Alles wat je altijd al over bitcoin wilde weten

Er wordt sinds maanden vrijwel elke dag wel iets over de bitcoin gezegd. Toch weet de meerderheid niet waarover het precies gaat. Is het een munt? Ja, in zekere zin wel, maar niet eentje die je in portefeuille hebt zitten. Een investering of een veilige toevlucht? Misschien wel, maar reken niet op je bank om te helpen bij het aankopen of investeren in deze cryptomunt. Wat is het dan wel? Misschien even vragen aan de uitvinder? Dat kan niet: het is namelijk niet duidelijk waar de bitcoin vandaan komt. Niet echt transparant allemaal, net zoals de bitcoin zelf dus. Tijd om wat licht in de duisternis te brengen!

Alles wat je altijd al over bitcoin wou weten

Wat is het?

Wat is het? © Shutterstock

De bitcoin is een cryptovaluta - een gedecentraliseerde digitale munt - en een internatoniale betaalmethode. Dat wil zeggen dat er geen fysieke muntstukken of biljetten bestaan en dat er geen officiële instelling, zoals een nationale bank, achterzit. Bitcoins worden niet centraal uitgegeven maar ontstaan door het creëren van digitale codes.

Een onbekend genie

Een onbekend genie

Hij heet Satoshi Nakamoto. Of eerder, dat is de naam waarmee de uitvinder van de bitcoin wordt aangeduid, want eigenlijk weet niemand wie hij echt is. We weten niet of hij Amerikaans, Japans, Chinees of Europees is. Zijn leeftijd? Volgens sommigen is hij op 5 april 1975 geboren. Maar eigenlijk vraagt men zich zelfs af of het over één persoon gaat, dan wel over een groep mensen. Satoshi Nakamoto (een pseudoniem?) dook tien jaar geleden voor het eerst op bij de publicatie van een document dat de basisprincipes van de bitcoin uitlegde. Dat was in 2008. Sindsdien probeerden internationale media de identiteit van de auteur te achterhalen. Tot nog toe zonder succes. Maar wat maakt het eigenlijk uit? Wat zeker is, is dat hij/zij een indrukwekkende kennis van economie, cryptografie en peer-to-peernetwerken heeft/hebben. Vandaag de dag is de impact van de uitvinding trouwens zo groot dat die de identiteit van de uitvinder(s) overschaduwt. De doelstelling was een munt te ontwikkelen die niet afhankelijk was van het financiële beleid van het ene of het andere land en deze te beschermen tegen nietsontziende bankiers. Hoe? Door via software de terbeschikkingstelling van 21 miljoen bitcoins te controleren. Sinds 3 januari 2009 werden er elke 10 à 15 minuten eenheden verdeeld volgens een proces dat een beetje aan een loterij doet denken: je moet de kracht van je computer gebruiken en hopen dat je 'wint'. Het aantal geïnteresseerden steeg zienderogen en er werden ruilplatformen opgezet. "Heb jij bitcoins? Ruilen voor dollars?" In het begin waren bitcoins maar een paar centiemen waard. Sindsdien zijn ze in waarde verveelvoudigd, wat tot de gekste toestanden en de grootste angsten heeft geleid. Tegelijk heeft het originele opzet van bitcoins, geïnspireerd op principes van vrijgevigheid en idealisme, het moeten afleggen tegen zuiver speculatieve waarde. Een dollar die in 2010 in bitcoins werd geïnvesteerd, is 7 jaar later 10.000 keer meer waard. Tja, een mens zou van minder gaan dromen.

Hoe en waar bitcoins kopen?

Hoe en waar bitcoins kopen?

Je kan bitcoins kopen op platformen zoals coinbase.com . Je kan ook cryptovaluta minen, dat wil zeggen dat je ze moet verdienen. Hoe? Door de rekenkracht van je computer in te schakelen. Een woordje uitleg. Bitcoins bestaan enkel als digitale code. Als iemand bitcoins verkoopt of aan iemand anders aanbiedt, wordt dat als een informatieblok opgeslagen. Idem voor alle daaropvolgende transacties. Samen vormen deze blokken een blockchain, waarvan het beheer en onderhoud informaticaberekeningen vergen. Gezien er geen centrale beslisser is, nemen de computers van de wereldwijde gebruikers (de 'miners') deze rol over door elk een aantal lijnen code te behandelen. Dit werk wordt dan beloond door fracties cryptovaluta. Daarom komen er bij elke aankoop of verkoop van bitcoins ook kosten kijken.

Kan ik mijn brood verdienen met het minen van bitcoins?

Kan ik mijn brood verdienen met het minen van bitcoins?

Een pc gebruikt elektriciteit en de kostprijs daarvan stijgt. Ieder moet voor zich evalueren hoeveel extra energie zijn uitrusting nodig heeft. Opgelet: de factuur kan gemakkelijk 100 tot 200 euro per maand duurder worden terwijl de potentiële winst beperkt is. Men citeert vaak het voorbeeld van een Amerikaan die in de lente van 2017 probeerde te minen met een Macbook Pro. Na 33 uur had hij het equivalent van 0,00000001 bitcoin. Een snelle berekening deed hem inzien dat hij na drie jaar onafgebroken werken een bedrag van zo'n 0,02 dollar zou verdiend hebben. Onnodig te zeggen dat hij zijn inspanningen gestaakt heeft. Die zouden bovendien zijn laptop naar de knoppen geholpen hebben. Als je een zeer, zeer goedkope energiebron hebt en wilt investeren, dan behaal je betere resultaten met een ASIC-systeem (Application Specific Integrated Circuits). Ook hier moet ieder voor zich beslissen wat hij eraan wilt uitgeven: het kan duizenden euro's kosten. Niet eenvoudig dus om dat winstgevend te maken! Op het vlak van software, kan je bijvoorbeeld MinerGate (MacOS/Windows) gebruiken.

Moet je bitcoins kopen of verkopen?

Moet je bitcoins kopen of verkopen?

Dat is de grote vraag en er is geen helaas geen eenduidig antwoord op. Nog meer dan bij goud of om het even welke andere asset, is de koers van bitcoin zeer volatiel, in de hoogte en in de laagte. Dat staat haaks op investeren volgens het principe van de 'goede huisvader'. Daarom waarschuwen vrijwel alle traditionele financiële instellingen voor bitcoins. Sommigen geven wel toe dat dit te maken heeft met een gebrek aan kennis of uit angst dat de trend van bitcoins en andere cryptovaluta hun eigen markt zal teniet doen. Dat is inderdaad mogelijk. Toch is voorzichtigheid aangewezen. Een paar maanden geleden was in de pers te lezen dat een vader een hypotheek op zijn huis had genomen om bitcoins te kunnen traden. Een beslissing die op zijn minst gezegd riskant is en mogelijk langdurige en dramatische gevolgen voor het gezin inhoudt. Tal van analisten vinden bitcoins een bubbel die elk moment kan barsten. Wanneer je in goud of aandelen investeert, heb je ten minste nog 'iets' in handen. In het geval van cryptovaluta heb je enkel een paar lijnen code, waarvan de waarde door de trend van dat moment wordt bepaald. Als iemand die heel veel bitcoins heeft, plots beslist die vrij te geven, kan dat leiden tot een verwoestend domino-effect. En er zijn nog andere risico's. De bitcoin mag dan wel veilig lijken dankzij de blockchaintechnologie, sommige bemiddelingsplatformen zijn dat een pak minder. In 2014 'verloor' een Japans platform 750.000 bitcoins van zijn klanten. En eind vorig jaar werd er in de Verenigde Staten voor 60 miljoen dollar gehackt. Verder moet je ook weten dat de belastingen meer en meer interesse in cryptovaluta krijgen.

Wat doe je met bitcoins?

Wat doe je met bitcoins?

Als je de bitcoins niet inruilt voor klinkende munt, kan je ze ook hier en daar gebruiken om consumentengoederen te kopen. In België zijn er bijvoorbeeld de site takeaway.com en de stad Gent waar je in première met je smartphone met bitcoins kan betalen in sommige winkels. Zo kunnen handelaars de kosten van 2 à 3% die ze aan Visa of MasterCard moeten betalen, vermijden. Er zijn nog andere voorbeelden. Mensen die het niet zo nauw nemen met de moraal of de wet gebruiken bijvoorbeeld anonieme bitcoins om er op het DarkNet illegale dingen mee op de kop te tikken. DarkNet is een soort duister internet waar je wapens, drugs en andere illegale dingen kan kopen. Maar wie de illegale weg opgaat, kan op niemand rekenen als de dingen fout lopen.

Zijn bitcoins legaal?

Zijn bitcoins legaal?

In theorie is alles wat niet verboden, toegelaten. Dus, ja, bitcoins zijn legaal. Maar het hangt ervan af wat je ermee doet: illegale producten of diensten kopen mag niet, onafhankelijk van hoe je ze betaalt. En als je op een dag meerwaarde met cryptovaluta creëert, moet je dat trouwens ook aangeven aan de belastingen.

Er is meer dan enkel bitcoin

Er is meer dan enkel bitcoin

Bitcoin is de grootste en belangrijkse cryptovaluta maar er zijn er nog vele andere. Eind 2017 waren er meer dan 1000 cryptovaluta en er verschijnen vrijwel elke dag nieuwe munten. Bitcoin Cash bijvoorbeeld, die door vroegere aanhangers van de bitcoin werd gecreëerd omdat ze het oneens waren met het miningproces. Andere heten Ethereum, Ripple, Litecoin, Cardano, enzovoort. Je kan de koers van de meeste cryptovaluta volgen op Cryptocurrency Market Capitalizations .

Waag je kans en win

Bekijk alles
Test je kennis over het WK Wielrennen en beleef een VIP-dag op de Kwaremont!

Test je kennis over het WK Wielrennen en beleef een VIP-dag op de Kwaremont!

Ben je klant bij Proximus? Dan kan je dankzij Enjoy! deze sublieme ervaring winnen.

Music Maestro

Bekijk alles
The National. 20 jaar oud. 2 keer Pukkelpop, zelfde editie.

The National. 20 jaar oud. 2 keer Pukkelpop, zelfde editie.

Billie Eilish: eerst Pukkelpop dan de wereld

Billie Eilish: eerst Pukkelpop dan de wereld

Als we de media mogen geloven - de andere media - dan is er voor Billie Eilish maar één scenario mogelijk: sterrendom. Talent, branie en songschrijfschap in één. En ze is nog niet eens twintig! Zeventien pas, ja!

Pukkelpop 2019: mis deze bands niet!

Pukkelpop 2019: mis deze bands niet!

Wat een affiche alweer, deze editie. Dat wordt schemaatjes maken en met het schaamrood op de wangen merken dat je wellicht niet alles kan zien wat je wil zien. Wij helpen je graag bij de selectie! Tien bands die je niet mag missen. Veel van eigen bodem ook!

Lost Frequencies: gevonden, een groot talent!

Lost Frequencies: gevonden, een groot talent!

Sommige bands of artiesten weten zich onder de radar van de pers en de media in de hoogste regionen van de pop- en rockcharts te manoeuvreren. Zonder noemenswaardige hype of grote marketingcampagne lossen ze een single, een album of een paar songs en – hup! – ze weten zich meteen gebeiteld in het geheugen van talloze muziekfans. Het overkwam Lost Frequencies, aka Frederik De Laet, die op een goeie dag een song ineenknutselde op zijn slaapkamer en twee jaar later de wereld rondtoerde.

Royal Blood: royaal riffs uitdelen!

Royal Blood: royaal riffs uitdelen!

Minimalisme in rock: The White Stripes, Black Box Revelation, The Black Keys en talloze andere bands bewijzen dat je niet met vijf hoeft te zijn om een lekker potje herrie te produceren. Ook Royal Blood past perfect in dat rijtje. Brits duo, met genoeg vuur in de kuiten om hele weides in vuur en vlam te zetten. Ook Pukkelpop, ja.

Kid Noize, maak kennis met de man met het apenhoofd!

Kid Noize, maak kennis met de man met het apenhoofd!

Begin dit jaar bracht Kid Noize 'The Man with a Monkey Face' uit. De release ging samen met de publicatie van een stripverhaal: 'De Man Met Het Apenhoofd', dat uitkwam bij Uitgeverij Dupuis. Op 20 juli staat hij op het Ardeense festival Les Francofolies de Spa en op 22 november neemt hij de AB in. Wij spraken een tijd geleden met hem.

Tien weetjes over Pukkelpop!

Tien weetjes over Pukkelpop!

Dat je veel weet over het festival nemen we graag aan, maar wedden dat je van deze wist-je-datjes toch even schrikt? Of tenminste opkijkt… Tien weetjes over een van de fijnste festivals ter wereld! Je leest het hier allemaal.

Martin Solveig: koorknaap met skills

Martin Solveig: koorknaap met skills

Martin Solveig. Groot in Frankrijk en ver daarbuiten. Niet meteen een naam om een boeiende carrière mee te maken, want zeg nu zelf, als je de naam Martin Solveig hoort, denk je niet meteen aan een befaamd dj.

Laurent Garnier, een levende technolegende

Laurent Garnier, een levende technolegende

Op 11 juli staat de Franse technopionier Laurent Garnier op de planken van het Dour Festival. Garnier is zowat een levende legende in de clubscène. Een korte kennismaking.

Dimitri Vegas & Like Mike: Aim for the stars, land on the moon!

Dimitri Vegas & Like Mike: Aim for the stars, land on the moon!

Is er nog uitleg nodig bij de namen Dimitri Vegas & Like Mike? Spreek ze uit en je komt meteen uit bij Tomorrowland. Eigenlijk zijn de twee broers – né Dimitri & Michael Thivaios – in hun hoedanigheid als dj een household name geworden of zelfs meer: een merk.

Bon Jovi, een geoliede rockmachine

Bon Jovi, een geoliede rockmachine

Op zondag 14 juli is Bon Jovi de headliner op TW Classic. De Amerikaanse rockdinosaurussen zijn al 30 jaar bezig en scoorden een hele batterij aan hits. Wij zetten enkele markante feiten over de band op een rijtje.

Parov Stelar: de top van de electro swing op Dour!

Parov Stelar: de top van de electro swing op Dour!

Marcus Füreder. Zo heet-ie echt. 45 jaar oud. Producer en superstar dj. Ondertussen vind je hem aan de top van de electro swing. Niet zomaar toevallig. Sinds 2001 brengt de man ep's en albums uit met een ongekende efficiëntie en gemak. Bekend met 'Clap Your Hands'? Dat is alvast één hit! En dan hebben we het nog niet gehad over de dansende menigten en zijn nieuwste project Stelartronic.

Sport in de kijker

Bekijk alles
Diego Maradona: God in Napels, rebel daarbuiten

Diego Maradona: God in Napels, rebel daarbuiten

Is hij de beste speler ooit? Die vraag zal nooit een definitief antwoord kennen. Feit is wel dat Diego Armando Maradona een van de meest geniale voetballers ooit was. Ook naast het veld leidde hij een flitsend leven, al ging dat niet altijd even goed. Genoeg stof voor een uitgebreide film in ieder geval. 'Diego Maradona' van Asif Kapadia is vanaf 31 juli te bekijken in de bioscoop.

Vive le vélo: de beste koersfilms

Vive le vélo: de beste koersfilms

De karavaan van de Tour de France baant zich momenteel een weg door de mooiste landschappen van Frankrijk. Ook voor niet-wielerfanaten is de meest legendarische wielerwedstrijd ter wereld puur genieten (en niet alleen van de ontblote kuiten van de renners). En wij doen daar nog een flinke schep bovenop met deze reeks films die de koers, of op zijn minst de fiets in de kijker zet.

Stoelendans in 1A en 1B: deze clubs kozen voor een nieuwe coach

Stoelendans in 1A en 1B: deze clubs kozen voor een nieuwe coach

Acht van de zestien eersteklassers en drie van de acht clubs uit de Proximus League wisselden deze zomer van trainer. Net niet de helft van de Belgische profclubs slaat dus een andere weg in. Wij stellen de nieuwe trainers even voor.

Vooruitblik op de Tour: wie zijn de kanshebbers?

Vooruitblik op de Tour: wie zijn de kanshebbers?

Op 6 juli gaat de 106de editie van de Tour de France van start in Brussel. Door het afzeggen van Chris Froome en Tom Dumoulin lijkt de Tour dit jaar onthoofd.

Eddy Merckx en de Ronde van Frankrijk 1969

Eddy Merckx en de Ronde van Frankrijk 1969

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat Eddy Merckx zijn eerste van vijf eindzeges pakte in de Ronde Van Frankrijk. België had 30 jaar moeten wachten op een nieuwe Tourwinnaar, na Sylvère Maes die de Tour van 1939 had gewonnen. Om de 50e verjaardag van de eerste Tourzege van De Kannibaal te vieren, start de Ronde van Frankrijk in 2019 in Brussel. Wij blikken terug op een bewogen 1969 van Eddy Merckx.

10 Touretappes om naar uit te kijken

10 Touretappes om naar uit te kijken

Op 6 juli is het weer zover: dan gaat met de Ronde van Frankrijk de jaarlijkse hoogmis van het wielrennen van start. En dit jaar ligt de Grand Départ in Brussel. Vanaf onze hoofdstad gaan we drie weken lang op zoek naar een opvolger voor Geraint Thomas. Naar welke tien ritten moeten we zeker uitkijken?

Merci Merckx: zesdelige ode aan de Kannibaal op Eén

Merci Merckx: zesdelige ode aan de Kannibaal op Eén

Vanaf maandag 1 juli gaat Karl Vannieuwkerke op zoek naar de erfenis van Eddy Merckx. Zes dagen lang trekt hij door acht landen op drie continenten. Hij spreekt er met ex-ploegmaats, familieleden, journalisten, supporters, mecaniciens, vrienden en rivalen van de grootste wielrenner aller tijden, maar ook met toevallige passanten. Wat heeft Merckx voor hen betekend?

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in juli allemaal volgen bij Proximus

Niet te missen: deze sportevenementen kan je in juli allemaal volgen bij Proximus

Hoezo, in juli ligt het voetbalseizoen stil? Het clubvoetbal mag dan wel een break nemen, maar de voetballiefhebber komt via Proximus ook tijdens de komende maand aan zijn trekken. Verder is het vooral uitkijken naar de Tour en Wimbledon, en is er traditioneel veel motorsport. Ook in juli zit je goed bij Proximus.

Andy Murray, de Britse tennislegende die Fred Perry deed vergeten

Andy Murray, de Britse tennislegende die Fred Perry deed vergeten

Andy Murray maakte onlangs zijn comeback in het dubbeltoernooi van Queen's na zijn operatie van de laatste hoop aan de heup. Met succes, want hij schreef het toernooi meteen op zijn naam. Ook in Wimbledon is hij van de partij in het dubbelspel, waar hij zijn natie in het verleden al in vervoering bracht. Fred wie?

Alles wat je moet weten over de Afrika Cup 2019

Alles wat je moet weten over de Afrika Cup 2019

Geen Europees kampioenschap of Wereldbeker voetbal deze zomer, maar dat wil niet zeggen dat er geen grote internationale voetbaltoernooien zijn. Voor vrouwenvoetbal moeten we op het WK in Frankrijk zijn, op het Amerikaanse continent zijn er de Copa América en de Gold Cup, de U21 spelen een EK en op het Afrikaanse continent is er de Afrika Cup, ook wel de Coupe d’Afrique des Nations of CAN genoemd. Het Afrikaanse landentoernooi wordt voor het eerst in de zomer en met 24 ploegen gespeeld. In Egypte wordt een opvolger gezocht voor Kameroen dat de vorige editie won.

Met bloed, zweet en tranen: de achtste titel op een rij voor Oostende

Met bloed, zweet en tranen: de achtste titel op een rij voor Oostende

Zoals de laatste jaren steeds het geval was, startte Oostende het nieuwe seizoen in de Euromillions League als topfavoriet. De kustploeg ging op zoek naar een achtste opeenvolgende landstitel. De geelhemden kregen zware tegenstand uit Antwerpen, maar slaagden toch in hun doel. Een overzicht van een mooi seizoen.

Ronde van Zwitserland: laatste rechte lijn naar de Tour

Ronde van Zwitserland: laatste rechte lijn naar de Tour

Wie niet voor het Critérium du Dauphiné koos om zich voor te bereiden op de Tour de France, warmt zich vanaf 15 juni op in de Ronde van Zwitserland. Onder hen Geraint Thomas en Egan Bernal. Je kan de rittenkoers live volgen op Proximus TV.

Focus op films, series & tv

Bekijk alles
‘Orange is the new black’: toffe weetjes in de aanloop naar seizoen 7

‘Orange is the new black’: toffe weetjes in de aanloop naar seizoen 7

Nog één, en dan zit het erop. Het zevende en laatste seizoen van Orange is the New Black is vanaf 26 juli te zien op Netflix. Tot dan, enkele toffe weetjes.

De week in showbizzland

De week in showbizzland

Sorry Voor Alles gaat internationaal, Tom Coninx doet een boekje open over zijn aftocht bij VTM, de Flamingo Bar van Tanja Dexters lijkt definitief de deuren te sluiten en Katrin Kerkhofs oogst kritiek door haar dj-ambities. Wat gebeurde er in BV-land en Hollywood? Dat lees je hier!

Lashana Lynch getipt als nieuwe 007: gaat James Bond met pensioen?

Lashana Lynch getipt als nieuwe 007: gaat James Bond met pensioen?

Zwaait Daniel Craig weldra af als James Bond? Het gonst al jaren van de geruchten: de pers tipte Idris Elba, Tom Hiddleston en Henry Cavill als kanshebbers om de rol over te nemen. Nu menen ze bij de Britse tabloid The Daily Mail te weten dat Lashana Lynch, een Britse actrice die eerder een rol speelde in Captain Marvel, goed op weg is om de eerste vrouwelijke 007 te worden … maar geen vrouwelijke James Bond. Hoe zit dat precies?

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (18 juli)

Nieuw in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx (18 juli)

Vind je niet direct je gading bij de reguliere tv-zenders? Waarom dan niet genieten van een film in de op aanvraag-catalogus van Proximus Pickx.

Programma's waarvan je reiskriebels krijgt

Programma's waarvan je reiskriebels krijgt

Geen budget om dit jaar op vakantie te gaan? Deze programma's nemen jou vanuit je zetel mee op reis.

Vive le vélo: de beste koersfilms

Vive le vélo: de beste koersfilms

De karavaan van de Tour de France baant zich momenteel een weg door de mooiste landschappen van Frankrijk. Ook voor niet-wielerfanaten is de meest legendarische wielerwedstrijd ter wereld puur genieten (en niet alleen van de ontblote kuiten van de renners). En wij doen daar nog een flinke schep bovenop met deze reeks films die de koers, of op zijn minst de fiets in de kijker zet.

La Casa de Papel: klaar voor deel 3!

La Casa de Papel: klaar voor deel 3!

Fans van La Casa de Papel en El Profesor maken hun agenda best vrij op 19 juli, want vanaf dan verschijnt het derde deel van de Spaanstalige hitserie op Netflix.

Tijd voor film: nu in de bioscoop (17 juli)

Tijd voor film: nu in de bioscoop (17 juli)

Zin in een avondje uit? Dan is een film meepikken altijd een uitstekend idee. Ontdek hier wat voor fraais je deze week kan gaan bekijken in 's lands filmzalen, en welke de meest bezochte bioscoopfilms van het moment zijn.

De tv-aanraders van de week (15 t.e.m. 21 juli)

De tv-aanraders van de week (15 t.e.m. 21 juli)

Bewolkt buiten? Op tv schijnt de zon altijd! Dit zijn onze tv-tips voor de komende dagen.

Van Blackadder tot Mister Bean: waarom Rowan Atkinson een onderschatte acteur is

Van Blackadder tot Mister Bean: waarom Rowan Atkinson een onderschatte acteur is

Wie kent hem niet? De hilarische Rowan Atkinson heeft al heel wat rollen mogen vertolken, maar blijft toch vooral bekend als Mister Bean, de knullige man met zijn teddybeer. Maar ken je ook de andere fenomenale films en series waarin hij zijn beste acteerkunsten mocht bovenhalen? Naast komedie speelde hij best ook al wat serieuze rollen. Wij geven je graag een overzicht van zijn palmares.

Showbizznieuws heet van de naald

Showbizznieuws heet van de naald

Met welke strapatsen trokken BV's en Hollywoodberoemdheden de afgelopen dagen de aandacht? Je leest er hier alles over!

Een gehaat tv-personage vertolken is geen pretje

Een gehaat tv-personage vertolken is geen pretje

‘Ge zou toch eens wat minder aan de fles moeten zitten’: in de tijd dat Jacky Lafon nog de rol van het populaire Familie-personage Zatte Rita vertolkte, kreeg ze die goede raad met de regelmaat van de klok te horen. De groep tv-kijkers die het moeilijk heeft om het onderscheid te maken tussen fictie en realiteit lijkt de laatste jaren explosief te groeien, en dat mochten ook de volgende schermgezichten aan den lijve ondervinden.

Nieuws van het esports-front

Bekijk alles
Vitality laat zich verrassen op IEM Chicago

Vitality laat zich verrassen op IEM Chicago

Gisteren vonden de eerste wedstrijden in de groepsfase van de IEM Chicago plaats. Over het algemeen vielen er weinig verrassingen te bespeuren, maar in groep B was er toch een onverwacht verlies van Vitality.

Misfits Gaming zet volledig roster op de bank

Misfits Gaming zet volledig roster op de bank

Bij Misfits Gaming kunnen ze duidelijk niet lachen met de huidige gang van zaken in de LEC, want na slechts twee winstpartijen na acht wedstrijden wordt de volledige line-up op de bank gezet.

Fnatic zet Rekkles op de bank

Fnatic zet Rekkles op de bank

Vreemde beslissing bij Fnatic dit weekend in de LEC, want voor de eerste wedstrijden van de vijfde week zet het Martin "Rekkles" Larsson op de bank. Zijn plek wordt ingenomen door wisselspeler Felix "MagiFelix" Boström.

MIBR krijgt plekje op BLAST Pro Series in Moskou

MIBR krijgt plekje op BLAST Pro Series in Moskou

De BLAST Pro Series in Los Angeles zijn nog niet zo lang achter de rug, maar de voorbereidingen op het toernooi in Moskou zijn al aan de gang. Zo heeft het Braziliaanse MIBR nu ook een uitnodiging gekregen.

Liquid en Vitality naar DreamHack Masters Malmö

Liquid en Vitality naar DreamHack Masters Malmö

De DreamHack Masters in Malmö hebben nog een aantal nieuwe teams uitgenodigd voor hun CS:GO-tornooi. Met Vitality en Liquid voegt het de twee finalisten van ESL One Cologne toe aan de line-up.

Intel past regels voor Grand Slam aan

Intel past regels voor Grand Slam aan

Nadat Astralis en Team Liquid in de eerste twee jaren aan de haal gingen met de Intel Grand Slam, en de bijhorende prijs van 1 miljoen dollar, heeft Intel nu besloten om de regels voor de derde jaargang ietwat aan te passen.

Michael “ODEE” O’Dell voegt zich bij Rogue

Michael “ODEE” O’Dell voegt zich bij Rogue

Michael "ODEE" O'Dell, oprichter van Dignitas en een van de bekendste namen binnen esports, gaat binnenkort aan de slag bij ReKTGlobal en Rogue.

Splyce stopt met Rocket League team

Splyce stopt met Rocket League team

Splyce heeft op Twitter aangekondigd dat het ophoudt met het eigen Rocket League team. Dat presteerde de afgelopen maanden beneden peil en de organisatie heeft geen zin om een nieuw team uit te bouwen.

RFRSH Entertainment wil esportteams afsplitsen

RFRSH Entertainment wil esportteams afsplitsen

RFRSH Entertainment, de organisator van de BLAST Pro Series en de eigenaar van de teams Astralis en Origen, is van plan om zijn teams af te splitsen in een apart bedrijf, zodat het kan focussen op de organisatie van events.

Echo Fox krijgt meer tijd om racismezaak aan te pakken

Echo Fox krijgt meer tijd om racismezaak aan te pakken

Riot Games heeft de deadline die het Echo Fox had opgelegd om de racismezaak binnen het bedrijf op te lossen, verlengt. Normaal moest dat binnen 60 dagen geregeld zijn, maar de organisatie krijgt nu een week extra.

Groepen FIFA eWorld Cup zijn bekend

Groepen FIFA eWorld Cup zijn bekend

FIFA en EA Sports hebben de groepen voor de FIFA eWorld Cup, die volgende maand plaatsvindt in Londen, bekendgemaakt. Daarin vinden we alvast een bekende Belg in terug.

Eerste verlies voor Fnatic in LEC is een feit

Eerste verlies voor Fnatic in LEC is een feit

Het heeft lang geduurd, maar Fnatic is niet meer ongeslagen in de Summer Split van de LEC. Boosdoener was Splyce, dat op zaterdag slaagde waar alle andere teams tot nu toe niet in waren gelukt.

Top