Sidder en beef met de beste Stephen King-verfilmingen

Films | Met The Dark Tower is nu ook het magnus opus van horrorschrijver Stephen King verfilmd. The Dark Tower is de zoveelste verfilming van de boeken van Stephen King. Wij zetten de must-sees van deze levende legende op een rijtje!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Sidder en beef met de beste Stephen King verfilmingen

Met The Dark Tower is nu ook het magnus opus van horrorschrijver Stephen King verfilmd. De achtdelige boekenreeks gaat over de zogenaamde Scherpschutter die in een alternatieve realiteit leeft maar naar onze wereld moet komen om de geheimzinnige Donkere Toren te vinden. Daarbij wordt hij opgejaagd door de gevaarlijke Man in Black. Idris Elba en Matthew McConaughey zetten hun beste beentje voor in deze laatste grote zomerblockbuster.

The Dark Tower is de zoveelste verfilming van de boeken van Stephen King. In september mogen fans zich ook nog verwachten aan It.

Wij zetten de must-sees van deze levende legende op een rijtje!

Carrie

Carrie uit 1976 was de eerste van inmiddels meer dan honderd verfilmingen van het werk van Stephen King. Het was Brian De Palma die het verhaal onder handen nam. Zowel hoofdrolspeelster Sissy Spacek als actrice in een bijrol Piper Laurie werden voor hun vertolking genomineerd voor een Oscar.

Carrie White is een verlegen meisje met speciale gaven. Op school heeft ze de grootste moeite om vriendjes te maken en ze wordt vaak gepest. Na een incident onder de douche wordt ze belachelijk gemaakt door haar klasgenotes. De turnlerares neemt het op voor Carrie en straft de andere meisjes. Maar de klasgenotes willen wraak nemen op Carrie. Tijdens de afsluiting van het schooljaar, op de zogenaamde 'Prom Night', zullen ze haar een lesje leren.

In 2013 kreeg de film een remake met Chloë Grace Moretz in de hoofdrol.

The Shining

In 1980 verfilmde topregisseur Stanley Kubrick The Shining. Jack Nicholson speelt hierin een van zijn meest memorabele rollen als Jack Torrance, een schrijver die, op zoek naar inspiratie, aan de slag gaat in een afgelegen hotel. Daar wordt hij al gauw geplaagd door angstaanjagende nachtmerries.

Vooral iconisch is de scène waarbij Torrance zijn hoofd tussen de kapotte deur steekt met de woorden "Here’s Johnny!".

Hoewel de film een klassieker in het horrorgenre werd, was Stephen King niet helemaal tevreden over de adaptatie, omdat die nogal afweek van het origineel. Bovendien kreeg de film twee nominaties voor de Razzies achter zijn naam…

Lees ook: Zijn dit de meest angstaanjagende filmpsychopaten?

The Dead Zone

Regisseur David Cronenberg nam in 1983 het verhaal van The Dead Zone onder handen. De hoofdrol van Christopher Walken is daarin angstaanjagend goed.

Leraar Johnny Smith krijgt een afschuwelijk ongeluk waardoor hij vijf jaar in coma raakt. Als hij uit de coma ontwaakt, blijkt hij de gave te hebben om iemands toekomst te zien door aanraking van die persoon. De politie maakt graag gebruik van Johnny's gave bij een onopgeloste moordzaak. Maar al snel brengen deze bijzondere krachten Johnny in de problemen.

De film vormde de basis voor een tv-serie met Anthony Michael Hall, die in 2007 na zes seizoenen ten einde liep.

Stand By Me

Dat Stephen King meer is dan horror alleen bewees hij met het coming-of-age verhaal The Body. Rob Reiner maakte er in 1986 een prachtige film van met de jonge acteurs Will Wheaton, River Phoenix, Corey Feldman en Jerry O’Connell in de hoofdrollen: Stand By Me. De film werd genomineerd voor de Oscars voor beste scenario.

Gordie LaChance is een twaalfjarige jongen die opgroeit in de Amerikaanse buitenwijken van de jaren '50. Gordie en zijn drie beste vrienden hebben samen een geheime club maar verschillen ook erg van elkaar. Chris is de leider van de groep en houdt er wel van om wat keet te schoppen. Teddy is de hyperactieve van het stel en Vern is de nogal dikke jongen die door iedereen gepest wordt. Op een dag vertelt Vern dat hij zijn broer heeft horen praten over een plaats waar een lijk zou liggen. Een aantal jaren geleden is immers een jongen uit het stadje spoorloos verdwenen, het zou best wel eens zijn lijk kunnen zijn. De jongens maken zich klaar voor een lange tocht door wouden en bergen.

Misery

In 1990 ging regisseur Rob Reiner een tweede keer aan de slag met het werk van Stephen King. De film betekende de grote doorbraak voor Kathy Bates en leverde haar meteen ook een Oscar op als beste actrice, zeldzaam voor een horrorfilm.

Auteur Paul Sheldon (James Caan) zet een punt achter de populaire Misery serie en besluit om vanaf nu echte literatuur te gaan schrijven. Het onheil begint als hij vertrekt van zijn vast schrijfplek: hij wordt overvallen door een sneeuwstorm, krijgt een ongeluk en wordt vervolgens wakker in het bed van een trouwe maar compleet gestoorde fan. Het begin van een nachtmerrie, die met geen pen te beschrijven valt.

The Shawshank Redemption

Hoewel ook Rob Reiner geïnteresseerd was om het verhaal Rita Hayworth and Shawshank Redemption te verfilmen, was het Frank Darabont die de filmrechten verkreeg nadat Stephen King onder de indruk raakte van zijn kortfilm, ook al gebaseerd op zijn werk.

The Shawshank Redemption was in 1994 goed voor maar liefst zeven Oscarnominaties, onder andere voor beste film, acteur (Morgan Freeman) en scenario, maar kon er daar geen enkele van verzilveren.

De bankier Andy Dufresne (Tim Robbins) wordt beschuldigd van moord. Hij wordt tot tweemaal levenslang veroordeeld en belandt in de beruchte, streng bewaakte gevangenis Shawshank. Hoewel hij het aanvankelijk erg moeilijk heeft, lijkt Andy zich bij zijn lot neer te leggen. Hij wendt zijn kennis van het belastingrecht aan om zijn leven in de nor aangenamer te maken. De vriendschap met zijn celgenoot Red en een poster van Rita Hayworth helpen hem daarbij. Maar Andy is allesbehalve een modelgevangene.

Dolores Claiborne

In Dolores Claiborne van Taylor Hackford uit 1994 was het opnieuw Kathy Bates die met de pluimen ging lopen. Bates speelt het hoofdpersonage, dat verdacht wordt van moord op haar werkgeefster. De moord zorgt ervoor dat haar dochter Selena (Jennifer Jason Leigh), een succesvolle New Yorkse journaliste, terug keert naar haar geboortedorp.

Het opvallende is dat deze film pure horror is, niet door bovennatuurlijke gebeurtenissen, maar wel door alledaagse drama’s als alcoholisme en huiselijk geweld.

The Green Mile

In 1999 ging Frank Darabont opnieuw aan de slag met Stephen King voor The Green Mile, goed voor een terechte Oscarnominatie als beste film.

Paul Edgecomb (Tom Hanks) kijkt als bejaarde man terug op zijn baan als gevangenisbewaarder in de Cold Mountain gevangenis, waar hij werkte in de 'dodengang'. Er is één gevangene in het bijzonder die een diepe indruk bij hem heeft achtergelaten: de Afro-Amerikaanse John Goffey (Michael Clark Duncan) die is beschuldigd van de moord op twee kleine meisjes. Goffey blijkt een bijzondere man met een speciale gave die alle mensen om zich heen beïnvloedt.

The Mist

Met The Mist uit 2007 bewees Frank Darabont dat niemand de wereld van Stephen King beter tot leven kan wekken dan hij. Opvallend aan de film is dat die niet zo zeer focust op de monsters, maar wel op de mensen die proberen te overleven. Met Thomas Jane en een geweldige Marcia Gay Harden in de hoofdrollen.

Nadat het kleine plaatsje Bridgton getroffen wordt door een hevige storm, verschijnt een mysterieuze mist. David Drayton en diens zoontje worden,net zoals vele andere dorpelingen verrast door de mist terwijl ze inkopen doen. Al snel blijkt de mist een dekmantel waarin de meest vreemde en gevaarlijke wezens zich verstopt hebben. Drayton vreest voor zijn leven en voor dat van zijn kind en probeert met de moed der wanhoop te overleven...

Eerder dit jaar verscheen ook een miniserie gebaseerd op hetzelfde verhaal.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top