Deze BV’s werden verkozen

Films | Tientallen bekende Vlamingen waagden hun kans bij de lokale verkiezingen van 14 oktober. Met wisselend succes. Wie haalde een zitje in de gemeenteraad binnen, wie niet? Ontdek het hier!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Tientallen bekende Vlamingen waagden hun kans bij de lokale verkiezingen van 14 oktober. Met wisselend succes. Wie haalde een zitje in de gemeenteraad binnen, wie niet? Ontdek het hier!

Walter De Donder

Walter De Donder blijft burgemeester in Affligem. De acteur, die we vooral kennen als kabouter Plop en meneer de burgemeester uit Samson en Gert, haalde in zijn gemeente 2600 voorkeurstemmen. Zijn Lijst van de Burgemeester deed er 3,6 procent bovenop en zal een coalitie aangaan met Open 2040. Op de provinciale lijst van CD&V haalde De Donder 5025 stemmen.

Bob Savenberg

In Dilbeek wordt Bob Savenberg, de voormalige drummer van Clouseau, voor het eerst gemeenteraadslid. Vanop plaats achttien haalde hij 591 voorkeurstemmen, goed voor de elfde zetel voor zijn partij Open VLD. Die is met 26,8 procent de grootste in Dilbeek.

Filip Peeters

Acteur/regisseur Filip Peeters richtte dit jaar mee de partij ’t Dorp op in Boechout uit onvrede met het beleid van burgemeester Koen T’Sijen. ‘t Dorp werd met 12,7 procent uiteindelijk slechts de derde partij, maar met 424 voorkeurstemmen haalde Peeters wel een zetel binnen in de gemeenteraad.

Mark Tijsmans

Mark Tijsmans, schrijver en gewezen acteur uit Flikken en Thuis, haalde 2063 voorkeurstemmen op de N-VA-lijst van Antwerpen, goed voor de tiende zetel voor zijn partij. Tijsmans maakte zijn politiek debuut vanop plaats 51. Met 35,3 procent blijft N-VA in Antwerpen ruim de grootste partij.

Manuela Van Werde

Nog op de Antwerpse N-VA-lijst haalde Manuela Van Werde een zetel binnen met 1683 voorkeurstemmen. Sinds 2014 is Van Werde al Vlaams parlementslid voor de partij. Daarvoor was ze vooral bekend als presentatrice van Vlaanderen Vakantieland en actrice in Kinderen van Dewindt.

Walter Grootaers

Walter Grootaers was al twaalf jaar schepen in Lier en ook deze keer is hij verkozen voor Open VLD. Met 644 voorkeurstemmen moest hij alleen lijsttrekker Marleen Vanderpoorten laten voorgaan. Met 16,6 procent is zijn partij de tweede grootste, na N-VA.

Jean-Marie Dedecker

De voormalige judocoach haalde met zijn LDD de absolute meerderheid in Middelkerke, goed voor 44,4 procent. Zelf haalde hij 4240 voorkeurstemmen.

Chris Van Tongelen

Chris(tiaan) Van Tongelen, acteur en een van de leden van de Romeo’s, debuteerde op de Lijst van de Burgemeester in Putte en haalde met 389 voorkeurstemmen meteen een zetel binnen. Met 39,8 procent is de partij de grootste in Putte.

Marijn Devalck

Marijn Devalck, beter bekend als Balthasar Boma uit F.C. De Kampioenen, haalde met het Open VLD van lijsttrekker Alexander De Croo de absolute meerderheid in Brakel: 53,9 procent. Met 1231 voorkeurstemmen haalde hij de zesde zetel binnen voor zijn partij. Momenteel is Devalck nog schepen van Cultuur en Feestelijkheden en OCMW-voorzitter.

Jan Ceulemans

Ex-Rode Duivel en veelvuldig coach van Westerlo, Jan Ceulemans, maakte zijn debuut op de lijst van N-VA in Westerlo. Met 731 voorkeurstemmen was hij de op een na populairste kandidaat op de N-VA-lijst. Zijn partij viel wel terug van tien naar zes zetels, goed voor nog 22,8 procent.

Tine Van den Brande

Voormalig actrice en presentatrice Tine Van den Brande stapte eerder dit jaar over naar Groen en haalde een zetel binnen op de Mechelse stadslijst, die met 47,9 procent de absolute meerderheid bereikte. Met 1631 voorkeurstemmen eindigde ze als negende op de lijst.

Klaas Delrue

Ook de frontman van Yevgueni stond op dezelfde Mechelse stadslijst voor Groen. Delrue stond voor het eerst op de lijst in Mechelen en deed het met 1300 voorkeurstemmen lang niet slecht. Goed genoeg voor een zetel in de gemeenteraad.

Tom Kestens

De derde bekende naam op de Mechelse stadslijst raakte eveneens verkozen. Muzikant Tom Kestens wist 1482 mensen te overtuigen om voor hem te stemmen.

Dirk Tuypens

Met acteur Dirk Tuypens zal er nog een vierde BV in de gemeenteraad van Mechelen zitten. Als lijsttrekker van de PVDA haalde hij met 712 voorkeurstemmen de enige zetel voor zijn partij binnen.

Mieke Bouve

Voormalig actrice Mieke Bouve stapte eerder dit jaar over naar Open VLD in Gent, nadat ze eerder plaatsvervangend gemeenteraadslid was voor sp.a-Groen. Dankzij de grote winst van Open VLD in Gent haalde ze vanop de negende plaats een zetel binnen met 1270 voorkeurstemmen.

Filip De Wilde

De voormalige doelman van onder andere SK Beveren, RSC Anderlecht, Sporting Lissabon en de Rode Duivels is momenteel keeperstrainer bij de nationale U21 beloften. Hij stond voor het eerst op de lijst voor CD&V in Zele. Vanop plaats 14 haalde hij met 714 voorkeurstemmen een zetel binnen. Met 33,8 procent is CD&V in Zele de grootste partij.

Eveline Hoste

Gewezen Miss Belgian Beauty Eveline Hoste kon een zitje veroveren voor Open VLD in Destelbergen. Met 367 voorkeurstemmen eindigde ze als zevende bij de grootste partij van Destelbergen, met 28,3 procent.

Guillaume Devos

Slechts twee zetels voor Open VLD in Ronse, waaronder één voor Guillaume Devos, jarenlang te zien als Pierrot in Familie en ook bekend van zijn deelname aan Steracteur Sterartiest. Devos was goed voor 277 voorkeurstemmen, zijn partij haalde in Ronse 10,3 procent.

Lien Degol

Met slechts 6,5 procent viel er niet veel te vieren voor Open VLD in Leuven. De partij haalde slechts twee zetels binnen: één voor Rik Daems en één voor styliste Lien Degol. Degol, bekend van haar werk voor tv en enkele boeken, haalde 573 voorkeurstemmen.

Kris De Smet

Kris De Smet (rechts), samen met zijn broer Jan en Geert Vermeulen oprichter van de cabaretgroep De Nieuwe Snaar, haalde met Groen in Duffel een stevige 21,5 procent. Zijn 342 voorkeurstemmen waren genoeg voor een zitje in de gemeenteraad.

Jan Van De Ven

Jan Van De Ven is ex-finalist voor The Voice in het team van Bart Peeters en was eerder al gemeenteraadslid voor Groen in Willebroek. Met 242 haalde hij de derde zetel voor Groen binnen. Met 11,8 procent ging de partij er fors op vooruit.

Jimmy Colman

In het zelfde jaar als Jan Van De Ven moest Jimmy van team Natalia nipt de duimen leggen voor Lola in The Voice van Vlaanderen. Onder de naam Jim Cole bracht de zanger in het verleden al twee albums uit. Op de lijst van Open VLD in Geraardsbergen maakte hij dit jaar zijn politiek debuut. Met 422 voorkeurstemmen haalde hij een zitje in de gemeenteraad binnen. Open VLD haalde met lijsttrekker Guido De Padt 29,8 procent van de stemmen.

Zij haalden het niet

Voor een pak ander BV’s was er minder goed nieuws.

Voor Groen slaagden acteur Roel Vanderstukken (Glabbeek, 128 stemmen), actrice Joke Devynck (Aalst, 535 stemmen), zanger Tom Dice (Eeklo, 198 stemmen) en Kampioen Loes Van Den Heuvel (Keerbergen, 170 stemmen), niet in hun opzet.

Voetbaltrainer Georges Leekens droomde al van de ambt van Schepen van Sport, maar met 501 voorkeurstemmen raakte hij niet verkozen in Oostkamp, waar zijn partij CD&V nochtans de plak zwaait. Ook voormalig Miss Belgian Beauty Zsofi Horvath haalde het niet voor CD&V in Zemst met 327 stemmen.

Bij de cast van F.C. De Kampioenen raakte ook Ben Rottiers niet verkozen voor PVDA in Antwerpen met 489 stemmen. Op dezelfde lijst haalde actrice Mitta Van der Maat het met 595 stemmen niet, net als haar collega Dahlia Pessemiers met 470 stemmen. Nog in Antwerpen haalde muzikant en presentator Marcel Vanthilt slechts 119 stemmen op de satirische lijst BDW.

Voor Open VLD haalde Thuis-acteur Frank Van Erum niet voldoende stemmen (Hamme, 345), net als Rox-acteur Jeremy Vandoorne (Menen, 368 stemmen) en gewezen voetbalmanager Michel Verschueren (Grimbergen, 282 stemmen). Op de lokale liberale partij van Oud-Turnhout haalde ook gewezen presentatrice en zangeres Margriet Hermans het niet met 162 stemmen.

In Mechelen moet muzikant Patrick Riguelle de gemeenteraad verlaten voor sp.a met 247 voorkeurstemmen.

Geen gemeenteraadsleden voor de lokale lijst Durven in Ruiselede, waar actrice Ingrid De Vos slechts 53 mensen kon overtuigen.

Tenslotte konden ook voormalig The Voice Kids-winnares Mentissa Aziza (Denderleeuw, LvB, 221 stemmen), The Voice-deelneemster Robin Desmet (Izegem, N-VA, 418 stemmen), en Blind Getrouwd-deelnemers Aljosja Van der Straeten (Brugge, sp.a, 710 stemmen) en Mike Van Ryssel (Evergem, N-VA, 241 stemmen) het niet waarmaken.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top