Oscar-voorspellingen 2017: deze films mikken op een nominatie!

Films | Ze worden pas uitgereikt in februari, maar het is niet te vroeg voor wat Oscar-voorspellingen. Wij snuisterden eens rond en maakten een lijstje van de kanshebbers. Deze films mikken op een Oscar-nominatie!

Door Pickx

Deel dit nieuws

De 89e editie van de Oscars zal plaatsvinden op 26 februari 2017 in het Dolby Theatre in Los Angeles. Nog net te ver weg om al te gaan aftellen. Maar met Sundance en Cannes achter de rug en de najaarsfestivals die nu op het programma staan, is het zeker niet te vroeg voor een paar voorspellingen.

De films die mikken op de felbegeerde gouden beeldjes werden ofwel uitgebracht in de aanloop naar eerdere festivals, ofwel krijgen ze hun release dit najaar. Netjes op tijd om genomineerd te worden voor een Oscar.

Wij snuisterden eens rond en maakten een lijstje van kanshebbers!

La La Land

Een grote kanshebber voor de Oscars 2017 is La La Land, een musical van de jonge Amerikaanse regisseur Damien Chazelle, met hoofdrollen voor Emma Stone en Ryan Gosling.

Zij speelt een beginnende actrice, hij een pretentieuze jazzmuzikant. Ze worden verliefd op elkaar, maar met het succes in hun carrières nemen ook de spanningen in hun relatie toe.

Waarom zijn de verwachtingen zo hoog gespannen?
Vorig jaar won Chazelle drie Oscars met zijn tweede langspeler. Whiplash, een kleine film over een jazzdrummer en zijn tirannieke docent brak eerst potten tijdens de filmfestivals van Sundance en Cannes en ging daarna lopen met drie Oscars. La La Land was dit jaar de opener van het Filmfestival van Venetië. De vorige edities van dat festival bleken een lanceerplatform voor de Oscars te zijn. Onder meer Birdman en Gravity begonnen hun trofeeëntocht in Venetië.

The Birth of a Nation

The Birth of a Nation is het regiedebuut van acteur Nate Parker. Het is een epos over een van de belangrijkste slavenopstanden van de Amerikaanse geschiedenis: in 1831 wierp Nat Turner zich op als leider van een opstand in Southampton County, Virginia.

De film is een passieproject van Nate Parker, die zijn acteercarrière er gedurende twee jaar voor on hold zette. Parker schreef mee aan het script voor de film, zorgde voor de financiering, regisseerde de film en nam de hoofdrol voor zijn rekening.

Met succes, want The Birth of a Nation kreeg sterke reviews en een staande ovatie tijdens de filmfestivals van Toronto en Sundance, waar hij ook nog eens ging lopen met de twee belangrijkste awards: de publieksprijs en de juryprijs voor de beste film van het festival.

We kunnen rustig stellen dat deze film nu ook in de race zit voor een Oscar. Niet alleen is de Academy tuk op waargebeurde verhalen (zie Spotlight, Argo en 12 Years a Slave), ook de #OscarsSoWhite-controverse van vorig jaar kan de film wel eens een duwtje in de rug geven.

Filmstudio Fox Searchlight betaalde 17,5 miljoen dollar voor de rechten op de wereldwijde distributie, een record in de geschiedenis van Sundance. Leuk detail: de twee vorige winnaars van de Oscars waren beide van deze filmstudio.

Manchester by the Sea

Ook een succes op de filmfestivals van Sundance en Toronto is Manchester by the Sea, een familiedrama van de bekroonde schrijver-regisseur Kenneth Lonergan.

We zien een schitterende Casey Affleck in de rol van Lee Chandler. Na de dood van zijn broer Joe keert hij terug naar zijn geboorteplaats, Manchester by the Sea, waar hij verneemt dat hij de voogd is van zijn vijftienjarige neef Patrick. Een taak die hij met de nodige tegenzin opneemt…

Lonergan krijgt veel lovende kritieken voor zijn film, én hij is ook geen vreemde voor de Academy. Een tiental jaar geleden kreeg zijn You Can Count On Me twee Oscar-nominaties. Manchester by the Sea krijgt bovendien extra star power door zijn producer, Matt Damon. Ook de cast telt de nodige grote namen: Casey Affleck wordt geflankeerd door onder meer Kyle Chandler en Michelle Williams.

Wij gokken op nominaties voor acteurs, schrijvers en regisseur.

Billy Lynn’s Long Halftime Walk

Ang Lee won al tweemaal een Oscar voor ‘Best Director’, maar zijn films kaapten nog nooit het gouden beeldje weg in de categorie ‘Best Picture’. Brokeback Mountain moest de eer laten aan Crash en ‘Life Of Pi aan Argo. Zal het anders lopen met Billy Lynn’s Long Halftime Walk?

De film is gebaseerd op de bekroonde roman van Ben Fountain. Het verhaal wordt verteld vanuit het standpunt van de negentienjarige soldaat Billy Lynn, die samen met zijn squad als een held wordt opgevoerd na een gevecht in Irak. De soldaten krijgen een eresaluut tijdens de halftime van de match. Het contrast tussen de oorlog en de perceptie van Amerika is immens…

“It’s weird being honoured for the worst day in your life”.

Nieuwkomer Joe Alwyn speelt de hoofdrol en is in het goede gezelschap van een hoop sterren: Kristen Stewart, Steve Martin, Vin Diesel, Chris Tucker en Garret Hedlund. Alleen Ang Lee krijgt zoiets klaar.

The Founder

De laatste twee Oscar-winnaars in de categorie ‘Best Picture’ waren films met Michael Keaton. Dit jaar zijn alle ogen dus gericht op The Founder, met de acteur uit Birdman en Spotlight in de hoofdrol. De regisseur is John Lee Hancock, die in 2009 verrassend werd genomineerd in de categorie ‘Best Picture’ voor zijn film The Blind Side.

The Founder is een biopic over Ray Kroc, de man die van McDonald’s een wereldwijde fastfoodketen maakte en de broers-McDonald intussen een gigantische loer draaide.

Naast Michael Keaton zien we onder meer Laura Dern, Patrick Wilson en Nick Offerman. Volgens de kritieken mogen we iets verwachten in de geest van The Social Network.

Keaton zelf kreeg een Oscar-nominatie voor zijn rol in Birdman. Misschien sleept hij als Ray Kroc het felbegeerde beeldje wel in de wacht.

Silence

Vóór 2000 had Martin Scorsese nog nooit een Oscar gewonnen, en kregen maar drie van zijn films een nominatie in de categorie ‘Best Picture’. In de zestien jaar die volgden, kregen vijf van zijn zes films nominaties in de categorieën ‘Best Picture’ en ‘Best Director’ (alleen Shutter Island niet) en won Scorsese zijn eigen beeldje met The Departed.

Hoewel hij met Silence niet het commerciële succes van The Wolf of Wall Street zal evenaren, blijft Scorsese iemand om rekening mee te houden bij Oscar-voorspellingen.

‘Silence’ is gebaseerd op een roman van Shüsaku Endo en speelt zich af in het Japan van de zeventiende eeuw. De film vertelt het verhaal van twee Portugese priesters (Andrew Garfield en Adam Driver) die vervolging riskeren als ze naar Japan reizen om te zoeken naar een andere priester (Liam Neeson) die zijn geloof verloren is.

Een passieproject voor Scorsese, die er naar verluidt meer dan twintig jaar aan gewerkt heeft. De Academy zal deze film zeker kunnen smaken en hij zal ongetwijfeld in het oog lopen, mede door de sterke cast.

Jackie

Jackie is het Engelstalige debuut van de Chileense filmmaker Pablo Larraín, die in 2013 een Oscar-nominatie kreeg voor zijn film No. In 2017 brengt hij maar liefst drie films uit: The Club en de biopic Neruda zullen misschien minder scoren op de festivals, maar Jackie zou wel eens een nominatie kunnen binnenhalen.

De film volgt Jackie Kennedy (Natalie Portman) in de dagen die volgen op de moord op John F. Kennedy. Naast Portman zien we ook Greta Gerwig, Billy Crudup, Peter Sarsgaard en John Hurt. Niet slecht! Tijdens het festival van Cannes werden al beelden uit de film getoond en die zouden het publiek met verstomming hebben geslagen.

Benieuwd of Natalie Portman zes jaar na haar eerste Oscar, die ze kreeg voor haar rol in ‘Black Swann’, opnieuw in de prijzen zal vallen.

Sully

De laatste film van Clint Eastwood was een enorm succes: ‘American Sniper’ is de grootste hit in de carrière van de 85-jarige regisseur. De film kreeg maar liefst zes Oscar-nominaties en wist er ook een te verzilveren in de categorie ‘Sound Mixing’.

En dus houden we nu zijn laatste film, Sully, nauwlettend in de gaten. Met Tom Hanks in de hoofdrol vertelt deze film het waargebeurde verhaal van Chesley Sullenberger, de piloot die er in 2009 in slaagde om zijn vliegtuig van US Airways én alle passagiers veilig aan de grond te zetten, door te landen in de Hudsonrivier. Je hoort het publiek nu al bijna juichen.
De film scoort alleszins enorm goed in Amerika en Canada.

Wat eventueel nog roet in Eastwoods eten zou kunnen strooien, zijn recente opmerkingen van de acteur-regisseur ter verdediging van Donald Trump. Afwachten of de Academy er rekening mee zal houden…

Fences

Denzel Washington won in het verleden al twee Oscars in de categorie ‘Best Actor’, en wordt nu opnieuw genoemd als mogelijke winnaar met Fences, een film die hij regisseert en waarin hij ook zelf meespeelt.

Fences speelt zich af in de jaren ’50 en is gebaseerd op een toneelstuk over de voormalige baseballspeler Troy (Denzel Washington) die worstelt met de rassenkwestie in Amerika. Viola Davis speelt zijn vrouw Rose. Het duo speelde ook samen in de revival van ‘Fences’ op Broadway in 2010. Beiden kregen toen voor hun prestatie een Tony-award.

De film heeft alle ingrediënten van een mooi drama. Levert ‘Fences’ de acteur zijn eerste nominatie als regisseur op? Washington mikte daar in 2007 al eens op met zijn tweede regie The Great Debaters, een film die wel goed ontvangen werd door de pers, maar slechts matig scoorde aan de box office. Ook Viola Davis zou – terecht – wel eens bij de genomineerden kunnen zijn.

Nocturnal Animals

De vorige (en eerste) keer dat mode-ontwerper Tom Ford besloot zich eens aan een film te wagen, levered hij A Single Man af, een prachtig drama dat een Oscar-nominatie betekende voor hoofdrolspeler Colin Firth. Zeven jaar later is Ford terug met zijn tweede film, waarvoor de verwachtingen hooggespannen zijn.

De donkere thriller Nocturnal Animals is gebaseerd op de roman ‘Tony and Susan’ van Austin Wright en gaat over een succesvolle eigenares van een kunstgalerij die achtervolgd wordt door een boek, geschreven door haar ex-man. Een wraakfilm die je van begin tot eind alert zal houden.

De cast is geweldig. We zien klasbak Jake Gyllenhaal aan het werk, maar ook Amy Adams, Michael Shannon, Isla Fisher, Laura Linney en Armie Hammer. De film scoorde goed op de festivals van Venetië en Toronto en krijgt fantastische reviews van recensenten. Afwachten wat de Academy ervan zal vinden, maar wij gokken toch op een nominatie.

Loving

Loving is een prachtig drama van schrijver-regisseur Jeff Nichols, gebaseerd op een waargebeurd verhaal en genomineerd voor de Palme d’Or op het Festival van Cannes.

De film vertelt het verhaal van Richard en Mildred Loving (Joel Edgerton en Ruth Negga), een interraciaal koppel dat trouwde en de volgende negen jaar van hun leven moest vechten voor hun recht om samen te leven, als gezin. Hun rechtzaak, Loving vs. de staat Virginia, ging in 1967 tot in de Amerikaanse Supreme Court.

Een mooie film met een sterke cast. Kenners gokken op een nominatie voor de Australische Joel Edgerton en zeker voor de Britse Ruth Negga, die momenteel ook schittert in AMC’s ‘Preacher’.

Hell or High Water

Ook deze scoorde goed op het Festival van Cannes, met een selectie voor ‘Un Certain Regard’. Helemaal terecht, vinden wij.

Hell or High Water is namelijk een mooie en pakkende film, geschreven door Taylor Sheridan, de scenarist van Sicario. Een sheriff, zeer goed gespeeld door Jeff Bridges, jaagt op twee broers die hun schulden bij de bank proberen af te lossen door kleine filialen van diezelfde bank te overvallen.

Regisseur David Mackenzie levert hiermee mooi werk, en ook de cast is dik in orde. In de hoofdrollen zien we naast Jeff Bridges ook Chris Pine en Ben Foster als de broers-overvallers. De soundtrack is van Nick Cave en Warren Ellis.

Zeer de moeite, deze film. Hier en daar wordt gefluisterd dat een Oscar-nominatie er zeker in zit. Benieuwd!

Florence Foster Jenkins

Deze film zou wel eens de twintigste Oscar-nominatie kunnen betekenen voor Meryl Streep.

Florence Foster Jenkins is een prachtige film van Stephen Frears, over de steenrijke New Yorkse socialite Florence Foster Jenkins (Meryl Streep) die wanhopig een operacarrière najaagt en zich daarbij niet laat hinderen door een gebrek aan talent. Want talent voor zingen, dat heeft ze niet. Nadat ze ontroerd wordt door een concert van sopraan Lily Pons, besluit Florence Foster Jenkins om haar zanglessen te hernemen en recitals te organiseren. Talent kun je niet kopen, maar de illusie ervan blijkbaar wel… want haar man, St. Clair Bayfield (Hugh Grant), doet er alles aan om voor een ‘geschikt’ publiek te zorgen en het leven van zijn vrouw aangenaam te maken.

Deze prachtige dramedy van Stephen Frears is grappig en ontroerend tegelijk. En Meryl Streep en Hugh Grant zijn in topvorm. Wie weet zit daar wel een nominatie in!

Animatiefilms

De Academy geeft nu al vijftien jaar awards voor de ‘Beste Animatiefilm’ en Pixar ging al negen keer met de prijzen lopen. Dat belooft niets dan goeds voor Finding Dory (Disney/Pixar), die wordt genoemd als favoriet.

Ook The Red Turtle (Studio Ghibli/Sony Pictures Classics) en Zootropolis (Disney) worden beschouwd als kanshebbers. Hier en daar worden onder meer ook The Little Prince (Netflix) genoemd, Huisdiergeheimen (Illumination/Universal) en Trolls (DreamWorks/Fox).

Buitenlandse inzendingen

De officiële inzendingen voor de categorie ‘Best foreign language film’ druppelen nu binnen van landen over de hele wereld. Vorig jaar waren er 81 inzendingen, dit jaar kunnen landen hun selectie nog indienen tot 3 oktober. Later die maand maakt de Academy bekend welke films aanvaard werden.

Veel landen kiezen voor een film die het goed doet in het filmfestivalcircuit. Finland koos bijvoorbeeld voor The Happiest Day in the Life of Olli Maki, een film die ‘Un Certain Regard’ won in Cannes. Zoals verwacht koos Spanje voor de Cannes-inzending Julieta van Pedro Almodóvar. Duitsland vestigt dan weer zijn hoop op dé favoriet van veel recensenten: Toni Erdmann, een briljante, drie uur durende dramedy die tot verrassing van velen niet werd opgepikt door de jury van Cannes.

België heeft gekozen voor D’Ardennen van beginnend regisseur Robin Pront, met Veerle Baetens en Kevin Janssens. Ons land heeft al 41 keer een inzending gedaan voor de Oscars. Vijf keer kregen we een nominatie, maar een beeldje zat er nog niet in. D’Ardennen werd genomineerd voor tien Ensor-awards.


Nederland trekt naar de Oscars met Tonio van Paula Van der Oest. Nederland heeft 48 inzendingen gedaan, werd zeven keer genomineerd, heeft drie keer gewonnen en werd tweemaal gediskwalificeerd. 'Spoorloos' werd in 1988 gediskwalificeerd omdat er te weinig Nederlands in werd gesproken. Deze regel is intussen aangepast: een film hoeft niet meer volledig gesproken te zijn in de taal van het land van herkomst. De dominerende taal mag alleen niet het Engels zijn. In 2006 werd 'Bluebird' gediskwalificeerd omdat de film al op televisie was geweest voor hij in bioscoop werd vertoond. Dat strookt niet met de reglementen van de Oscars. 

En verder…

Onze lijst is zeker niet volledig, want ook andere films worden nog genoemd in de voorspellingen.

Moonlight van Barry Jenkins kreeg bijvoorbeeld zijn wereldpremière op het Telluride Film Festival en scoort zeer goed op het Toronto International Film Festival. Ook genoemd bij de kanshebbers is het wereldoorlogdrama Allied met Brad Pitt als een spion die valt voor een Franse vrouw (Marion Cotillard) die misschien wel een nazi is…

In het licht van #OscarsSoWhite kan ook A United Kingdom, een drama van Amma Asante, wel eens bij de genomineerden zitten. En hoewel de Oscars gewoonlijk niet te veel lof zwaaien voor films over aliens kan Arrival van Denis Villeneuve daar misschien wel verandering in brengen. Ook het waargebeurde Deepwater Horizon van Peter Berg, met Mark Wahlberg en Kate Hudson, en Snowden van Oliver Stone, met Joseph Gordon-Levitt en Shailene Woodley, maken kans op een nominatie.
 
De 89e editie van de Oscars zal plaatsvinden op 26 februari 2017 in het Dolby Theatre in Los Angeles.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top