2019 : Het jaar van Urbanus

2019 wordt het jaar van Urbanus. Er komt een animatiefilm aan met een Vlaamse topcast, er staan nieuwe strips op stapel, JBC brengt een nieuwe kledingcollectie uit én hij krijgt een eigen tentoonstelling in het Brusselse Stripmuseum. Dat is natuurlijk niet zomaar, want de 'peetvader van alle Vlaamse komieken' blaast in juni ook nog eens 70 kaarsjes uit. "Had ik het op voorhand geweten, ik was al veel eerder 70 geworden."
2019 : Het jaar van Urbanus © Photonews

Urbain Servranckx, aka Urbanus, wordt dit jaar (op 7 juni om precies te zijn) zeventig, en dat kan de VRT niet zomaar laten voorbijgaan. Op dinsdag 8 januari start er een vijfdelige documentairereeks over de peetvader van alle Vlaamse komieken. De man mag dan al de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben, van stilzitten of het rustiger aan doen moet hij alleszins nog niks weten. Nog tot de zomer trekt hij op tournee langs alle Vlaamse culturele centra, en in het seizoen 2019/2020 gaat hij met dezelfde show in Nederland de boer op. En alsof dat nog niet genoeg is: op 27 februari komt zijn allereerste animatiefilm 'Urbanus De Vuilnisheld' in de zalen. Een beknopt overzicht van het Urbanusjaar en andere leuke weetjes over de held van Tollembeek.

Urbanus 70

Urbanus 70 © VRT

Hoewel het pas op 7 juni echt zover is, staat Eén vanaf vandaag al stil bij de zeventigste verjaardag van Urbanus. De zender eert de Vlaamse komiek, cabaretier, zanger, gitarist, stripauteur, acteur en duivel-doet-al met een  vijfdelige special. Vijf weken lang doen bekende vrienden en collega's hun boekje open over 'de man die de gas doet branden'. "Het zal vooral gestoef worden", zegt Urbanus spottend. "Het voordeel van 50 jaar meedraaien? Iedereen die me vroeger met de grond gelijk maakte is dood of op pensioen"

Zestien vrienden en collega's zoals Danie Geirnaert, Goedele Liekens, Nathalie, Bea Van der Maat, Alex Agnew, Stijn Coninx, Adriaan Van den Hoof, Michaël Pas, Jan De Smet, Jean Blaute, Kees van Koten, Ben Crabbé, Sandy Tura, Jeroen Camerlynck, Manuel Morato en Gip Van Grimbergen gaan op zoek naar antwoorden op 70 prangende vragen, als daar zijn: Kan Urbanus maat houden op de gitaar? Wat was er gebeurd als hij eerder een lief had gevonden? Hoe ziet de planeet Urbanus eruit? En moet het beste inderdaad nog komen? Met nieuwe inzichten, bijzondere anekdotes en archiefmateriaal dat nooit verveelt.

Urbanus 70 : vijfdelige docureeks, vanaf 8 januari vijf weken lang elke dinsdag rond 21.25 u op één. Met herhalingen de maandag nadien rond 14.15 u.

Trecto Pnix

Trecto Pnix © Photonews

Na drie jaren toeren met een luidruchtige rockband langs allerlei zomerfestivals had Urbanus weer zin in het knusse van de theaters. Of de wereld plots beter wordt van de nieuwe show valt te betwijfelen, maar dat het publiek met een goed gevoel naar buiten gaat: dat staat vast. Absurde verhalen, grove leugens en genante situaties worden afgewisseld met een broos of kinderlijk naïef liedje. De zaal in duiken en over rugleuningen van de stoelen lopen, dat zit er niet meteen meer in. Daarom is het bij deze show wel toegelaten dat het publiek op het podium wordt gegooid.

Het tweede seizoen van deze nieuwe Urbanus-show loopt nog tot mei in Vlaanderen. Er snel bij zijn is de boodschap, want het eerste seizoen was nagenoeg onmiddellijk uitverkocht, en ook nu loopt de ticketverkoop als een sneltrein. Nadien trekt Urbanus ermee naar Nederland onder de titel 'Lij Kner Ge Sop'. Want 'Trecto Pnix', daar begrijpen onze noorderburen natuurlijk geen snars van.

Urbanus: De Vuilnisheld

Urbanus: De Vuilnisheld © Entertainment Today/KFD

Het hoogtepunt van het Urbanus-jaar is de animatiefilm 'Urbanus: De vuilnisheld', die op 27 februari bij ons in de bioscoop komt. In dit gekke filmavontuur sluiten de volwassenen van Tollembeek een lucratieve deal met een schimmige Rus (bankier Jef Patat, vermomd als Igor De Rus): gedurende een jaar mag Igor gevaarlijk afval komen storten in Tollembeek en de inwoners zullen daarvoor grof betaald worden.  Urbanus ziet zo zijn kans om een joekel van een verlovingsring te kopen om te kunnen trouwen met Juf Pussy.  Maar uiteraard loopt alles in het honderd wanneer de kinderen in opstand komen tegen het plan van de volwassenen.

"Ik heb zelf meegeschreven aan het scenario, maar voor de rest is het teamwork. Alle spots zijn nu natuurlijk op mij gericht, maar ik heb dat echt niet alleen gedaan. Ik krijg nu alle pluimen, maar liever dat dan dat de mensen met rotte tomaten smijten", zo zegt Urbanus. Vuilnisheld Urbanus zal trouwens ook van de partij zijn op de grote strandschoonmaak van de Eneco Clean Beach Cup op 24 maart.

'Urbanus: De vuilnisheld' is een productie van van Eyeworks. De regie is in handen van Erik Verkerk, Joost Van den Bosch en Vincent Bal, het scenario werd geschreven door Urbanus en Jimmy Simons en de stemmencast bestaat uit een reeks Vlaamse topacteurs zoals Ben Segers, Sven De Ridder, Frances Lefebure, Sien Eggers, Ron Cornet, Ludo Hellinx, Pieter Embrechts, Dimitri Leue, Koen Van Impe, Tom Van Dyck, Tuur Verelst, Thijs Antonneau, Wout Verstappen, Mark Verstraete en Anke Helsen.

Urbanus, Underground familiestrip

Urbanus, Underground familiestrip © Stripmuseum Brussel

Met 'Urbanus, Underground Familiestrip', een tentoonstelling van de surrealistische en ontspoorde wereld van Urbanus, brengt het Stripmuseum in Brussel een mooie hommage aan de stripheld.  De expo is te bezoeken van 11 december 2018 tot 26 mei 2019.
Ontdek in deze tentoonstelling de ingrediënten van het Vlaamse succesrecept en maak kennis met een bonte galerij van personages gebaseerd op de zotte inwoners van Tollembeek.

Curator Kurt Morissens: "Hoe wordt een stripreeks met vulgaire onderwerpen en een lelijke tekenstijl, maar wel om je dood te lachen, een cultfenomeen in de noordelijke helft van België? Het is een wonderlijk verschijnsel dat een grondige studie verdient. In 1982 kreeg de Belgische tekenaar Willy Linthout het idee om een strip te verzinnen rond de in Vlaanderen bekende komiek Urbanus. "Het fritkotmysterie" werd het eerste deel uit een reeks die ondertussen meer dan 180 albums telt. De strip kent meteen een ongezien succes en dat is een bijzondere prestatie voor een wel heel atypische familiestrip.

Het is een strip waarin logica ver te zoeken is, de meest absurde personages rondlopen en de kolder op elke straathoek te vinden is. De familie Urbanus zijn buitenbeentjes, losers, marginalen maar ze hebben een enorm grote aantrekkingskracht op de jeugd in Vlaanderen en Nederland. Ouders zien hun kinderen de Urbanusstrip liever niet lezen want de auteurs slopen alle heilige huisjes en hun humor kent geen enkel taboe. Pedofilie, euthanasie, prostitutie, en zelfs pipi en kaka,... alles komt aan bod.

De hoofdrolspelers zijn absoluut geen rolmodellen. Urbanus zelf is een 12-jarige jongen met een baard die al zes jaar lang moet overzitten op school. Zijn vader Cesar is een werkloze, luie boer die verliefd is op zijn pijp en een enorme dronkenlap is. Urbanus' moeder heeft dan weer een poetsmanie en een adoratie voor Mariabeeldjes. Verder spelen een pratende vlieg en een wel heel vreemde hond belangrijke rollen in het bizarre universum van Urbanus."

De geschiedenis van de Urbanusstrip

De geschiedenis van de Urbanusstrip © Danny Van Der Elst/Photo News

Op 11 februari pakt Standaard Uitgeverij uit met 'De geschiedenis van de Urbanusstrip', een naslagwerk van Tom Wauters waarin 35 jaar Urbanus uit de doeken wordt gedaan. "Voor de duidelijkheid: dat gaat écht over de strips, en dus niet over mij", vertelt de komiek. "Verwacht je dus zeker niet aan een biografie. Al ben ik daar zelf wel mee bezig, maar dat is nog niet voor meteen. Af en toe werk ik er eens aan, maar ik mis de discipline om er aan door te doen."

Urbanus heeft altijd al striptekenaar willen worden, maar voor de strips behoort een deel van de lof ook toe aan Willy Linthout. "Willy was een stripverzamelaar en -kenner. Hij kwam me vragen of hij een strip rond mijn personage mocht maken", vertelt Urbanus. "Willy had veel fantasie en de juiste visie. Zo was het zijn idee om mijn personage ouders en huisdieren te geven. Het moest echt een familiestrip worden, zoals 'Suske & Wiske' en 'Kiekeboe'." En zo ging de bal aan het rollen. In 1983 verschenen de eerste twee albums, 'Het Fritkotmysterie' en 'De Hittentitten Zien Het Niet Zitten'. Begin februari volgt album 182, 'Het Billenknijpertje', en op 15 mei verschijnt nr 183, 'Urbanov Protski'. En het duo Urbanus-Linthout is nog altijd niet uitverteld, want er verschijnen gemiddeld zo'n 5 strips per jaar, waarvan inmiddels bijna 10 miljoen exemplaren werden verkocht.

Urbanus animatiefilmdag in Comics Station Antwerp

Urbanus animatiefilmdag in Comics Station Antwerp © TDB/Photo News

De filmrelease van 'Urbanus: de Vuilnisheld' bracht nog andere stripfans op het idee om Urbanus in de bloemetjes te zetten: op zondag 17 maart wordt  in samenwerking met één en Ketnet in Comics Station Antwerp, het indoor pretpark in Antwerpen-Centraal rond populaire Belgische stripfiguren, een Urbanus animatiefilmdag met tal van randactiviteiten georganiseerd in aanwezigheid van Urbanus en Willy Linthout zelf.

Urbanus verovert de modewereld

Urbanus verovert de modewereld © Danny Van Der Elst/Photo News

Verder dit jaar pakt de kledingsketen JBC uit met een Urbanus-collectie voor kinderen, Mister T voorziet een kledingslijn voor volwassenen, en samen met Funny Fashion wordt een authentiek Urbanus-kostuumpje voor groot en klein op de markt gebracht. 

Het is trouwens niet de eerste keer dat JBC uitpakt met een collectie van Urbanus en Willy Linthout. In september 2012 lanceerde de Belgische kledingketen de 'Urbanus for JBC'-collectie voor jongens en kwam er naar aanleiding van het 150ste Urbanus stripalbum 'Urbanus verovert de wereld'. Maar omdat ook meisjes de strips wel lusten, kwam er twee maanden later ook een meisjescollectie uit.

Stripfiguur in levenden lijve

Stripfiguur in levenden lijve

Urbanus fantaseerde eigenlijk over een andere carrière toen hij jaren geleden voor het eerst met een gitaar op het podium klom.  Hits als 'Bakske vol met stro', 'Madammen met een bontjas' en 'Quand les zosiaux chantent dans le bois' zijn natuurlijk werelderfgoed in Vlaanderen, maar eigenlijk ambieerde Urbanus een heel andere carrière. "Ik wou striptekenaar worden, maar door de komst van de kleinkunst heb ik het toch aangedurfd om op een podium te kruipen. Al van kinds af zat mijn hoofd vol fantasie. Ik wou dat via stripverhalen vertellen, maar het bleek ook via sketches en liedjes te kunnen. En zo werd ik een stripfiguur in levenden lijve: een klein onnozel manneke in een rode broek." Maar dat klein onnozel manneke werd groot en groeide uit tot een monument in eigen land. Dat hij zo'n fenomeen zou worden, had Urbanus zelf nooit durven te hopen. Maar ondanks alles blijft hij de bescheidenheid zelve. "Ik ben gevleid dat de mensen mij nog niet vergeten zijn, maar voor mij hoeft dat gedoe niet. Ik ben niet zo hard bezig met die 70, laat de 71 maar komen". Hij wil geen BV zijn, hoogstens een BT (Bekende Tollembekenaar). Maar daarmee heeft hij Tollembeek wel op de wereldkaart gezet. En zo hebben wij het graag.

Over Urbanus, zijn tv-carrière, strips, albums, films en nog veel meer kom je alles te weten op www.urbanusfan.be

Urbanus 70 is vanaf 8 januari vijf weken lang elke dinsdag rond 21.25 u op één. Met herhalingen de maandag nadien rond 14.15 u op Eén of waar je ook bent via proximustv.be of de Proximus TV-app. Klik hier om het programma op te nemen. Via TV Replay bekijk je het programma tot 36 uur later wanneer jij wil.

Luister naar de liedjes van Urbanus in je favoriete streaming-apps met eindeloze mobiele data, dankzij Epic Beats.

En ook de films van Urbanus zijn zeker niet te versmaden. Kijk nu naar 'Hector', 'Koko Flanel' en 'De zevende hemel' op Proximus TV.


Meer weten over Proximus TV?
Ook in januari zit er een leuke bonusfilm bij je Tuttimus!

Waag je kans en win

Bekijk alles
Test je kennis over het WK Wielrennen en beleef een VIP-dag op de Kwaremont!

Test je kennis over het WK Wielrennen en beleef een VIP-dag op de Kwaremont!

Ben je klant bij Proximus? Dan kan je dankzij Enjoy! deze sublieme ervaring winnen.

Music Maestro

Bekijk alles
The National. 20 jaar oud. 2 keer Pukkelpop, zelfde editie.

The National. 20 jaar oud. 2 keer Pukkelpop, zelfde editie.

Billie Eilish: eerst Pukkelpop dan de wereld

Billie Eilish: eerst Pukkelpop dan de wereld

Als we de media mogen geloven - de andere media - dan is er voor Billie Eilish maar één scenario mogelijk: sterrendom. Talent, branie en songschrijfschap in één. En ze is nog niet eens twintig! Zeventien pas, ja!

Pukkelpop 2019: mis deze bands niet!

Pukkelpop 2019: mis deze bands niet!

Wat een affiche alweer, deze editie. Dat wordt schemaatjes maken en met het schaamrood op de wangen merken dat je wellicht niet alles kan zien wat je wil zien. Wij helpen je graag bij de selectie! Tien bands die je niet mag missen. Veel van eigen bodem ook!

Lost Frequencies: gevonden, een groot talent!

Lost Frequencies: gevonden, een groot talent!

Sommige bands of artiesten weten zich onder de radar van de pers en de media in de hoogste regionen van de pop- en rockcharts te manoeuvreren. Zonder noemenswaardige hype of grote marketingcampagne lossen ze een single, een album of een paar songs en – hup! – ze weten zich meteen gebeiteld in het geheugen van talloze muziekfans. Het overkwam Lost Frequencies, aka Frederik De Laet, die op een goeie dag een song ineenknutselde op zijn slaapkamer en twee jaar later de wereld rondtoerde.

Royal Blood: royaal riffs uitdelen!

Royal Blood: royaal riffs uitdelen!

Minimalisme in rock: The White Stripes, Black Box Revelation, The Black Keys en talloze andere bands bewijzen dat je niet met vijf hoeft te zijn om een lekker potje herrie te produceren. Ook Royal Blood past perfect in dat rijtje. Brits duo, met genoeg vuur in de kuiten om hele weides in vuur en vlam te zetten. Ook Pukkelpop, ja.

Kid Noize, maak kennis met de man met het apenhoofd!

Kid Noize, maak kennis met de man met het apenhoofd!

Begin dit jaar bracht Kid Noize 'The Man with a Monkey Face' uit. De release ging samen met de publicatie van een stripverhaal: 'De Man Met Het Apenhoofd', dat uitkwam bij Uitgeverij Dupuis. Op 20 juli staat hij op het Ardeense festival Les Francofolies de Spa en op 22 november neemt hij de AB in. Wij spraken een tijd geleden met hem.

Tien weetjes over Pukkelpop!

Tien weetjes over Pukkelpop!

Dat je veel weet over het festival nemen we graag aan, maar wedden dat je van deze wist-je-datjes toch even schrikt? Of tenminste opkijkt… Tien weetjes over een van de fijnste festivals ter wereld! Je leest het hier allemaal.

Martin Solveig: koorknaap met skills

Martin Solveig: koorknaap met skills

Martin Solveig. Groot in Frankrijk en ver daarbuiten. Niet meteen een naam om een boeiende carrière mee te maken, want zeg nu zelf, als je de naam Martin Solveig hoort, denk je niet meteen aan een befaamd dj.

Laurent Garnier, een levende technolegende

Laurent Garnier, een levende technolegende

Op 11 juli staat de Franse technopionier Laurent Garnier op de planken van het Dour Festival. Garnier is zowat een levende legende in de clubscène. Een korte kennismaking.

Dimitri Vegas & Like Mike: Aim for the stars, land on the moon!

Dimitri Vegas & Like Mike: Aim for the stars, land on the moon!

Is er nog uitleg nodig bij de namen Dimitri Vegas & Like Mike? Spreek ze uit en je komt meteen uit bij Tomorrowland. Eigenlijk zijn de twee broers – né Dimitri & Michael Thivaios – in hun hoedanigheid als dj een household name geworden of zelfs meer: een merk.

Bon Jovi, een geoliede rockmachine

Bon Jovi, een geoliede rockmachine

Op zondag 14 juli is Bon Jovi de headliner op TW Classic. De Amerikaanse rockdinosaurussen zijn al 30 jaar bezig en scoorden een hele batterij aan hits. Wij zetten enkele markante feiten over de band op een rijtje.

Parov Stelar: de top van de electro swing op Dour!

Parov Stelar: de top van de electro swing op Dour!

Marcus Füreder. Zo heet-ie echt. 45 jaar oud. Producer en superstar dj. Ondertussen vind je hem aan de top van de electro swing. Niet zomaar toevallig. Sinds 2001 brengt de man ep's en albums uit met een ongekende efficiëntie en gemak. Bekend met 'Clap Your Hands'? Dat is alvast één hit! En dan hebben we het nog niet gehad over de dansende menigten en zijn nieuwste project Stelartronic.

Sport in de kijker

Bekijk alles
Diego Maradona: God in Napels, rebel daarbuiten

Diego Maradona: God in Napels, rebel daarbuiten

Is hij de beste speler ooit? Die vraag zal nooit een definitief antwoord kennen. Feit is wel dat Diego Armando Maradona een van de meest geniale voetballers ooit was. Ook naast het veld leidde hij een flitsend leven, al ging dat niet altijd even goed. Genoeg stof voor een uitgebreide film in ieder geval. 'Diego Maradona' van Asif Kapadia is vanaf 31 juli te bekijken in de bioscoop.

Vive le vélo: de beste koersfilms

Vive le vélo: de beste koersfilms

De karavaan van de Tour de France baant zich momenteel een weg door de mooiste landschappen van Frankrijk. Ook voor niet-wielerfanaten is de meest legendarische wielerwedstrijd ter wereld puur genieten (en niet alleen van de ontblote kuiten van de renners). En wij doen daar nog een flinke schep bovenop met deze reeks films die de koers, of op zijn minst de fiets in de kijker zet.

Stoelendans in 1A en 1B: deze clubs kozen voor een nieuwe coach

Stoelendans in 1A en 1B: deze clubs kozen voor een nieuwe coach

Acht van de zestien eersteklassers en drie van de acht clubs uit de Proximus League wisselden deze zomer van trainer. Net niet de helft van de Belgische profclubs slaat dus een andere weg in. Wij stellen de nieuwe trainers even voor.

Vooruitblik op de Tour: wie zijn de kanshebbers?

Vooruitblik op de Tour: wie zijn de kanshebbers?

Op 6 juli gaat de 106de editie van de Tour de France van start in Brussel. Door het afzeggen van Chris Froome en Tom Dumoulin lijkt de Tour dit jaar onthoofd.

Eddy Merckx en de Ronde van Frankrijk 1969

Eddy Merckx en de Ronde van Frankrijk 1969

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat Eddy Merckx zijn eerste van vijf eindzeges pakte in de Ronde Van Frankrijk. België had 30 jaar moeten wachten op een nieuwe Tourwinnaar, na Sylvère Maes die de Tour van 1939 had gewonnen. Om de 50e verjaardag van de eerste Tourzege van De Kannibaal te vieren, start de Ronde van Frankrijk in 2019 in Brussel. Wij blikken terug op een bewogen 1969 van Eddy Merckx.

10 Touretappes om naar uit te kijken

10 Touretappes om naar uit te kijken

Op 6 juli is het weer zover: dan gaat met de Ronde van Frankrijk de jaarlijkse hoogmis van het wielrennen van start. En dit jaar ligt de Grand Départ in Brussel. Vanaf onze hoofdstad gaan we drie weken lang op zoek naar een opvolger voor Geraint Thomas. Naar welke tien ritten moeten we zeker uitkijken?

Merci Merckx: zesdelige ode aan de Kannibaal op Eén

Merci Merckx: zesdelige ode aan de Kannibaal op Eén

Vanaf maandag 1 juli gaat Karl Vannieuwkerke op zoek naar de erfenis van Eddy Merckx. Zes dagen lang trekt hij door acht landen op drie continenten. Hij spreekt er met ex-ploegmaats, familieleden, journalisten, supporters, mecaniciens, vrienden en rivalen van de grootste wielrenner aller tijden, maar ook met toevallige passanten. Wat heeft Merckx voor hen betekend?

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in juli allemaal volgen bij Proximus

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in juli allemaal volgen bij Proximus

Hoezo, in juli ligt het voetbalseizoen stil? Het clubvoetbal mag dan wel een break nemen, maar de voetballiefhebber komt via Proximus ook tijdens de komende maand aan zijn trekken. Verder is het vooral uitkijken naar de Tour en Wimbledon, en is er traditioneel veel motorsport. Ook in juli zit je goed bij Proximus.

Andy Murray, de Britse tennislegende die Fred Perry deed vergeten

Andy Murray, de Britse tennislegende die Fred Perry deed vergeten

Andy Murray maakte onlangs zijn comeback in het dubbeltoernooi van Queen's na zijn operatie van de laatste hoop aan de heup. Met succes, want hij schreef het toernooi meteen op zijn naam. Ook in Wimbledon is hij van de partij in het dubbelspel, waar hij zijn natie in het verleden al in vervoering bracht. Fred wie?

Alles wat je moet weten over de Afrika Cup 2019

Alles wat je moet weten over de Afrika Cup 2019

Geen Europees kampioenschap of Wereldbeker voetbal deze zomer, maar dat wil niet zeggen dat er geen grote internationale voetbaltoernooien zijn. Voor vrouwenvoetbal moeten we op het WK in Frankrijk zijn, op het Amerikaanse continent zijn er de Copa América en de Gold Cup, de U21 spelen een EK en op het Afrikaanse continent is er de Afrika Cup, ook wel de Coupe d’Afrique des Nations of CAN genoemd. Het Afrikaanse landentoernooi wordt voor het eerst in de zomer en met 24 ploegen gespeeld. In Egypte wordt een opvolger gezocht voor Kameroen dat de vorige editie won.

Met bloed, zweet en tranen: de achtste titel op een rij voor Oostende

Met bloed, zweet en tranen: de achtste titel op een rij voor Oostende

Zoals de laatste jaren steeds het geval was, startte Oostende het nieuwe seizoen in de Euromillions League als topfavoriet. De kustploeg ging op zoek naar een achtste opeenvolgende landstitel. De geelhemden kregen zware tegenstand uit Antwerpen, maar slaagden toch in hun doel. Een overzicht van een mooi seizoen.

Ronde van Zwitserland: laatste rechte lijn naar de Tour

Ronde van Zwitserland: laatste rechte lijn naar de Tour

Wie niet voor het Critérium du Dauphiné koos om zich voor te bereiden op de Tour de France, warmt zich vanaf 15 juni op in de Ronde van Zwitserland. Onder hen Geraint Thomas en Egan Bernal. Je kan de rittenkoers live volgen op Proximus TV.

Focus op films, series & tv

Bekijk alles
‘Orange is the new black’: toffe weetjes in de aanloop naar seizoen 7

‘Orange is the new black’: toffe weetjes in de aanloop naar seizoen 7

Nog één, en dan zit het erop. Het zevende en laatste seizoen van Orange is the New Black is vanaf 26 juli te zien op Netflix. Tot dan, enkele toffe weetjes.

De week in showbizzland

De week in showbizzland

Sorry Voor Alles gaat internationaal, Tom Coninx doet een boekje open over zijn aftocht bij VTM, de Flamingo Bar van Tanja Dexters lijkt definitief de deuren te sluiten en Katrin Kerkhofs oogst kritiek door haar dj-ambities. Wat gebeurde er in BV-land en Hollywood? Dat lees je hier!

Lashana Lynch getipt als nieuwe 007: gaat James Bond met pensioen?

Lashana Lynch getipt als nieuwe 007: gaat James Bond met pensioen?

Zwaait Daniel Craig weldra af als James Bond? Het gonst al jaren van de geruchten: de pers tipte Idris Elba, Tom Hiddleston en Henry Cavill als kanshebbers om de rol over te nemen. Nu menen ze bij de Britse tabloid The Daily Mail te weten dat Lashana Lynch, een Britse actrice die eerder een rol speelde in Captain Marvel, goed op weg is om de eerste vrouwelijke 007 te worden … maar geen vrouwelijke James Bond. Hoe zit dat precies?

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (18 juli)

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (18 juli)

Vind je niet direct je gading bij de reguliere tv-zenders? Waarom dan niet genieten van een film in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Programma's waarvan je reiskriebels krijgt

Programma's waarvan je reiskriebels krijgt

Geen budget om dit jaar op vakantie te gaan? Deze programma's nemen jou vanuit je zetel mee op reis.

Vive le vélo: de beste koersfilms

Vive le vélo: de beste koersfilms

De karavaan van de Tour de France baant zich momenteel een weg door de mooiste landschappen van Frankrijk. Ook voor niet-wielerfanaten is de meest legendarische wielerwedstrijd ter wereld puur genieten (en niet alleen van de ontblote kuiten van de renners). En wij doen daar nog een flinke schep bovenop met deze reeks films die de koers, of op zijn minst de fiets in de kijker zet.

La Casa de Papel: klaar voor deel 3!

La Casa de Papel: klaar voor deel 3!

Fans van La Casa de Papel en El Profesor maken hun agenda best vrij op 19 juli, want vanaf dan verschijnt het derde deel van de Spaanstalige hitserie op Netflix.

Tijd voor film: nu in de bioscoop (17 juli)

Tijd voor film: nu in de bioscoop (17 juli)

Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in 's lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.

De tv-aanraders van de week (15 t.e.m. 21 juli)

De tv-aanraders van de week (15 t.e.m. 21 juli)

Bewolkt buiten? Op tv schijnt de zon altijd! Dit zijn onze tv-tips voor de komende dagen.

Van Blackadder tot Mister Bean: waarom Rowan Atkinson een onderschatte acteur is

Van Blackadder tot Mister Bean: waarom Rowan Atkinson een onderschatte acteur is

Wie kent hem niet? De hilarische Rowan Atkinson heeft al heel wat rollen mogen vertolken, maar blijft toch vooral bekend als Mister Bean, de knullige man met zijn teddybeer. Maar ken je ook de andere fenomenale films en series waarin hij zijn beste acteerkunsten mocht bovenhalen? Naast komedie speelde hij best ook al wat serieuze rollen. Wij geven je graag een overzicht van zijn palmares.

Showbizznieuws heet van de naald

Showbizznieuws heet van de naald

Met welke strapatsen trokken BV's en Hollywoodberoemdheden de afgelopen dagen de aandacht? Je leest er hier alles over!

Een gehaat tv-personage vertolken is geen pretje

Een gehaat tv-personage vertolken is geen pretje

‘Ge zou toch eens wat minder aan de fles moeten zitten’: in de tijd dat Jacky Lafon nog de rol van het populaire Familie-personage Zatte Rita vertolkte, kreeg ze die goede raad met de regelmaat van de klok te horen. De groep tv-kijkers die het moeilijk heeft om het onderscheid te maken tussen fictie en realiteit lijkt de laatste jaren explosief te groeien, en dat mochten ook de volgende schermgezichten aan den lijve ondervinden.

Nieuws van het esports-front

Bekijk alles
Vitality laat zich verrassen op IEM Chicago

Vitality laat zich verrassen op IEM Chicago

Gisteren vonden de eerste wedstrijden in de groepsfase van de IEM Chicago plaats. Over het algemeen vielen er weinig verrassingen te bespeuren, maar in groep B was er toch een onverwacht verlies van Vitality.

Misfits Gaming zet volledig roster op de bank

Misfits Gaming zet volledig roster op de bank

Bij Misfits Gaming kunnen ze duidelijk niet lachen met de huidige gang van zaken in de LEC, want na slechts twee winstpartijen na acht wedstrijden wordt de volledige line-up op de bank gezet.

Fnatic zet Rekkles op de bank

Fnatic zet Rekkles op de bank

Vreemde beslissing bij Fnatic dit weekend in de LEC, want voor de eerste wedstrijden van de vijfde week zet het Martin "Rekkles" Larsson op de bank. Zijn plek wordt ingenomen door wisselspeler Felix "MagiFelix" Boström.

MIBR krijgt plekje op BLAST Pro Series in Moskou

MIBR krijgt plekje op BLAST Pro Series in Moskou

De BLAST Pro Series in Los Angeles zijn nog niet zo lang achter de rug, maar de voorbereidingen op het toernooi in Moskou zijn al aan de gang. Zo heeft het Braziliaanse MIBR nu ook een uitnodiging gekregen.

Liquid en Vitality naar DreamHack Masters Malmö

Liquid en Vitality naar DreamHack Masters Malmö

De DreamHack Masters in Malmö hebben nog een aantal nieuwe teams uitgenodigd voor hun CS:GO-tornooi. Met Vitality en Liquid voegt het de twee finalisten van ESL One Cologne toe aan de line-up.

Intel past regels voor Grand Slam aan

Intel past regels voor Grand Slam aan

Nadat Astralis en Team Liquid in de eerste twee jaren aan de haal gingen met de Intel Grand Slam, en de bijhorende prijs van 1 miljoen dollar, heeft Intel nu besloten om de regels voor de derde jaargang ietwat aan te passen.

Michael “ODEE” O’Dell voegt zich bij Rogue

Michael “ODEE” O’Dell voegt zich bij Rogue

Michael "ODEE" O'Dell, oprichter van Dignitas en een van de bekendste namen binnen esports, gaat binnenkort aan de slag bij ReKTGlobal en Rogue.

Splyce stopt met Rocket League team

Splyce stopt met Rocket League team

Splyce heeft op Twitter aangekondigd dat het ophoudt met het eigen Rocket League team. Dat presteerde de afgelopen maanden beneden peil en de organisatie heeft geen zin om een nieuw team uit te bouwen.

RFRSH Entertainment wil esportteams afsplitsen

RFRSH Entertainment wil esportteams afsplitsen

RFRSH Entertainment, de organisator van de BLAST Pro Series en de eigenaar van de teams Astralis en Origen, is van plan om zijn teams af te splitsen in een apart bedrijf, zodat het kan focussen op de organisatie van events.

Echo Fox krijgt meer tijd om racismezaak aan te pakken

Echo Fox krijgt meer tijd om racismezaak aan te pakken

Riot Games heeft de deadline die het Echo Fox had opgelegd om de racismezaak binnen het bedrijf op te lossen, verlengt. Normaal moest dat binnen 60 dagen geregeld zijn, maar de organisatie krijgt nu een week extra.

Groepen FIFA eWorld Cup zijn bekend

Groepen FIFA eWorld Cup zijn bekend

FIFA en EA Sports hebben de groepen voor de FIFA eWorld Cup, die volgende maand plaatsvindt in Londen, bekendgemaakt. Daarin vinden we alvast een bekende Belg in terug.

Eerste verlies voor Fnatic in LEC is een feit

Eerste verlies voor Fnatic in LEC is een feit

Het heeft lang geduurd, maar Fnatic is niet meer ongeslagen in de Summer Split van de LEC. Boosdoener was Splyce, dat op zaterdag slaagde waar alle andere teams tot nu toe niet in waren gelukt.

Top