Wat je nog niet wist over Elton John

Sir Elton John is momenteel bezig aan zijn afscheidstournee. Voor de flamboyante Brit zich meer op zijn gezin wil richten, wil hij immers in stijl zijn publiek uitwuiven. Op 8 september 2020 zal hij voor een tweede keer afscheid nemen van het Belgisch publiek in het Sportpaleis. De fans zullen kunnen genieten van een terugblik op zijn rijkgevulde carrière met klassiekers als 'I Guess That’s Why They Call It the Blues', 'Your Song', 'I’m Still Standing' en 'Don’t Let The Sun Go Down On Me'.

Eerder dit jaar, vijftig jaar nadat zijn debuutplaat "Empty Sky" uitkwam, verscheen er een biopic over Elton John met Taron Egerton in de hoofdrol. Rocketman vertelt het inspirerende verhaal over een small-town boy die uitgroeide tot een van de meest iconische personen uit de popcultuur.

Naar aanleiding van de release van Rocketman in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx, zetten wij de leukste weetjes over de zanger op een rij!

Van Reginald Dwight naar Elton John

Elton John zag het levenslicht op 25 maart 1947 als Reginald Kenneth Dwigth. Op zijn vijftiende trad hij al wekelijks op als pianist in een nabijgelegen bar onder de naam Reggie. Datzelfde jaar richtte hij samen met enkele vrienden een groepje op: Bluesology. Daarmee trad hij op als begeleidingsband van onder andere Patti Labelle en The Isley Brothers. Op de foto herken je hem als tweede van rechts.

Toen zijn solocarrière in 1967 van start ging, koos hij voor de artiestennaam Elton John, als hommage aan zanger Long John Baldry en saxofonist Elton Dean, twee leden van Bluesology. In 1972 liet hij zijn naam officieel wijzigen naar Elton Hercules John. Zijn tweede naam Hercules verwijst niet naar de held uit de Griekse mythologie, maar wel naar… een paard uit de Britse sitcom Steptoe and Son.

Zijn ontmoeting met Bernie Taupin

In 1967 reageerde Dwight op een advertentie van Liberty Records voor songschrijvers. Tijdens het gesprek gaf hij toe dat hij geen teksten kon schrijven, waarna producer Ray Williams hem in contact bracht met Bernie Taupin. Die had gereageerd op dezelfde sollicitatie, maar was ook niet weerhouden. Dwight schreef muziek voor een tekst van Taupin: het begin van een van de meest succesvolle samenwerkingen uit de muziekgeschiedenis.

Meer dan 1.000 brillen

Als tiener al begon Dwight met het dragen van brillen tijdens optredens. Niet omdat hij er één nodig had, maar omdat hij zijn idool Buddy Holly wou imiteren. Uiteindelijk gingen zijn ogen ook echt achteruit en moest hij ook in het dagelijks leven een bril dragen. Als Elton John op het podium werden zijn brillen steeds gekker en opvallender, net als zijn kostuums, waarmee hij aansloot bij de glamrock. Hij zou ondertussen meer dan 1.000 brillen bezitten, al ontkende hij in 2013 een verhaal als zou hij een aparte kamer hebben om zijn brillen uit te stallen.

Gastoptreden in Tommy

In 1975 was Elton John te zien in de filmadaptie van de rockopera Tommy van The Who. Op vraag van Pete Townshend speelde hij de lokale flipperkastkampioen, die verslagen wordt door het hoofdpersonage Tommy. Hij brengt er zijn versie van Pinball Wizard, een nummer van The Who waarmee Elton John uiteindelijk ook een toptien hit zou scoren in Groot-Brittannië. De film was goed voor twee Oscarnominaties.

Naast deze cameo was Elton John ook te zien in The Muppet Show, South Park, The Simpsons, de serie Nashville en de film Kingsman: The Golden Circle.

Eerste rockster in de Sovjet-Unie

In 1979 maakte Elton John een opvallende tournee door de Sovjet-Unie. Opvallend, omdat hij de eerste Westerse rockster was die optrad voorbij het IJzeren Gordijn. Niet omdat hij daar zo populair was, integendeel, veel bezoekers - vooral communistische partijleden, leden van de KGB en diplomaten - leken zijn muziek niet te kennen. De enige reden was dat hij de eerste was die toestemming vroeg om er op te treden.

Elton John zou er uiteindelijk acht keer optreden en sloot zijn show steeds af met een cover van Back in the U.S.S.R van The Beatles. Voor veel Russen was Elton John de eerste rijke westerling die ze zagen: met zijn extravagante outfits beïnvloedde hij het ontstaan van de Russische luxe-industrie en zijn typische opgesmukte stijl.

Van vriend tot vijand

Elton John is al jarenlang bevriend met Rod Stewart, maar vaak zit het er ook bovenarms op tussen de twee rivalen. Zo zou Elton John ooit een schutter hebben ingehuurd om ballonnen neer te schieten die Rod Stewart had gebruikt om promotie te maken voor een concert. Toen Stewart een groot reclamepaneel liet bedrukken voor zijn 'Blondes Have More Fun Tour', hing Elton John aan de overkant van de straat een paneel met 'But Brunettes Make More Money'. En toen Rod Stewart zijn vijftigste verjaardag vierde, kocht Elton John een looprek voor zijn collega. Rod Stewart antwoordde met een haardroger voor de behaagzieke Elton.

Zijn strijd tegen aids

Een gemeenschappelijke vriend van Elton John en Rod Stewart was de betreurde Freddie Mercury. Ooit zou er zelfs sprake van geweest zijn dat de drie een supergroep zouden oprichten, maar uiteindelijk kwam het nooit zover. Toen Freddie Mercury begin jaren negentig stierf aan aids was Elton John er het hart van in. Een van de laatste dingen die de zanger van Queen deed voor zijn overlijden was trouwens een cadeau kopen voor zijn goede vriend. Een jaar later richtte Elton John zijn AIDS Foundation op.

Zijn bekende peetkinderen

Een andere goede vriend van Elton John was John Lennon. In 1974 traden de twee zelfs samen op in Madison Square Garden, nadat Lennon een weddenschap had verloren. Elton John is trouwens de peter van Sean Lennon, de enige zoon van John Lennon en Yoko Ono. Daarnaast heeft hij nog meer bekende peetkinderen: zo is hij de peter van Elizabeth Hurley’s zoon Damian en van Brooklyn en Romeo Beckham. Elton John is al meer dan 25 jaar bevriend met David en Victoria Beckham: de twee gezinnen spenderen geregeld samen hun vakantie.

Succesvolle voetbaleigenaar

Elton John is een echte voetballiefhebber. In 1976 werd hij voorzitter en eigenaar van Watford, de club waar hij al als kind voor supporterde. Dankzij het vele geld dat Elton John in de club investeerde, promoveerde Watford drie keer tot in de hoogste klasse. En ook daar stopte het succes niet: in 1983 eindigde de club als tweede na Liverpool, een jaar later behaalde de club de finale van FA Cup. Uiteindelijk verkocht Elton John de club in 1987, om ze tien jaar later terug te kopen. In 2002 stopte hij definitief, maar hij blijft erevoorzitter voor het leven. In 2014 werd aan het stadion de 'Sir Elton John stand' ingehuldigd, een erg emotioneel moment voor de zanger.

Huwelijk en seksschandaal

In de jaren zeventig noemde Elton John zich nog biseksueel en in 1984 stapte hij zelfs in het huwelijk met een vrouw, een Duitse geluidstechnicus. Maar na zijn scheiding verklaarde hij toch homoseksueel te zijn. In 1993 begon hij een relatie met de Canadees David Furnish. De twee registreerden hun partnerschap eind 2005, op de dag dat het wettelijk mogelijk geworden was in Groot-Brittannië. In 2014 stapten ze in het huwelijksbootje. Het koppel heeft twee kinderen samen: Zachary (2010) en Elijah (2013), die ter wereld kwamen dankzij een draagmoeder.

Een echt sprookje zo lijkt, maar schijn bedriegt. Wanneer in 2016 de Britse pers schrijft over de jarenlange ontrouw van Furnish, spreekt een Britse rechtbank een verbod uit om de namen van de betrokkenen te publiceren. Maar dat wil niet zeggen dat het internet er niet vol mee staat. De ontrouw zou trouwens van twee kanten komen, want nog volgens de gespecialiseerde media hebben Elton John en David Furnish een 'open relatie'.

Zijn indrukwekkende records en onderscheidingen

Elton John maakte dertig studioalbums, zeven soundtracks en vier live-albums, waarvan er heel wat goed waren voor goud of platina. Wereldwijd heeft Elton John ondertussen meer dan 300 miljoen platen verkocht. In de Amerikaanse hitlijsten moet hij enkel Elvis Presley en The Beatles laten voor gaan als meest succesvolle artiest.

Zijn best verkopende single is Candle in the Wind, een nummer dat hij oorspronkelijk schreef over Marilyn Monroe en heruitgebracht werd in 1997 nadat hij het live zong tijdens de begrafenis van zijn goede vriendin prinses Diana. Het nummer ging maar liefst 33 miljoen keer over de toonbank en is zo het tweede best verkopende nummer allertijden.

Zijn werk voor de animatiefilm The Lion King werd dan weer de beste verkopende soundtrack van een animatiefilm allertijden. Voor Can You Feel the Love Tonight won hij zelfs een Oscar.

Daarnaast heeft Elton John ook zes Grammy’s, vijf Brit Awards, een Golden Globe en een Tony in zijn prijzenkast staan. Sinds 1975 heeft hij een ster op de Hollywood Walk of Fame en sinds 1994 een plaats in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1998 werd hij geridderd door Queen Elisabeth II voor zijn muzikale verdiensten en zijn jarenlange liefdadigheidswerk.

Rocketman is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Muziek

Bekijk alles
Top