Wat je moet weten over 20 jaar 'Thuis'!

Series | Op 23 december viert ‘Thuis’ zijn twintigste verjaardag! Ongelooflijk. Wat begon als een serie van pakweg zestig afleveringen, duurt nu al twintig jaar.

Door Pickx

Deel dit nieuws

Op 23 december viert ‘Thuis’ zijn twintigste verjaardag! Ongelooflijk. Wat begon als een serie van pakweg zestig afleveringen, duurt nu al twintig jaar. En onze Vlaamse soap kluistert nog elke avond ruim een miljoen kijkers aan de buis.

Een succesverhaal dus. Als dat geen special verdient…

Het prille begin

Thuis startte in 1995 met een groepje van acht acteurs, een beperkte technische ploeg en enkele scenaristen. Ondertussen is de cast flink uitgebreid en worden de scenario’s geschreven door een team van bijna twintig mensen.

We duiken even terug in de tijd! Op 23 december 1995 kwam de serie voor het eerst op de televisie. Kijk je een stukje mee naar de allereerste aflevering? Bianca en Peggy zijn piepjong, Frank is getrouwd met Jenny en heeft al meteen van alles te verbergen. Félicienne poetst nog bij ‘mijnheer doktoor’. En Jenny heeft krullen, very nineties!

Het eerste ‘Thuis’-lied werd trouwens gezongen door Isabelle A.


Memorabele momenten!

Twintig jaar ‘Thuis’, dat staat garant voor een hoop memorabele momenten. Huwelijken, geboortes, ruzie, moord, verkrachting en ontvoering. In ‘Thuis’ is het allemaal al eens gebeurd. Intriges, intriges … dat hoort zo in een soap.

De vechtpartij tussen Marianne en Rosa is legendarisch! Maar er zijn nog onvergetelijke scènes: Jenny die Neill vermoordt  bijvoorbeeld. Of Peggy die Sandrientje afstaat aan Ann. Of agent Danny die de ontvoerder van Emma blijkt te zijn. Of Guy die
de moord op Fien bekent.


Ingewikkelde relaties

Ook dit hoort bij een soap: ingewikkelde relaties. Wie heeft een relatie met wie, en wie is de dochter of zoon van … Door de  jaren heen is er natuurlijk het een en ander gebeurd op relatievlak!

Marianne is een dame met stijl, maar ook eentje die niet graag alleen door het leven gaat. Ze heeft nu toch al een aantal mannen aan de haak geslagen in de serie: Walter, Jean-Pierre, Robert, Geert, David, William … 
En oh ja, Jean-Pierre heeft ook kort een relatie gehad met Ann, de dochter van Marianne, voordat ze besefte dat ze liever met een vrouw aan haar zijde door het leven gaat.

Leo vormt nu een paar met Jenny, maar was eerder samen met Yvette, de moeder van Simonne, die nu getrouwd is met Frank, de ex van Jenny. Kun je nog volgen?

Maatschappelijke hete hangijzers

Thuis gaat maatschappelijke kwesties niet uit de weg, zoveel is zeker. Partnergeweld, adoptie, tienerzwangerschap, bedrog, homoseksualiteit, discriminatie, het is allemaal aan bod gekomen in de serie.

Een paar voorbeelden?

Eva werd mishandeld door haar man. Bianca trouwde met een allochtoon. Jenny overwon borstkanker. Willy dacht aan euthanasie. Ann en Mayra zijn een gelukkig stel dat samen een dochtertje opvoedt. In de seizoensfinale van vorig jaar probeerde Luc zelfmoord te plegen. Marianne heeft een nier gekregen van haar zoon Tom. De nieuwe poetsvrouw van Ann en Mayra is naar België gekomen als vluchteling. Frank heeft het moeilijk gehad met de geaardheid van zijn zoon, maar uiteindelijk heeft hij er toch vrede mee  genomen. En uiteraard worden de zaken er niet eenvoudiger op nu Franky binnenkort als Kaat door het leven zal gaan.

Bijzondere wendingen in het plot

In elke soap neemt de verhaallijn wel eens een, euhm … bijzondere wending. Ook in ‘Thuis’ dus!

De meest memorabele wat ons betreft: der doppelgänger (seizoen 11, 2006)!

Het faillissement van het Eldorado-project heeft Frank en Simonne geen goed gedaan. Ze zijn volledig bankroet en dat zet een serieuze druk op hun relatie. Het feit dat zowel de zus als de moeder van Simonne Frank met een andere vrouw over straat  hebben zien lopen, doet de bom helemaal ontploffen. Simonne gooit Frank buiten.

De arme Frank leeft als een zwerver op straat, terwijl er overal in de stad overvallen gepleegd worden in zijn naam. De schurken van dienst blijken een Duitse dubbelganger Manfred Stein en diens donkerharige vriendin Bonnie. Wanneer de politie de echte Frank op straat aantreft, wordt hij dan ook meteen in de cel gegooid voor diefstal en roofmoord. Het lukt hem te ontsnappen, maar hij valt in de handen van de snode Manfred en Bonnie. In een bloedstollende worsteling tussen de twee evenbeelden lukt het Bonnie om het pistool te bemachtigen. Ze schiet, en zelfs raak, maar op wie?

Frank Bomans

Frank Bomans, gespeeld door Pol Goossen, verdient volgens ons een aparte vermelding.

Frank is er al van in het begin bij en zijn personage heeft veel fans. Hij is geen heilige en werkt zich al eens in de nesten, maar hij heeft het hart op de goede plaats.

Hij is getrouwd met Simonne. Samen met Simonne heeft Frank een zoon, Franky. De relatie tussen vader en zoon loopt niet altijd even vlot. Frank heeft ook nog twee dochters: Bianca, uit zijn eerste huwelijk met Jenny, én Peggy uit een avontuurtje met Jenny's zus Rosa. Zoals gezegd, geen heilige!

Met zijn broer Luc is Frank in een constante concurrentiestrijd verwikkeld. Onder invloed van Eddy start hij met fraudepraktijken. Hij weet er tijdig mee te stoppen, maar wanneer het noodlot toeslaat, wordt hij door Luc in de val gelokt en belandt hij een tijdje in de gevangenis.

Frank vindt werk daarna bij een lokaal klusbedrijf, De Kabouters, geleid door Sam. In het begin wordt hij gezien als een indringer, maar later worden alle plooien weer gladgestreken.

Een mooie herinnering voor veel fans: de swingende loodgieter!




Franky’s gedaanteverwisselingen

Het personage van Franky heeft al enkele gedaanteverwisselingen ondergaan. In een soap kan dat al eens gebeuren.

De jonge Franky werd gespeeld door Josip Koninckx. Later gaven acteurs Braam Verreth en Jef Hoogmartens gestalte aan Franky Bomans. En binnenkort gaat Franky als Kaat door het leven!

Hoe zit het nu met Kaat?

Voorlopig krijgen we de kersverse dochter van Simonneke en Frank nog niet te zien. De makers willen er nog een tijdje de spanning inhouden. Pas in de loop van januari zal er een aflevering zijn waar we een glimp van de vrouw zullen opvangen, maar veel zal dat niet zijn. Voor haar grote intrede is het wachten tot in maart. Voor de rol doet men uiteraard geen beroep meer op Jef Hoogmartens, maar op een actrice. Die is ondertussen gekozen en al volop bezig met de opnames. Het is voor het eerst dat een soappersonage zich in een Vlaamse soap van geslacht laat veranderen.

Afscheid van enkele acteurs

Een serie die twintig jaar loopt, kan al eens te maken krijgen met acteurs die wegvallen. En helaas, ook met acteurs die overlijden.

In het lijstje van te betreuren acteurs zien we Donald Madder (Tom), Ann Petersen (Florke), Nolle Versyp (Dré) en Oswald Versyp (Stany Love).

Spannende seizoensfinales!

Het is intussen traditie geworden: elk seizoen van ‘Thuis’ eindigt met een cliffhanger van jewelste. De fans moeten vervolgens wachten tot na de zomer om te weten wat er gebeurt. Een paar voorbeelden…

In seizoen 5 wordt politieagent Fernand vermoord door fotograaf Pierre, waarna die het huis van Fernand in brand steekt om de moord te maskeren.

In seizoen 9 is Eva samen met Jan, terwijl ze eigenlijk verliefd is op Werner. Op het einde van het seizoen is ze zwanger, maar van wie? Jan krijgt een enorme woedeaanval, schopt Eva en trekt vervolgens naar Hof Ter Smissen om Werner aan te pakken. Het wordt een gevecht op leven en dood! En hoe loopt het af met Eva en haar ongeboren kind? De fans wisten het pas in september.

In seizoen 16 breekt er brand uit in Ter Smissen, waar een feest aan de gang is voor Waldek en Rosa. Rafaël zit te midden van de vlammen en laat Femke niet los. Tom loopt nog terug naar binnen om zijn dochter Sandrine te redden terwijl Peter hetzelfde doet voor Femke, maar komen ze wel op tijd?

In seizoen 18 wordt Luc aangevallen tijdens het huwelijk van Peter en Peggy. Wie is de dader? En overleeft hij de aanslag?

Dit jaar weer een groot drama. Tijdens de ‘jubilee’ van Frank en Simonne wordt er een videoboodschap van Luc getoond. Luc neemt afscheid en onderneemt een zelfmoordpoging.

Een voorbeeld:


Nergens beter dan Thuis

Op woensdag 23 december is het dus precies twintig jaar geleden dat de allereerste aflevering van 'Thuis' op het scherm kwam.

Om die bijzondere verjaardag van Vlaanderens populairste soap te vieren, wil Eén die dag de kijkers verwennen met een extra lange aflevering, gevolgd door een speciale uitzending: Nergens beter dan Thuis!

Niet thuis? Je kunt dit programma live bekijken via je pc, smartphone of tablet op www.proximustv.be.

Kijk wat je leuk vindt, waar en wanneer je wilt.

Ontdek Pickx Inloggen

Top

Top