Klaar voor Graspop Metal Meeting? De vele kleuren en muzikale geuren van metal!

Wat is metal? Vraag het aan tien verschillende metal-fans en je krijgt wellicht tien verschillende antwoorden. Voor de ene is heavy metal de enige echte metal, voor de andere maakt doom of black metal als enige aanspraak op de titel. Hoe het ook zij: op Graspop Metal Meeting komen alle genres ruim aan bod. Een bloemlezing.


Doom Metal

In duisternis gehuld haalt doom metal het licht uit de dag. Zou het? Feit is wel dat doom – het zit al in de naam – niet bijzonder vrolijk is. Langzaam en donker, wanhoop, leegte, het vagevuur. Met Black Sabbath als absolute pionier en een genre dat nogal populair is in landen waar de zon zich niet altijd laat zien. Hier bekend geworden dankzij de Zweedse band Candlemass, met hun album ‘Epicus Domicus Metallicus’. Scandinavië! Rigor Mortis, Reverend Bizarre en Skepticism. Dat zijn de bands.

Folk Metal

Wat doet een draailier, hoorn, fluit of viool op het podium bij een heavy metal-optreden? Veel, want in het folk metal genre worden zowel zware gitaren als oude instrumenten aan elkaar gekoppeld. Het Britse Skyclad speelde folk metal avant la lettre, maar vandaag is Finntroll zowat de meest bekende folk metal band. Ondertussen bestaan ook hier een aantal subgenres: Oriëntaalse metal, Keltische metal, pagan metal en viking metal, telkens met een thematiek die te herleiden is tot mythologische verhalen.

Nu metal

Metal van nu? Mjah. Vooral een genre dat mid-jaren negentig opmars maakte en waar bands als Deftones en Linkin Park in grossierden. Metalgitaren, samples, zang en een rapper. Volgens de echte metalfans is nu-metal geen metal, maar een hybride vorm, een allegaartje aan stijlen dat zich ergens aan de rand van de echte moshpit ophoudt. Hey, anno 2019 kan alles. Nu-metal heeft evenveel bestaansrecht als de laatste winnaar van Eurosong.

Deathmetal

One word: Napalm Death. Songs van amper drie seconden, die klinken als zware, op hol geslagen machines en de zang bestaat uit grunts. Bijzonder apart, dit genre, omdat de bands het meestal gaan zoeken in de morbide sfeer. Dood is alomtegenwoordig. Verderf ook, en dat is de reden waarom sommige albumhoezen – een aantal van Cannibal Corpse – verboden werden. Nauw verwant met deathmetal is grindcore, dat zich ontwikkelde uit trashmetal en hardcore punk. Namen in het deathmetalgenre? Carcass, Morbid Angel, My Dying Bride, Death.

Heavy Metal

Begin jaren 1970 ontstaan, met wegbereiders Led Zeppelin, Black Sabbath en Iron Maiden als de meest bekende. Allemaal exploten van de New Wave of British Heavy Metal, een stroming die kwam na het tanende succes van de punk. Heavy Metal – ook wel metal – kreeg vooral in de jaren 1980 een ongelooflijke push, dankzij bands als Venom, Manowar, Saxon, Motörhead en Judas Priest. Met ‘The Number of the Beast’ van Iron Maiden (1982) veroverde Iron Maiden een plek in de metal-geschiedenisboeken. Uitstapje naar het verleden in het heden.

Black metal

Satan. Misantroop. Heidens. De verachting van de mens. Niet meteen onderwerpen waarmee je je populair maakt aan koffietafels, maar wat zou dat? Het genre ontstond ergens in de diepte van de Scandinavische wouden en verspreidde zich als koudvuur over de wereld. Venom is een mooi voorbeeld. Ruw, schel, smerige productie, met riffs recht uit de teerputten van de hel. Vandaag maken bands als Emperor, Immortal, Krieg, Zyklon en consorten hier het mooie – ja toch! – weer.

Power metal

Duitsland en Scandinavië. Daar vind je hoofdzakelijk bands die zich uitleven in de power metal. De naam van het genre zegt het al: er zit behoorlijk wat kracht in de het metaal, en dan vooral in de snelheid van het spel en de melodie. Melodieuze speedmetal, zo zou je het ook kunnen noemen, maar power metal klinkt gewoon beter. ’t Is een behoorlijk vrolijke metal-variant, ietwat theatraal met veel aandacht voor – eh, ja – literatuur. Power metalheads baseren hun songs vaak op boeken, kosmologie, sci-fi, mythologie en dies meer. Namen? Hammerfall, Majesty, Timeless Miracle, Kamelot...

Metalcore

Nog een subgenre waarin metal en hardcore punk gecombineerd worden. Behoorlijk explosief, en ergens mid jaren 1980 voor het eerste beoefend door bands als Suicidal Tendencies, Wasted Youth etc. Maar, zoals dat met veel genres gaat, kreeg ook metalcore doorheen de jaren een andere smoel. Midden jaren negentig werd iets agressiever, en verdween het crossover-gegeven. De New Yorkse band Merauder vond het genre opnieuw uit met hun in 1995 uitgebrachte plaat ‘Master Killer’. Pas na 2000 kwam de term metalcore helemaal in zwang, toen het genre steeds vaker leentjebuur ging spelen bij trashmetal en heavy metal. Caliban, Hatebreed, Spoil Engine, The Dillinger Escape Plan, ... pick your battle!

Muziek

Bekijk alles
Top