Wat je nog niet wist over Elton John

Sir Elton John is momenteel bezig aan zijn afscheidstournee. Voor de flamboyante Brit zich meer op zijn gezin wil richten, wil hij immers in stijl afscheid nemen van zijn publiek. Op 8 september 2020 zal hij voor een tweede keer afscheid nemen van het Belgisch publiek in het Sportpaleis. De fans kunnen genieten van een terugblik op zijn rijkgevulde carrière met klassiekers als 'I Guess That’s Why They Call It the Blues', 'Your Song', 'I’m Still Standing' en 'Don’t Let The Sun Go Down On Me'.
Wat je nog niet wist over Elton John © Photonews

Eerder dit jaar, vijftig jaar nadat zijn debuutplaat "Empty Sky" uitkwam, verscheen er een biopic over Elton John met Taron Egerton in de hoofdrol. Rocketman vertelt het inspirerende verhaal over een small-town boy die uitgroeide tot een van de meest iconische personen uit de popcultuur.

Wij zetten de leukste weetjes over de zanger op een rij.

Rocketman is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Van Reginald Dwight naar Elton John

Van Reginald Dwight naar Elton John © Isopix

Elton John zag het levenslicht op 25 maart 1947 als Reginald Kenneth Dwigth. Op zijn vijftiende trad hij al wekelijks op als pianist in een nabijgelegen bar onder de naam Reggie. Datzelfde jaar richtte hij samen met enkele vrienden een groepje op: Bluesology. Daarmee trad hij op als begeleidingsband van onder andere Patti Labelle en The Isley Brothers. Op de foto herken je hem als tweede van rechts.

Toen zijn solocarrière in 1967 van start ging, koos hij voor de artiestennaam Elton John, als hommage aan zanger Long John Baldry en saxofonist Elton Dean, twee leden van Bluesology. In 1972 liet hij zijn naam officieel wijzigen naar Elton Hercules John. Zijn tweede naam Hercules verwijst niet naar de held uit de Griekse mythologie, maar wel naar… een paard uit de Britse sitcom Steptoe and Son.

Zijn ontmoeting met Bernie Taupin

Zijn ontmoeting met Bernie Taupin © Isopix

In 1967 reageerde Dwight op een advertentie van Liberty Records voor songschrijvers. Tijdens het gesprek gaf hij toe dat hij geen teksten kon schrijven, waarna producer Ray Williams hem in contact bracht met Bernie Taupin. Die had gereageerd op dezelfde sollicitatie, maar was ook niet weerhouden. Dwight schreef muziek voor een tekst van Taupin: het begin van een van de meest succesvolle samenwerkingen uit de muziekgeschiedenis.

Meer dan 1.000 brillen

Meer dan 1.000 brillen © Photonews - Sam Emerson

Als tiener al begon Dwight met het dragen van brillen tijdens optredens. Niet omdat hij er één nodig had, maar omdat hij zijn idool Buddy Holly wou imiteren. Uiteindelijk gingen zijn ogen ook echt achteruit en moest hij ook in het dagelijks leven een bril dragen. Als Elton John op het podium werden zijn brillen steeds gekker en opvallender, net als zijn kostuums, waarmee hij aansloot bij de glamrock. Hij zou ondertussen meer dan 1.000 brillen bezitten, al ontkende hij in 2013 een verhaal als zou hij een aparte kamer hebben om zijn brillen uit te stallen.

Gastoptreden in Tommy

Gastoptreden in Tommy © Isopix

In 1975 was Elton John te zien in de filmadaptie van de rockopera Tommy van The Who. Op vraag van Pete Townshend speelde hij de lokale flipperkastkampioen, die verslagen wordt door het hoofdpersonage Tommy. Hij brengt er zijn versie van Pinball Wizard, een nummer van The Who waarmee Elton John uiteindelijk ook een toptien hit zou scoren in Groot-Brittannië. De film was goed voor twee Oscarnominaties.

Naast deze cameo was Elton John ook te zien in The Muppet Show, South Park, The Simpsons, de serie Nashville en de film Kingsman: The Golden Circle.

Eerste rockster in de Sovjet-Unie

Eerste rockster in de Sovjet-Unie © Isopix

In 1979 maakte Elton John een opvallende tournee door de Sovjet-Unie. Opvallend, omdat hij de eerste Westerse rockster was die optrad voorbij het IJzeren Gordijn. Niet omdat hij daar zo populair was, integendeel, veel bezoekers - vooral communistische partijleden, leden van de KGB en diplomaten - leken zijn muziek niet te kennen. De enige reden was dat hij de eerste was die toestemming vroeg om er op te treden.

Elton John zou er uiteindelijk acht keer optreden en sloot zijn show steeds af met een cover van Back in the U.S.S.R van The Beatles. Voor veel Russen was Elton John de eerste rijke westerling die ze zagen: met zijn extravagante outfits beïnvloedde hij het ontstaan van de Russische luxe-industrie en zijn typische opgesmukte stijl.

Van vriend tot vijand

Van vriend tot vijand © Isopix

Elton John is al jarenlang bevriend met Rod Stewart, maar vaak zit het er ook bovenarms op tussen de twee rivalen. Zo zou Elton John ooit een schutter hebben ingehuurd om ballonnen neer te schieten die Rod Stewart had gebruikt om promotie te maken voor een concert. Toen Stewart een groot reclamepaneel liet bedrukken voor zijn 'Blondes Have More Fun Tour', hing Elton John aan de overkant van de straat een paneel met 'But Brunettes Make More Money'. En toen Rod Stewart zijn vijftigste verjaardag vierde, kocht Elton John een looprek voor zijn collega. Rod Stewart antwoordde met een haardroger voor de behaagzieke Elton.

Zijn strijd tegen aids

Zijn strijd tegen aids © Isopix

Een gemeenschappelijke vriend van Elton John en Rod Stewart was de betreurde Freddie Mercury. Ooit zou er zelfs sprake van geweest zijn dat de drie een supergroep zouden oprichten, maar uiteindelijk kwam het nooit zover. Toen Freddie Mercury begin jaren negentig stierf aan aids was Elton John er het hart van in. Een van de laatste dingen die de zanger van Queen deed voor zijn overlijden was trouwens een cadeau kopen voor zijn goede vriend. Een jaar later richtte Elton John zijn AIDS Foundation op.

Zijn bekende peetkinderen

Zijn bekende peetkinderen © Photonews - Dave Hogan

Een andere goede vriend van Elton John was John Lennon. In 1974 traden de twee zelfs samen op in Madison Square Garden, nadat Lennon een weddenschap had verloren. Elton John is trouwens de peter van Sean Lennon, de enige zoon van John Lennon en Yoko Ono. Daarnaast heeft hij nog meer bekende peetkinderen: zo is hij de peter van Elizabeth Hurley’s zoon Damian en van Brooklyn en Romeo Beckham. Elton John is al meer dan 25 jaar bevriend met David en Victoria Beckham: de twee gezinnen spenderen geregeld samen hun vakantie.

Succesvolle voetbaleigenaar

Succesvolle voetbaleigenaar © Isopix

Elton John is een echte voetballiefhebber. In 1976 werd hij voorzitter en eigenaar van Watford, de club waar hij al als kind voor supporterde. Dankzij het vele geld dat Elton John in de club investeerde, promoveerde Watford drie keer tot in de hoogste klasse. En ook daar stopte het succes niet: in 1983 eindigde de club als tweede na Liverpool, een jaar later behaalde de club de finale van FA Cup. Uiteindelijk verkocht Elton John de club in 1987, om ze tien jaar later terug te kopen. In 2002 stopte hij definitief, maar hij blijft erevoorzitter voor het leven. In 2014 werd aan het stadion de 'Sir Elton John stand' ingehuldigd, een erg emotioneel moment voor de zanger.

Huwelijk en seksschandaal

Huwelijk en seksschandaal © Photonews - Steve Finn

In de jaren zeventig noemde Elton John zich nog biseksueel en in 1984 stapte hij zelfs in het huwelijk met een vrouw, een Duitse geluidstechnicus. Maar na zijn scheiding verklaarde hij toch homoseksueel te zijn. In 1993 begon hij een relatie met de Canadees David Furnish. De twee registreerden hun partnerschap eind 2005, op de dag dat het wettelijk mogelijk geworden was in Groot-Brittannië. In 2014 stapten ze in het huwelijksbootje. Het koppel heeft twee kinderen samen: Zachary (2010) en Elijah (2013) die ter wereld kwamen dankzij een draagmoeder.

Een echt sprookje zo lijkt, maar schijn bedriegt. Wanneer in 2016 de Britse pers schrijft over de jarenlange ontrouw van Furnish, spreekt een Britse rechtbank een verbod uit om de namen van de betrokkenen te publiceren. Maar dat wil niet zeggen dat het internet er niet vol mee staat. De ontrouw zou trouwens van twee kanten komen, want nog volgens de gespecialiseerde media hebben Elton John en David Furnish een 'open relatie'.

Zijn indrukwekkende records en onderscheidingen

Zijn indrukwekkende records en onderscheidingen © Photonews - Dave Thompson

Elton John maakte dertig studioalbums, zeven soundtracks en vier live-albums, waarvan er heel wat goed waren voor goud of platina. Wereldwijd heeft Elton John ondertussen meer dan 300 miljoen platen verkocht. In de Amerikaanse hitlijsten moet hij enkel Elvis Presley en The Beatles laten voor gaan als meest succesvolle artiest.

Zijn best verkopende single is Candle in the Wind, een nummer dat hij oorspronkelijk schreef over Marilyn Monroe en heruitgebracht werd in 1997 nadat hij het live zong tijdens de begrafenis van zijn goede vriendin prinses Diana. Het nummer ging maar liefst 33 miljoen keer over de toonbank en is zo het tweede best verkopende nummer allertijden.

Zijn werk voor de animatiefilm The Lion King werd dan weer de beste verkopende soundtrack van een animatiefilm allertijden. Voor Can You Feel the Love Tonight won hij zelfs een Oscar.

Daarnaast heeft Elton John ook zes Grammy’s, vijf Brit Awards, een Golden Globe en een Tony in zijn prijzenkast staan. Sinds 1975 heeft hij een ster op de Hollywood Walk of Fame en sinds 1994 een plaats in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1998 werd hij geridderd door Queen Elisabeth II voor zijn muzikale verdiensten en zijn jarenlange liefdadigheidswerk.

Rocketman is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx

Music Maestro

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Placebo

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Het opmerkelijke verhaal achter de wereldhit 'Yéké Yéké'

In de rubriek ‘One hit wonders’ duikt Proximus Pickx in de muziekgeschiedenis en licht het hits uit die artiesten een gloriemoment hebben bezorgd. Deze keer vertellen we het verhaal van ‘Yéké Yéké’.

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Nothing But Thieves

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op George Ezra

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Gorillaz

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Stromae

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op Rag 'n' Bone Man

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Herbeleef het beste van Rock Werchter: focus op The Script

Van 2 tot 5 juli kan je in het Festivalpark in Werchter terecht voor een alternatieve editie van Rock Werchter ten voordele van LIVE2020, de steunactie voor de zwaar getroffen livemuzieksector. Naast

Glauque charmeert met poëzie op de grens tussen hiphop en elektronica

Het Naamse kwintet Glauque verovert na Franstalig België nu ook Vlaanderen met de herwerking van hun debuut EP. Als kruisbestuiving tussen hiphop en elektronica staat "réécriture" garant voor opzwepen

Ik ga op reis en ik neem mee: de drie beste reispodcasts!

Reizen is altijd een beetje avontuur, maar soms kan de reis op zich wel heel lang duren. Om die uren onderweg – in auto, trein, bus of vliegtuig – te vullen en de verveling tegen te gaan, schotelt Pro

Eclectische indiepop van High Hi brengt Werchter naar hogere sferen

Het leek een stille zomer te gaan worden op het Festivalpark: geen Rock Werchter, geen TW Classic, geen Werchter Boutique. Met het Secret Festival op de wei van Werchter kwam daar verandering in! Onde

Clip van de week: Feel The Beat

'We live in strange times', zoals de Engelse schrijver Douglas Adams placht te zeggen. Nu het openbare leven weer op gang komt na enkele zware maanden van gedwongen zelfisolatie, bloeit ook de muzieks

Sport in de kijker

One day, one goal: de dag dat Spanje Franck Ribéry ontdekte

Frank Ribéry was de verrassing van de chef op het WK 2006. De flankspeler van Olympique Marseille bedankte op 27 juni tijdens de 1/8ste finale tegen Spanje bondscoach Raymond Domenech voor het vertrou

Waarom de toekomst van het Amerikaanse nationale team er rooskleurig uitziet

Op 4 juli vieren de Amerikanen traditioneel Independence Day, de dag dat het immense land onafhankelijk werd van Engeland. Mogelijkerwijze valt er binnenkort ook op voetbalgebied het een en het ander

Robert Louis-Dreyfus: de rijke erfgenaam die Standard redde van de ondergang

Dag op dag elf jaar geleden stierf de voormalige mecenas van Standard de Liège, Robert Louis-Dreyfus, op 63-jarige leeftijd aan leukemie. We blikken terug op het woelige tijdperk van de man die de Rou

On This Day: Griekenland wordt Europees Kampioen ten koste van Portugal

Exact zestien jaar geleden lag het openbare leven eventjes stil in Portugal. Toen versloeg Griekenland topfavoriet én gastland Portugal in de finale van EURO 2004. Geen Portugees die het toen begrijpe

Het drukkingsmiddel van Lionel Messi: symptomen van een dieper ongenoegen

De Spaanse pers liet gisteren een kleine bom vallen door te onthullen dat Lionel Messi zijn contract bij FC Barcelona, dat tot medio 2021 loopt, niet wenst te verlengen. Wat zit er achter deze besliss

Deze spelers/ploegen lieten van zich spreken na de coronabreak

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat de voetbalwereld maanden stillag, maar dat heeft enkele spelers duidelijk deugd gedaan.

One day, two goals: Neymar en Ronaldinho geven masterclass in "de beste wedstrijd die niemand zag"

Wat maakt een wedstrijd iconisch? Topspelers op het veld, een wisselend doelpuntenverloop, prachtige goals en een grote scheut emotie. Op 27 juli 2011 speelden Santos en Flamengo een wedstrijd voor de

One day, one goal: Robbie Fowler, gesel van de SK Brann-defensie

Robbie Fowler, bijgenaamd ‘God’ in Liverpool, is één van de meest talentrijke en populaire aanvallers ooit in het shirt van The Reds. Tijdens de UEFA Beker voor Bekerwinnaars verraste de Britse goalge

5 weetjes over Euro 2000

Dag op dag 20 jaar geleden, op 2 juli 2000, won Frankrijk het Europees kampioenschap dankzij een golden goal van David Trezeguet in de finale tegen Italië. Het EK voetbal, gezamenlijk georganiseerd do

Nice to meet you ... Josep Bartomeu

Eens te meer komen de interne ruzies en twisten bij de fiere Catalaanse topclub FC Barcelona op de straatstenen te liggen. Voorzitter Josep Bartomeu lijkt in de aanloop naar de voorzittersverkiezingen

Hoe zowel de Chicago Bulls als de Dallas Cowboys atletiekicoon Carl Lewis probeerden in te lijven

Vandaag, op 1 juli, viert atletieklegende Carl Lewis zijn 59ste verjaardag. De roemruchte carrière van King Carl is bij mening sportliefhebber op het netvlies gebrand, maar in 1984 kon zijn leven een

One day, one goal: het spectaculaire afstandsschot van een legendarische doelman

Hij staat te boek als één van de beste doelmannen uit de voetbalgeschiedenis: José Luis Chilavert. Maar de Paraguayaan was naast doelwachter ook een uitstekend schutter, zo bewijzen zijn 67 doelpunten

Focus op films, series & tv

United We Stand: 4 filmtips rond 4th of July

Omwille van het coronavirus belooft het dit jaar voor miljoenen Amerikanen geen 4th of July te worden zoals de andere jaren. Er is het coronavirus, maar naast de pandemie is de VS dit jaar ook opgesch

Het populairste op Netflix wereldwijd

Netflix is en blijft razendpopulair. De streaminggigant voorziet haar platform dan ook wekelijks van nieuwe content. Proximus Pickx licht daar voor jou maandelijks de populairste series/films wereldwi

Winnie De Poeh en de Troetelbeertjes: deze filmberen veroveren de wereld

Vanavond zendt VTM om 20.30 uur de met een Oscar genomineerde film 'Christopher Robin' uit, over het jongetje uit de Winnie de Poeh-verhalen dat opgegroeid is. Als zijn donszachte jeugdvriend terug op

Kijk mee naar de beste filmpjes van het internet!

Hoera! Het einde van de werkweek is in zicht. Dat vieren we door dolkomisch te lachen met het beste grappen uit de moppentrommel van het wereldwijde web. Dus sit down, relax en hou je klaar om eens go

Huiver en schrik met ‘Curon’: de nieuwste hitserie van Netflix

Netflix’s spannendste serie van het moment heet ‘Curon’. Het verhaal speelt zich af in het Italiaanse stadje Curon Nevosta waar een beroemde kerktoren staat die voor de helft onder water staat én dubb

Hoe "Snow White and the Huntsman" zich onderscheidt van het origineel

Vanavond om 21u05 trakteert VTM jou op "The Huntsman: Winter's War", zowel een prequel als een sequel op "Snow White and the Huntsman". Dat modern sprookje uit 2012 is op zijn beurt een bewerking van

Wereldreis en lachsalvo’s: dit zijn onze weekendtips

Yes, weekend! Tijd om ’s avonds lekker weg te zakken in de zetel met een goeie film of spannende serie. Proximus Pickx selecteert wekelijks alle must-sees die je dit weekend zeker niet mag missen. Vee

Deze sterren dragen een litteken met zich mee. Maar hoe kwamen ze hieraan?

Achter elk litteken schuilt een verhaal. Bij Proximus Pickx lichten we je enkele verhalen toe van film- of muzieksterren die ooit een litteken hebben opgelopen en hoe ze dat juist verkregen hebben.

De internationale carrière van Veerle Baetens: geprezen, miskend en bescheiden

Actrice Veerle Baetens kende haar internationale doorbraak met haar glansrol in de aangrijpende dramafilm ‘The Broken Circle Breakdown’. Die film van Felix van Groeningen werd bedolven onder de prijze

Belgisch talent in de kijker bij Proximus Pickx

Dat ons land over heel wat filmtalent beschikt, is geen geheim. Met de nationale feestdag voor de deur zetten we bij Proximus Pickx onze landgenoten in de kijker in de op aanvraag-catalogus.Je vindt o

Hollywood op zijn grappigst: scènes die je doen bulderen van het lachen

Vanavond kan je om 22u35 op Q2 de film ‘There’s Something About Mary’ bekijken. Een film die serieus op de lachspieren werkt, met onder meer de befaamde scène waar Mary (gespeeld door Cameron Diaz) de

Spioneer erop los met deze drie klokkenluiderfilms

Woensdagavond 1 juli om 20u35 schotelt Q2 haar kijkers de biografische dramafilm "Snowden" voor over de man die een grootschalig cyberspionage-schandaal aan het rollen zou brengen. Een uitstekende inv

Nieuws van het esport-front

Thibaut Courtois wordt aandeelhouder van Spaanse esports-organisatie DUX Gaming

Onze nationale doelman heeft een nieuwe stap gezet! Thibaut Courtois, nummer een bij Real Madrid en de Rode Duivels, is een gepassioneerde esportsfan en is voortaan aandeelhouder van een grote Spaanse

ZES duikt in de wereld van de e-sports

Bij gebrek aan grote sportevenementen deze zomer zet ZES vanaf zondag 5 juli in op een ander soort sport, ééntje die zich perfect houdt aan de social distancing-regels: e-sports.

Esportskalender: juli

Elke maand vindt u dankzij Proximus Pickx de kalender met Belgische en internationale esportsevenementen die u niet mag missen! BELGIË League of Legends Belgian League| 1e juni t.em. 10 augustus © Be

Grote verrassing in Belgian League: Aethra vloert Sector One

Niemand zag het aankomen! De tweede helft van de groepsfase wordt reeds gekenmerkt door dé verrassing van het Belgisch kampioenschap op League of Legends. Het onverslaanbaar gewaande Sector One verloo

Thibaut Courtois sponsort met Esportsbedrijf Spaanse derdeklasser

Thibaut Courtois investeerde vorige week in Esportsbedrijf Dux Gaming. En dat bedrijf werd vandaag de nieuwe eigenaar van de Spaanse derdeklasser Internacional de Madrid. De club maakte het nieuws zel

Team 7AM-kapitein Yoni: “Wij willen ons kwalificeren voor de play-offs”

Bijna drie maanden geleden kondigde TimeOut Esports aan dat het zijn activiteiten staakte. De terugtrekking van het Belgische team zorgde voor een open plek in de Belgian League op League of Legends.

Het is zomer en daar is het LEC weer

Het League of Legends European Championship (LEC) en zijn zomersegment zijn twee weken geleden van start gegaan. In dit dossier willen we je op de hoogte brengen van de actuele verhoudingen op het Eur

David Beckham is de volgende voetbalster die investeert in esports

Afgelopen donderdag kwam het nieuws naar buiten. Oud-voetballer David Beckham investeert meer dan 27 miljoen euro in de start-up Guild Esports. Als er één voetballer is die ook succesvol is geworden i

Belg Davidp wint G2 Esports Valorant Invitational

Onze Belgische landgenoten presteren uitstekend op Valorant! Ex6TenZ en davidp waren onze twee trotse vertegenwoordigers tijdens de G2 Esports Valorant Invitational, een toernooi van hoog niveau. Het

Terugblik op de play-offs van de Proximus ePro League

Na de reguliere fase van de Proximus ePro League werden we getrakteerd op de play-offs met de zes beste amateurspelers uit de reguliere competitie en tien professionele spelers van verschillende clubs

Belgian League: Mechelen is tweede, Sector One op eenzame hoogte

Maandag stond er opnieuw een speeldag van de Belgian League op League of Legends op het programma. Sector One domineerde andermaal, KV Mechelen steeg naar de tweede plaats in het klassement. De Belgia

NumberOne: TheDice verlengt zijn titel

Het seizoen van de huidige kampioen van de Legend Stage op het NumberOne-circuit verliep moeilijker dan verwacht. Maar uiteindelijk ging de titel opnieuw naar TheDice na de finale tegen een sterk Apol

Top

Kinderslot geactiveerd

Voer uw pincode in om kinderslot gedurende 10 minuten uit te schakelen.

De pincode die je ingaf is niet correct. Probeer opnieuw.

Je pincode vergeten? Bel 0800 99 696

Hulp?

Het kinderslot is uitgeschakeld gedurende 10 minuten.