Sinds 21 september kun je in de bioscoop gaan kijken naar ‘Hell or High Water’, een geweldige, pakkende misdaadfilm van David Mackenzie. Niet te missen!

Het verhaal van ‘Hell or High Water’ is geschreven door de scenarist van ‘Sicario’, Taylor Sheridan. De film speelt zich af in een arm stuk Texas, waar de hitte allesverschroeiend is en de financiële crisis ongemeen hard toeslaat. Tegen deze sombere, wanhopige achtergrond en op de tonen van een geweldige soundtrack (van Nick Cave) ontspint zich een aangrijpende misdaadplot.

Tanner (Ben Foster) en Toby (Chris Pine) Howard zijn twee broers, die na de dood van hun moeder de familieboerderij dreigen te verliezen. Om hun schulden bij de bank af te lossen, besluiten ze kleine filialen van diezelfde bank te overvallen. Ze stelen nooit grote bedragen en hopen op die manier onder de radar van de FBI te blijven. Dat lijkt ook te lukken, tot de bijna gepensioneerde Texas Ranger Marcus Hamilton (Jeff Bridges) zich in de zaak vastbijt.‘Hell or High Water’ scoorde bijzonder goed op het Filmfestival van Cannes, met een selectie voor ‘Un Certain Regard’. Her en der wordt gefluisterd dat een Oscarnominatie er ook in zit. Volgens veel recensenten is dit een van de beste films van het jaar. Wij zijn alleszins ook fan.

Niets dan lof voor de cast van deze film. Chris Pine, Ben Foster en Jeff Bridges schitteren in dit aangrijpende verhaal over armoede, angst, misdaad en onvoorwaardelijke broederliefde. Chris Pine, met zijn geweldige blauwe kijkers, is zeer sterk in de rol van de beheerste Toby en Ben Foster weet de roekeloze Tanner zo neer te zetten dat je er onvermijdelijk sympathie voor voelt. De wisselwerking tussen Marcus en zijn collega met Indiaans-Mexicaanse roots (Gil Birmingham) is mooi om te zien: de beledigingen en de ergernis vliegen in het rond, maar deze twee oude rotten in het vak koesteren duidelijk een diepe affectie voor elkaar. Niet dat ze dat ooit hardop zullen zeggen…
De uitdrukking ‘come hell or high water’ wil zoveel zeggen als ‘koste wat het kost, hoe dan ook’. Ga je binnenkort naar de bioscoop? Deze moet je gezien hebben, hoe dan ook.


 Review door P.N. voor Proximus