Deze films schetsen geen fraai beeld van de toekomst

Films | De nieuwste van Steven Spielberg heet Ready Player One en is gebaseerd op de gelijknamige dystopische sciencefictionroman van Ernest Cline. Deze film is nu te bekijken in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Het verhaal speelt zich af in 2045, wanneer de wereld op het punt staat om in te storten. De mensen zoeken hun redding in OASIS, een uitgestrekt virtual reality universum, gemaakt door de geniale en excentrieke James Halliday. Als Halliday overlijdt, laat hij een immens fortuin na aan degene die als eerste het digitale Easter Egg vindt dat hij in OASIS heeft verstopt. Er ontstaat een ware jacht die de wereld in zijn greep houdt. Als de jonge held Wade Watts besluit mee te doen, raakt hij verzeild in een halsbrekende en onwerkelijke zoektocht in een fantastische wereld vol mysteries, ontdekkingen en gevaar.Ready Player One speelt zich af in een wereld waar er nog nauwelijks sociaal contact is en iedereen vlucht in virtual reality en nostalgie. Niet echt een toekomst om vrolijk van te worden… Ontdek hier nog enkele straffe sciencefictionfilms die geen fraai beeld schetsen van de maatschappij.

The Lobster

The Lobster speelt zich af in een nabije, dystopische toekomst waarin alleenstaanden worden opgepakt en overgebracht naar een griezelig hotel. Daar hebben ze vijfenveertig dagen tijd om onder de andere singles een passende partner te vinden. Lukt dit niet, dan veranderen ze in een dier en worden ze verbannen naar een bos.

De film van Yorgos Lanthimos uit 2015 kreeg een Oscarnominatie achter zijn naam voor beste origineel scenario en won de prijs van de jury op het filmfestival van Cannes. Hoofdrolspeler Colin Farrell werd voor zijn hoofdrol als David genomineerd op de Golden Globes. Andere rollen zijn voor Rachel Weisz, Jessica Barden, Leá Seydoux en Ben Whishaw.

Elysium

In het jaar 2154 is de mensheid verdeeld over twee werelden. Een kleine groep uitverkorenen woont in Elysium, een weelderig ruimtestation, terwijl de rest van de bevolking vegeteert op de ruïnes van de overbevolkte aarde. De strenge politica Rhodes laat iedereen die het waagt Elysium binnen te vallen ongenadig over de kling jagen. Wanneer Max door een arbeidsongeval ten dode opgeschreven is, besluit hij de sociale onrechtvaardigheid te bestrijden.

Elysium (2013) is een film van Neill Blomkamp, eerder verantwoordelijk voor de baanbrekende film District 9. Hoofdrollen zijn voor Matt Damon, Jodie Foster en Alice Braga.

In Time

In het jaar 2169 is de mens erin geslaagd het verouderingsgen uit te schakelen. Wie 25 wordt, stopt met verouderen en krijgt nog één jaar de tijd om extra tijd te kopen en langer te leven. De rijken kunnen dus vrijwel onsterfelijk worden, terwijl de armen moeten sterven. Voor de jonge Will Salas zit de tijd er bijna op, als hij ook nog ten onrechte wordt beschuldigd voor moord, trekt hij ten strijde tegen het systeem waar tijd letterlijk geld waard is...

In Time (2011) is een film van Andrew Niccol, die het scenario schreef voor het bejubelde The Truman Show. De hoofdrollen zijn voor Amanda Seyfried en Justin Timberlake, die voor zijn rol genomineerd werd op de Teen Choice Awards.

In Time is nu beschikbaar in de op-aanvraagcatalogus van Proximus TV

Children of Men

2027. Er heerst al jaren totale onvruchtbaarheid op aarde en sinds 1995 is er geen enkel kind geboren. Wanneer de jongste persoon op aarde dan ook nog eens sterft, gaat de bevolking helemaal door het lint. Maar dan wordt Theo, een vroegere activist, nu een gedesillusioneerde bureaucraat, gecontacteerd door een kennis: zij heeft een zwangere vrouw gevonden en heeft zijn hulp nodig om haar te beschermen tegen de uitgelaten menigte...

Children of Men (2006) is een film van de Mexicaanse regisseur Alfonso Cuarón, Oscarwinnaar voor Gravity (2013). De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van P.D. James en was goed voor drie Oscarnominaties en twee bekroningen op het filmfestival van Venetië. Hoofdrollen zijn voor Clive Owen, Julianne Moore en Michael Caine.

Children of Men is nu beschikbaar in de op aanvraag-catalogus van Proximus TV

V for Vendetta

In de toekomst is Groot-Brittannië een totalitaire staat geworden. Tegen deze achtergrond wordt de jonge vrouw Evey van de dood gered door een gemaskerde man, beter bekend als "V". V is weergaloos en charismatisch, maar vooral meester in list en bedrog en zeer bekwaam in de vechtkunst. Hij ontketent een revolutie als hij twee belangrijke regeringsgebouwen opblaast en het door de regering gecontroleerde radio- en tv-station overneemt. V spoort zijn burgervrienden aan in opstand te komen tegen de tirannie en onderdrukking van het onmenselijke schrikbewind.

V for Vendetta van James McTeigue (2005) is gebaseerd op de gelijknamige stripreeks van Alan Moore en David Lloyd. Het scenario werd geschreven door de Wachowski’s, bekend van de dystopische filmreeks The Matrix. In de hoofdrollen zien we Hugo Weaving en Natalie Portman, die voor haar rol genomineerd werd op de Teen Choice Awards.

The Island

The Island speelt zich af in 2019. Lincoln Six Echo woont in een erg strikt gecontroleerde omgeving waar er op elke beweging wordt gelet. Net als andere inwoners hoopt hij ooit naar 'The Island' te trekken, het mooiste plekje ter wereld. Op een dag ontdekt Lincoln evenwel dat alles een leugen is en dat ze eigenlijk allemaal klonen zijn die betrokken zijn bij een experiment. Samen met de aantrekkelijke Jordan Two Delta plant hij zijn ontsnapping...

The Island (2005) is een film van Michael Bay, bekend van blockbusters als Armageddon en Transformers. Ewan McGregor en Scarlett Johansson vertolken de hoofdrollen.

Minority Report

2054 in Washington D.C. Al 6 jaar lang vinden er in de hoofdstad geen moorden meer plaats dankzij een nieuwe technologie die toelaat daders te herkennen voor ze de eigenlijke moord plegen. Maar als de baas van de PreCrime Unit zelf wordt beschuldigd van moord, heeft hij nog 36 uur om te onderzoeken wie hem er heeft ingeluisd. Achtervolgd door zijn eigen mensen begint hij een race tegen de klok...

Minority Report (2002) is gebaseerd op het gelijknamige kortverhaal van Philip K. Dick en is een van de meesterwerken van Steven Spielberg. De film met Tom Cruise in een glansrol kreeg één Oscarnominatie achter zijn naam. Andere rollen zijn voor Colin Farell en Max von Sydow.

The Terminator

In het jaar 2029 heersen intelligente robots over de aarde. De laatste overlevende mensen voeren onder leiding van John Connor een bittere strijd tegen de robots van de supercomputer Skynet. In een ultieme poging om Connor voorgoed uit te schakelen stuurt Skynet een huurmoordenaar terug in de tijd om de moeder van Connor uit de weg te ruimen, opdat haar zoon nooit het levenslicht zou zien.

The Terminator is een klassieker uit 1984 van James Cameron, bekend van blockbusters als Titanic en Avatar. De film was een groot succes en maakte van Arnold Schwarzenegger een superster. Er kwamen maar liefst vier sequels, waarvan Terminator Genisys uit 2015 voorlopig de laatste is.

Blade Runner

Los Angeles, 2019. De wereld is door vervuiling en overbevolking in verval geraakt en de mens is de ruimte gaan koloniseren. Om het leven in mensonvriendelijke omgevingen mogelijk te maken en mijnen op hemelobjecten te ontginnen zijn androïden ontwikkeld. Vier Nexus 6-replica’s hebben echter een Space Shuttle overmeesterd en zijn op weg naar de aarde. Kapitein Bryant vraagt de cynische, voormalig politieagent Rick Deckard om de moorddadige namaakmensen op te sporen. Deckard zoekt vervolgens contact met Tyrell, de ontwerper van de replica's. Daar ontmoet hij de mooie Rachael, een nieuw ontwerp replica, die nepherinneringen mee heeft gekregen om haar menselijker te maken. Terwijl Deckard de jacht opent op de opstandige Nexus 6-replica's en hun leider, Roy Batty, ontwikkelt hij romantische gevoelens voor Rachael.

Blade Runner (1982) is een cultfilm van Ridley Scott die als een van de beste sciencefictionfilms allertijden wordt gezien. De film met Harrison Ford in de hoofdrol kreeg twee Oscarnominaties achter zijn naam, waaronder die voor beste speciale effecten.


Gerelateerde onderwerpen

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top