De mooiste Game of Thrones-filmlocaties in Kroatië

Series | Ook in de ban van Game of Thrones? Reis met ons mee naar Kroatië, de GoT-filmlocatie bij uitstek!

Door Pickx

Deel dit nieuws

Ook in de ban van Game of Thrones? Reis met ons mee naar Kroatië, de GoT-filmlocatie bij uitstek! De Kroatische steden Dubrovnik en Split zijn niet alleen prachtig en een bezoek meer dan waard, ze vormen ook het decor voor talloze scènes in de topserie.

Bestijg de troon in King’s landing en breng een bezoek aan Meereen. Onder de indruk van de ‘Kill the masters’-scène? Loop door dezelfde smalle straatjes! Slenter door de tuinen van de Red Keep en volg in de voetsporen van Tyrion Lannister. Kijk waar Cersei haar walk of shame deed, en waar Arya van boord ging in Braavos. Of ben je benieuwd naar de kerkers waar Daenerys haar draken opsloot?

Al deze filmlocaties zijn te bezoeken in Kroatië. Wij trokken er onlangs heen en geven je graag een overzicht.

Dubrovnik: King’s Landing

Dubrovnik
Dubrovnik ligt in het zuiden van Kroatië en wordt ook wel de parel van de Adriatische kust genoemd. En niet voor niets, want het is een prachtige stad.

Het oude centrum van havenstad Dubrovnik werd tussen de achtste en de zestiende eeuw volledig ommuurd. De stadswallen zijn bijzonder goed bewaard gebleven en vormen een ware attractie voor toeristen. Een wandeling over de twee kilometer lange vestingmuren is een perfecte eerste kennismaking met de stad. Binnen de muren vind je de ene bezienswaardigheid na de andere: prachtige smalle straatjes met talloze kerken, kloosters, musea en paleizen. In 1979 kwam Dubrovnik op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed.

King’s Landing
Een ideale setting voor Game of Thrones, want vanaf seizoen 2 vormt Dubrovnik het decor voor King’s Landing, de hoofdstad van Westeros en dus de thuisstad van de Ijzeren Troon. Vooral in de buitenopnames is Dubrovnik goed te herkennen. Elk seizoen opnieuw komt King’s Landing tot leven op de wallen en in de straatjes en gebouwen van deze mooie stad.

In het eerste seizoen werden de opnames van King’s Landing gemaakt in Mdina, de hoofdstad van Malta. Vanaf seizoen 2 kozen de makers voor Dubrovnik, omdat deze stad - in tegenstelling tot Mdina – aan de zee ligt: net als King’s Landing, dat gelegen is aan Blackwater Bay.

In Dubrovnik kun je een Game of Thrones-tour boeken met een gids. De moeite waard, want je hoort alles over de filmlocaties én over de geschiedenis van de stad! Onze zeer bekwame gids was Ivan Vukovic.

In het volgende fragment staan Tyrion Lannister en Lord Varys op de stadsmuren van Dubrovnik strategieën te bespreken.

Ook in Dubrovnik: Sept of Baelor, waar Cersei haar ‘Walk of Shame’ deed

Als je rondloopt in Dubrovnik zul je het misschien niet meteen herkennen, maar hier zijn ook de buitenopnames van het religieuze centrum van King’s Landing, de Sept of Baelor, gemaakt.

Het gebouw van de septe zelf zie je nergens, want dat is bijna volledig computergegenereerd. Tijdens het filmen werd daarom gebruikgemaakt van gigantische groene schermen.

De grote stenen trap, in het midden van het oude centrum van Dubrovnik, is de trap die Cersei afdaalde voor haar beroemde walk of shame: de weg die ze als boetedoening voor haar zonden naakt moest afleggen terwijl ze beschimpt werd door de menigte.

De ploeg wilde naar verluidt deze scène oorspronkelijk filmen in de katholieke Sint-Nicolaaskerk, maar dat idee werd onthaald op een duidelijk njet van de Kerk. Na onderhandelingen werd de filmlocatie uiteindelijk verplaatst naar de indrukwekkende barokke trappen die leiden naar de Sint-Ignatiuskerk, ook wel de jezuïetenkerk genoemd.

Fort Lovrijenac: Red Keep en Blackwater Bay

Het kloppende hart van King's Landing, de Rode Burcht of Red Keep, kun je vinden buiten de stadswallen van Dubrovnik, op een 37 meter hoge rots bij de zee. De baai voor het fort werd gebruikt voor de beroemde Battle of Blackwater Bay, de zeeslag bij Blackwater waarbij Stannis Baratheon probeerde King’s Landing aan te vallen en Joffrey van de troon te stoten.

Fort Lovrijenac (het Fort van Sint-Laurentius) werd in de elfde eeuw gebouwd, volgens de traditie op amper drie maanden tijd, om weerstand te bieden aan de Venetianen. Het fort heeft de stad eeuwenlang beschermd en is een historisch symbool voor de veerkracht van de inwoners van Dubrovnik. Het oorspronkelijke bouwwerk werd in de loop der eeuwen wel steeds meer verstevigd en na de aardbeving in 1667 grondig hersteld.

Fort Lovrijenac wordt ook wel het ‘Gibraltar van Dubrovnik’ genoemd, door zijn spectaculaire ligging op een rots aan de Adriatische Zee.
 
Onder meer de ‘power is power’-scène met Cersei en Petyr Baelish werd gefilmd in het fort. Iconisch!

Dubrovnik: Minceta Tower

Minceta Tower
Op het hoogste punt van de stadswallen staat een imposante toren die een prachtig zicht biedt op de oude stad: de afgeronde Minceta Tower, vaak beschouwd als het symbool van de stad.
De muren zijn hier zes meter dik, ter bescherming van Dubrovnik tegen aanvallen over land. Het oorspronkelijke bouwwerk dateert van 1319, maar het fort werd gebouwd in twee fasen. De ronde toren werd toegevoegd in 1464.

The House of the Undying
In Game of Thrones wordt deze locatie gebruikt voor de opnames van het House of the Undying in de stad Quarth. De toren waar khaleesi Daenerys rond loopt, op zoek naar de ingang om haar draken te vinden? Ontegensprekelijk Minceta Tower!

Lokrum: Qarth

Lokrum
Vlakbij Dubrovnik, op amper een kwartiertje varen, ligt het groene eilandje Lokrum. Het is prachtig: glinsterend azuurblauw water, kleine strandjes, een groen bos waarin pauwen rondlopen, de ruïnes van een Benedictijnenklooster, een botanische tuin en Mrtvo More, de Dode Zee, een kristalhelder meertje waarin je kunt zwemmen. Croaten én toeristen vinden Lokrum een heerlijke plek om te onstpannen, te zwemmen en te wandelen.
 
Qarth
In het tweede seizoen van Game of Thrones doet Lokrum dienst als Qarth, de spookachtige stad die achter de Red Waste ligt en beschermd wordt door een stenen muur en robuuste poort. Khaleesi Daenerys gaat hier onder meer op bezoek bij de Spice King.
Op het eiland werd voornamelijk gefilmd aan de ruïnes van het Benedictijnse klooster. De toren in Qarth waaruit Daenerys haar draken bevrijdt, is de eerder genoemde Minceta Tower, in Dubrovnik.

Arboretum van Trsteno: de paleistuinen

Arboretum van Trsteno
Op een twintigtal minuten van Dubrovnik ligt Trsteno, een klein plaatsje met een prachtig arboretum. Deze weelderige tuin werd gebouwd op het einde van de vijftiende eeuw en beslaat maar liefst 25 hectare. Het arboretum omvat tuinen, bloemen, bomen, fonteinen, een molen, een aquaduct en een paviljoen met een spectaculair uitzicht over de Adriatische Zee. Deze plek is een bezoek meer dan waard.

Paleistuinen van de Red Keep
Zeker Game of Thrones-fans willen deze locatie niet missen, want in het arboretum werden veel opnames gemaakt: de tuinen vormen het decor voor de paleistuinen van de Red Keep.
Lord Tyrion en Lady Sansa, Margaery Tyrell en Lady Olenna, Lord Varys … in de tuinen werden al tal van geheimen uitgewisseld, plannen gesmeed en coups gepland. Allemaal in het prachtige groen, of  met adembenemende vergezichten over de zee…

Split, het Paleis van Diocletianus: de schuilplaats van Daenerys

Split
Split ligt in het zuiden van Kroatie, in Dalmatië, en is na Zagreb de grootste en belangrijkste stad van het land. De bekendste bezienswaardigheid van de stad is het Paleis van Diocletianus, dat ook op de Unesco-werelderfgoedlijst staat. De Romeinse keizer Diocletianus liet het na zijn aftreden bouwen in 295 na Christus, om er zijn oude dag door te brengen in Split.

De bovenste verdiepingen van het paleis zijn niet bewaard gebleven, maar de ondergrondse kelders en tunnels wel. Zij werden jaren en jaren gebruikt om afval in op te bergen en zijn daardoor volledig intact gebleven. In 1952 werden de ruimtes uitgegraven, je kunt ze nu bezoeken. Er is een galerij met winkeltjes, grote ruimtes en gangen.
 
Voor het derde, vierde en vijfde seizoen van Game of Thrones trokken de makers naar Split. Zowel de kerkers van het paleis als de straatjes van de oude stad zijn te zien in de serie.
 
De troonzaal van Daenerys vindt hier zijn locatie, en in de kelders van het Paleis sluit ze haar draken op als die te moorddadig worden en onschuldige slachtoffers maken. In de straatjes en het Paleis is ook de ‘Kill the Masters’-scène opgenomen, waarbij onder meer Ser Barristan uiteindelijk het leven liet.



Wie geen enkele filmlocatie wil missen, neemt best een goede gids onder de arm. Die laat je alle plekjes zien en neemt je indien gewenst ook mee naar een paar locaties buiten de stad, die we verderop zullen laten  zien. Onze uitstekende gids, Vjeran Mlacic, vertelde ons alles over Split, het fort van Klis en Kaštel Gomilica.

Klis: Meereen

Het fort van Klis
Op een twintigtal minuten rijden van Split vind je de restanten van het middeleeuwse fort van Klis, op een absoluut spectaculaire locatie. Gelegen op een steile rots boven Split, biedt het fort een onvergetelijk uitzicht op Split, Solin, Kaštela en de eilanden Brac, Hvar en Vis.
 
Het fort staat symbool voor het Kroatische verzet tegen de Turken. In het fort vind je nu een museum met wapens, wapenuitrustingen en traditionele uniformen en er zijn plannen om er een locatie voor congressen en vergaderingen onder te brengen.
 
Meereen
Fans van Game of Thrones herkennen in Klis de stad Meereen, de grootste van de drie Slavensteden. Hier bevrijdde Daenerys in seizoen 4 de slaven en tekende ze het doodvonnis van hun meesters.

Kaštel Gomilica: Braavos

Kaštel Gomilica
Kaštel Gomilica is een klein plaatsje in de buurt van Split, met een idyllisch ‘kasteeltje’ aan het water. Oorspronkelijk was dit het huis van een rijke inwoner, nu zijn er binnen de muren van het bouwwerk een aantal appartementen en huizen ondergebracht. Je lijkt wel terug in de tijd te stappen als je over de brug naar de toegangspoort wandelt. Prachtig!
 
Braavos
In het vijfde seizoen van Game of Thrones vormt Kaštel Gomilica het decor voor de vrije stad Braavos. Hier komt Arya Stark aan na haar omzwervingen en klopt ze aan in het House of Black and White, waarna ze bij Jaqen H’ghar in de leer gaat om bij de ‘gezichtslozen’ te horen.

Jaqen H'ghar: "A man teaches a girl. Valar Dohaeris: all men must serve. Faceless Men most of all."
Wanneer ze per boot in Braavos aankomt, en later wanneer ze haar zwaard verstopt, herken je Kaštel Gomilica heel goed. Het House of Black and White zelf is een filmlocatie in Split.


Reiskriebels?

Wij hebben genoten van Game of Thrones én van Kroatie! Heb je zin gekregen om Dubrovnik, Split en de mooie kuststreek tussen deze steden zelf te bezoeken? Wil je al deze filmlocaties wel eens met eigen ogen zien? Zelf eens plaatsnemen op de Ijzeren Troon? Gezellig tafelen in een authentieke konoba, genieten van verse oesters in Mali Ston of proeven van Kroatische wijn? Meer info op http://www.croatia.hr.

Brussels Airlines verzorgt in de zomer rechtstreekse vluchten tussen Brussel en Dubrovnik. Twee uur vliegen, en je bent er. Zalig!
De luchthaven is niet ver van Dubrovnik gelegen. Wij hadden een huurauto ter beschikking. Een aanrader als je de verschillende filmlocaties wilt bezoeken of als je gewoon graag de streek verkent. De kustweg tussen Dubrovnik en Split is dan trouwens een must. Na elke bocht wil je stoppen om een foto te nemen, zo adembenemend mooi is het er.

Wij logeerden in het Valamar Argosy Hotel in Dubrovnik (een aanrader voor wie met kinderen reist), en in het splinternieuwe gedeelte van het mooie Cornaro Hotel in Split, vlak bij het oude centrum én met parkeergelegenheid (geen overbodige luxe). Maar er is keuze genoeg, in kleine en grote hotels. Ook AirBnB heeft naar verluidt in beide steden een stevig aanbod. Voor elk wat wils dus!

Game of Thrones-tours worden aangeboden in beide steden, en een goede gids kan je alles vertellen over de stad én de filmlocaties.


P.N. voor Skynet / Proximustv.be
Foto's
: Isopix, Game of Thrones, Petra Nysten, Valérie Nimal en Ivan Vukovic

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top