - 12 juli): 4 x feest voor je zintuigen

De zomer is in het land. Dat betekent dat ook je zintuigen geen overuren meer moeten kloppen.

Dertigers' blikt derde seizoen in

De populaire reeks ‘Dertigers’ blikt de komende weken z’n derde seizoen in. Vanwege de coronapandemie werden de opnames voor onbepaalde tijd uitgesteld. Komende maandag 6 juli vangen de opnames eindel

‘Bikini Day’: van Bond-girl tot Baywatch

Op 5 juli vieren we ‘Bikini Day’, ook al heeft de zomer het even moeilijk. Bij Proximus Pickx zetten we enkele iconische bikiniscènes in de picture.

United We Stand: 4 filmtips rond 4th of July

Omwille van het coronavirus belooft het dit jaar voor miljoenen Amerikanen geen 4th of July te worden zoals de andere jaren. Er is het coronavirus, maar naast de pandemie is de VS dit jaar ook opgesch

Het populairste op Netflix wereldwijd

Netflix is en blijft razendpopulair. De streaminggigant voorziet haar platform dan ook wekelijks van nieuwe content. Proximus Pickx licht daar voor jou maandelijks de populairste series/films wereldwi

Nieuws van het esport-front

Belgian League: Anderlecht reageert, Brussels Guardians stort in

Nog steeds even spannend als altijd had de zomersplit van het Belgische League of Legends-kampioenschap nogmaals enkele leuke verrassingen voor ons in petto. Opnieuw strijden de teams nek aan nek voor

FIFA 20: Belg is Frans kampioen van de e-LIGUE 1 op PS4

Stefano Pinna heeft voor een heel knappe prestatie gezorgd door vice-kampioen van de e-LIGUE 1 te worden in het shirt van LOSC. Hij won wel de nationale titel op de Playstation 4. Onze beste vertegenw

Valorant: Belg kwalificeert zich voor main event van Vitality European Open

David “davidp” Prins en zijn G2-team wonnen de kwalificaties van het Valorant-toernooi georganiseerd door Team Vitality. De gloednieuwe competitie integreert het “Ignition Series”-circuit. In volle ex

BIG is grote winnaar van de cs_summit 6

Berlin International Gaming versloeg Team Vitality in de finale van de cs_summit 6 met 3-2 en maakte zo een einde aan de reeks overwinningen van de Fransen sinds de start van het toernooi. Team Vitali

Thibaut Courtois wordt aandeelhouder van Spaanse esports-organisatie DUX Gaming

Onze nationale doelman heeft een nieuwe stap gezet! Thibaut Courtois, nummer een bij Real Madrid en de Rode Duivels, is een gepassioneerde esportsfan en is voortaan aandeelhouder van een grote Spaanse

ZES duikt in de wereld van de e-sports

Bij gebrek aan grote sportevenementen deze zomer zet ZES vanaf zondag 5 juli in op een ander soort sport, ééntje die zich perfect houdt aan de social distancing-regels: e-sports.

Esportskalender: juli

Elke maand vindt u dankzij Proximus Pickx de kalender met Belgische en internationale esportsevenementen die u niet mag missen! BELGIË League of Legends Belgian League| 1e juni t.em. 10 augustus © Be

Grote verrassing in Belgian League: Aethra vloert Sector One

Niemand zag het aankomen! De tweede helft van de groepsfase wordt reeds gekenmerkt door dé verrassing van het Belgisch kampioenschap op League of Legends. Het onverslaanbaar gewaande Sector One verloo

Thibaut Courtois sponsort met Esportsbedrijf Spaanse derdeklasser

Thibaut Courtois investeerde vorige week in Esportsbedrijf Dux Gaming. En dat bedrijf werd vandaag de nieuwe eigenaar van de Spaanse derdeklasser Internacional de Madrid. De club maakte het nieuws zel

Team 7AM-kapitein Yoni: “Wij willen ons kwalificeren voor de play-offs”

Bijna drie maanden geleden kondigde TimeOut Esports aan dat het zijn activiteiten staakte. De terugtrekking van het Belgische team zorgde voor een open plek in de Belgian League op League of Legends.

Het is zomer en daar is het LEC weer

Het League of Legends European Championship (LEC) en zijn zomersegment zijn twee weken geleden van start gegaan. In dit dossier willen we je op de hoogte brengen van de actuele verhoudingen op het Eur

David Beckham is de volgende voetbalster die investeert in esports

Afgelopen donderdag kwam het nieuws naar buiten. Oud-voetballer David Beckham investeert meer dan 27 miljoen euro in de start-up Guild Esports. Als er één voetballer is die ook succesvol is geworden i

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.