De tien meest legendarische rockclubs ooit

Muziek | We kennen allemaal de coolste Belgische rockzalen, zoals de AB, 4AD, De Vooruit, Reflektor... maar weet je ook welke clubs wereldwijd tot de meest legendarische gerekend worden? Wij zochten het even uit en kwamen terug van een reis vol rock-‘n-roll en verhalen.

Door MF

Deel dit nieuws

The Cavern Club

‘De geboorteplaats van The Beatles’, dat zal niemand tegenspreken. The Cavern, fantasische plek waar de Fab Four maar liefst 292 concerten speelden tussen 1961 en 1963. Voor The Beatles was het een soort van clubhuis dat – nadat de vier groot werden – een cultstatus verkreeg en een van de meest bekende rockclubs ter wereld werd. Het is de bakermat van de ‘Mersey Beat Sound’. De club ging tegen de vlakte in 1973 (o horror!) en werd een parkeerplaats, maar zag in 1984 opnieuw het licht. The Cavern werd heropgebouwd, iets verderop, maar wel met 15.000 originele stenen. 

Waar? 10 Mathew St, Liverpool
Web: https://www.cavernclub.com/
Nog open? Ja!

CBGB - New York

One name? The Ramones. Of wacht, neen, want deze plek is eveneens onlosmakelijk verbonden met Patti Smith, Television, Talking Heads and many more. CBGB staat voor ‘Country, Blue Grass & Blues’ en was het uithangbord voor de Amerikaanse punkrockscene in de jaren 1970. Vuil, smerig, maar wel de plaats waar een band als The Ramones voor het eerst zijn opwachting maakte. CBGB stopte ermee in 2006, een icoon ging ten gronde. De New York Post schreef: “All of Manhattan has lost its soul to money lords.” True!  

The Crocodile

Met de explosie van de grunge had de scene een plek nodig waar ze terecht kon voor optredens. Crocodile Café bleek de juiste setting en verwelkomde bands als Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains, Mudhoney, The Posies ... Opgericht in 1991 door Stephanie Dorgan, die later zou trouwen met R.E.M.-gitarist Peter Buck, werd de club een plek waar tallloze andere bands – geen grunge – het podium bestegen, zoals Death Cab for Cutie. In 2007 moest het pand sluiten, maar niet voor eeuwig en altijd. De club heropende een jaar later als The Crocodile, met elke avond een concert. Nirvana speelde er ooit een geheim concert als Pen Cap Chew, voor drie dollar.  

Waar? 2200 2nd Ave, Seattle, WA
Web: https://www.thecrocodile.com/
Nog open? Ja!

Whiskey a Go Go

Wow! L.A., how are you! Tussen 1960 en 1980 was deze club het epicentrum van de muziekscene in LA (en  ver daarbuiten), waar de jonge titanen van de rockindustrie verzamelden. Drinks, dance, music, mingle! The Doors waren er de huisband en Led Zeppelin en Van Morrison speelden er de pannen van het dak. De muren druipen er van de geschiedenis, ook vandaag nog, want 50 jaar na de oprichting blijft het een plek waar iedereen wil spelen. De setting is in al die tijd maar weinig veranderd.  

Waar? 8901 Sunset Blvd, West Hollywood
Web: http://www.whiskyagogo.com/
Nog open? Ja!

The Hacienda – Manchester

Geopend als club in 1982, maar vooral bekend geworden dankzij de opmars van acid house en trip hop. Clubben tot het ochtendgloren, al was The Hacienda ook de gastheer voor talloze bands, zoals New Order, The Happy Mondays en The Smiths. Dit was de club waar de ‘Madchester’-scene ontstond, waar dance gekoppeld werd aan beats en een rave-feel. De reputatie ging de club voor: er werd gedeald en gevochten en in 1991 stierf een meisje er aan een XTC-overdose. In 1997 lonkte het bankroet en The Hacienda ging dicht. Vandaag is het een appartementencomplex, met als naam ‘The Hacienda’.  

The Fillmore West

Leve de psychedelica! The Fillmore San Francisco, opgericht in 1966, was een huis waar ‘rare’ west-coast bands hun opwachting maakten. Tot de verbeelding sprekende ballroom zette de scene in vuur en vlam, ook dankzij de programmering (dankzij Graham zelf) die er line-ups samenstelde waar je nu nog van begint te duizelen: Jefferson Airplane, Grateful Dead, Otis Redding, Chuck Berry, ... Graham opende later ook de Fillmore East in New York, waar verschillende bands (zowel in LA als NY) livealbums opnamen. Iconische platen.  

Waar? 1805 Geary Blvd, San Francisco
Web: http://thefillmore.com/
Nog open? Ja!

The Troubadour

Wie er speelden? Elton John, Carole King, Linda Ronstadt, The Eagles, Joni Mitchel, Guns N' Roses... Waarom deze plek zo cool was? Wie in de jaren 1960 en begin jaren 1970 een singersongwriter was, moest hier gestaan hebben. Het was aanvankelijk een koffiehuis met veel folk, en dé plaats waar heel wat jonge artiesten de kneepjes van het vak leerden. Een beetje ‘training ground’ voor kerels als Elton John. Later werd het een heavymetalkeet waar bands als W.A.S.P., Mötley Crue en GNR het mooie weer maakten... GNR maakte er zijn debuut en sleepte een contract met Geffen in de wacht. 

Waar? 9081 N Santa Monica Blvd, West Hollywood
Web: https://www.troubadour.com/
Nog open? Ja!

Kaiserkeller

Ja, en niet enkel omdat The Beatles er hun opwachting maakten, want de Kaiserkeller is ook vandaag nog een van de toonaangevende rockclubs in Duitsland. Maar The Beatles leerden er wel het metier en speelden er – afwisselend met een andere band – 5 tot 6 sets van 90 minuten, om de andere dag. Early Beatles wel te verstaan, met Stuart Sutcliffe op bas en Pete Best op drums.   

Waar? Große Freiheit 36, 22767 Hamburg
Web: https://grossefreiheit36.de/ueber-die-location/kaiserkeller-2/
Nog open? Ja!

The 100 Club

Noem een artiest en hij of zij is er gepasseerd. Amy Winehouse? Check. The Sex Pistols? Check. The Clash? The Damned? The Rolling Stones? Yep. Yep. En yep. Het begon als een jazz- en swingclub in de jaren 1940 en groeide uit tot het Britse antwoord op de New Yorkse CBGB’s, met het eerste punkoptreden in 1976. Je ziet er vandaag nog steeds de resten van de fantastische punkjaren (het decor ademt jaren 1970), maar vandaag krijg je er evengoed reggae, ska, jazz of britpop te horen. Voor heel wat gevestigde namen is het dé plek voor ‘secret gigs’, zoals Blur in de jaren 1990 of de Stones in 1982. 

Waar? Century House, 100 Oxford St
Web: https://www.the100club.co.uk/
Nog open? Ja!

Café Wha?

Wat? Voor wie zijn folk graag puur en onversneden op het bord krijgt: Café Wha? was het epicentrum van de folk in de jaren 1950-1960, de plek waar jong en aanstormend folktalent – én beatnik-  én comedytalent – het podium besteeg. Je kon er Richard Pryor, Lenny Bruce en Woody Allen hun eerste stappen zien zetten en de jonge Bob Dylan, die er een van zijn eerste concerten gaf. Hij kreeg er een hamburger en mocht met de hoed rondgaan. Legendarisch ook omdat Jimi Hendrix er opgevist werd door Animals-bassist Chas Chandler, net zoals Bruce Springsteen, die er voor het eerst optrad met zijn band the Castiles.  

Waar: 115 Macdougal St, New York
Website: http://cafewha.com/
Nog open? Ja!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top