Interview: Stijn Coninx en Jan Decleir over Niet Schieten!

Vanaf 8 februari in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV: 'Niet Schieten', de aangrijpende Bende van Nijvel-film van regisseur Stijn Coninx, met een fenomenale Jan Decleir in de hoofdrol. Lees hier ons interview!

Interview: Stijn Coninx en Jan Decleir over Niet Schieten! © Belga

Een voltreffer, deze film van Stijn Coninx. Met ‘Niet Schieten’ brengt hij het verhaal van David Van de Steen, die in 1985 ternauwernood de aanslag van de Bende van Nijvel overleefde. De film is gebaseerd op het boek dat Van de Steen schreef met Humo-journaliste Annemie Bulté.De hoofdrol is voor Jan Decleir, die een schitterende prestatie levert als Petje, de grootvader van David. Naast Jan Decleir zie je onder meer Viviane De MuynckMo en Kes BakkerJonas Van GeelLouis TalpeElke Van MelloZita Wauters en Wouter Hendrickx.

Niet Schieten is vanaf 8 februari te huur in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV. Een absolute aanrader! Lees hieronder ons interview met regisseur Stijn Coninx en acteur Jan Decleir, die in deze film een glansrol neerzet.

"Een love story die wordt kapotgeschoten"

"Een love story die wordt kapotgeschoten" © KFD

Niet Schieten is jouw film over het onderzoek naar en de slachtoffers van de Bende van Nijvel. Een film die je van bij het begin naar de keel grijpt. Waarom wilde je dit verhaal vertellen?

Stijn: “Ik denk om dezelfde reden als die je aanhaalt: toen ik het boek las, was ik er enorm door geraakt. Shit, dacht ik, zo is het dus voor die mensen die dat hebben meegemaakt. En omdat het zo hard binnenkwam, vond ik het wel belangrijk om dat te delen. Om dat verhaal te vertellen, en mijn boosheid te delen.”

Je vertelt dat verhaal vanuit het perspectief van Petje, Albert Van den Abiel, de grootvader van David Van de Steen. In de film schitterend vertolkt door Jan Decleir.

Stijn: “Het was David die opperde om de rol van zijn grootvader te laten spelen door Jan. En ik voelde het net zo aan als hij. Jan was van bij het begin betrokken bij de film. Een van de eerste mensen met wie ik het verhaal gedeeld heb, was hij.

Een kind dat zijn ouders en zus voor zijn ogen doodgeschoten ziet worden, en alleen achterblijft. Dat is iets enorms om te verwerken, en voor David was het in de eerste plaats zijn grootvader met wie hij nog kon communiceren. Met de grootmoeder ook natuurlijk, maar op een andere manier.

We hebben daar veel over gesproken, en op den duur dachten we: ‘Ja, nu moeten we daar misschien eens iets mee doen’. Zo is dat gegroeid, met Jan en David, met een hele ploeg eigenlijk. Toen de producent, Peter Bouckaert, mij vroeg hoe we dat precies zouden aanpakken, heb ik geantwoord: ‘Het is eigenlijk een love story die wordt kapotgeschoten’.

We hebben het verhaal inderdaad verteld vanuit het standpunt van de grootvader, Albert. Stel je dat eens voor … Je hebt als koppel veel meegemaakt, en eindelijk mag je op pensioen gaan en van je oude dag gaan genieten. En dan valt er zo’n bom op je relatie. Je verliest niet alleen je kinderen, je familie, maar je moet aan je enige overgebleven kleinkind ook nog eens gaan vertellen dat het leven nog de moeite waard is. Dat is wat ik had gevoeld in het boek, dat was voor mij het uitgangspunt.

We hebben dat verhaal niet uitgevonden, dat kwam van David, en van de grootvader en de grootmoeder. Dat maakt van Niet Schieten iets bijzonders."

"Een film van heel veel mensen, over heel veel mensen"

"Een film van heel veel mensen, over heel veel mensen" © KFD

Jan, waarom wilde jij deze rol graag spelen?

Jan: “Stijn had het boek gelezen en is er iets later mee bij mij gekomen. Ik deel zijn ervaring volledig. Maar daarbij schaamde ik me ook, en die schaamte wilde ik delen.”

Waarom schaamte?

Jan: “Niet Schieten brengt een portret van een land waar serieuze dingen mee aan de hand zijn. Het gaat niet goed in België. Al lang niet, maar nog steeds niet.

Toen die aanslagen gebeurden, was ik verbijsterd en, net zoals Stijn, had ik een gevoel van ongeloof. Maar dat verdwijnt … De aanslagen waarover we de film gemaakt hebben, gebeurden in 1985. Een paar jaar later was er al een soort berusting. België berustte, in het idee dat we het wel nooit zouden weten … en de slachtoffers bleven in de kou staan, daar is niks voor gedaan. Vandaar komt die schaamte.

Het erge is: het gebeurt nog steeds. David heeft bijvoorbeeld gesproken met mensen die slachtoffer geworden zijn van de aanslagen in Zaventem. Die hebben dezelfde verhalen. Dan denk ik: het spijt me, maar onze leiders zijn niet waar ze moeten zijn.”

Stijn: “Inderdaad. Er zijn sinds de film in de zalen te zien is, al verschillende mensen op ons afgestapt met hun verhaal, over hoe zij die gebeurtenis of iets gelijkaardigs hebben ervaren. Dat kan toch geen toeval zijn. Zoveel families … die er op de een of andere manier mee zijn blijven zitten. Dit is een film van heel veel mensen, over heel veel mensen.”

Twijfel

Twijfel © KFD

Hebben jullie getwijfeld om de film te maken?

Stijn: “Ja, uiteraard. Jan heeft in het begin terecht gezegd: ‘Ik weet niet of ik dit wel wil doen’. We hebben ook signalen gekregen van een aantal slachtoffers en nabestaanden die het hele verhaal liever niet opnieuw opgerakeld zagen worden. En natuurlijk, waarom moet er rond één iemand een film gemaakt worden? Die wordt dan gigantisch in de belangstelling gezet… Allemaal vragen die we onszelf gesteld hebben.

De verwerking is ook voor iedereen anders, de meningen zijn verdeeld. In de film zie je dat de grootvader en de grootmoeder elk hun eigen manier hebben om met de gebeurtenis om te gaan. Zo is het in het leven ook, in elke familie waar iets ergs gebeurt: een probleem met een kind, of iets anders … als koppel trek je niet automatisch aan hetzelfde zeel.

Binnen de families van andere slachtoffers zijn de meningen evenzeer verdeeld. De ene vindt dat we die film moeten maken, de ander vindt dat we ervan af moeten blijven. Er zijn véél slachtoffers gemaakt toen, en die hadden véél meer hulp moeten krijgen. De getroffen families, maar ook de politiemensen en de rijkswachters die erbij waren …

Het is niet omdat wij zeggen dat er bij de aanslag rijkswacht betrokken was, dat die allemaal ‘slecht’ waren. De doorsnee rijkswachter was eerder slachtoffer dan dader.”

Het keukenkastje

Het keukenkastje © KFD

Een treffende scène in de film, is die van het keukenkastje dat wordt leeggemaakt voor David.

Stijn: “Ja, dat wás ook treffend. Ineens komt er bij Petje en Metje, zoals David zijn grootouders noemde, een kind wonen. In een appartement dat daar niet op voorzien was. En dus werd er een keukenkastje leeggemaakt voor zijn spullen. We zijn gaan kijken naar dat kastje. We hebben het kunnen fotograferen en zo zag het eruit.
 
Albert Van den Abiel is overleden in 2010, een paar maanden nadat het boek verschenen is. Jullie hebben hem dus zelf niet gekend.

Stijn: “Hij is overleden een maand nadat ik David heb ontmoet. Jan en ik hebben hem nooit ontmoet, maar we hebben gelukkig wel aardig wat materiaal kunnen bekijken. Jan nog veel meer dan ik … Wat die man zei, en hoe. Jan, jij had het gisteren nog over die laatste beelden die we hebben gezien, van die NATO-reportage.”

Jan: “Ja, fantastisch. Dat is een reportage van RTL uit 2009, die zelfs David nog niet gezien had. Ik weet niet meer precies hoe, maar ineens was die reportage er. Het gaat over de bende, maar ook over Aalst. En ineens zie ik die grootvader lopen … een heel rijzige, grote man. Zo mooi, ontroerend. En hij zegt niks, hij wandelt alleen maar. Door Aalst. Adembenemend!"

Stijn: “Treffend ook, want het gaat over een internationale documentaire over de NATO, een groot onderwerp. En ineens komen die in Aalst, én komen ze bij Albert terecht. Toch ergens omwille van de redeneringen die hij maakte, anders was hij nooit in zo’n documentaire te zien geweest. Die man is blijven zoeken, tot op het einde.”

“Albert was een believer, en ik was het niet”

“Albert was een believer, en ik was het niet” © KFD

Jan, hoe heb je je voorbereid op je rol?

Jan: “Op een gegeven moment moest ik alle twijfels laten varen en heb ik gezegd, ‘we gaan ervoor’. Stijn en ik zijn vanaf dat moment heel intens gaan samenwerken: een paar maanden aan een stuk hebben wij bijna dagelijks samengezeten. We hebben geschreven, het scenario uit elkaar getrokken en weer in elkaar gezet, personages bedacht en andere min of meer naar de achtergrond geduwd. Om het hele verhaal een beetje bevattelijk te krijgen in een beperkte tijd. Dat moest, want als je het hele boek zou willen verfilmen, moet je een reeks maken. Daar hebben we met zijn tweeën aan gewerkt, en dan was de voorbereiding eigenlijk klaar.

Stijn weet dat ik beter functioneer als ik mijn eigen woordjes schrijf. Ik ben bijvoorbeeld vanaf het begin begonnen aan die eindspeech. Die hebben we pas aan het einde van de draaiperiode opgenomen, en dat was voor mij alleszins een van de spannendste dagen. Ondanks het feit dat ik er al vroeg aan begonnen was, heb ik de nacht voor de opname nog van alles zitten te herschrijven en schrappen.”

Hoe zou je zelf Albert omschrijven?

Jan: “Albert was een believer, en ik was het niét. Ik ga niet zeggen dat hij geloof hechtte aan alle complottheorieën, want er waren er nogal wat. De kranten stonden er vol van! En Albert, die sloot het niet uit. Hij was een believer dus. Ik niét, maar echt totaal niet. Dat er ergens iets werd toegedekt, daar was ik van overtuigd … maar al die cowboyverhalen, daar had ik niks mee. Máár, ik ben een believer gewórden. Ik ben natuurlijk niet Albert, maar ik ben wel een soort Albert geworden, ja.”

Avonturiers en grijze muizen

Avonturiers en grijze muizen © Belga

Sta je qua karakter ver van Albert af?

Jan: “Ik denk dat Albert toch een soort avonturier was, en dat vind ik er eigenlijk ook leuk aan. Hij is bijvoorbeeld een tijd in Congo geweest, waar hij in de woelige jaren na de onafhankelijkheidsverklaring is moeten gaan lopen. Vervolgens is hij terug naar België gekomen, en uit gesprekken met Alberts broer heb ik vernomen dat hij toen zelfs een tijdje een soort bedrijfsspionage heeft gedaan voor Mercedez-Benz. Mercedes, daar was hij gék op. David (foto links) kende dat verhaal ook nog niet, tot dan.

Dus ik denk dat het een man was met veel zin voor avontuur. Helaas heb ik dat niét, ik ben eerder een grijze muis.”

Ik weet niet of dat waar is, hoor. Waarom denk je dat?

Jan: “Ik weet het niet, ik haal mijn zin voor avontuur uit het soort werk dat ik doe. Mezelf doen verdwijnen in anderen. Het is toch een soort vermommen dat ik doe … Het is eigenlijk een leugen, maar een plezierige leugen. Tenminste, ik vind dat plezierig. Dat is ook het rare als je een film als deze maakt. Het is een dieptragisch verhaal, maar toch ontleen ik er plezier aan om die rol te spelen.”

Positieve reacties

Positieve reacties © Belga

Niet Schieten is intussen in première gegaan. Hoe zijn de reacties?

Jan: “Positief! De mensen zijn aangedaan als ze Niet Schieten hebben gezien. We krijgen veel reacties, ja, meer dan bij andere films. Het is ook niet zo’n vrijblijvende productie natuurlijk. Maar ik hou van deze film, dus met de première in Antwerpen ben ik in de buurt gebleven. Meestal ben ik nogal snel weg, haha. Maar het was een mooie avond.”
 

Niet Schieten, een coproductie van Proximus, is vanaf 8 februari te huur in de Op aanvraag-catalogus van Proximus TV. Benieuwd? Zeker kijken!


Interview door P.N. voor Proximustv.be

Waag je kans en win

Bekijk alles
Test je kennis over het WK Wielrennen en beleef een VIP-dag op de Kwaremont!

Test je kennis over het WK Wielrennen en beleef een VIP-dag op de Kwaremont!

Ben je klant bij Proximus? Dan kan je dankzij Enjoy! deze sublieme ervaring winnen.

Music Maestro

Bekijk alles
The National. 20 jaar oud. 2 keer Pukkelpop, zelfde editie.

The National. 20 jaar oud. 2 keer Pukkelpop, zelfde editie.

Billie Eilish: eerst Pukkelpop dan de wereld

Billie Eilish: eerst Pukkelpop dan de wereld

Als we de media mogen geloven - de andere media - dan is er voor Billie Eilish maar één scenario mogelijk: sterrendom. Talent, branie en songschrijfschap in één. En ze is nog niet eens twintig! Zeventien pas, ja!

Pukkelpop 2019: mis deze bands niet!

Pukkelpop 2019: mis deze bands niet!

Wat een affiche alweer, deze editie. Dat wordt schemaatjes maken en met het schaamrood op de wangen merken dat je wellicht niet alles kan zien wat je wil zien. Wij helpen je graag bij de selectie! Tien bands die je niet mag missen. Veel van eigen bodem ook!

Lost Frequencies: gevonden, een groot talent!

Lost Frequencies: gevonden, een groot talent!

Sommige bands of artiesten weten zich onder de radar van de pers en de media in de hoogste regionen van de pop- en rockcharts te manoeuvreren. Zonder noemenswaardige hype of grote marketingcampagne lossen ze een single, een album of een paar songs en – hup! – ze weten zich meteen gebeiteld in het geheugen van talloze muziekfans. Het overkwam Lost Frequencies, aka Frederik De Laet, die op een goeie dag een song ineenknutselde op zijn slaapkamer en twee jaar later de wereld rondtoerde.

Royal Blood: royaal riffs uitdelen!

Royal Blood: royaal riffs uitdelen!

Minimalisme in rock: The White Stripes, Black Box Revelation, The Black Keys en talloze andere bands bewijzen dat je niet met vijf hoeft te zijn om een lekker potje herrie te produceren. Ook Royal Blood past perfect in dat rijtje. Brits duo, met genoeg vuur in de kuiten om hele weides in vuur en vlam te zetten. Ook Pukkelpop, ja.

Kid Noize, maak kennis met de man met het apenhoofd!

Kid Noize, maak kennis met de man met het apenhoofd!

Begin dit jaar bracht Kid Noize 'The Man with a Monkey Face' uit. De release ging samen met de publicatie van een stripverhaal: 'De Man Met Het Apenhoofd', dat uitkwam bij Uitgeverij Dupuis. Op 20 juli staat hij op het Ardeense festival Les Francofolies de Spa en op 22 november neemt hij de AB in. Wij spraken een tijd geleden met hem.

Tien weetjes over Pukkelpop!

Tien weetjes over Pukkelpop!

Dat je veel weet over het festival nemen we graag aan, maar wedden dat je van deze wist-je-datjes toch even schrikt? Of tenminste opkijkt… Tien weetjes over een van de fijnste festivals ter wereld! Je leest het hier allemaal.

Martin Solveig: koorknaap met skills

Martin Solveig: koorknaap met skills

Martin Solveig. Groot in Frankrijk en ver daarbuiten. Niet meteen een naam om een boeiende carrière mee te maken, want zeg nu zelf, als je de naam Martin Solveig hoort, denk je niet meteen aan een befaamd dj.

Laurent Garnier, een levende technolegende

Laurent Garnier, een levende technolegende

Op 11 juli staat de Franse technopionier Laurent Garnier op de planken van het Dour Festival. Garnier is zowat een levende legende in de clubscène. Een korte kennismaking.

Dimitri Vegas & Like Mike: Aim for the stars, land on the moon!

Dimitri Vegas & Like Mike: Aim for the stars, land on the moon!

Is er nog uitleg nodig bij de namen Dimitri Vegas & Like Mike? Spreek ze uit en je komt meteen uit bij Tomorrowland. Eigenlijk zijn de twee broers – né Dimitri & Michael Thivaios – in hun hoedanigheid als dj een household name geworden of zelfs meer: een merk.

Bon Jovi, een geoliede rockmachine

Bon Jovi, een geoliede rockmachine

Op zondag 14 juli is Bon Jovi de headliner op TW Classic. De Amerikaanse rockdinosaurussen zijn al 30 jaar bezig en scoorden een hele batterij aan hits. Wij zetten enkele markante feiten over de band op een rijtje.

Parov Stelar: de top van de electro swing op Dour!

Parov Stelar: de top van de electro swing op Dour!

Marcus Füreder. Zo heet-ie echt. 45 jaar oud. Producer en superstar dj. Ondertussen vind je hem aan de top van de electro swing. Niet zomaar toevallig. Sinds 2001 brengt de man ep's en albums uit met een ongekende efficiëntie en gemak. Bekend met 'Clap Your Hands'? Dat is alvast één hit! En dan hebben we het nog niet gehad over de dansende menigten en zijn nieuwste project Stelartronic.

Sport in de kijker

Bekijk alles
Diego Maradona: God in Napels, rebel daarbuiten

Diego Maradona: God in Napels, rebel daarbuiten

Is hij de beste speler ooit? Die vraag zal nooit een definitief antwoord kennen. Feit is wel dat Diego Armando Maradona een van de meest geniale voetballers ooit was. Ook naast het veld leidde hij een flitsend leven, al ging dat niet altijd even goed. Genoeg stof voor een uitgebreide film in ieder geval. 'Diego Maradona' van Asif Kapadia is vanaf 31 juli te bekijken in de bioscoop.

Vive le vélo: de beste koersfilms

Vive le vélo: de beste koersfilms

De karavaan van de Tour de France baant zich momenteel een weg door de mooiste landschappen van Frankrijk. Ook voor niet-wielerfanaten is de meest legendarische wielerwedstrijd ter wereld puur genieten (en niet alleen van de ontblote kuiten van de renners). En wij doen daar nog een flinke schep bovenop met deze reeks films die de koers, of op zijn minst de fiets in de kijker zet.

Stoelendans in 1A en 1B: deze clubs kozen voor een nieuwe coach

Stoelendans in 1A en 1B: deze clubs kozen voor een nieuwe coach

Acht van de zestien eersteklassers en drie van de acht clubs uit de Proximus League wisselden deze zomer van trainer. Net niet de helft van de Belgische profclubs slaat dus een andere weg in. Wij stellen de nieuwe trainers even voor.

Vooruitblik op de Tour: wie zijn de kanshebbers?

Vooruitblik op de Tour: wie zijn de kanshebbers?

Op 6 juli gaat de 106de editie van de Tour de France van start in Brussel. Door het afzeggen van Chris Froome en Tom Dumoulin lijkt de Tour dit jaar onthoofd.

Eddy Merckx en de Ronde van Frankrijk 1969

Eddy Merckx en de Ronde van Frankrijk 1969

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat Eddy Merckx zijn eerste van vijf eindzeges pakte in de Ronde Van Frankrijk. België had 30 jaar moeten wachten op een nieuwe Tourwinnaar, na Sylvère Maes die de Tour van 1939 had gewonnen. Om de 50e verjaardag van de eerste Tourzege van De Kannibaal te vieren, start de Ronde van Frankrijk in 2019 in Brussel. Wij blikken terug op een bewogen 1969 van Eddy Merckx.

10 Touretappes om naar uit te kijken

10 Touretappes om naar uit te kijken

Op 6 juli is het weer zover: dan gaat met de Ronde van Frankrijk de jaarlijkse hoogmis van het wielrennen van start. En dit jaar ligt de Grand Départ in Brussel. Vanaf onze hoofdstad gaan we drie weken lang op zoek naar een opvolger voor Geraint Thomas. Naar welke tien ritten moeten we zeker uitkijken?

Merci Merckx: zesdelige ode aan de Kannibaal op Eén

Merci Merckx: zesdelige ode aan de Kannibaal op Eén

Vanaf maandag 1 juli gaat Karl Vannieuwkerke op zoek naar de erfenis van Eddy Merckx. Zes dagen lang trekt hij door acht landen op drie continenten. Hij spreekt er met ex-ploegmaats, familieleden, journalisten, supporters, mecaniciens, vrienden en rivalen van de grootste wielrenner aller tijden, maar ook met toevallige passanten. Wat heeft Merckx voor hen betekend?

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in juli allemaal volgen bij Proximus

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in juli allemaal volgen bij Proximus

Hoezo, in juli ligt het voetbalseizoen stil? Het clubvoetbal mag dan wel een break nemen, maar de voetballiefhebber komt via Proximus ook tijdens de komende maand aan zijn trekken. Verder is het vooral uitkijken naar de Tour en Wimbledon, en is er traditioneel veel motorsport. Ook in juli zit je goed bij Proximus.

Andy Murray, de Britse tennislegende die Fred Perry deed vergeten

Andy Murray, de Britse tennislegende die Fred Perry deed vergeten

Andy Murray maakte onlangs zijn comeback in het dubbeltoernooi van Queen's na zijn operatie van de laatste hoop aan de heup. Met succes, want hij schreef het toernooi meteen op zijn naam. Ook in Wimbledon is hij van de partij in het dubbelspel, waar hij zijn natie in het verleden al in vervoering bracht. Fred wie?

Alles wat je moet weten over de Afrika Cup 2019

Alles wat je moet weten over de Afrika Cup 2019

Geen Europees kampioenschap of Wereldbeker voetbal deze zomer, maar dat wil niet zeggen dat er geen grote internationale voetbaltoernooien zijn. Voor vrouwenvoetbal moeten we op het WK in Frankrijk zijn, op het Amerikaanse continent zijn er de Copa América en de Gold Cup, de U21 spelen een EK en op het Afrikaanse continent is er de Afrika Cup, ook wel de Coupe d’Afrique des Nations of CAN genoemd. Het Afrikaanse landentoernooi wordt voor het eerst in de zomer en met 24 ploegen gespeeld. In Egypte wordt een opvolger gezocht voor Kameroen dat de vorige editie won.

Met bloed, zweet en tranen: de achtste titel op een rij voor Oostende

Met bloed, zweet en tranen: de achtste titel op een rij voor Oostende

Zoals de laatste jaren steeds het geval was, startte Oostende het nieuwe seizoen in de Euromillions League als topfavoriet. De kustploeg ging op zoek naar een achtste opeenvolgende landstitel. De geelhemden kregen zware tegenstand uit Antwerpen, maar slaagden toch in hun doel. Een overzicht van een mooi seizoen.

Ronde van Zwitserland: laatste rechte lijn naar de Tour

Ronde van Zwitserland: laatste rechte lijn naar de Tour

Wie niet voor het Critérium du Dauphiné koos om zich voor te bereiden op de Tour de France, warmt zich vanaf 15 juni op in de Ronde van Zwitserland. Onder hen Geraint Thomas en Egan Bernal. Je kan de rittenkoers live volgen op Proximus TV.

Focus op films, series & tv

Bekijk alles
‘Orange is the new black’: toffe weetjes in de aanloop naar seizoen 7

‘Orange is the new black’: toffe weetjes in de aanloop naar seizoen 7

Nog één, en dan zit het erop. Het zevende en laatste seizoen van Orange is the New Black is vanaf 26 juli te zien op Netflix. Tot dan, enkele toffe weetjes.

De week in showbizzland

De week in showbizzland

Sorry Voor Alles gaat internationaal, Tom Coninx doet een boekje open over zijn aftocht bij VTM, de Flamingo Bar van Tanja Dexters lijkt definitief de deuren te sluiten en Katrin Kerkhofs oogst kritiek door haar dj-ambities. Wat gebeurde er in BV-land en Hollywood? Dat lees je hier!

Lashana Lynch getipt als nieuwe 007: gaat James Bond met pensioen?

Lashana Lynch getipt als nieuwe 007: gaat James Bond met pensioen?

Zwaait Daniel Craig weldra af als James Bond? Het gonst al jaren van de geruchten: de pers tipte Idris Elba, Tom Hiddleston en Henry Cavill als kanshebbers om de rol over te nemen. Nu menen ze bij de Britse tabloid The Daily Mail te weten dat Lashana Lynch, een Britse actrice die eerder een rol speelde in Captain Marvel, goed op weg is om de eerste vrouwelijke 007 te worden … maar geen vrouwelijke James Bond. Hoe zit dat precies?

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (18 juli)

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (18 juli)

Vind je niet direct je gading bij de reguliere tv-zenders? Waarom dan niet genieten van een film in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Programma's waarvan je reiskriebels krijgt

Programma's waarvan je reiskriebels krijgt

Geen budget om dit jaar op vakantie te gaan? Deze programma's nemen jou vanuit je zetel mee op reis.

Vive le vélo: de beste koersfilms

Vive le vélo: de beste koersfilms

De karavaan van de Tour de France baant zich momenteel een weg door de mooiste landschappen van Frankrijk. Ook voor niet-wielerfanaten is de meest legendarische wielerwedstrijd ter wereld puur genieten (en niet alleen van de ontblote kuiten van de renners). En wij doen daar nog een flinke schep bovenop met deze reeks films die de koers, of op zijn minst de fiets in de kijker zet.

La Casa de Papel: klaar voor deel 3!

La Casa de Papel: klaar voor deel 3!

Fans van La Casa de Papel en El Profesor maken hun agenda best vrij op 19 juli, want vanaf dan verschijnt het derde deel van de Spaanstalige hitserie op Netflix.

Tijd voor film: nu in de bioscoop (17 juli)

Tijd voor film: nu in de bioscoop (17 juli)

Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in 's lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.

De tv-aanraders van de week (15 t.e.m. 21 juli)

De tv-aanraders van de week (15 t.e.m. 21 juli)

Bewolkt buiten? Op tv schijnt de zon altijd! Dit zijn onze tv-tips voor de komende dagen.

Van Blackadder tot Mister Bean: waarom Rowan Atkinson een onderschatte acteur is

Van Blackadder tot Mister Bean: waarom Rowan Atkinson een onderschatte acteur is

Wie kent hem niet? De hilarische Rowan Atkinson heeft al heel wat rollen mogen vertolken, maar blijft toch vooral bekend als Mister Bean, de knullige man met zijn teddybeer. Maar ken je ook de andere fenomenale films en series waarin hij zijn beste acteerkunsten mocht bovenhalen? Naast komedie speelde hij best ook al wat serieuze rollen. Wij geven je graag een overzicht van zijn palmares.

Showbizznieuws heet van de naald

Showbizznieuws heet van de naald

Met welke strapatsen trokken BV's en Hollywoodberoemdheden de afgelopen dagen de aandacht? Je leest er hier alles over!

Een gehaat tv-personage vertolken is geen pretje

Een gehaat tv-personage vertolken is geen pretje

‘Ge zou toch eens wat minder aan de fles moeten zitten’: in de tijd dat Jacky Lafon nog de rol van het populaire Familie-personage Zatte Rita vertolkte, kreeg ze die goede raad met de regelmaat van de klok te horen. De groep tv-kijkers die het moeilijk heeft om het onderscheid te maken tussen fictie en realiteit lijkt de laatste jaren explosief te groeien, en dat mochten ook de volgende schermgezichten aan den lijve ondervinden.

Nieuws van het esports-front

Bekijk alles
Vitality laat zich verrassen op IEM Chicago

Vitality laat zich verrassen op IEM Chicago

Gisteren vonden de eerste wedstrijden in de groepsfase van de IEM Chicago plaats. Over het algemeen vielen er weinig verrassingen te bespeuren, maar in groep B was er toch een onverwacht verlies van Vitality.

Misfits Gaming zet volledig roster op de bank

Misfits Gaming zet volledig roster op de bank

Bij Misfits Gaming kunnen ze duidelijk niet lachen met de huidige gang van zaken in de LEC, want na slechts twee winstpartijen na acht wedstrijden wordt de volledige line-up op de bank gezet.

Fnatic zet Rekkles op de bank

Fnatic zet Rekkles op de bank

Vreemde beslissing bij Fnatic dit weekend in de LEC, want voor de eerste wedstrijden van de vijfde week zet het Martin "Rekkles" Larsson op de bank. Zijn plek wordt ingenomen door wisselspeler Felix "MagiFelix" Boström.

MIBR krijgt plekje op BLAST Pro Series in Moskou

MIBR krijgt plekje op BLAST Pro Series in Moskou

De BLAST Pro Series in Los Angeles zijn nog niet zo lang achter de rug, maar de voorbereidingen op het toernooi in Moskou zijn al aan de gang. Zo heeft het Braziliaanse MIBR nu ook een uitnodiging gekregen.

Liquid en Vitality naar DreamHack Masters Malmö

Liquid en Vitality naar DreamHack Masters Malmö

De DreamHack Masters in Malmö hebben nog een aantal nieuwe teams uitgenodigd voor hun CS:GO-tornooi. Met Vitality en Liquid voegt het de twee finalisten van ESL One Cologne toe aan de line-up.

Intel past regels voor Grand Slam aan

Intel past regels voor Grand Slam aan

Nadat Astralis en Team Liquid in de eerste twee jaren aan de haal gingen met de Intel Grand Slam, en de bijhorende prijs van 1 miljoen dollar, heeft Intel nu besloten om de regels voor de derde jaargang ietwat aan te passen.

Michael “ODEE” O’Dell voegt zich bij Rogue

Michael “ODEE” O’Dell voegt zich bij Rogue

Michael "ODEE" O'Dell, oprichter van Dignitas en een van de bekendste namen binnen esports, gaat binnenkort aan de slag bij ReKTGlobal en Rogue.

Splyce stopt met Rocket League team

Splyce stopt met Rocket League team

Splyce heeft op Twitter aangekondigd dat het ophoudt met het eigen Rocket League team. Dat presteerde de afgelopen maanden beneden peil en de organisatie heeft geen zin om een nieuw team uit te bouwen.

RFRSH Entertainment wil esportteams afsplitsen

RFRSH Entertainment wil esportteams afsplitsen

RFRSH Entertainment, de organisator van de BLAST Pro Series en de eigenaar van de teams Astralis en Origen, is van plan om zijn teams af te splitsen in een apart bedrijf, zodat het kan focussen op de organisatie van events.

Echo Fox krijgt meer tijd om racismezaak aan te pakken

Echo Fox krijgt meer tijd om racismezaak aan te pakken

Riot Games heeft de deadline die het Echo Fox had opgelegd om de racismezaak binnen het bedrijf op te lossen, verlengt. Normaal moest dat binnen 60 dagen geregeld zijn, maar de organisatie krijgt nu een week extra.

Groepen FIFA eWorld Cup zijn bekend

Groepen FIFA eWorld Cup zijn bekend

FIFA en EA Sports hebben de groepen voor de FIFA eWorld Cup, die volgende maand plaatsvindt in Londen, bekendgemaakt. Daarin vinden we alvast een bekende Belg in terug.

Eerste verlies voor Fnatic in LEC is een feit

Eerste verlies voor Fnatic in LEC is een feit

Het heeft lang geduurd, maar Fnatic is niet meer ongeslagen in de Summer Split van de LEC. Boosdoener was Splyce, dat op zaterdag slaagde waar alle andere teams tot nu toe niet in waren gelukt.

Top