Stranger Things: mysterieus en intrigerend

Series | Netflix legt ons deze zomer in de watten met een nieuwe Netflix Original-serie, en het is er eentje om niet te missen. Bingewatch-materiaal!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Netflix legt ons deze zomer in de watten met een nieuwe Netflix Original-serie, en het is er eentje om niet te missen. Bingewatch-materiaal!

Stranger Things is een must-see voor iedereen die in de jaren ’80 is opgegroeid, een ode aan de klassiekers uit de tijd. Het verhaal speelt zich af in Indiana, 1983. Een twaalfjarige jongen verdwijnt spoorloos. Terwijl zijn vrienden, familie en de lokale politie op zoek gaan naar antwoorden, worden ze meegezogen in een intrigerend mysterie, met geheime experimenten van de regering, bovennatuurlijke krachten en een heel vreemd meisje.

Inspiratiebronnen: Steven Spielberg, Stephen King, John Carpenter. Mysterieus, intrigerend en toch ook een beetje eng. Vanaf de eerste aflevering ben je gegrepen, en de serie heeft alle ingrediënten om je aandacht vast te houden.

Wij zijn fan. Stephen King zag de serie en is ook fan. Hij tweette: “STRANGER THINGS is pure fun. A+. Don’t miss it”.

Alle acht afleveringen van Stranger Things zijn nu te bekijken op Netflix. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

De makers: Matt en Ross Duffer

Stranger Things is van de hand van tweelingbroers, schrijvers en regisseurs Matt en Ross Duffer (32).
Ze werkten samen aan de regie van de horrorthriller Hidden (2015), een film van Warner Bros met Alexander Skarsgård and Andrea Riseborough. Recenter werkten ze aan het script en waren ze executive producers voor M. Night Shyamalans succesvolle tv-serie Wayward Pines. En nu is er dus Stranger Things, de Netflix Original-serie waarvoor ze schrijver, regisseur en executive producer zijn, met Winona Ryder en David Harbour. Stranger Things ging op 15 juli in première en is exclusief te bekijken op Netflix.
 
Liefdevolle hommage aan klassiekers uit de jaren ‘80
De Duffer-broers groeiden op in de jaren ’90, maar werden verliefd op de kunst van het verhalen vertellen door boeken en films uit de jaren ’80. Ze lieten zich voor Stranger Things inspireren door filmmakers en auteurs als Steven Spielberg, Stephen King en John Carpenter. Zodra de serie begint, voel je de invloeden van films als E.T., Stand By Me, The Thing, enz. Om de show te verkopen maakten ze een ‘neptrailer’ met clips van vijfentwintig films uit de jaren ’80 (o.a. E.T., Nightmare on Elm Street, Super 8 en Halloween), en een ‘lookbook’ in de stijl van een Stephen King-boek.
 
Toch is Stranger Things niet zomaar een hommage aan andere films en series zonder meer. De serie heeft zijn eigen intrigerende wereld gecreëerd, die draait rond een aantal herkenbare, sympathieke personages. Een mooie mix van mysterie, horror, sciencefiction en avontuur.

Eighties boven!

Stranger Things speelt zich af in 1983 in een slaperig dorp in Indiana. Alles, maar dan ook alles in de serie ademt de jaren ’80: de sfeer, de decors, de muziek, de mensen …

Wie is opgegroeid in de jaren ’80 of gewoon wel houdt van de muziek, sfeer, trends en kleding (ahum) van die tijd, vindt in Stranger Things veel interessante en leuke details. Will Beyers verdwijnt na een intensief spelletje dungeons and dragons met zijn vrienden. De jongens zijn gek van strips en X-Men, en hun speelgoed en de posters op hun kamers zijn helemaal in de juiste sfeer. Zelfs de crossfietsjes zijn van de partij.

De muziek is heerlijk: The Clash, Toto, The Bangles, enz. Peter Gabriel komt prachtig voorbij met een cover van Bowie’s Heroes. Foreigner zingt Waiting for a Girl Like You als één meisje haar maagdelijkheid verliest en een ander wordt meegesleurd door het schrikwekkende monster.

Een weetje: componisten van dienst zijn Michael Stein en Kyle Dixon, die beiden speelden in een groepje ‘Survive’ waarvan muziek op de soundtrack van de film The Guest te vinden is. Zo werden ze ontdekt door de Duffer-broers. Zowel Michael als Kyle zegden hun job op om aan de muziek voor Stranger Things te werken.

Geloofwaardige personages

Stranger Things is intrigerend door het verhaal, maar ook door de personages. Op de een of andere manier zijn ze allemaal herkenbaar, levensecht.

In het begin van de eerste aflevering maken we kennis met vier nerdy jongens, die graag dungeons and dragons spelen en beste maatjes zijn met de leraar fysica. Verder: een vreemd meisje met een kaalgeschoren hoofd, puberende tienermeisjes en hun liefjes, een moeder die haar zoon en haar kluts kwijt is, de lokale politiechef en een ijskoude wetenschapper in dienst van de overheid.

Sterke acteurs

De cast is goed gekozen. Helemaal passend: we zien twee acteurs verschijnen die hun carrière begonnen zijn in de jaren ’80.
Winona Ryder speelt de wanhopige moeder van de vermiste jongen, en Matthew Modine maakt zijn opwachting als hooggeplaatst arts in het labo. David Harbour speelt de lokale politiechef van Hawkins.

Stranger Things heeft grote rollen weggelegd voor kinderen, en die kinderen zijn uitstekend gecast. De Duffer-broers en hun casting director, Carmen Cuba, hebben duidelijk hard gewerkt om kinderen te vinden die sterk acteren en er ‘gewoon’ uitzien.
Vergis je niet. Het feit dat er een belangrijke rol is weggelegd voor kinderen, wil niet zeggen dat deze serie geschikt is voor de hele familie. Er zitten best enge fragmenten in!

Een weetje: de jonge kinderen op de set waren bang van het monster in de serie, tot de makers hen vertelden dat het net een personage uit Monsters, Inc. was. Cute.

Winona Ryder

Winona Ryder speelt Joyce Byers, de moeder van de verdwenen jongen. Wij zijn fan!

Een wrak
Joyce ziet eruit als een wrak, loopt rond als een kip zonder kop en is op van de zenuwen. Begrijpelijk, de vrouw is haar zoon kwijt en probeert met alle macht met hem in contact te blijven. Op het randje van de waanzin, zie je de mensen denken…
Weetje: Winona Ryder wilde voor Joyce  een kapsel zoals dat van Meryl Streep in Silkwood.
 

David Harbour

David Harbour speelt Chief Jim Hopper, de lokale politieagent die op zoek gaat naar de verdwenen jongen.
In het begin komt hij misschien wat over als een ambetanterik, maar dat lijkt al bij al goed mee te vallen.

Favoriete uitspraak: “Mornings are for coffee and contemplation”.

Het jonge volk

In het begin zien we vier nerdy vriendjes helemaal opgaan in een spelletje dungeons and dragons. Een van hen verdwijnt vervolgens spoorloos.

Deze jonge acteurs zijn Finn Wolfhard (Mike Wheeler), Noah Schnapp (die de verdwenen Will Byers speelt), Caleb McLaughlin (Lucas Sinclair) en Gaten Matarazzo (Dustin Henderson). Ze lijken zo weggelopen uit E.T.

Kikker in de keel
Nog een weetje? De stem van Gaten Matarazzo was zo fel veranderd tegen de tijd dat de productie erop zat, dat hij niet meer kon worden gebruikt voor opnames van dialogen achteraf.

Kaalgeschoren
De Britse Millie Brown is geweldig als de mysterieuze ‘Eleven’. Naar verluidt zag de elfjarige actrice er erg tegenop om haar haren af te scheren voor deze rol. Ze vond het goed toen de Duffer-broers haar lieten zien hoe cool Charlize Theron eruit zag in Mad Max: Fury Road.

De in stilte oordelende kleuter Holly is een schatje! Haar rol wordt gespeeld door de zusjes Anniston en Tinsley Price, beiden bekend van Allegiant (2016) en The Walking Dead (2016). En Stranger Things dus!
 
Alle acht afleveringen van Stranger Things zijn nu te bekijken op Netflix. Start Netflix op Proximus TV via het menu ‘op aanvraag’ > series of via het kanaal 204!

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top